Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘L’origen dels sons cubans’ a la biblioteca Cardona Torrandell

El 21 de juny es celebra el Dia Internacional de la Música, que té per objectiu apropar la música a la ciutadania i fer-ho de la forma més lúdica i participativa possible, motiu pel qual la majoria d’activitats que s’ofereixen són gratuïtes i es realitzen en espais públics.

L'origen dels sons cubans. Quan Àfrica i Amèrica es van trobar a EuropaRelacionat amb això la biblioteca Armand Cardona ja fa uns anys que programa activitats en aquest sentit i enguany l’argument serà la música cubana.
Del 15 de juny fins al 18 de juliol es podrà visitar a la biblioteca l’exposició L’origen dels sons cubans. Quan Àfrica i Amèrica es van trobar a Europa. La música cubana és fruit d’un mestissatge en estat pur, una síntesi de tres cultures diferents: els rituals ancestrals dels indígenes, com l’Areito; els ritmes i els tambors africans dels esclaus, com la rumba i les claves; i els instruments i les melodies dels colonitzadors, com la guitarra i les contradanses. Quin és l’origen de la paraula guajira? D’on provenen els boleros que canta el català Moncho? Per què el danzón és la dansa nacional de Cuba? Què té a veure Johan Sebastian Bach amb els ritmes caribenys? Aquestes i altres preguntes s’expliquen en aquesta exposició coordinada per Esteve Molero i produïda per l’Ajuntament de Begur.

Els primers sons cubans fruit d’aquest mestissatge van aparèixer a la regió oriental de l’illa i van tenir com a protagonistes uns instruments antics: el tres (guitarra de tres cordes doblades), el bongó (instrument de percussió), les claves (dos bastons de fusta) i la marímbula (un instrument de làmines d’origen africà).
A partir d’aquí les diferents influències provinents de l’exterior, fonamentalment la europeu en època colonitzadora, aniran perfilant l’estil d’una música característica: l’Àfrica aporta el ritme, mentre que Europa ho farà amb l’harmonia i la melodia.

Sons cubansLa mostra també realitza un repàs dels diferents estils sorgits a partir d’aquesta evolució; des de el danzón, considerat el ball nacional de Cuba, passant per altres més coneguts com la rumba cubana, el so de l’Havana i les havaneres, la balada cubana i, per extensió, el bolero o d’altres com el son o el mambo.

Dissabte 20 de juny a les 12 h a la terrassa de la biblioteca Cardona, i en marc de la mateixa exposició, es podrà gaudir del concert Els sons cubans, a càrrec d’ Eudaimonia Ensemble. Un grup format per Mayte Santos a la flauta travessera, Meritxell Carbonell a la flauta travessera i la flauta en Sol, i Esteve Colomes al contrabaix. Tocaran transcripcions d’obres de Manuel Saumell, Ignacio Cervantes i Ernesto Lecuona. El concert serà presentat per l’Esteve Molero, músic, comissari de l’exposició L’origen dels sons cubans i autor del llibre Jo no sé res, sóc músic, editat en català i en castellà. Ha estat recentment premiat amb el premi prestigiós premi literari Recvll 2015 de Retrat Literari amb el text Manuel Rius, autor de música anònima. L’associació Casal d’Amistat Cuba-Garraf  “Camilo Cienfuegos” posarà el punt culinari amb unes chicharritas.

Amb motiu d’aquestes activitats la biblioteca ha editat dos recursos que miren de complementar-les i servir de referència als usuaris interessats: la guia de lectura Sons cubans, que a continuació us facilitem en presentació, i la selecció musical Sons cubans – 2015, amb un recull dels principals artistes que els segles XX i XXI han donat a conèixer des de l’illa caribenya:

Playlist 'Sons cubans'

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari