Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


L’últim neandertal, crònica partidista de la transició del lector en paper al lector digital

portadaLluís-Anton Baulenas ens explica que els neandertals i els sapiens van conviure uns quants milers d’anys. El final de la història, ja la saben: els pobres neandertals, arraconats, endogàmics i afeblits van resistir l’empenta dels nous, dels sapiens, fins on van poder i, segons sembla, van recular fins a Gibraltar. El que encara no sabem és si, un cop a Gibraltar, l’últim dels neandertals, va optar per tirar-se daltabaix del Penyal o seure a esperar els anglesos. Més o menys és el que s’està plantejant entre el llibre clàssic i l’electrònic. No es tracta només d’un canvi de suport físic que implica uns guanys concrets i gens menyspreables d’ordre pràctic. És molt més que això. Estem davant de la plasmació d’un canvi de mentalitat, de la fi d’una època que ha durat uns quants milers d’anys (cosa que ben mirat, històricament parlant, no és tant). El llibre neandertal que se’n va és físic, voluminós, pesant i gros i cedeix davant la nova mentalitat: lleugeresa, petitesa i megapoder (un llibre electrònic, d’aquí no res, serà un llibre i moltíssimes coses més).

Els llibres de paper són macos i els diversos suports electrònics nous, lletjos. Igual que els neandertals davant de l’arribada de l’Homo sapiens, els lectors fidels al llibre en paper observen inquiets els evolucionats lectors del llibre digital i es pregunten per la pròpia extinció. El llibre que us presentem avui, L’últim neandertal, crònica partidista de la transició del lector en paper al lector digital, vol ser un homenatge entranyable a aquests lectors, a l’olor de tinta, al llibre com a objecte i a les fílies i fòbies de la lectura en paper.

Lluís-Anton Baulenas (Barcelona, 1958) és novel·listabaulenas i dramaturg. Llicenciat en filologia catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona, és professor agregat d’ensenyament mitjà en excedència des del 1987. Durant uns quants anys va compaginar l’ensenyament amb la pràctica del teatre com a actor, autor i director.

A partir de 1988 es dedica exclusivament a la creació. Bàsicament la literària (teatre i novel·la), però també el periodisme, la traducció i les diverses participacions en conferències, col·loquis i xerrades sobre els seus llibres o temes d’actualitat relacionats amb el seu interès, com és ara la sociolingüística. És col·laborador habitual en la premsa barcelonina (ARA, ElDiario.es, AVUI, Público, El Pais, El Periódico) com a comentarista literari i cronista.

Ha publicat quinze novel·les, les quals han estat traduïdes a l’anglès, el castellà, el francès, el portuguès, l’italià, el grec, el xinès, el polonès, el neerlandès i el romanès. Entre d’altres, es pot esmentar El fil de plata, premi Carlemany 1998 i Premi de la Crítica Serra d’Or 1999, La felicitat, premi Prudenci Bertrana 2000, Per un sac d’ossos, premi Ramon Llull, El nas de Mussolini, premi Sant Jordi 2008 i Quan arribi el pirata i se m’emporti. En aquest enllaç trobareu totes les obres de Lluís-Anton Baulenas que podreu trobar a les biblioteques municipals de Vilanova i la Geltrú.

prestec llibres electronicsRecentment va entrar en funcionament la plataforma de préstec de llibres electrònics eBiblio Catalunya. Es tracta d’un projecte impulsat pel Ministeri de Cultura i per a les Comunitats Autònomes i gestionat, de forma compartida, per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i el Consorci de Biblioteques de Barcelona. Així, tots els usuaris que tinguin el carnet de les biblioteques municipals i correu electrònic al registre d’usuari que hi ha a la Joan Oliva i l’Armand Cardona poden fer ús del servei de préstec de llibres electrònics, que està disponible a l’adreça web http://catalunya.ebiblio.cat.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari