Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Les variacions Sebald: l’art d’explicar històries

Portada

Fins al 26 de juliol podeu veure al Centre de Cultura Contemporànea de Barcelona l’exposició Les variacions Sebald: l’art d’explicar històries.

Inaugurada durant la darrera edició de Kosmpolis al març, l’exposició fa servir la figura de l’escriptor alemany, autor d’alguns dels llibres fonamentals del nostre canvi de segle, com el fil conductor d’una interrogació sobre la història del segle xx i les seves projeccions en el segle XXI.

8a-_W.G._Sebald_Austerlitz_2001És una mostra que busca presentar una reflexió crítica, un recompte de les diferents maneres en què la seva obra ha influït les arts visuals i la literatura, i hi ha dialogat, des del traspàs de l’escriptor el 2001. L’exposició examina la forma en què diverses estratègies conceptuals d’ús d’imatge amb text, de reflexió històrica, de juxtaposició inesperada d’escenes i de narrativitat en general, no només apareixen en l’obra de Sebald, sinó que en múltiples ocasions l’obra de diversos artistes hi ha fet al·lusió directa o indirecta i fins i tot les ha incorporat.

La mostra té en compte les diferents exposicions, publicacions i obres artístiques vinculades amb Sebald o en diàleg amb els seus llibres, produïdes després del 2001, amb la finalitat de presentar una nova perspectiva sobre el seu impacte continu en el quefer artístic d’avui.

El projecte es postula com un assaig visual i textual que recull la veu de l’autor i d’altres creadors en àmbits diversos, i que persegueix Sebald, el comenta, el prolonga i el fa sortir de si mateix per crear en companyia seva propostes noves.

10a-_Lafotografica_7116

L’exposició mostra obres dels següents artistes: Carlos Amorales, Mariana Castillo Deball, Simon Faithfull, Andrea Geyer, Núria Güell, Susan Hiller, Josiah McElheny, Trevor Paglen, Fernando Sánchez Castillo, Taryn Simon, Jan Peter Tripp, Guido Van der Werve, Jeremy Wood. I la col·laboració dels següents escriptors: Piedad Bonnett, Jorge Carrión, Julià de Jòdar, Reinaldo Laddaga, Valeria Luiselli.

Ulf Andersen Portraits - W. G. SebaldW.G.Sebald (1944-2001) va ser un escriptor i professor alemany. Sebald va passar la seva infantesa a alemanya i després d’una petita estada a Suissa es va instal·lar de forma definitiva a Anglaterra als 21 anys on va ensenyar literatura europea i escriptura creativa a la universitat de East Anglia. Malgrat això, mai va perdre el vincle amb la seva terra natal i tota la seva obra va ser escrita en alemany i, posteriorment, traduïda a l’anglès.

La seva primera novel·la es va publicar quan ja tenia 43 anys. Autor d’una obra excepcional, va ser reconegut com a escriptor de primera en poc més d’un decenni, de manera que va passar dels cercles minoritaris a ser considerat com un dels més excel·lents autors alemanys de finals del segle XX. El 14 de desembre de 2001 va morir en un accident automobilístic en xocar contra un camió; es trobava en la seva plenitud i maduresa creativa.

L’obra de Sebald és molt diversa quant a tècniques narratives es refereix, de manera que podem observar com utilitza de forma eclèctica en les seves novel·les elements prestats de les cròniques de viatges, de la narrativa, de les memòries, del reportatge, de l’assaig… amb l’objectiu de presentar les seves reflexions sobre la condició humana, l’evolució de la cultura i la permanència i l’assetjament de la barbàrie. Hi ha un element sempre present en les seves novel·les, el viatge, de caràcter espiritual o físic, que actua com a mitjà d’indagació i de coneixement.

Plens de petits ‘subrelats’, les seves novel·les es troben molt prop dels seus lectors, de fet, no és difícil arribar a identificar-se amb alguns dels personatges o algun aspecte concret de la personalitat d’aquests.

A la Biblioteca Armand Cardona podreu trobar diverses obres d’aquest autor: W.G.Sebald

Us deixem amb una entrevista a Jorge Carrión, comissari de l’exposició.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari