Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Homenatge a Antoni Munné-Jordà

antoni munne jorda

El proppassat cap de setmana va tenir lloc a Barcelona la convenció anual més important d’Europa en l’àmbit de la ciència-ficció i la fantasia, l’Eurocon 2016. Dins aquest certamen s’ha celebrat també BCon, la convenció espanyola de ciència-ficció i que pel fet de dur-se a terme aquest any a Barcelona ha comptat també amb la CatCon, la convenció catalana.

Eurocon-2016Dels actes celebrats volem destacar-vos avui l’homenatge que es va fer a l’autor vinculat a la ciutat Antoni Munné-Jordà, amb un extens repàs de la seva trajectòria i la seva obra. Per al comitè d’Eurocon, Munné-Jordà és l’autor contemporani més important de la ciència-ficció catalana; per a l’editor Francesc Mestres, és el més semblant a un escriptor de culte que tenim a casa nostra.

En aquest congres Antoni Munné-Jordà també ha rebut el premi de la vuitena edició dels Premis Ictineu a la millor novel·la fantàstica i de ciència-ficció en llengua catalana per ‘Michelíada’ (Males Herbes, 2015).

A ‘Michelíada’, Munné-Jordà transporta els fets de la Il·líada micheliadaal futur, cant per cant, en una novel·la bèl·lica protagonitzada per mutants i televisada, on s’enfronta la coalició  occidental contra l’integrisme islàmic. És també un exercici literari on l’autor utilitza diferents varietats dialectals del català, amb un estil diferent en cada capítol.

Antoni Munné-Jordà (Barcelona, 1948) és escriptor, corrector lingüístic i redactor de la revista Serra d’Or. Va estudiar Història de l’Art a la Universitat de Barcelona, però s’ha dedicat professionalment al món de les publicacions en català i a la seva passió literària. No obstant això, el món de l’art ha estat de vegades protagonista de les seves novel·les, com ara de Veus de boira des del pont, finalista del premi Sant Jordi el 1999.

La narrativa és el gènere que més sovint ha assajat dins la seva obra literària. Tant des del punt de vista de la novel·la per a adults, amb títols com Entre Sant Peters i Sant Pau (1999) o Tresgressions (2003), un interessant experiment sobre la possibilitat del happening a partir de la paraula impresa. Però dins d’això, no es pot deixar de banda la seva dedicació a la fantasia i la ciència-ficció, tant com a escriptor, amb la trilogia que conformen les novel·les La paciència del mar (1994), L’única mort (1999) i Poso el comptaquilòmetres a zero (2008), que tenen Vilanova i la Geltrú com a escenari, com també amb la seva tasca al front d’una col·lecció temàtica dins l’Editorial Pagès de Lleida.

Els seus treballs assagístics s’han ocupat d’analitzar, a més del gènere fantàstic, diversos personatges de la història de la literatura catalana, com ara la figura de Manuel de Pedrolo.

Els seus interessos no han oblidat el públic juvenil, ni tampoc la gestió cultural, amb molt nombroses tasques relacionades amb la revista en la qual treballa o amb la difusió de la ciència-ficció a Catalunya des de la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat podreu trobar diverses obres d’Antoni Munné-Jordà, així com més de dues-centes obres dedicades a la ciència ficció.

El Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya ha publicat, amb motiu de la celebració del festival Eurocon, la bibliografia bàsica Més enllà del món: ciència-ficció i literatura fantàstica.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari