Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Los Hombres del Norte

portadaLa concepció popular actual dels víkings (i l’ús erroni del terme com a sinònim de nòrdics) difereix molt de la informació obtinguda a partir dels recursos històrics i arqueològics actuals. La imatge romàntica dels víkings com a nobles salvatges va començar a sorgir al segle XVIII i es va anar desenvolupant fins al s. XIX. La visió dels víkings com a pirates pagans o aventurers intrèpids provenen del mite modern dels víkings que havia pres forma a principi del segle XX. Les representacions populars actuals dels víkings es basen normalment en clixés i en estereotips culturals que compliquen l’apreciació moderna del llegat víking.

Avui us presentem un llibre d’història, Los Hombres del Norte, que és una anàlisi franca i planera, amb cert aire divulgatiu, sobre la saga víking que va començar per la història a finals del segle VIII del nostre calendari i va durar poc menys de cinc segles.

Escrit per John Hyawood, el llibre explica la història dels víkings des 793-1241 aproximadament. L’autor farà un recorregut pels 500 anys del període víking i es recolza en les restes trobades en excavacions arqueològiques i amb les sagues nòrdiques, que tan importants són per conèixer millor a aquests ‘bàrbars del nord ‘, per crear una narració històrica de llarg abast, una visió renovadora que supera mites i llegendes.vikings

L’autor se centrarà en les batalles fonamentals, històricament parlant, dels víkings que són cinc; Frisia (528), Lindisfarne (793), Sevilla (844), Vinland (1000), i Islàndia (1241).viking
La societat violenta i depredadora de l’Escandinàvia de l’Era Fosca va tenir un impacte únic en la història de l’Europa medieval. Des de la seguretat del fred nord, els guerrers, exploradors i comerciants nòrdics van saquejar, van comerciar i es van establir en múltiples àrees d’Europa, Àsia i del nord de l’Atlàntic des de finals del segle VIII fins a mitjan segle XI, des dels orígens en la prehistòria pagana a la seva transformació entre els europeus cristians.john-haywood

Els homes del Nord narra tota la seva història, centrant-se en aquells llocs on van ocórrer esdeveniments clau. Aquests episodis són fascinants en si mateixos, però també llancen llum sobre la naturalesa de l’activitat víking: les seves causes, els seus efectes i la raó del seu declivi.
Una història dels víkings allunyada de mites i llegendes. Potser la narració més completa sobre la seva expansió geogràfica; de Terranova a Bagdad, de Rússia a França o Espanya.

John Haywood és expert en l’Edat Mitjana a Europa. Ha escrit nombrosos llibres d’història, entre els quals es troba Atlas Histórico Universal, que també podreu trobar a la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú.

Si us interessa la història i les històries d’aquest poble escandinau, a la Xarxa de Biblioteques de la ciutat trobareu dotze obres més que en parlen, dels víkings.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari