Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Nova col·lecció de còmic: ‘Pulgarcito’ de Jan

pulgarcitoJa podeu trobar a la Còmicteca de la Sala Infantil una nou personatge, en Pulgarcito.

Es tracta de la reedició restaurada i tornada a colorejar de les historietes aparegudes a la revista del mateix títol que Ediciones B va començar a publicar l’any 1981. El responsable de la reedició ha estat en Jordi Coll de la revista Amaníaco.

Podeu veure el ‘making of’ del procés de restauració aquí.

El còmic d’en Pulgarcito agafa com a punt de partida el conte tradicional però el porta a la nostra época i al nostra voltant. Pulgarcito és un nen de deu anys molt curiós i amb esperit d’investigaor. És el menor de sis germans (els altres són quintigèmins) que, acompanyat del seu gat Mitjanit, viu les seves aventures entre la realitat i la ficció de la literatura infantil: El país de Mai més, el País de les Meravelles, contes tradicionals…

Un personatge emblemàtic de la sèrie és el científic Senyor Ogre, que sembla temible però en el fons té bon cor, i sempre és aplacat per la seva filla Trini, amiga d’en Pulgarcito.

El senyor Ogre crearà una màquina del temps amb la qual Pulgarcito recorrerà diferents èpoques, de la prehistòria a l’Edat Mitjana, a més de presenciar importants esdeveniments, com el descobriment d’Amèrica.

jan_pulgarcito_1981

L’autor del còmic és Juan López Fernández, conegut com a Jan, creador d’altres personatges que també tenim a la sala infantil com Súper López, el Supergrupo o Don Talarico.

1398532547472Jan va néixer a Castella i Lleó, però de ben petit es traslladà a Barcelona amb la seva familia. Quan tenia 6 anys es va quedar sord i els seus pares el van encoratjar des del principi perquè es dediqués al dibuix, activitat per a la qual la seva discapacitat no suposava un problema.

L’any 1956 va començar a treballar professionalment als Estudis Macián com a rotulista aprenent l’ofici d’animador, al mateix temps que feia els seus primers passos al món del còmic al col·laborar amb la revista “Yumbo”.

El 1959, va emigrar al costat de la seva família a Cuba, i entra a treballar en L’Havana en la Televisió Cubana i més tard en el ICAIC (Institut Cubà d’Art i Indústria Cinematogràfics) com a tècnic assessor i dibuixant animador. Compaginà amb aquests treballs la realització de còmics en diverses publicacions juvenils.

Deu anys després, de tornada a Barcelona, casat i amb dos fills, aconsegueix col·locar-se en l’editorial Bruguera, tot i que va alternant el seu treball amb altres revistes i editorials menors com Gaceta Junior i Strong creant personatges com “Sicodelic Hood”, paròdia de Robin Hood, els Germans Rengifo o Lucas el Maldito.

Podeu trobar aquests i altres còmics de Jan a la Còmicteca de la Biblioteca.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari