Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Neus Català, Un cel de plom

portadaAquest dissabte dia dos d’abril el Teatre Principal de la ciutat ha programat l’obra Neus Català, Un cel de plom, una adaptació teatral de la novel.la de Carme Martí sobre la vida de Neus Català. Un reconeixement a la seva trajectòria en la lluita per les llibertats democràtiques, magníficament interpretat per la Mercè Arànega.

L’eix central de la dramatúrgia gira al voltant dels esdeveniments viscuts per la protagonista d’aquesta història de solidaritat, coratge i supervivència centrada en la lluita contra l’oblit i la lluita per la recuperació de la memòria.

Una persona que en plena joventut, la guerra civil espanyola li trenca els seus somnis progressistes, es veu amb la necessitat d’exiliar-se, és víctima de la deportació nazi i sobreviu a l’horror dels camps d’extermini. L’exercici de la memòria és el punt de partida per un anàlisi i una reflexió sobre els moments convulsos, crítics i fràgils que ens ha tocat viure darrerament.

La vida de Neus Català (1915), la darrera supervivent catalana del camp d’extermini de dones de Ravensbrück, és la història viva d’un segle i d’una lluita constant.

La instauració a Espanya de la II República, els somnis trencats de tota una generació amb l’esclat de la guerra civil, el dolorós exili dels vençuts camí de França, sortir d’una guerra i anar a topar-se amb la Segona Guerra Mundial, l’activitat antifeixista clandestina en una França ocupada pels nazis i la posterior deportació al camp d’extermini (ella els anomena camps de la mort), són els grans capítols de la història del segle XX que ha viscut en primera persona.

Descobrir al cap dels anys, quan ja es pensa que s’han superat, Neus Cataláque cada nit les seqüeles que el cos i la ment han sofert durant el captiveri nazi troben una via d’escapatòria i es manifesten a través dels somnis i dels crists durant el son, és doblement traumàtic. Només el naixement dels fills és considerat per Neus Català la seva gran victòria personal als intents d’esterilització que li varen practicar els nazis al camp de Ravensbrück.

Quan va ser capturada i deportada als camps de Ravensbrück i de  Holleischen va conèixer l’infern, però també la solidaritat i la germanor sense límits: “Envoltada de dones amigues i de dones desconegudes que patien el mateix destí que jo, em sentia sola i a la vegada em sabia acompanyada. En la nostra immensa solitud ens teníem les unes a les altres.” Va sobreviure a l’horror dels camps de concentració gràcies a la força moral i a la solidaritat entre companyes. Quan van ser alliberades, es van prometre no oblidar.

En aquest enllaç trobareu el dossier de l’obra amb la seva fitxa tècnica.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu més testimonis biogràfics de supervivents dels camps de concentració de l’Alemanya nazi.

 

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari