Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Ceviche: cocina peruana

portadaEl ceviche és un plat que en diferents versions forma part de la culinària de diversos països llatinoamericans litorals de l’Oceà Pacífic. El Perú és probablement l’únic país del món on el ceviche és considerat per la seva població com a part de la identitat nacional, sent un plat d’ampli consum sobretot al nord del país ia més venerat com a element central de la seva gastronomia, al punt d’haver estat declarat formalment com a Patrimoni Cultural de la Nació i catalogat pels peruans com el plat que millor representa al seu país. La seva història es remunta a èpoques precolombines. El plat és servit en un tipus de restaurant conegut com cevichería.

Els ingredients bàsics de qualsevol ceviche del Perú són trossos de peix, ceba i suc de llimona, en el cas del cebiche del Perú ha de ser exclusivament llimona piurano, de la vall de Tambogrande, és per això que es diu que l’origen del ceviche és de la ciutat de Piura. A més a més inclou ajíCeviche i sal. Es poden afegir altres ingredients com ceba vermella (morada) en juliana, coriandre picat, blat de moro i api. De preferència, el peix no ha d’haver estat atrapat amb xarxes, sinó amb ham, per no fer gaire malbé la carn. Per preparar-lo, es barregen en un dipòsit el peix juntament amb els altres ingredients, deixant marinar d’acord al gust. En alguns llocs com a Lima i cap al Nord, se sol preparar i servir a l’instant de manera que no arribi a coure el peix amb la llimona.

El llibre que us presentem avui és Ceviche: cocina peruana del cuiner i productor musical Martin Morales, exfundador d’Apple iTunes Europa, que també va estar al carreg de Disney llançant als Jonas Brothers, “Hannah Montana” i “High School Musical”.

martinmoralesEl seu pare era angles i la seva mare peruana. A la seva pàgina web Martín Morales ens explica que cuina des dels 11 anys, i després de viure de la música durant uns anys a Perú, Mèxic, Marroc, Nova York, Tòquio, Rio i Moscou i estudiant a Barcelona, va dedicar-se a difondre la cultura peruana a Londres, on va fundar diversos restaurants de cuina del seu país, amb el nom de Ceviche.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari