Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Dia de les escriptores

FOTO.Mujeres-escritoras

El Dia de les Escriptores és una celebració, de caràcter anual que es convoca el dilluns següent a la data del 15 d’octubre, en commemoració de la data de la mort de l’escriptora Santa Teresa de Jesús.

Aquesta commemoració va sorgir per iniciativa de la Biblioteca Nacional d’Espanya, l’Associació Clàssiques i Modernes i la Federació Espanyola de Dones Directives (FEDEPE) per recuperar el llegat de les dones escriptores, fer visible el seu treball en la literatura i combatre la discriminació que han sofert al llarg de la història.

bronteAl segle XIX, gran part de les dones escriptores havien de publicar amb un pseudònim d’home per ser preses seriosament. Émily Brontë i les seves germanes en van ser una mostra manifesta. La novel·la Cims borrascosos va ser publicada sota el pseudònim d’Ellis Bell, ja que cap editor s’atrevia a publicar, perquè consideraven que les dones només escrivien novel·les romàntiques. Al segle XX, s’inicia amb un canvi de tendència amb la pionera Virginia Woolf que comença el 1905 a escriure per al suplement literari del The Times i el 1915 publica la seva primera novel·la, o Marguerite Yourcenar, qui va publicar la seva primera novel·la el 1929.

woolfTanmateix aquests fets produeixen pocs avanços significatius, tal com assenyala Laura Freixas, presidenta de Clàssiques i Modernes, explicant el motiu de la commemoració: «Encara que les escriptores tinguin bones crítiques en els llançaments de les novel·les, en els rànquings amb els millors llibres que es fan a final de cada any, les dones no hi són.

Tot i que hi ha moltes escriptores amb èxit a Espanya el Premi Nacional de Narrativa el vaguanyar una dona, Carme Riera per última vegada el 1995. Portem vint-i-un anys en què cada any se l’emporta un home».

El premi més important de literatura en llengua castellana, el Premi Cervantes, només s’ha concedit en quatre dècades, des de la seva institució el 1976 a 2016, a quatre dones: María Zambrano (1988), Dulce María Loynaz (1992) Ana María Matute (2010) i Elena Poniatowska (2013) davant de trenta-set homes, i el Premi Nobel de Literatura des de la seva creació el 1901 fins al 2016, ha premiat setze dones davant de noranta-nou homes.

zambrano dulce 23079_I_ana-maria-matute 22 Elena-Poniatowska_foto1

Enguany és el primer any que es celebra i, a Catalunya les activitats al voltant d’aquest dia estan coordinades per l’Observatori  Cultural de Gènere. Entre els actes que tindran lloc avui, destaquem el que se celebra a les 20h a la Biblioteca de Catalunya. Es tracta d’una lectura continuada de textos escrits per dones. Hi participaran escriptores catalanes com Imma Monsó, Maria Barbal, Gemma Lienas, Najat el Hachmi o Ester Xargay, entre d’altres.

En acte hi col·laboren la Institució de les Lletres Catalanes i l’Associació d’escriptors en llengua catalana. Simultaniament tindran lloc actes similars a les Biblioteques Públiques de Tarragona, Girona i Lleida i a altres biblioteques d’arreu de l’Estat.

L’altre acte destacat de la setmana és la Viquimarató del Dia de les Escriptores. Es tracta d’un una activitat emmarcada dins del Projecte Viquidones del grup de treball Espai Viquidones de la UPF. L’objectiu és millorar la presència de les dones vinculades amb l’escripturaː escriptores, traductores, impressores, editores, etc., a la Viquipèdia ampliant i creant els seus articles.

Té com a finalitat crear i millorar entrades en llengua catalana, i d’altra banda també és una oportunitat per difondre en l’àmbit internacional els articles de la Viquipèdia catalana, com per exemple ampliant i/o traduint al màxim nombre de llengües les biografies de dones guanyadores del Premi Sant Jordi de novel·la, així com enriquir la Viquipèdia catalana incorporant-hi escriptores en altres llengües.

gemmalienas_012 Maria-Barbal monso Najat Hachmi riera

Aquesta Viquimarató tindrà lloc el proper dissabte 22 d’octubre de les 10 a les 13h a la seu de l’Ateneu Barcelonés.

Des de les Biblioteques de Vilanova ens agradaria reivindicar a dues autores locals: Mercè Foradada i Teresa Costa-Agramunt, les escriptores que pertanyen al projecte De Capçalera. Un programa conjunt de la ILC amb el servei de biblioteques de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Català de les Dones per establir lligams estables entre un escriptor/a i una biblioteca que sigui de referència.

La Mercè Foradada és l’escriptora De Capçalera de la Biblioteca Armand Cardona i la Teresa Costa-Agramunt de la Biblioteca Joan Oliva.

Us deixem amb un vídeo de la conferència que la Mercè Foradada va donar a la Biblioteca Armand Cardona sobre el seu darrer llibre ‘Estimades Zambrano’.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari