Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Ramon Mercader, l’home del piolet

portadaLa galeria de catalans il·lustres és prou àmplia com per no desmerèixer cap comparació amb la resta de països del món, ara bé, Catalunya també ha estat el bressol de catalans no il·lustres, i un d’ells és sens dubte Ramon Mercader, un personatge que ha passat als llibres d’història per haver comès un assassinat el 20 d’agost del 1940, el del revolucionari marxista Lev Trotski.

Fa més de setanta-cinc anys que Ramon Mercader, nascut a Barcelona, va matar Lev Trotski. Es va introduir a casa seva, a Mèxic, i li va clavar un cop de piolet letal al cap. Aquest català executava l’ordre directa de Stalin d’eliminar aquell dissident del partit. A més del fet puntual de l’assassinat, tot allò que va passar abans i després a la vida de Mercader és una història d’espionatge, de complots i d’idealisme, i també el retrat d’una època. L’historiador Eduard Puigventós s’hi ha endinsat i, en el llibre del diari ARA Ramon Mercader, l’home del piolet publica la investigació que avui us presentem. És un treball historiogràfic minuciós amb nous descobriments d’una biografia de film.

Comunista de primera hora, fidel company de Lenin i trotskiorganitzador de l’Exèrcit Roig, Trotski va caure en desgràcia amb l’arribada al poder d’Stalin, amb qui es va enfrontar pel poder, però també per les diferents visions que cada un tenia del comunisme. Expulsat de l’URSS el 1929 va raure a Mèxic a finals dels anys trenta, on viuria fins el dia que va rebre la darrera visita de Ramon Mercader.

Paral·lelament, Ramon Mercader, nascut a Barcelona el 1913, militant del PSUC i membre dels serveis secrets soviètics, va rebre a finals dels anys 30 l’ordre d’eliminar a Trotski, objectiu pel qual es va traslladar a Mèxic i on va aconseguir penetrar al seu cercle de confiança. El 20 d’agost del 1940, Mercader, sota l’àlies de Jacques Monard, visita Trotsky al seu despatx i li obre el cap amb un piolet. El revolucionari mor l’endemà a l’hospital i el català és ingressat a presó, d’on no sortirà fins el 1960. el 1961 rep la condecoració d’Heroi de la Unió Soviètica i poc després es trasllada a Cuba, on mor el 1978.

La vida de Mercader però, ha estat envoltada de silencis i ramon mercadermisteris, de fet, durant molts anys, mentre era a presó a Mèxic, s’ignorava la seva identitat real. Per fer més llum a la seva vida, l’historiador Eduard Puigventós López publica el llibre que us presentem avui, un exhaustiu treball sobre la vida de l’assassí català més rellevant de la història on repassa els seus viatges, detalla les seves identitats falses, els diferents intents que va perpetrar per matar Trotski, així com les motivacions polítiques que el van dur a cometre aquell assassinat.

Amb abundant documentació i una interessant selecció de fotografies inèdites, Puigventós repassa la trajectòria de Mercader durant la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial i el seu periple vital per França, la Unió Soviètica, Mèxic i finalment Cuba, per stalinmirar d’esbrinar l’autèntica dimensió que va suposar per a la vida de l’assassí acabar amb la vida de Lev Trotski.

Tal com indica Josep M. Solé i Sabaté al seu pròleg del llibre, la seva voluntat de treure l’aigua clara de tantes inexactituds “ha dut Eduard Puigventós a investigar els arxius catalans, espanyols, holandesos, russos, mexicans, nord-americans i cubans que fan referència a Ramon Mercader i a parlar amb persones properes al seu entorn” per mirar d’establir quins foren realment els esdeveniments i, especialment, quins factors els provocaren o, almenys, els facilitaren.

eduardpuigventosEduard Puigventós López (Rubí, 1984) és Doctor en Història Contemporània i Màster en Història Comparada per la UAB. Ha col·laborat durant set anys en el projecte del Cost Humà de la Guerra Civil a Catalunya, desenvolupat pel Centre d’Història Contemporània de Catalunya, i en diverses iniciatives de caràcter històric per a l’Ajuntament de Rubí (exposicions, conferències, visites guiades, investigacions històriques, publicacions…). Col·labora amb moltes entitats i mitjans de comunicació d’àmbit local en la defensa i difusió del patrimoni històric i natural.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari