Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Fausto Coppi al Tour de França

El Tour de FranciaA punt de que es publiqui una de les novetats més esperades de la temporada, La pasión de Fausto Coppi de la mà de Cultura Ciclista, aquesta setmana us presentem com a novetat un relat que es pot considerar la introducció ideal per aquesta lectura.
Es tracta del llibre Tour de Francia: Fausto Coppi hacia la gloria, de Mario Fossati, una crònica periodística de primera mà que ens apropa de la manera més realista i fidedigna a la segona victòria del ‘campeonissimo’ a la Grande Boucle l’any 1952.

“Després de vint-i-tres etapes i gairebé cinc mil quilòmetres, al final del Tour de França de 1952, els aplaudiments del Parc dels Prínceps són tots per al mallot groc italià, el dominador absolut de la carrera: Fausto Coppi. Amb el suport de l’equip nacional, en el qual brillaven entre altres dos grans del ciclisme italià com Gino Bartali i Fiorenzo Magni, Coppi va aconseguir resistir als atacs dels francesos, dels belgues i dels espanyols i reposar-se a tota una sèrie de desafortunats accidents.”

El Tour de Francia: Fausto Coppi hacia la gloria narra el triomf de Coppi dia rere dia com si fos un guió cinematogràfic. L’autor no es limita a la descripció de les etapes sinó que ofereix un retrat de tots els seus protagonistes, analitza la rivalitat entre Coppi i Bartali, desvetlla les estratègies d’Alfredo Binda, excampió i capità de l’equip italià, i recopila les paraules de Biagio Cavanna, el fisioterapeuta cec i mentor de Coppi. Amb un estil tan elegant i potent com una escapada del Campeonísimo, un dels mestres del periodisme italià ens retorna aquell ciclisme heroic, l’esport per excel·lència, en el qual es va veure reflectida una generació sencera.

Tour de França 1952

Segons l’ABC “l’editorial Gallo Nero ja havia publicat a Espanya El Giro de Italia, de Dino Buzzati, que no va sobre el Giro d’Itàlia si no sobre la Itàlia de 1949, tot i que la excusa sigui la cursa i per allà veiem a Coppi i Bartali. […] Lo de Buzzati amb el Giro és una meravella literària, un relat on la imaginació també està present. Lo de Fossati amb el Tour és una altra cosa, però no pitjor”.

Mario FossatiMario Fossati (1922-2013), va ser un dels més destacats periodistes esportius italians del segle XX. Després de sobreviure a la campanya rusa de la Segona Guerra Mundial, el 1945 inicià la seva col·laboració amb La Gazzetta dello Sport que el 1952 el permetria ser testimoni del llegendari triomf de Coppi al Tour.
El 1956 aterrà, juntament amb el seu gran amic Gianni Brera, a la redacció del Giorno i el 1982 arribà a La Repubblica. Va fer fonamentalment premsa esportiva, dedicant-se sobretot al ciclisme, boxa i hípica, essent aquest llibre que us presentem avui, El Tour de Francia (1977), el seu únic llibre.

A la Xarxa de Biblioteques podeu trobar més llibres sobre el ‘campeoníssimo’ en el següent enllaç:

Fausto Coppi (1919 – 1960)

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari