Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


De pans per Catalunya

portadaL’hivern passat us vàrem presentar dos llibres sobre el pa de dos forners vilanovins, Avui faràs pa, de Jordi Morera, i Panes con oficio: manual profesional de panes y masas enriquecidas de Joaquín Llarás. El 29 de gener la biblioteca també va organitzar una taula rodona sota el títol Avui tastarem pa, a càrrec de Jordi Morera, i Laura Arranz, nutricionista i autora de diversos llibres com Què hi ha per sopar?, i en acabar la xerrada es va fer un tast de pans.

Avui us presentem un altre llibre sobre el pa: De pans per Catalunya, escrit per Ànnia Monreal i amb pròleg d’Ibán Yarza. De pans per Catalunya ens ofereix una ullada reflexiva i en profunditat pel món del pa, un interessant recorregut reflexiu i crític sobre els millors forns i fleques del nostre entorn. Ànnia Monreal repassa la tradició i ens parla de les fórmules d’elaboració del pa heretades de temps immemorials i transmeses de generació en generació per mitjà dels forners, un ofici que a poc a poc es va recuperant i va rebent saba nova. De pans per Catalunya no és un receptari convencional, sinó una reflexió sobre el món del pa en la qual els lectors descobriran els forners, els forns, i les tècniques tradicionals amb les quals s’ha fet el pa en aquest país.

Per poder escriure el llibre l’autora s’ha passejat per camps i cultius, molins o farineres, i forners artesans de Catalunya. És per aixó que aquest llibre no és un receptari sinó una reflexió sobre un producte indispensable en la nostra gastronomia i en el nostre menjar diària. Una mirada crítica i exhaustiva sobre la fabricació del pa a Catalunya. I un recorregut fotogràfic fet per la pròpia autora. En ell trobareu pans i forns diversos, com es molen la farina i de quin tipus, com es couen els pans i quins tipus de pans. Forners, pagesos i moliners són protagonistes en el text. Tot amb la secreta intenció de poder trobar els millors pans del nostre país.

“I què és el pa de veritat? Què han estat fent i venent finsAnnia-Monreal ara els forners? I què hem estat comprant i empassant com a clients? Pa de veritat, pa com abans, la nostàlgia. Pa tradicional. Pa artesà. Sense maquinària ni carregaments d’additius ni de millorants ni de llevat fresc. On és aquest pa mitificat, a les fleques que llueixen placa del gremi que els pertoca per demarcació? Molts desenganys es couen en aquests establiments. Als forns que apareixen als mitjans de comunicació? Cal fer el tastaolletes i mossegar molts pans, recomanats i anònims, arreu de Catalunya per trobar el que podria escaure’s com a fruit del blat. Pa amb gust, fins i tot amb certa complexitat en més d’un cas, amb bona crosta, molla fresca i uns dies de conservació.”

Ànnia Monreal. Gran part de la trajectòria professional d’aquesta periodista està vinculada a la gastronomia. Va treballar en el programa de ràdio De boca en boca amb Jordi Estadella i és col·laboradora de la revista Cuina, on té el blog PA, TOMATA I XOCOLATA. També ha escrit per Time Out Barcelona, entre altres mitjans.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari