Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


El cielo sobre Berlín: las alas del deseo de Sebastiano i Lorenzo Toma

El cielo sobre BerlinAquesta setmana podeu trobar com a novetat a la Còmicteca de la Biblioteca Armand Cardona la novel·la gràfica El cielo sobre Berlín: las alas del deseo de Sebastiano i Lorenzo Toma, publicada per Libros del Zorro Rojo.

El còmic està basat en El cielo sobre Berlín és l’obra mestra de Wim Wenders i un dels èxits internacionals més importants del cinema alemany.

Daimiel i Cassiel són dos àngels que vaguen pel Berlín de la postguerra, una ciutat dividida per “el mur de la vergonya”. Malgrat ser invisibles per als humans, donen la seva ajuda i miren de reconfortar a totes les ànimes solitàries i deprimides que van coneixent.
Els àngels escolten els pensaments dels mortals torturats i tracten de consolar-los, perquè han estat testimonis de la seva història i de la ciutat. Encara que Damiel i Cassiel són observadors purs, només visibles per als nens i als homes de cor pur, són incapaços de qualsevol interacció física amb el nostre món.

Damiel es troba infeliç amb el seu estat d’immortalitat i després de conèixer la Marion, una bella trapecista, s’enamora d’ella i desitjarà convertir-se en humà i sacrificar la seva immortalitat per poder experimentar la vida i deixar de ser un etern testimoni de vivències alienes, per sentir en la carn el dolor i el goig, el fred de la pèrdua o la 02-Angel-sobre-Berlincalor d’una carícia corresposta, en el laberint de la felicitat compartida.

També descobrirà que ell no és l’únic que ha fet aquest canvi i que una experiència purament espiritual no és suficient per satisfer a ningú. Una estrella de cinema nord-americana, que ha arribat a Berlín per fer una pel·lícula sobre el passat nazi de la ciutat, l’ajudarà en la transformació, explicant-li les alegries més bàsiques de l’experiència humana, com la sublim combinació de cafè i cigarrets.

La pel·lícula, rodada en blanc i negre i sense un guió definit abans del rodatge, conté monòlegs de fort lirisme que conformen un llenguatge poètic amb el qual es vol aprofundir en els dilemes humans com l’existència, la finitud, la solitud o l’amor.

Sebastiano i Lorenzo Toma actualitzen la vigència d’aquesta bella obra, escenificada ara en el Berlín del present, on un àngel triarà perdre la seva armadura i la fixesa de les seves ales, perquè siguin les ales del desig («Creixeran ales noves en el lloc de les velles») les que guiïn els seus passos cap a la destinació de l’amor.

Des de la posada en escena, el procés creatiu d’aquesta novel·la gràfica ha seguit les línies artístiques de la pel·lícula: acròbates i actors —alguns participants del film original— van representar les accions que, a través de fotografies, van servir com a model per al treball d’il·lustració.
Aquest, a més a més, reprodueix en blanc i negre el llenguatge del cineasta alemany. Amb ells s’entrellaça l’ocre, moderat, com a element nou d’un Berlín ja sense mur (encara que la cicatriu, indeleble, pervisqui): la tardor com a part del renéixer de la ciutat, com a primavera invertida.

Cielo2 Cielo4

Sebastiano Toma (1955) ha desenvolupat la seva labor dramatúrgica tant a Itàlia com a Alemanya. Ha estat autor, actor, escenògraf, productor, director d’escena i fundador del grup Fliegende Bauten (Edificis volants), en el qual explora un nou concepte de circ, encara més proper al teatre. Ha dirigit, entre unes altres, les obres Tiger Lillies Freakshow i Little Big World, que també s’han estrenat en altres països europeus. El seu fill Lorenzo (1994) ha realitzat pràctiques de direcció artística en cinema i teatre, i en l’actualitat estudia disseny a la Universitat de Ciències Aplicades d’Hamburg, ciutat en la qual tots dos viuen i treballen.

A les Biblioteques de Vilanova trobareu aquesta i altres pel·lícules de Wim Wenders.

Us deixem amb el booktrailer del còmic.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari