Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Tchindas’ de Pablo García Pérez de Lara i Marc Serena

TCHINDAS_poster1-ENGA l’illa caboverdiana de Sao Vicente, el Carnestoltes transforma els dies, les nits, els carrers i les vides dels seus 76.000 habitants. Durant tres setmanes, només importen les carrosses, els vestits i la música de la festa més gran de l’any.

A Mindelo, qui encapçala l’organització de l’esdeveniment és Tchinda Andrade, que de dia cuina i ven bunyols brasilers i de nit regenta un diminut bar enclaustrat a la seva pròpia casa. Ella decideix les músiques, les cançons i les coreografies. Té caràcter, però el poble sencer l’adora. Fins i tot els nens i nenes, que durant la preparació del Carnestoltes passen gairebé totes les tardes amb ella i les seves amigues, Elvis, Edinha i Sabrina, preparant els balls.

Tchindas ens narra, amb veracitat i claredat, la vida de tres amigues que preparen amb nervis i emoció el Carnestoltes. Escoltant crioll caboverdià i música de Cesária Évora, descobrim a Tchinda, que en 1998 va explicar a un diari local que va néixer home però se sent dona, i a Elvis, que està còmode vestit tant d’home com de dona. És modista i dissenya els vestits de la festa amb l’ajut de l’Edinha, dolça i coqueta, a la qual veiem desfilar feliç pels carrers de Mindelo mitjà nua empastifada amb purpurina.

Al seu poble tothom coneix el protagonista i les seves amigues com Tchindas i les respectes i estimen tal com són.

03-Tchindas1

pablo_marcMarc Serena (Manresa,1983) és periodista i autor del blog La volta dels 25, que va ser distingit per la guia Lonely Planet com el millor blog del món de viatges en llengua no anglesa. El blog es va convertir més endavant en un llibre homònim. És també l’autor del llibre Això no és africà! Del Caire a Ciutat del Cap a través dels amors prohibits (RBA 2013), sobre la situació social i legal de la sexualitat no majoritària (homosexualitat,transsexualitat, transvestisme, intersexualitat…) arreu de l’Àfrica.

En Marc va conèixer Cap Verd durant aquest viatge i va quedar tan colpit per la història de Tchinda Andrade que va decidir, tornar amb el seu amic i director de cinema Pablo Garcia Pérez de Lara (Barcelona, 1970), que compta amb una llarga experiència al terreny audiovisual.

Tchindas, que ha rebut el premi del jurat en el festival Outfest de Los Angeles i al Reeling de Chicago, es va estrenar gairebé alhora a la 39ª edició de la Mostra de Sao Paulo de Brasil i a la 60ª edició de la Seminci, la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid. També ha estat seleccionada en el festival In-Edit de Barcelona, el festival MiradasDoc de Canàries i LesGaisCineMad de Madrid.

El Club de cinema s’acomiada durant l’estiu però ens tornarem a trobar a l’octubre.

Bones vacances!

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari