Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Coses nostres

El director d’un teatre públic i un reputat crític es troben per parlar de les “seves coses”. En el transcurs de la conversa hi apareixen diversesdirector i crític qüestions: Com i qui determina la qualitat artística? La premsa crea tendències? La critica té prejudicis? L’èxit o el fracàs d’un espectacle pot dependre del tractament que li dóna la premsa? Es pot comprar, un crític? Quina ha de ser la funció del teatre públic? Sense ajudes públiques el teatre desapareixeria? Les arts escèniques estan trobant el llenguatge adequat per l’espectador del segle xxi? O per contra, esdevenen una expressió artística cada vegada més anacrònica?
Tots dos homes es necessiten. Arribaran a algun tipus de pacte?

La conversa entre tots dos és la base de l’obra Coses nostres, l’opera prima de l’actor Ramon Madaula amb la que va aconseguir el premi PortadaJosep Ametller. Madaula anuncia que és una obra que no li farà “guanyar amics”, perquè és un “examen de consciència de la producció teatral” i una crítica al seu “punt feble: com es distribueixen els diners públics, cosa que es fa de manera arbitrària”. Ha decidit passar-se a l’escriptura per “canalitzar les queixes”.

Aquesta reflexió es plasma en la conversa entre els dos únics personatges de l’obra, que representen dos alter ego del director. “M’he desdoblat i intento estar d’acord amb cada cosa que diuen i fan, però són dues posicions contràries”, assegura Madaula.

‘Coses nostres’, segons l’actor i director, neix del neguit de saber quin criteri fem servir per determinar la qualitat artística. “No he arribat a cap fórmula que ens ajudi a destriar com posar nota a un espectacle o a un artista, però he descobert que, potser, el més important és qui té coses a dir i qui no”, explica.

L’any passat el mateix autor del text va estrenar l’obra teatral, que va dirigir, interpretada pels actors Albert Pérez i Raimon Molins.

Ramon Madaula i Canadell (Sabadell, 12 de novembre del 1962) és un actor de teatre, cinema i televisió.Ramon Madaula
Començà la seva carrera fent teatre d’aficionats a Sabadell, amb Jordi Boixaderas, Anna Boell i Carles Sabater. Posteriorment, estudià a l’Institut del Teatre de Barcelona i s’hi titulà en interpretació el 1984. Ha representat obres de teatre amb directors com Joan Lluís Bozzo, Ariel García Valdés, Josep Maria Flotats, Lluís Pasqual i Mario Gas. En el camp de la televisió, ultra un dels papers protagonistes a Ventdelpla amb Emma Vilarasau, també ha protagonitzat la sèrie Crims amb la mateixa actriu; i ha tingut papers rellevants en les sèries de TV3 Estació d’enllaç i Digui, digui. En el camp del cinema, ha aparegut en pel·lícules dels directors Jordi Cadena, Ventura Pons, Francesc Bellmunt, Vicente Aranda, Carles Mira, entre d’altres.
La PorAl llarg de la seva carrera La Teranyinaha estat premiat diverses vegades: Premi Ciutat de Barcelona d’Arts Escèniques 2007 per El Llibertí. Premi “Sabadellenc 2007″. Premi Butaca 2004 al millor actor per Calígula. Premi de l'”Associació d’Actors Professionals” com a millor actor de cine per La teranyina el 1991 i com a millor actor secundari en teatre per El viatge (1990).

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú també podreu trobar els enregistraments en DVD dels treballs de Ramon Madaula La Por i La Teranyina.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari