Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


150 anys d’Alicia al país de les meravelles

dedicatoria_alice

Enguany s’escau el 150è aniversari de la publicació d’una de les obres més cèlebres de la literatura de l’absurd: Alice’s Adventures in Wonderland. Escrita pel matemàtic i sacerdot anglicà Charles Lutwidge Dodgson -sota el pseudònim de Lewis Carroll– s’ha considerat una de les obres fonamentals de la literatura infantil, malgrat els diversos nivells de lectura que admet i la dificultat que representa, per a un infant del nostre temps, entendre els jocs, matisos i acudits d’un llibre adreçat a lectors anglesos de l’època victoriana.

AlíciaAquesta és la història d’un màgic somni. Mentre roman asseguda amb la seva germana en el bosc, Alícia s’aixeca i persegueix a un conill que se li ha aparegut. De sobte cau en mig d’un munt de fulles seques pel cau del conill. Aquest resulta ser l’entrada d’un país meravellós on tot és possible, amb animals que parlen i objectes animats.

Alícia transcendeix les fronteres de la literatura infantil i se situa en un estrany territori que ha inspirat artistes, escriptors, lingüistes, filòsofs, científics i psicoanalistes, i que conserva, un segle i mig després de la seva publicació, el poder i l’encant de les obres úniques.

La primera traducció al català -Josep Carner, 1927- amb il·lustracions de Lola Anglada, tenia per títol Alícia en terra de meravelles. La segona traducció, obra de Salvador Oliva (1996), es va publicar amb el títol Alícia al país de les meravelles. Finalment, el 1990, es va publicar una nova edició, traduïda per Víctor Compta, sota el títol Les aventures d’Alícia, que inclou Les aventures d’Alícia en terra de meravelles i A través del mirall i Allò que Alícia va trobar a l’altra banda. Les dues últimes edicions conserven les il·lustracions originals.

expoAmb motiu d’aquest aniversari, 150 il·lustradors d’arreu del món han dut a terme una idea genial: el 150 Alice Project, on han intervingut i col·laborat en la creació d’un llibre entorn la figura d’Alícia.

Es tracta de la realització de 150 il·lustracions originals d’aquest magnífic llibre, amb una estètica particular i molt diferent del personatge de l’Alícia. Si voleu saber-ne més entreu a la pàgina: http://www.150alice.com/.

A les biblioteques municipals de la ciutat podreu trobar l’obra Alicia al país de les meravelles en català, en castellà i en diversos formats, des del llibre clàssic fins a còmics, DVDs, CD i MP3. A mes a més podreu trobar d’altres obres de Lewis Carroll  i documents que en parlen.

A la Biblioteca Armand Cardona Torrandell us em exposat una selecció d’aquests documents.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari