Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Guinovart, obra gràfica i poesia

Gravat expo GuinovartSi encara no heu anat a visitar l’exposició Guinovart. Obra gràfica. De la planxa al paper de Josep Guinovart, a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer teniu temps fins el 9 de gener.

Aquesta exposició itinerant, que inicia el seu recorregut a Vilanova i la Geltrú, sorgeix d’un acord entre el Centre d’Obra Gràfica Josep Guinovart, Thermalia Museu de Caldes de Monbui i l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona. La mostra comissariada per Maria Guinovart, filla de l’artista, és un recorregut cronològic i alhora apropa les diferents tècniques d’estampació que va utilitzar l’artista. Recull una selecció de 29 obres, principalment gravats, serigrafies i litografies amb collage il·luminats a mà, pertanyents a les sèries Las cuatro estaciones José Hierro, Blaus finestres, Gravats de 1975-1976, León Felipe, Laurats i Altres. La primera de les sèries esmentades és el resultat de la col·laboració amb els seu amic el poeta José Hierro. Guinovart, gran lector de poesia, fa un homenatge en moltes de les seves obres a poetes com Salvat Papasseit, Lorca…. Torre BlavaUna mostra d’això són les litografies que apareixen versos de León Felipe manuscrits per l’artista. A la mostra també s’hi poden veure els cartells de Festa Major de Vilanova i la Geltrú i d’inauguració de la Torre Blava, que ell mateix realitzà.

El dimecres 29, a les 17 hores, es farà la darrera activitat paral·lela a l’exposició, el taller Gravats de postal per a infants entre 6 i 10 anys. L’activitat té un preu de 2 euros i cal reserva prèvia, trucant a la Biblioteca Museu.

A més a més de l’exposició, la Biblioteca Museu té en el seu fons altres obres de Guinovart de la dècada dels 50 que s’exhibeixen dins la col·lecció d’art contemporani.

Josep GuinovartJosep Guinovart i Bertran (Barcelona, 1927-2007) va estudiar art a l’Escola d’Arts i Oficis de la Llotja de Barcelona i al Foment d’Arts Decoratives de Barcelona (FAD). Col·laborà en els seus inicis amb el grup Dau el Set. L’any 1954 va fundar amb Antoni Tàpies, Joan Josep Tharrats i d’altres el grup Taüll, que aglutinava els artistes d’avantguarda d’aquells anys. A partir dels anys 70 abandonà la representació figurativa i configurà un nou llenguatge artístic, a partir de l’ús de la matèria i objectes. Guinovart està considerat com un dels màxims exponents del corrent informalista català. La seva producció artística és molt variada: pintura, dibuixos, murals, obra gràfica, il·lustracions, escenografies teatrals, cartells, escultures i tapissos. Al llarg de la seva carrera obtingué nombrosos premis: Premi Ciutat de Barcelona (1981), el Nacional de Artes Plàsticas (1982) i el Nacional d’Arts Plàstiques de la Generalitat de Catatalunya (1990). L’Estat francès li atorgà la insígnia Oficial de l’Ordre de les Arts i les Lletres el 1993. El 1994 inaugurà l’Espai Guinovart a Agramunt i el 2000 l’espai d’art La Torre Blava a Vilanova i la Geltrú.

A les biblioteques Joan Oliva i Armand Cardona trobareu fons documental relacionat amb Josep Guinovart i la seva obra, com també dels poetes referenciats en les obres de l’exposició:
Josep Guinovart
José Hierro
León Felipe

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari