Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Truman

actors

Encara que en el guió es percebi alguna empremta del seu esperit corrosiu, el Truman del títol no és Truman Capote. El Truman de la pel·lícula de Cesc Gay és un gos, company inseparable del seu solitari amo, Julián (Ricardo Darín), prestigiós actor teatral argentí que al seu dia va decidir exiliar-se a Madrid.

portadaJulián segueix pujant cada dia als escenaris, però l’obsessiona poder trobar una nova llar per al seu gos. Està afectat d’una malaltia terminal i no li preocupa el seu futur, sinó el de l’animal que ha estat l’únic acompanyant en la seva absoluta solitud, inclosa la dels teatres, tot i estar plens de públic. Divorciat i amb un fill resident a Amsterdam, la seva monòtona funció escènica diària en el teatre de la vida es veurà alterada amb la visita de Tomás (Javier Cámara), un amic de la infància que arriba des de Toronto, on exerceix de professor universitari. Passarà quatre dies amb ell i tots dos repassaran records i intimitats, mentre el final sembla proper i Julián anhela que sigui imminent.

La presència de Tomás li servirà de catarsi, tot i què Julián, davant la perplexitat del seu amic, no pensa rectificar el desig de posar fi al seu itinerari vital, sempre que trobi una llar de confiança per al seu gos fidel.

El barceloní Cesc Gay segueix depurant el seu inconfusible estil narratiu. Dos personatges regnen en la història, però es tracta novament d’una pel·lícula coral, com ho eren les magnífiques En la ciudad (2003) o Una pistola en cada mano (2012). Hi ha aparicions breus però contundents de figures com Eduard en la ciudadFernández, José Una pistola en cada manoLuis Gómez, Àlex Brendemühl o Pedro Casablanc.

Truman semblava tenir oberta la portes al drama lacrimogen, però els seus intel·ligents tocs de comèdia converteixen el riure en un detonant de sentiments ocults. I es produeix un memorable retrobament entre Darín i Cambra després d’Una pistola a cada mà.

La pel·lícula fou rebuda amb grans elogis per la crítica. El crític de cinema Carlos Boyero va escriure a El País de la pel·lícula que «malgrat que el que narra és tràgic, el director no renuncia a provocar-nos el somriure, al to agredolç, a moments de comèdia, a l’humor càustic. La seva forma de narrar la història és precisa, suggeridora, elegant, subtil i complexa». La revista Fotogramas va qualificar a la pel·lícula com «…amable, que encantarà al públic per evitar intel·ligentment el drama, i apostar per l’emoció i la tendresa». El crític Lluís Bonet, de La Vanguardia, va afirmar que «Truman semblava tenir oberta les portes al drama ploramiques, però els seus intel·ligents tocs de comèdia converteixen el riure en un detonant de sentiments ocults».

A l’estranger, la pel·lícula també va rebre crítiques positives. Indiwire va escriure que «gràcies al seu enfocament adult i honest en un tema tan obscur i a l’enorme química entre els seus dos protagonistes, Truman es troba a passos de gegant de les recents pel·lícules americanes que converteixen un assumpte seriós com el càncer en una cosa intolerablement extravagant». El periodista Jonathan Holland, de The Hollywood Reporter, va dir que Truman és «una entranyable pel·lícula sobre la mort, gratificantment sòbria».

Una gran part de la crítica va alabar també les interpretacions dels dos protagonistes. Carlos Boyero va descriure la interpretació de Darín com «un recital inoblidable». Beatriz Martínez, de El Periódico, va comentar que «Ricardo Darín i Javier Cámara broden el seu treball en una pel•lícula subtil i allunyada del sentimentalisme fàcil». Oti Rodríguez destaca a Darín com «l’espectacle en si mateix en la manifestació del verb, del gest, carisma, humor, sarcasme i emoció» i Cámara «component el seu subtilíssim i gran personatge, sense verb i sense a penes gest ni carisma». El personatge de Dolores Fonzi també és destacat positivament. The Hollywood Reporter la qualifica d’«un bon treball com la germana frustrada i protectora del germà Julián».

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari