Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘La espuma de los días’ de Michel Gondry

la_espuma_de_los_dias-cartel-5095Basada en la novel·la homónima de l’autor francés Boris Vian, La espuma de los días és la darrera pel·lícula del peculiar realitzador francés Michel Gondry.

La trama d’aquesta surrealista pel·lícula gira entorn d’un noi molt creatiu i fantasiós anomenat Colin. A una festa coneix la Chloé, una noia que sembla que hagi sortit de la lletra de la cançó ‘Mood Indigo’ de Duke Ellington, s’enamoren i es casen. Però aviat en Colin descobreix que la seva dona està malalta perquè li està creixent un nenúfar al pulmó.

Quan en Colin s’assabenta de la dramàtica malaltia de la seva dona comença a treballar a París en un context absurd i il·lògic per pagar les factures mèdiques, mentrestant el seu entorn (entre els quals es troben els seus amics el cuiner Nicolas i Chick, un fanàtic del filòsof Jean-Paul Sartre) es fragmenta lentament igual que el seu habitatge.

imagesEl film, igual que la novel·la, està plena de metàfores poètiques sobre l’amor, la malaltia i la mort i són l’escenari perfecte perquè el director francès desplegui tot el seu arsenal de trucs de mag, per endinsar-nos en aquest univers únic i especial que va crear Boris Vian; un univers lluminós i lúgubre i que arriba a ser pantanós i desagradable, com la vida mateixa.

Michel Gondry (Versalles, 1963) va començar amb la direcció de vídeos musicals per al grup de rock francès Oui Oui, de la qual era també bateria. L’estil dels seus vídeos va cridar l’atenció de la cantant Björk, qui li va demanar dirigir el vídeo per a la seva cançó ‘Human Behavior’.

Aquesta col·laboració s’estendria bastant temps, amb Gondry dirigint un total de sis vídeos musicals per Björk. Altres artistes amb qui Gondry ha collaborat en més d’una ocasió inclouen a The White Stripes, The Chemical Brothers i Kylie Minogue. Gondry també ha creat nombrosos anuncis de televisió, sent un dels més famosos el realitzat per a Levi’s, amb el que va guanyar el Lion D’or en el Festival de Publicitat de Cannes de 1994.

Gondry va fer el seu debut en el setè art l’any 2001 amb Human Nature, aconseguint crítiques dispars. La seva segona cinta ¡Olvídate de mí! (que és també la seva segona col·laboració amb el guionista Charlie Kaufman) va ser estrenada en l’any 2004 i va rebre nombroses crítiques entusiastes.

A ¡Ólvidate de mí! fa servir moltes de les tècniques de muntat d’escenaris, ús de perspectiva i escassos efectes per computadora, sumat a llargues preses i un tractament pictòric de la imatge, eines amb les quals Gondry ha experimentat en els seus vídeos musicals.

Altres pel·lícules de l’autor que podeu trobar a les Biblioteques de Vilanova són: La ciencia del sueño i Rebobine, por favor.

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari