Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Jornades de Biblioteques Inclusives

biblio_inclusives.La biblioteca Jaume Fuster de Barcelona, acollirà el proper dilluns 28 de novembre la Jornada: Biblioteques inclusives impulsada des del Servei de Biblioteques de la Generalitat en el que participen biblioteques de la Xarxa de Diputació de Barcelona i del Consorci de Barcelona.

El Manifest de la UNESCO sobre la biblioteca pública diu: els serveis de la biblioteca pública es fonamenten en la igualtat d’accés per a tothom, sense tenir en compte l’edat, la raça, el sexe, la religió, la nacionalitat, la discapacitat o la classe social. Cal oferir serveis i materials específics a aquells usuaris que, per alguna raó, no poden utilitzar els serveis i materials habituals, com és el cas de minories lingüístiques, persones amb discapacitats, hospitalitzades o empresonades.

En definitiva, les biblioteques públiques han de ser inclusives i aquesta inclusió s’ha de facilitar des de tres vessants: l’arquitectònic, l’humà i uns fons documentals que puguin satisfer tota mena de públics.

L’objectiu principal de la Jornada és:

“…proporcionar orientacions per aconseguir que totes les biblioteques públiques catalanes siguin espais inclusius, no només per complir amb tot el marc legal i teòric, sinó per donar oportunitat de futur a totes les persones amb discapacitat per tal de garantir la seva inserció plena a la societat…”

A la Jornada es presentaran les pautes que s’han treballat, per personal bibliotecari i especialistes, des de quatre grans àrees (arquitectura, fons documental, serveis i formació). Uns pautes que pretenen ser el punt de partida perquè les biblioteques publiques de Catalunya s’adhereixin a aquest projecte.

La Jornada s’iniciarà amb una conferència inaugural ¿Quiero una biblioteca más inclusiva, por dónde empiezo? a càrrec de Jose Ángel Martínez Usero (ex-professor universitari i director de projectes de recerca en el camp de les TIC per a les persones amb discapacitat. Actual responsable de relacions exteriors de l’empresa FUNKA). Comptarà amb tres taules de “Diàlegs” en la que participaran especialistes en Fons editorial adaptat a necessitats lectores, en la que prendran part editorials que publiquen aquest tipus de fons, Serveis i en Premi_BP_xVkOTyh.jpg.320x300_q85_cropArquitectura.

La Jornada inclourà també un vídeo de bones pràctiques que actualment es realitzen a Biblioteques d’arreu de Catalunya relacionades amb col·lectius amb discapacitat, i el lliurament del Premi Bones Pràctiques que convoca l’Associació de Lectura Fàcil.

Podeu consultar el programa de les jornades aquí.

Les Biblioteques de Vilanova i la Geltrú són unes de les biblioteques impulsores del projecte de biblioteques inclusives que lidera el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, destinat a la consecució d’uns serveis bibliotecaris cada dia més inclusius. Un projecte amb el qual es vol facilitar que les persones amb discapacitat facin ús dels seus serveis i fons bibliogràfics amb normalitat i amb les mateixes condicions que la resta de ciutadans.

La jornada de Biblioteques Inclusives ha exhaurit totes les places disponibles, però podreu seguir-les ponències a les xarxes socials. Trobareu les piulades publicades sota el hashtag #BibInclusives

 

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari