Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Enganchados a los cuentos

portadaAvui us presentem com a novetat Enganchados a los cuentos, de Lisa Cron amb traducció de Bianca Southwood.

Enganxats als contes un manual teoricopràctic d’escriptura o narració literària, recolzat en constatacions científiques o neurocientífiques, branca del saber de què l’autora es confessa seguidora, i d’aquí el subtítol del llibre: “Com aprofitar el que sabem del cervell per atrapar el lector des de la primera frase”.

El llibre ens ajudarà a saber quins trucs són els que mantenen els lectors enganxats a les pàgines, i ens recordarà així la importància de tenir en compte una sèrie de factors a l’hora d’escriure.

Com lectors, detectem a la velocitat del llamp, intuïtivament, l’atracció d’un relat potent. Però, com a autors (excepte els genis), no podem menysprear una anàlisi raonada dels mecanismes que la bona literatura conté … i oculta per enlluernar. Aquest anàlisi reflexiva és el que ens ofereix Lisa Cron al seu llibre.

L’autora no dubta a recórrer a l’adaptació evolutiva, a la psicologia cognitiva o la neurociència per explicar el perquè de la bona literatura. La seva àmplia experiència com a assessora literària li permet també abordar el com, i ho fa a peu d’obra: amb consells concrets, amb una abundant exemplificació i en un estil clar i desenfadat. Aquesta innovadora guia s’adreça a tots els interessats en la literatura i en especial als escriptors novells que volen fer un autoexamen rigorós, pragmàtic, sobre les tècniques narratives que asseguren l’enganxi del lector.

Cal destacar que, tot i que el llibre és didàctic, és també divertit i amè. Així, quan Lisa Cron ens diu què fer per no avorrir, almenys podem comprovar que ella mateixa sap del que parla. LisacronEl segon és que el llibre, en general, és molt clar. I encara que en ocasions recorre a les generalitats, la major part del temps funciona com una guia bastant concreta que pot ajudar a analitzar la pròpia obra, i sobretot, a millorar-la per fer-la el més addictiva possible. El tercer és que es recolza també en nombrosos exemples, per la qual cosa podem comprovar, in situ, que el que diu té sentit.

En l’actualitat, Lisa Cron fa classes dins el programa d’Extension Writers de la Universitat de Califòrnia.
Ha treballat en el món editorial en WW Norton, com a agent de l’Agència Literària Rinaldi Angela, com a productora d’espectacles per Showtime i CourtTV, i com a consultora de guions per a Warner Brothers i l’Agència William Morris.

A la xarxa de biblioteques públiques de la ciutat podreu trobar abundants documents sobre la creació literària i sobre l’art d’escriure.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari