Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


GR 175 Ruta del Cister

portadaEls senders de Gran Recorregut (GR) son camins senyalitzats de més de 50 km utilitzats principalment per excursionistes i que transiten per llocs considerats d’interès paisatgístic, cultural, turístic, històric, social, etc. Els senders de gran recorregut conformen una xarxa de camins aptes per a turisme pedestre, que creuen Europa en totes direccions unint nacions i pobles. A Catalunya el total de GR senyalitzats sumen més de 4.500 km i a França, més de 60.000 km. Els GR són senyalitzats i mantinguts per les federacions excursionistes locals de cada tram.

La Ruta del Cister és una zona de Catalunya vertebrada pels tres monestirs cistercencs existents al país: el de Santa Maria de Vallbona de les Monges (a Vallbona de les Monges, a l’Urgell), el de Reial Monestir de Santa Maria de Poblet (al municipi de Vimbodí i Poblet, a la Conca de Barberà) i el de Reial Monestir de Santa Maria de Santes Creus (a Santes Creus, dins el municipi d’Aiguamúrcia, a l’Alt Camp).

La denominació “Ruta del Cister” va ser encunyada l’any 1989 amb la idea de potenciar el turisme en aquestes tres comarques i, amb aquesta finalitat, diversos indicadors de les carreteres, els senders i les poblacions d’aquesta àrea inclouen el logotip de la Ruta. Des dels monestirs, un dels atractius principals de la zona, es pot arribar fàcilment a diversos indrets amb una gran riquesa en gastronomia, artesania, arquitectura, paratges naturals, etc.

El Sender de gran recorregut GR 175, ruta del cisteren la Ruta del Cister, forma part de la Xarxa de Senders senyalitzats d’Europa. Disposa de rutes que es poden realitzar a peu, així com variants per a bicicleta de muntanya. Part del seu recorregut transcorre pel Parc Natural de Poblet.

La guia que us presentem avui, GR 175 Ruta del Cister, proposa un recorregut circular a peu que passa pels tres monestirs de l’orde cistercenca. Són 104 km que en el llibre es divideixen en cinc etapes en què s’inclouen referències dels indrets d’interès tant natural com monumental, establiments per menjar i dormir al final de cada etapa, a més de les variants per als qui van en bicicleta que, en quatre punts, de la ruta segueixen itineraris diferents.
L’itinerari vol ser quelcom més que una simple caminada per indrets interessants i té la vocació de fer descobrir un territori, amb tot el que això comporta: cultura, paisatge, natura, gastronomia i, evidentment, els monestirs.
La guia, amb la descripció detallada de tot el recorregut, inclou dades del quilometratge, temps, altitud i més d’una trentena d’imatges i s’acompanya d’un mapa topogràfic a escala 1:50.000, així com també de perfils i fitxes tècniques de cada etapa.

Jordi Bastart i CasséL’autor de la guia, Jordi Bastart i Cassé, és periodista i fotògraf. A més d’articles per a revistes de viatges i dirigir durant set anys les guies QF?, de La Vanguardia. També ha publicat una setantena de guies de viatge tant de passejades per a la mainada, de ciutats d’Europa com de diferents indrets d’Espanya. És col·laborador del programa Gente Viajera, d’Onda Cero Radio. L’any 2001 la Generalitat li va concedir el premi al millor llibre de promoció turística de Catalunya i el 2008 va rebre el Pica d’Estats pels seus treballs sobre les Terres de Lleida.

A les biblioteques municipals de la ciutat trobareu tots aquests llibres i guies en les que Jordi Bastart ha participat.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari