Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Gastronomía del cerdo ibérico: el mito, la cocina … y hasta sus andares

portadaEncara que molts ho afirmen, no és segur que el porc fos el primer animal que l’home va domesticar. El que sí és cert és que, des del primer contacte amb l’home, li va donar molt bons resultats alimentaris. Sovint es repeteix una frase que assegura que del porc se’n aprofita tot i, com tots els tòpics, té una gran part de veritat.

Li devem molt, perquè va ser la font de proteïnes gràcies a les quals van sobreviure els nostres avantpassats durant moltes generacions. La seva carn era bàsica en l’alimentació d’un poble que va ser històricament rural, i per al qual les conserves que en preparava de la seva matança varen constituir la part noble de les seves olles, pots i marmites. Aquests ingredients es van convertir, així, en la referència de qualitat d’escudelles, brous i estofats, i en d’altres referents de la nostra cuina tradicional, que ennoblia les festes i celebracions amb una mica més de cansalada i, en ocasions especials, de xoriço i altres viandes o d’un os de pernil.

El porc ibèric és un beneït anacronisme. detalle-cerdoÉs un animal d’una altra època que encara subsisteix i estem obstinats a que perduri, perquè el puguin conèixer els nostres fills i els fills dels nostres fills. És tot un mèrit que aquest animal segueixi existint, tota vegada que és un animal menys rendible que els seus parents els porcs blancs ja que té una menor fecunditat, triga més a créixer, la seva carn és plena de greix i cal criar-lo en llibertat.

Amb “Gastronomía del cerdo ibérico: el mito, la cocina … y hasta sus andares” es vol fer un sincer i saborós homenatge a aquest animal. El llibre tracta tots els aspectes relacionats amb el porc ibèric, detenint-se en la seva especejament, els embotits i d’altres conserves i les peces nobles de tan atractiu animal. A més a més de receptes de cuina, dedica diversos capítols al seu producte estrella, el pernil ibèric.

Ismae4l Díaz YuberoL’autor de llibre, Ismael Díaz Yubero, és veterinari i tècnic bromatòleg. Ha desenvolupat la seva vida professional a l’Administració, en llocs relacionats amb l’Alimentació: director general de Política Alimentària, President del INDO i Conseller d’Agricultura, Pesca i Alimentació en l’Ambaixada d’Espanya a Roma, entre d’altres.

Durant la seva trajectòria professional ha estat Premio Nacional de Gastronomía en tres ocasions, així com Premio Alimentos de España i Premio Doctor Marañón de l’Academia Española de Gastronomía.

Posteriorment s’ha dedicat a l’ensenyament universitari a la Càtedra Ferran Adrià de la Universitat Camilo José Cela i ha impartit nombrosos cursos a la Cambra de Comerç de Madrid.

És també autor d’emblemàtics llibres de gastronomia, entre ells “Sabores de España”, “Las estrellas de la gastronomía española”, “Las excelencies del cerdo”, i de nombrosos articles en premsa diària i especialitzada.

A les biblioteques municipals de Vilanova i la Geltrú podreu trobar d’altres llibres relacionats amb el porc ibèric, com El Jamón y su corte i La Cuina del porc.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari