Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Animació ‘Made in Spain’

atrapalabandera_destac_peq

El proper 28 d’agost s’estrena Atrapa la bandera, segon llargmetratge de l’estudi Lightbox entertainment, amb seu a Madrid.

Richard Carson, un ambiciós i excèntric multimilionari, ha decidit que vol conquerir la Lluna i fer oblidar a tothom la gesta dels astronautes de l’Apol·lo XI i els seus famosos primers passos pel satèl·lit. L’únic capaç d’impedir que ho aconsegueixi és un nen de 12 anys, en Mike Goldwing, que amb l’ajuda dels seus amics i el seu avi, un antic astronauta, viatjarà a la Lluna per salvar el futur de la Terra.

Lightbox va triomfar el 2012 amb Les aventures de Tadeo Jones, la història d’un manobre que somia ser arqueòleg i que es veu involucrat en una aventura al més pur estil Indiana Jones al Perú. Actualment estan preparant la segona part de la pel·lícula que s’estrenarà el 2016.

El pioner de l’animació a Espanya va ser Segundo de Chomón que va realitzar mentre va estar en Pathé Frères algunes les pel·lícules que contenien diversos fragments animats, però no fou fins després de la Guerra Civil Espanyola que l’animació a Espanya va començar a funcionar i es va realitzar el primer llargmetratge d’animació a color: Garbancito de la Mancha d’Arturo Moreno el 1945.

Però el primer gran èxit de la indústria no va arribar fins a l’any 1985 amb l’estrena de Los cuatro músicos de Bremen, realitzada pels germans Moro, que ja eren molt coneguts al món de l’animació per televisió amb sèries com la Família Telerín.

En els últims 30 anys l’animació a Espanya ha multiplicat les seves produccions adreçades a infants amb pel·lícules com Nocturna, Donkey Xote, Pérez el ratoncito de tus sueños o Planet 51 entre moltes altres.

nocturna_poster3  P_rez_el_ratoncito_de_tus_sue_os-566400301-large  P3K_Pinocho_3000-914997799-large  El_sue_o_de_una_noche_de_San_Juan-454325407-large
mortadelo_y_filemon_contra_jimmy_el_cachondo_32038  Donkey_Xote-428201926-large  planet_51_caratula047  Justin_y_la_espada_del_valor-934043380-large

Però no tot és animació dirigida a nens, en els últims anys hem vist pel·lícules que empren l’animació per explicar històries més adultes, com Chico& Rita de Fernando Trueba i Xavier Marisca o Arrugas de Ignacio Ferreras, basada en la novel·la gràfica del mateix títol de Paco Roca.

Chico_Rita-269377124-large  arrugas

L’animació televisiva també ha tingut molt èxit els darrers anys amb sèries com Pocoyó, Sandra detective de cuentos, Jelly Jamm o Zoobabu.

pocoyo  sandra  CAJA DVD+Libros(sandwich)AF  zoobabu

A les Biblioteques de Vilanova podreu trobar totes aquestes pel·lícules i també gran quantitat de documentació sobre els fonaments de l’animació i les seves tècniques: Cinema d’animació.

Trobareu més informació sobre la nova indústria de l’animació a Espanya a aquest reportatge del País Semanal.

Us deixem amb el tràiler d’Atrapa la bandera.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari