Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


El retorn de Corto Maltés: ‘Bajo el sol de medianoche’

01207740101_gCorto Maltès torna a les llibreries quan es compleixen 20 anys de la mort del seu creador, Hugo Pratt.

La seva nova aventura es titula Bajo el sol de medianoche i compta amb el guió de Juan Díaz Canales i els dibuixos de Rubén Pellejero.

És la primera aventura de Corto Maltès en 27 anys i, òbviament, també la primera que no porta la firma de Pratt, que va deixar dit que no li desagradava la possibilitat que algú prengués el relleu del personatge.

El nou àlbum del personatge s’ha publicat simultàniament en francès, italià, holandès i, de la mà de Norma Editorial, en català i castellà. Una tirada global de 300.000 exemplars (prop de la meitat a França, 10.000 a Espanya) que converteixen el llançament en un dels esdeveniments de l’any en el món del còmic.

pell-canalesBajo el sol de medianoche transcorre el 1915 als paisatges nevats de l’àrtic, entre Alaska i el Canadà. L’escriptor que va convertir aquestes terres en escenari literari, Jack London, és un dels personatges del còmic, tot i que no arriba a fer-hi acte de presència. L’autor d’ Ullal Blanc envia una carta a Corto Maltès per demanar-li un favor: fer arribar un missatge personal a un vell amor de joventut, Waka Yamada, ex-prostituta japonesa que va lluitar pels drets de les dones a Alaska. A canvi, London ofereix la promesa d’aventures i un tresor.

Pel camí, Corto es troba amb altres personatges reals: l’explorador afroamericà Matthew Henson, que va arribar al pol Nord al mateix temps que Robert Peary tot i ser menystingut pel seu color de pell, i el promotor de boxa i mercenari al servei dels russos Joe Boyle, que va ser espia i amant de la reina de Romania.

Pratt va crear Maltès l’any 1967. Segons l’autor, aquest mariner errant va néixer el 10 de juliol de 1887 a La Valletta (Malta). El seu pare era un mariner britànic i la seva mare era una gitana sevillana, que es deia “la nena de Gibraltar”. La seva residència oficial és a L’illa d’Antigua, a les Antilles, però la seva residència preferida es troba a Hong Kong. Corto Maltès va viure bona part de la seva infantesa a Còrdova.

corto

La primera aparició de Corto es dóna en el títol “La balada del mar salada” però on Corto Maltès és recollit de l’aigua pel seu amic Rasputín. En aquest conte, narrat pel propi oceà Pacífic, el protagonista ens dóna una petita pista dels seus orígens.

Però anteriorment a aquesta aventura van succeir altres fets i en Corto havia estat a Xina, a Etiòpia, a la Patagonia i a molts altres llocs del món durant fets històrics de gran magnitud.

prattHugo Pratt (1927-1995) va passar la seva infantesa a Venècia en un ambient familiar molt cosmopolita doncs els seus avis tenien orígens anglesos, jueus i turcs. Als deu anys es va traslladar a Etiòpia, on el seu pare, militar, estava destinat. Allà va estar internat a un camp de refugiats i va viure els pitjors moments de la II Guerra Mundial.
En acabar la guerra, tornà a Venècia on començà a treballar com a dibuixant per revistes, però el seu esperit nòmada el portà a viure a Buenos Aires uns anys i també a Londres, abans de tornar a Itàlia definitivament l’any 1962.

Les aventures de Maltés tenen una gran influència dels viatges i la cultura del mateix Pratt. En total va escriure i dibuixar dotze àlbums amb les aventures d’en Corto i molts altres còmics, novel·les.

Podeu trobar els còmics de Corto Maltes i altres d’aquest autor a la comicteca de la Biblioteca: Hugo Pratt

Us deixem amb una entrevista amb els autors de Bajo el sol de medianoche: Juan Díaz Canales i Ruben Pellejero.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari