Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Bridget Jones i la Chick Lit

01 02 03

Avui arriba els cinemes una nova aventura de la Bridget Jones, personatge creat per l’escriptora británica Helen Fielding a finals dels ’90.

A Bridget Jone’s Baby continuen les aventures de l’atabalada Bridget Jones (Renée Zellweger), una executiva britànica que treballa en una editorial i que ara, amb els 40 acabats de fer, està soltera de nou.

Decidida a començar una nova etapa en la seva vida, allunyada dels excessos i de la constant depressió que abans definia el seu dia a dia, la protagonista ha adoptat una actitud més positiva, es manté en forma anant al gimnàs i s’envolta de vells amics, i també d’alguns nous. El seu ex, Mark Darcy (Colin Firth) segueix exercint un paper important en la seva vida.

Quan sembla tenir-ho tot sota control a apareix a la seva vida en Jack Qwant (Patrick Dempsey), un nou pretendent que és tot el contrari que Mark. Les coses es complicaran més encara quan Bridget rebi una notícia que ho canviarà tot per complet: està embarassada i no sap qui és el pare del bebè si en Mark o en Jack.

bridgetjonesbaby

Aquesta és la tercera pel·lícula de la saga, després de El diari de Briget Jones i Bridget Jones, sobreviuré basats en les novel·les homònimes de la Helen Fielding, considerades màxim exponent de la Chick Lit.

La Chick Lit és un gènere dins la novel·la romàntica escrit i dirigit per a dones joves, especialment solteres, que treballen i estan entre els vint i els trenta anys.

El terme va ser introduït per Cris Mazza i Jeffrey DeShell com a títol irònic quan van editar la seva antologia: Chick-lit: Ficció Postfeminista, publicat l’any 1995. El gènere es va definir com un tipus de post-feminisme, o de segona onada del feminisme, que anava més enllà de presentar a la dona com una víctima depenent del criteri masculí per trobar la seva pròpia vàlua. Chick és una forma col·loquial de referir-se a una noia als Estats Units i Lit és l’abreviatura de Literatura.

Les antigues damisel·les en dificultats són substituïdes per dones joves, independents, treballadores, amb encant, solteres i desitjoses de trobar l’amor de la seva vida, les quals breguen diàriament amb els problemes i l’estrès que sorgeix de conjugar simultàniament l’àrea laboral amb la vida personal alhora que busquen la parella sentimental somiada. Els prínceps blaus són substituïts per homes de negocis o professionals que no dubten a presentar el seu costat sensible i tendre, sent d’aquesta manera un model masculí més concorde a l’època actual. Normalment estan ambientades en llocs urbans com Londres, Nova York o Dublín.

Els llibres usualment estan escrits en un to irreverent i divertit, que aborda de manera franca i explícita temes de la sexualitat humana.

image_book bushnell harms keyes  maxwell

L’autora britànica Nancy Mitford ha estat considerada una precursora del gènere. Filla del baró de Redesdale i una de les anomenades ‘germanes Mitford’, va tenir una infància bohèmia a la casa de camp de la família i la seva formació va ser autodidacta. Les seves novel·les sobre les classes altes d’Anglaterra i França reflexen part de les seves vivències i la de las seves germanes, totes amb una vida ‘de pel·lícula’

Autores com Marian Keyes, Candance Bushnell, Sophie Kinsella, Megan Maxwell, Kelly Harms o la mateixa Fielding, entre altres són les més conegudes dins d’aquest corrent literaria. A Espanya també s’han apuntat al gènere autores com Elisabet Benavent.

A banda de les pel·lícules de Bridget Jones, el gènere ha tingut el seu màxim exponent audiovisual amb la sèrie de televisió Sexe a Nova York, basada en els relats de la Candance Bushnell. La sèrie va tenir sis temporades i també es van realizar dos pel·lícules.

Ambientada a la ciutat de Nova York, la sèrie tracta sobre les vides i enamoraments de quatre dones que són molt bones amigues, tres de les quals estan en el final dels seus trenta anys (Carrie, Charlotte i Miranda) i una altra (Samantha) que està en els quaranta. Una comèdia de situació amb elements dramàtics, la sèrie sovint abordava problemes socialment rellevants, com el paper de la dona en la societat.

A les Biblioteques de Vilanova podreu trobar aquests i molts altres llibres del gènere: Chick Lit

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari