Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘La buena reputación’ de Ignació Martínez de Pisón

portadaAmb aquesta novel·la, l’escriptor aragonès arrelat a Barcelona, Ignacio Martínez de Pisón ha guanyat el Premi Nacional de Narrativa 2015, que atorga el Ministeri d’Educació, Cultura i Esports.

El jurat ha subratllat “el retrat del món jueu-espanyol a Melilla a l’època del Protectorat i el complex desenvolupament d’una xarxa de relacions familiars en el marc d’un relat extens molt fidel a la tradició novel·lesca” El guardó distingeix cada any una obra d’un autor espanyol escrita en qualsevol de les llengües oficials i editades a Espanya. Està dotat amb 20.000 euros.

En Samuel i la Mercedes contemplen amb preocupació el futur de les seves dues filles davant la imminent descolonització del Marroc i el retorn dels espanyols del Protectorat a la Península. Estem a Melilla, són els anys cinquanta i, en aquest context de canvi i incertesa, el matrimoni decideix viatjar a Màlaga per establir-se a una Espanya que comença a obrir-se lentament a la modernitat. De la mà de cinc membres d’una mateixa família, aquesta saga recorre trenta anys de la nostra història i transita per ciutats com Melilla, Tetuán, Màlaga, Saragossa o Barcelona.

Els desitjos i il·lusions de Samuel i Mercedes, de les seves filles i dels seus néts es veuran condicionats per secrets inconfessables en una vida que transcorre fugaç i inesperada.

Una novel·la sobre l’herència que rebem del passat i sobre el sentiment de pertinença, la necessitat de trobar el nostre lloc al món.

pison--644x362Ignacio Martínez de Pisón (Saragossa, 1960) es va llicenciar en Filologia hispànica a Saragossa i en filologia italiana a Barcelona, on resideix des de 1982. Els seus llibres han estat traduïts al francès, a l’italià, al basc i al portuguès.

Després de la seva primera novel·la, La ternura del dargón (1984), que va obtenir el Premi Casino de Mieres, es va dedicar de ple a la literatura.

Entre els títols que ha publicat destaquen María Bonita (2000, Premi Pedro Saputo de les Lletres Aragoneses en llengua castellana), Enterrar a los muertos (2006, Premi Rodolfo Walsh a la millor obra de no ficció policíaca i Premi Dulce Chacón), Dientes de leche (2009, Premio Arquebisbe Juan de Sant Clement), El día de mañana (2011, Premio Ciutat de Barcelona de Literatura en Llengua Castellana i Premi Espartaco a la millor novel·la històrica).

Ha traduït obres dels autors italians Del Giudice i G. Morselli.

També ha participat en antologies i llibres col·lectius com El cuento hoy en Espanya (1988), Cuentos barceloneses (1989), Estrategias de la memoria (1990), Aeropuerto de Funchal (2009) o Partes de guerra (2009).

En 1990 el relat El filo de unos ojos, inclòs en la seva obra Alguien te observa en secreto, va ser portada als escenaris teatrals. La seva novel·la Carreteras secundarias va ser adaptada al cinema en 1997 per Emilio Martínez-Lázaro.

A les Biblioteques de Vilanova podreu trobar aquestes i altres obres d’aquest autor: Ignacio Martínez de Pisón.

Us deixem amb el vídeo de la presentació de la novel·la a Barcelona amb l’escriptora Najat El Hachmi i Elena Ramírez, directora de Seix Barral.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari