Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Exposició ‘Immersos en les dades’ a La Sala

destacado_12328

Avui s’inaugura al Centre d’Art Contemporani La Sala, aquesta mostra itinerant de la Diputació de Barcelona, ideada a partir de l’exposició ‘Big Bang Data’, del CCCB i la Fundación Telefónica.

La producció de l’exposició va a càrrec del Programa d’Arts Visuals de l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona, que ha estat comissariada per l’Olga Subirós i en José Luis de Vicente.

La producció de dades en quantitats massives és un dels fets fonamentals del nostre temps. Mentre que al llarg dels últims quinze anys el cost d’emmagatzemar informació digital ha disminuït enormement, el nombre de dispositius que capten, produeixen i transmeten dades s’ha multiplicat de manera exponencial.

1416053698873La vasta infraestructura industrial que es desplega arreu del món per emmagatzemar memòries, paraules, imatges i actes ja requereix el 2% del consum energètic mundial. L’explosió de les dades creix desenfrenadament, sense que ningú no en pugui veure la fi.

Les dades generades per xarxes de sensors en infraestructures i en tecnologies industrials, i també pels ciutadans a les xarxes socials, els telèfons mòbils, les transaccions amb targeta de crèdit i els dispositius GPS, avui apareixen com una oportunitat i una eina clau.

Darrere de l’explosió de dades hi ha noves maneres de resoldre problemes i plantejar preguntes que ja estan canviant la forma de practicar la ciència, de generar valor en l’economia i d’organitzar la política i la societat.

Gunnar Knechtel Photography, BIG BANG DATA Exposició, CCCB, 9 Mayo - 26 Octubre 2014Les dades poden ser un element central per promoure una democràcia més participativa i una administració més eficaç. Tanmateix, també es poden utilitzar com a armes per instaurar un estat de vigilància sense precedents.

L’accés a les dades, el dret a fer-les servir i el valor que representen són factors que se situen al centre de múltiples conflictes contemporanis: des de la lluita per la transparència fins a les repercussions polítiques de les filtracions de Wikileaks i el cas Snowden, passant per la mercantilització de la intimitat que practiquen els gegants de Silicon Valley.

«Immersos en les Dades» explora l’emergència de la base de dades com a marc de pensament cultural i polític i els efectes de la dadificació del món, un procés tan determinant al segle XXI com ho va ser l’electrificació al segle XIX.

L’exposició està estructurada en set àmbits, cinc de temàtics més l’espai de documentació i el del servei educatiu:

1- El pes del núvol. Geografies emergents de les dades.
2- El batec del món. Què és la dadificació?
3- Què penses, que fas, què sents. La producció social de les dades.
4- Som dades. De la quantificació a la mercantilització del jo.
5- Dades per al bé comú. Cap a una cultura crítica i participativa.

En l’espai de documentació, al centre de la sala, hi haurà una àmplia bibliografia per consultar i es podrà consultar entrevistes, vídeos i webs.

L’espai del servei educatiu, gestionat per especialistes en educació, ciència, divulgació i cultura, s’adrecen i s’adapten a diferents segments de públic i s’estructuren en una visita dinamitzada i un taller experimental.

images

Per complementar l’exposició el servei educatiu ha organitzat aquestes activitats així com dues activitats vinculades, la visita comentada a l’exposició de la comissaria Olga Subirós que tindrà lloc el diumenge 28 de febrer a les 12h i la conferència ‘Què és el Big Data?’ a càrrec de José Luís de Vicente, el divendres 11 de març a les 19h.

Trobareu més informació al web de La Sala.

A les Biblioteques de Vilanova trobareu informació sobre alguns dels temes que es tracten a l’exposició: Big Data, Informàtica en núvol, Protecció de Dades

Us deixem amb una entrevista als dos comissaris de l’exposició amb motiu de la seva inauguració a Barcelona.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari