Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Lectura fàcil: El temps de les cireres, de Montserrat Roig

slider_web_amb_logo_i_text_CAT.jpg.726x306_q85_crop

Coincidint amb el 25è aniversari de la mort de l’escriptora i periodista Montserrat Roig, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Associació Lectura Fàcil han impulsat l’adaptació del llibre El temps de les cireres, per incloure’l al catàleg de Lectura Fàcil.
El llibre ha estat elaborat amb especial cura per tal que sigui fàcil de llegir i d’entendre a persones que tenen dificultats lectores. Són llibres molt adequats per a persones nouvingudes que estan aprenent català o per a joves i adults amb problemes d’aprenentatge o trastorns que afecten la capacitat lectora. L’adaptació es fa seguint les directrius de la Federació Internacional d’Associacions de Bibliotecaris i Institucions (IFLA) pel que fa al llenguatge, el contingut i la forma. La novel·la conté també una breu biografia de l’escriptora i un petit apartat de context històric que emmarca els fets que s’hi relaten.
L’Associació Lectura Fàcil és una entitat sense ànim de lucre que treballa per fer accessible la lectura, la cultura i la informació a tothom, amb especial atenció a les persones amb dificultats lectores. Creada l’any 2002, s’ha consolidat com a centre d’informació i referència de la Lectura Fàcil. Integren l’Associació professionals de diferents camps (biblioteconomia, periodisme, ensenyament, edició, econòmiques, dret…) amb una àmplia experiència en accessibilitat informativa.
Portada El temps de les cireres és una novel·la de l’escriptora Montserrat Roig, guardonada amb el Premi Sant Jordi de novel·la el 1976 i que va ser publicada per primer cop el 1977.
La novel·la relata el retorn a Barcelona de la Natàlia, després d’haver viscut dotze anys a França i Anglaterra, i pocs dies després de l’execució de Salvador Puig i Antich. La Natàlia pertany a una família burgesa de Barcelona, la família Miralpeix. Tots els personatges de la novel·la intenten buscar un sentit a la vida en una Barcelona marcada pels darrers anys del franquisme. El títol de la novel·la fa referència a Le temps des cerises de Jean-Baptiste Clément, poeta de la Comuna de París, subratllant el desig de recerca d’un paradís perdut. La novel·la està escrita en tercera persona i s’estructura en cinc parts: Gorgs, Aroma de tardor, Corns de caça, Quietud, Becaines d’àngels custodis i Només somnis.
Montserrat Roig (Barcelona 1946-1991). Llicenciada en Filosofia i Lletres. Escriu novel·les i contes, que va alternant amb reportatges i articles periodístics, i presenta i dirigeix diversos programes de televisió, mitjà en el qual excel·leix com a entrevistadora, sobretot d’escriptors de generacions montserrat_roigprecedents. El 1970 guanya el premi Víctor Català amb el recull de narracions Molta roba i poc sabó… i tan neta que la volen. La seva segona novel·la, El temps de les cireres, que reprèn el fil d’alguns dels personatges de la primera, Ramona, adéu, guanya el premi Sant Jordi de 1976. El 1977 obté un important ressò amb un rigorós llibre documental sobre Els catalans als camps nazis, que aporta dades inèdites sobre l’Holocaust i que és guardonat amb el premi de la Crítica Serra d’Or (1978). Publica L’agulla daurada, premi Nacional de Literatura Catalana (1986), després d’una estada de dos mesos, convidada per Edicions Progrés de Moscou per elaborar un ampli reportatge sobre el setge de Leningrad durant la Segona Guerra Mundial. Fa també de columnista de la premsa diària en diferents mitjans i es vincula públicament a la lluita per la condició de la dona. Va ser membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i, del 1989 al 1990, va ser vicepresidenta de la Junta Territorial del Principat de Catalunya.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu fins a 139 obres de Lectura Fàcil.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari