Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘La casa sota la sorra’ fa 50 anys !!!

La_casa_sota_la_sorra-Joaquim_Carbo_Masllorens-9788499320069“Em costa una mica fer-me càrrec que ‘La casa sota la sorra’ ha complert cinquanta anys! Em sembla que era ahir que em documentava sobre piràmides, ciutats dels morts, faraons, Egipte i moltes coses més per escriure la meva primera novel·la”, diu Joaquim Carbó, l’autor de la novel·la.

Va ser la seva primera novel·la i el perquè de l’èxit d’aquest llibre juvenil d’aventures, ni el mateix autor no se l’explica gaire, però diu: “Segurament va sortir al moment que tocava.

També s’ha de dir que la revista Cavall Fort va tenir-hi un paper molt important: La versió de la novel·la que vam fer en còmic, amb dibuixos d’en Josep M. Madorell, li va donar molta volada, i també va donar-hi molta empenta el proselitisme que en va fer l’editor Ramon Basora a les escoles d’estiu, perquè ‘La casa sota la sorra’ arribés a l’escola. Quan algú s’interessa pel secret que encara sigui viva i que interessi els joves i no tan joves lectors, no he sabut què contestar. També m’ho pregunto jo, de vegades”.

img274Tot va començar l’any 1965, a partir del moment que els diaris anaven plens de l’interès que tot el món va mostrar perquè es construís la presa d’Assuan que hauria de controlar i retenir el cabal del riu Nil que cada any, a l’estació de les pluges, creixia de manera extraordinària, es desbordava, inundava i destruïa tot el que hi havia al seu voltant, la cooperació internacional per salvar els monuments d’Abu-Simbel que podien desaparèixer sota l’aigua de la presa i uns modestos arqueòlegs que, quan intentaven de recuperar algunes peces que l’aigua colgaria inevitablement, havien descobert un enorme esvoranc, una mena de soterranis que tenien tot l’aspecte de ser els fonaments d’una piràmide en honor de no sabem quin faraó que no es va ni tan sols començar a construir.

Aquest és el punt de partida de tota la història.

site_0088_0001-750-0-20120820105715Un cop definit el tema i els escenaris creà els personatges, que de seguida es van fer famosos i van despertar un gran interès: d’una banda, el dolent, el senyor Ti, personatge sinistre i amb pocs escrúpols que pretenia fer-se l’amo de tot plegat, i dos personatges valents, decidits i capaços de plantar-li cara i combatre’l perquè no se’n sortís: Henry Balua, africà i negre com el carbó, idealista infatigable i sempre disposat a lluitar contra colonialistes, aventurers, explotadors i traficants que es volien aprofitar de les riqueses d’aquell continent i Pere Vidal, un jove barceloní baliga-balaga, sense ofici ni benefici, bon xicot, però una mica dropo, capaç, això sí, de treure’s la son de les orelles si el motivava alguna injustícia.

Joaquim-Carbó-0Si anem als orígens, parlar de Joaquim Carbó és parlar també de Josep Vallverdú, de Sebastià Sorribas, d’Emili Teixidor… és a dir, d’un grup reduït d’escriptors herois que va tenir la gosadia d’escriure literatura per a joves en un moment en què infants i joves pràcticament no tenien què llegir i en uns moments en els quals fer això podia suposar tenir problemes amb la censura.

A les Biblioteques de Vilanova podreu trobar aquesta i altres obres de Joaquim Carbó així com els còmics de Josep M. Madorell.

‘La casa sota la sorra’ ha esdevingut un clàssic perquè continua sent llegida després de cinquanta anys d’haver-se publicat i després de vuitanta-vuit edicions, una xifra mai imaginada en la literatura infantil i juvenil. Estem, sense cap mena de dubte, davant d’un clàssic per a tots els públics.

Us deixem amb una cançó del musical d’Egos Teatre que adaptava la novel·la i que es va poder ver al TNC.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari