Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Historia de la màfia: Cosa Nostra, N’dranchetta, Camorra. Del 1860 al presente

portadaEl llibre que us presentem avui, Historia de la màfia: Cosa Nostra, ‘Ndranchetta, Camorra. Del 1860 al presente, vol ser la història definitiva de les tres màfies italianes. Se’ns explica el seu drama, amb la particularitat que creua el relat del camorrista napolità amb el del mafiós sicilià i el del ‘Picciotto’ calabrès. Camorra, Cosa Nostra, ‘Ndrangheta: d’on van sortir, què és el que les diferencia, com van construir els seus mites, per què el seu èxit … Un recorregut fascinant des de 1860 fins a l’actualitat.

La màfia siciliana, la Cosa Nostra, no és l’única societat criminal perillosa d’Itàlia. El país alberga dues màfies importants: la Camorra napolitana i, en la pobra i aïllada regió de Calàbria, la misteriosa ‘Nrangheta, que s’ha convertit en la més poderosa de l’actualitat.

Des que van aparèixer, les tres màfies han corromput les institucions italianes, retallat les opcions vitals dels seus conciutadans, eludit la justícia i establert la seva rendible intermediació com a alternativa als tribunals. Però cadascuna d’aquestes germandats té els seus propis mètodes, els seus rituals salvatges i la seva brutalitat característica. Cadascuna està perfectament adaptada per a corrompre i explotar el seu propi entorn, alhora que col·labora, aprèn i lluita amb les altres màfies. L’ombra del crim organitzat enfosqueix tot un país consumit pel deute, la paràlisi política i la corrupció rampant.

Història de la màfia busca els orígens d’aquesta malaltia en les arrels de la unificació italiana i mostra com la violència política va incubar grupuscles criminals entre els almoiners de Palerm, els pudents ravals de Nàpols i les inhòspites llogarets de muntanya calabreses. Aquesta és una obra d’ambició sorprenent, que compta per primera vegada la història entrecreuada de les tres màfies des dels seus orígens fins a l’actualitat.

John Dickie és una autoritat internacional en la història del crim PD*64832214organitzat. En aquest llibre combina la investigació en arxius amb una narració apassionant i una lúcida anàlisi per explicar un ecosistema criminal únic, i aconseguir l’obra definitiva sobre la màfia en tota la seva extensió.

«La narració es precipita impulsada per la classe de prosa musculosa que associem a la ficció d’alt calat. Una història estimulant.» «Emocionant i ben escrita, funciona com una versió vuitcentista de Los Soprano.» Aquestes són algunes de les critiques que ha rebut el llibre.

John Dickie és historiador i periodista. En l’actualitat, és professor titular d’Estudis Italians en l’University College de Londres, i autor de nombrosos llibres i articles sobre Itàlia i els italians. Amb la publicació de la Cosa Nostra va demostrar ser un dels majors experts mundials sobre història de la màfia italiana. També és autor de Delizia, un deliciós repàs a la història del menjar italià.

A les biblioteques públiques de la ciutat podreu trobar diversos documents sobre la màfia italiana, pel·lícules, novel·les i d’altres llibres sobre la història de la màfia.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari