Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Calendari de festes amb pirotècnia

portada Tot coincidint amb l’estiu que s’acaba, és a punt de finalitzar temporada més forta de Festes Majors al nostre país. Una de les darreres és la festa major de Barcelona, les Festes de la Mercè, que va ser instituïda l’any 1687 pel seu Consell de Cent, i que s’articulen al voltant del dia 24 de setembre. Un dels seus actes més multitudinaris i esperats és el Correfoc. Aquest mot va ser utilitzat per primera vegada durant les Festes de la Mercè en la primera etapa de la transició postfranquista, on una de les prioritats culturals va ser la recuperació dels elements de la cultura popular i tradicional catalana que havien estat silenciats pel franquisme. En aquest context, tot un seguit de persones vinculades al teatre de carrer, creadors artístics i diversos estudiosos i activistes de la festa van decidir organitzar una “concentració de dracs” que comptà, entre d’altres, amb la participació del Drac de la Geltrú i del Drac de Vilanova. Un d’aquest tècnics va ser el vilanoví Bienve Moya. Aquestes besties van ser acompanyades per tres grups de diables, uns de creats per la companyia de teatre Els Comediants, i dos balls de diables tradicionals, el Ball de Diables de l’Arboç i el Ball de Diables de Vilanova. En un moment de la drac-de-vilanova-enric-c-ricartcercavila, els espectadors es van posar a ballar sota els dimonis i diables, en comptes de fugir-ne o mirar-s’ho de lluny. Aleshores es va produir l’associació d’idees que van generar el nom de correfoc. L’any següent el programa de les Festes de la Mercè ja incloïa el nom de correfoc per anomenar aquesta cercavila de foc de bèsties, dimonis i diables.

Tot això i molt més ho podeu trobar al llibre que us presentem avui, Calendari de festes amb pirotècnia, de Manel Carrera i Escudé, que és el segon volum de la col·lecció Els llibres de festes, el primer volum del qual també el podeu trobar a les biblioteques de la ciutat: Les Festes populars. El llibre és un recull d’algunes festes populars de les terres de parla catalana que utilitzen la pirotècnia en algun moment de la seva seqüencia ritual. L’objectiu del llibre és donar a conèixer l’extraordinària diversitat d’expressions festives que tenen la pólvora i la seva combustió com a protagonistes, i reivindicar totes aquestes pràctiques de la cultura popular com a mostres indiscutibles del nostre patrimoni immaterial.

drac geltru Per mostrar la riquesa i diversitat existent l’autor ha dedicat un article complert i abundants fotografies a trenta-tres festes destacades. Algunes d’elles són de llarga tradició i molt conegudes, com la Cordà de Paterna, la Patum de Berga, la Festa del Corpus de Solsona, les Falles de València, la Festa Major de Sant Pere de Reus, la Cordà de Bétera, la Festa Major de Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès o l’Entrà de la Flor, per citar-ne algunes, però també altres celebracions de nova creació, que van arrelant amb força, com la Festa de Sant Jordi de Mataró, la Festa Major de Granollers, la Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia, l’Aquelarre de Cervera, l’Escaldàrium de Caldes de Montbui, el Correfoc de Barcelona, l’Encierru de Sant Llagasta d’Esparreguera, el Volcanet d’Olot, la Tupinada de Falset…

A banda de les festes destacades amb fotografies, bienveel llibre inclou un conjunt de ressenyes de nombroses festes menys conegudes però també interessants, com la Volada del Drac de Banyeres del Penedès, la Fogardera de la Ràpita, els Bous de Foc de la Freixneda, el Sostre de Foc de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú, el Festival d’Enceses de Bestiari d’Artesa de Lleida, la Festa de Sant Joan d’Artés, el Passaferes d’Alpens …

Si voleu més informació sobre les festes populars del nostre país, a les biblioteques municipals de Vilanova i la Geltrú podreu trobar tots aquests documents que en parlen. També podreu tots aquests llibres del Premi Nacional de Cultura Popular de 2009, el vilanoví Bienve Moya.

En aquest vídeo del Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú podeu veure el Sostre de Foc del Correfoc de la Festa Major de Vilanova d’aquest any:

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari