Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Charlotte Brontë, 200 anys

Charlotte Brönte

El 31 d’octubre de l’any passat us vàrem presentar en aquestangeles caso bloc el llibre Todo ese fuego d’Ángeles Caso, una obra en què l’escriptora ha volgut donar un dia de felicitat en les tràgiques vides de les germanes Brontë. Aquestes escriptores angleses de mitjans del segle XIX van tenir una existència molt trista marcada per les pèrdues de la mare i de les dues germanes grans i pels problemes econòmics. De fet, va ser la recerca d’ingressos que les va animar a dedicar-se a l’escriptura.

Avui es commemora el 200 aniversari del naixement a Thornton de Charlotte Brontë, novel·lista i poeta anglesa i la més gran de les tres germanes Brontë.

La família Brontë és una família d’autores literàries anglesa del segle XIX, notorietat de la qual s’estén a les tres germanes, Charlotte, Emily i Anne, gràcies als seus poemes i novel·les. Publicaven les seves obres, en un inici, sota pseudònims masculins, però els seus contes van atraure ràpidament l’atenció, no sempre per a bones crítiques. En un jane eyre 1principi, tanmateix, només la Charlotte i la seva obra “Jane Eyre” aconsegueix èxit. Aviat, però, comencen a escriure plegades històries més elaborades, influenciades per un pare culte i la confrontació entre germanes i mare. Els tràgics destins personals, totes tres varen morir de tuberculosi, així com la seva precocitat, han contribuït enormement a la seva reputació i, per extensió, als seus familiars més propers. Després de la seua desaparició, i fins i tot durant la vida del seu pare, ha sobreviscut un culte que s’estén més enllà d’Anglaterra. La seua llar, la casa parroquial d’Haworth, s’ha transformat en un museu que s’ha convertit en lloc de pelegrinatge, acollint, endemés, cada any centenes de milers de visitants d’arreu del món.

Creus que perquè sóc pobre, poc coneguda, poc atractiva i petita, no tinc ànima i no tinc cor? Penses malament! Tinc tanta ànima com tu i plena de cor! Si Déu m’hagués dotat d’una mica de bellesa i molta riquesa, hauria estat tan difícil per a tu deixar-me, com ho és ara per a mi el deixar-te. No estic parlant amb tu ara per mitjà del costum, convencionalitats, ni tan sols de la carn mortal: és el meu esperit que s’ocupa del jane eyre 2teu esperit, com si tots dos haguessin passat per la tomba, i se situaran als peus de Déu, iguals com som “.
Aquesta meditació és dirigida a l’home del que està enamorada la protagonista de la novel·la Jane Eyre i explica els efectes immediats del llibre a la moralment rígida i hipòcrita societat anglesa de 1847, quan va ser publicada la primera edició. També conté les raons que justifiquen que el llibre sigui considerat una de les primeres obres literària feministes o, més aviat, protofeministes, atès que la idea de la igualtat de la dona i l’home ni tan sols es plantejava en aquells dies. Jane Eyre va ser la seva primera novel·la publicada i de seguida va ser un gran èxit. Es va considerar molt innovadora per estar escrita en primera persona, seguir un estil naturalista i ser un melodrama gòtic.

De gran timidesa en persona, Charlotte Brönte va qüestionar amb valentia les convencions socials en les seves novel·les, basant-se en la seva experiència personal com a mestra i institutriu. Les germanes desitjaven muntar una escola privada a la casa familiar, però mai van aconseguir alumnes suficients ni suport financer per materialitzar el projecte.

el profesorCharlotte va viure durant dos anys a Bèlgica estudiant pedagogia i allà es va enamorar d’un dels professors, un home casat. L’experiència va ser el germen de Jane Eyre, el desventurat i impossible amor entre la protagonista, una òrfena de pocs recursos, i el senyor Rochester, hisendat i casat, per als fills treballa la noia com institutriu.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú podreu trobar el llibre de la Charlotte  El Profesor: una historia, escrita entre 1845 i 1846, abans que Jane Eyre. És la seva primera novel·la, i no va ser publicada fins a 1857, després de la seva mort. Els editors havien rebutjat el manuscrit, que, per la seva brevetat, el seu realisme i el caràcter dels seus personatges, contradeia els patrons de la novel·la victoriana. L’ètica del treball s’articula l’ideari de la novel·la, però en ella destaca així mateix el solitari i dolorós afany per conservar la fidelitat als propis principis en un món opressiu i i ple de perjudicis, regit per la dissimulació, la vigilància i l’afectació. Les relacions de poder, el llenguatge eròtic de l’autoritat i la submissió, la intimitat sempre assetjada pels dimonis de la naturalesa humana i l’habitual marasme espiritual dels herois de Charlotte Borntë troben en el jove William Crimsworth complerta representació, i són objecte de un examen tan rigorós com febril.

De les tres germanes Brönte potser la que va obtenir més fama va ser la mitjana, Emily, qui setmanes més tard que Jane Eyre, va publicar Cims borrascosos, molt més innovadora formalment però menys vivencial.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari