Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Gazpacho agridulce’ de Quan Zhou

gazpacho-agridulceQuè estarà pensant el cambrer xinès aquest que mira tan fixament? Serà veritat que no entenen espanyol? Estaran parlant de nosaltres? De debò ens volen envair? Aquestes i segur que moltes altres preguntes més es formulen cada vegada que algú entra en algun negoci xinès, qüestions que no seran contestades… mai.

Però per intentar aclarir una mica aquests dubtes tenim aquest còmic. A Gazpacho agridulce coneixeràs als Zhou, una família immigrant de classe mitjana que s’instal·la a un poble andalús a principis dels 90. Les noies Zhou parlen de com és néixer i créixer a Espanya sent xinesa i andalusa, al mateix temps que la Mamà Zhou explica la seva soferta història: de com és criar a nenes espanyoles de cor que no paren de donar-li disgustos.

Sobrada de desimboltura i un verb lliurat a l’humor, el to còmic dominant no li impedeix a l’autora Quan Zhou abordar temes com les amistats interracials, la crisi d’identitat, la perpetuació del cognom familiar, la tensió entre el binomi integració i la pervivència de la cultura xinesa, i sí, també el perquè hi ha tants nens xinesos als comerços xinesos.

tumblr_muh665dmjb1shptylo1_r1_1280tumblr_mu9eficqx01shptylo2_1280

Gazpacho agridculce es desenvolupa enterament en un poble andalús i, per descomptat, en el restaurant xinès que regenta Mamà Zhou. Està dividit en capítols a manera de menú del dia del restaurant que la matriarca de la família dirigeix: entrant: La infància al poble; primer plat: Adolescència; tercer plat: Adéu al poble, i les postres de guinda: La història d’amor dels papàs Zhou, a la Xina profunda dels anys 80.

chinaandaluza11Quan Zhou Wu va néixer a Algeciras el 1989 i va créixer a un petit poble de la Costa del Sol. És dissenyadora gràfica i va viatjar a la Xina per primera vegada l’any passat. Actualment viu a Madrid.

El de Quan és un altre cas d’autora de còmic que ha fet el salt des d’Internet i les Xarxes Socials al paper. Va obrir el seu tumblr a l’octubre del 2013 i al cap de poc temps van contactar amb ella de El País on li van oferir publicar les seves vinyetes al blog ‘Migrados’ a la seva edició online.

Us deixem amb una entrevista a l’autora feta al programa de ràdio Ya veremos de la cadena M80.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari