Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Vides fràgils, nits fosques

portadaLa Lili és una dona de trenta-cinc anys que viu amb en Yukio, el seu marit, a qui fa temps que no estima. La Haruna, la seva millor amiga, està enamorada d’en Yukio des que el va conèixer, i la Lili sospita que tots dos l’enganyen, però decideix no fer res al respecte. Un vespre coneix l’Akira, un home més jove que ella, amb el qual inicia una relació.

Aquest és l’argument de la novel·la que us presentem avui, Vides fràgils, nits fosques, de l’escriptora japonesa Hiromi Kawakami, i que ha estat traduïda per Marina Bornas Montaña. Les històries dels quatre amants s’enllacen subtilment en aquesta novel·la, en què Kawakami, amb la seva prosa sensual i concisa, ens convida a reflexionar sobre la solitud i l’essència de les relacions humanes.

Amb una serenor desconcertant per a la mirada occidental, Hiromi Kawakani ens introdueix en un relat polifònic que parla, per sobre de tot, de relacions. De sentiments. D’històries encreuades, encaixades amb la precisió d’un rellotger suís.

A partir del personatge nuclear de Lili, l’autora va cosint els fils que uneixen la resta de “vides fràgils”, la del mateix marit i els seus sentiments contradictoris d’afirmació i negació alhora del matrimoni. O de Haruna, amant de Yukio -entre altres-,hiromi-kawakami l’esperit lliure de la indecisió hedonista. Un aparent triangle amorós que esdevé, al capdavall, quadrat i pentàgon. Hexaedre.

Formulat així, l’argument podria desprendre un cert aroma de banalitat, de joc capritxós i atzarós. En la ploma de Kawakami, els dubtes i incerteses de les seues “vides fràgils” es presenten plàcidament, com el decurs d’un rierol. Amb una senzillesa formal i una serenor impactants, si és que l’associació de termes s’hi adiu al cas. Fins i tot els (pocs) episodis veritablement agitats de la novel·la es presenten amb la placidesa d’un nadó vençut per la son.

Hiromi Kawakami (Tòquio, 1958) és una de les escriptores més populars del Japó. Va estudiar Ciències Naturals a la Universitat de Ochanomizu i va ser professora de Biologia. Els seus llibres han rebut els mes prestigiosos premis literaris, que l’han convertit en una de les escriptores japoneses més llegides, amb la seva poc convencional ficció. És també coneguda com a crític literari i assagista provocativa.

De les seves novel·les també podreu trobar a la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú aquestes:

El cel és blau, la terra blanca: una història d’amor, que va rebre el Premi Tanizaki i que també podreu trobar en castellà;
Allò que brilla com el mar, i
Manazuru.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari