Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Pel camí de la lluna blava (La mar)

portadaAquest és un conte de mar.
Un conte per a adults escrit en un català de vocabulari ric i amè.
De fet, són deu contes dins una història que els dóna un fil conductor: un viatge en vaixell per llançar les cendres d’en James i de l’Evelyn. Ella morí desprès d’una llarga malaltia i el seu company sis anys més tard.
En Charles, el seu millor amic, els va prometre que reposarien al mar i és així que s’embarca en el vaixell del seu veí, en Bartomeu Cros, que és que ens relata tot el que succeí al llarg de la travessia.
A través de les converses entre en Bartomeu i en Charles mentre fan camí coneixerem la personalitat del James i l’Evelyn, dues persones especials i entranyables; però sobre tot ens descobriran l’Evelyn que acabarà sent un referència que acompanyarà en Bartomeu a partir d’aleshores.
Però aquest conte és també la història de la realització del somni del seu autor a través d’un dels protagonistes, en Bartomeu Cros, nascut a Sant Feliu de Guíxols, que en complir els seixanta anys pren la decisió de salpar a mar obert, de prendre’n els fils de la seva vida i ser totalment responsable del seu destí. És doncs, l’afirmació d’una opció que finalment triomfa per sobre de tots els condicionaments materials i afectius: la llibertat personal exercida en solitari que no pas en solitud.
Aquest relat barreja fantasia i realitat, com segurament totes les històries que mereixen ser contades. En tot cas el seu autor es va inspirat en anècdotes reals que va viure navegant a bord del Polit, un sirocco ple de personalitat, i del Lluna Blava, un Òptima 98, i un autèntic ocell de mar que ha fet navegar també per les pàgines d’aquest conte transportant les cendres del James i de l’Evelyn fins el moment de lliurar-les al mar.
Però aquest conte és també una història d’amor i d’amistat entre el James, l’Evelyn i en Charles. Els tres foren bons amics, tant que compartiren llurs vides i béns durant una bona colla d’anys. És la història del compliment d’una promesa i de lleialtat al record del que s’ha estimat per tal de fer-lo perdurar més enllà de la mort.
Per últim, aquest relat parla de la mar, del plaer de navegar a vela, sense pressa, amb temps per a la conversa i el silenci, a mercè de les onades i del vent. La mar com a opció de llibertat amarada d’existència.
És doncs una història que us invitem a llegir sense por a defraudar-vos.Antoni ingles

El llibre que us presentem avui, Pel camí de la lluna blava (La mar) és un relat d’Antoni Inglès i Prats. Nascut a Barcelona l’any 1946, Antoni Inglès va morir abans d’hora, a l’edat de 63 anys, el 5 de desembre de 2009 a causa d’una malaltia degenerativa. Cal dir que va morir com havia viscut: sense perdre el somriure ni el sentit de l’humor, estimant la vida i acceptant la mort.

Sociòleg de professió va dirigir, entre d’altres, els dos estudis que ha realitzat la Generalitat de Catalunya sobre El maltractament d’infants a Catalunya (1991 i 2000), que trobareu a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat.

També va portar el seu compromís amb la lluita pels drets i la dignitat dels infants dins l’àmbit cívic com a membre de la junta i posteriorment com a president de l’Associació Catalana d’Infància Maltractada (ACIM).

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari