Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


La invenció dels càtars

portadaAvui us presentem el llibre La invenció dels càtars, La veritable història dels Bons Homes a Catalunya.
Al voltant dels càtars s’ha fabricat una imatge que té poc a veure amb la realitat. El mite ha crescut sense rigor històric i avui dia aquesta imatge domina la gran majoria de llibres, des de l’assaig als best-sellers i la ciència ficció, i fins tot no és difícil trobar algun programa televisiu o radiofònic que hi faci referència.
Aquest llibre vol ser una història dels càtars a Catalunya a través dels seus documents, fonts i testimonis, els quals ens apropen a la vivència d’homes i dones que van creure en la reforma del cristianisme. La seva proposta va desencadenar la reacció ferotge del poder eclesiàstic i polític i el catarisme va ser condemnat. La conseqüència immediata va ser la creació de la Inquisició i la instauració dels mecanismes repressius que, a partir de llavors, van castigar tothom que s’allunyés del dogma catòlic. Així, els càtars van acabar condemnats per heretges i perseguits arreu d’Europa.
La persecució dels càtars per part del poder eclesiàstic va ser tan ferotge que pràcticament el seu llegat va desaparèixer. El seu únic patrimoni, la paraula, va ser oblidat. I, amb el temps, es va anar fabricant una imatge molt distorsionada sobre qui van ser o què predicaven. El filòsof i historiador Sergi Grau ha dedicat anys a investigar els càtars. Ha fet recerca a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, a la Biblioteca Nacional de França, a la Biblioteca Apostòlica Vaticana i a l’Archivo Histórico Nacional de Madrid, entre d’altres.catars
“L’Església catòlica temia els càtars perquè temia la dissidència, perseguia tothom que s’escapava del dogma oficial”, detalla Grau. Els càtars no només qüestionaven el missatge de l’Església sinó que proposaven una ruptura radical. Com els catòlics, creien que hi havia una única divinitat i dues creacions, una de bona i una altra de dolenta. “El problema és que atribuïen la creació bona al déu del Nou Testament, al qual anomenaven payre sant, i la dolenta a un altre déu, el déu estrany, que associaven al diable i a la divinitat del Vell Testament”, explica l’autor.
Però, què en sabem realment dels càtars? Eren vegetarians? Místics? Creien en la reencarnació? Quants n’hi va haver a Catalunya? Quines rutes seguien? Tenien el Grial? I els templers? Quins eren els seus preceptes?
Un llibre per descobrir la veritable naturalesa dels Bons Homes i la persecució a què han estat sotmesos a través dels segles.
sergi grau Sergi Grau Torras. Nascut a Terrassa el 1978, és doctor en Filosofia i llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. És membre de l’Institut d’Estudis Medievals i s’ha dedicat a la recerca sobre el metge i reformador espiritual Arnau de Vilanova. També és autor de diversos llibres i articles sobre els càtars i recentment ha coordinat el dos volums de L’herètica pravitat a la Corona d’Aragó: Documents sobre càtars, valdesos i altres heretges (1155-1324), publicats per la Fundació Noguera (2015). També s’ha dedicat a la gestió cultural i actualment forma part de l’equip de Jordi Savall a la Fundació Centre Internacional de Música Antiga, on fa recerca històrica sobre els projectes musicals, la dramatúrgia i el desenvolupament institucional.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu més informació sobre els càtars.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari