Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per Gener, 2018

Martí Gironell, premi 38è Ramon Llull

El Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull és un premi literari per a obres inèdites en català atorgat per Editorial Planeta. És un dels premis amb major dotació econòmica dels existents per a obres en català. Fou creat per l’editor José Manuel Lara Hernández l’any 1981 amb l’objectiu de distingir i divulgar una novel·la escrita en llengua catalana. L’obra guanyadora es tradueix al castellà i al francès. Tot i que inicialment només premiava novel·les, actualment poden presentar-s’hi obres d’assaig o memòries.

Martí GironellAquest any el 38è premi ha estat atorgat a l’escriptor i periodista Martí Gironell amb la novel·la ‘La força d’un destí’, que està dedicada a l’emprenedor Ceferino Carrión i que després esdevindria, a Estats Units, Jean Leon. “És la història de superació d’un emprenedor català i el lector viurà una sèrie d’aventures amb un entorn excepcional que és el Hollywood dels anys 50”, ha assenyalat aquest divendres Gironell. L’autor ha apuntat que es va sentir “encuriosit i enamorat per la història d’aquest emprenedor català amb orígens càntabres, nascut a Santander, però que des dels vuit anys viu a Barcelona”. De fet, Leon tornaria a Catalunya per comprar uns terrenys al Penedès i elaborar el seu propi vi. L’obra guanyadora s’editarà en català (Columna) i també en castellà (Editorial Planeta) i en francès (Belfond). Es publicarà el 28 de febrer.

Gironell ha reconegut que li fa molta il·lusió rebre aquest guardó perquè “suposa un dels grans premis que hi ha a casa nostra i significa encomanar-se del seu esperit internacional ja que surt en català, castellà i francès”. Això lliga, ha afegit, amb l’esperit internacional de la història que proposa amb un home, del qual es va enamorar de la història quan la va conèixer.

El protagonista Ceferino Carrión va fugir de l’Espanya franquista amb 25 anys i s’embarca a bord d’un vaixell al port de Le Havre, a França, en direcció als Estats Units. A Nova York canviarà d’identitat i es convertirà en ciutadà nord-americà amb el nom de Jean Leon. Està a punt de ser cridat a finals per anar a la guerra de Corea i torna a fugir a Hollywood, on la sort el porta a viure a tocar de les estrelles de cinema que admira. De fet, amb James Dean projecten un restaurant plegats i malgrat que la seva mort obrirà La Scala, un establiment que es convertirà en el referent de Hollywood dels anys 50 i 60 amb estrelles habituals com Paul Newman, Warren Beatty, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor o els Kennedy.portades 1

Martí Gironell i Gamero (Besalú, 1971) és llicenciat en Filologia Anglesa, i en periodisme ha treballat a Ràdio Besalú, Ràdio Olot, Catalunya Ràdio i TV3. Col·labora habitualment en mitjans de comunicació com El Punt Avui, El Món, el Mundo, Nació Digital, Diari ARA, la revista Sàpiens i el programa Divendres de Tv3.

portades 2

Entre els seus llibres publicats, hi ha ‘El pont dels jueus‘ (2007) i un any després va guanyar el Premi Néstor Luján de novel·la històrica amb ‘La venjança del bandoler‘. Després va publicar ‘L’arqueòleg‘ (2010), ‘L’últim abat‘ (2012), ‘El primer heroi‘ (2014) i el 2015 va publicar ‘Strappo‘ i el conte infantil ‘El nen dibuixat‘.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu totes aquestes obres de Martí Gironell, i tots aquests premis Ramon Llull d’edicions anteriors.

No hi ha comentaris

‘Mamà Brou’ de Maijo Guinovart

Dijous 1 de febrer a les 19h a la Biblioteca Armand Cardona es presentarà el conte il·lustrat de caràcter eròtic, sensual i sentimental, Mamà Brou.

La presentació a càrrec de Francesc Pasqual, poeta i professor. Durant la presentació hi haurà lectures a cura de Teresa Izquierdo, membre de la companyia Titelles Guinyol Didó, amb la participació de l’autora del llibre Maijo Ginovart, i de Montse Virgili de Drudis i Virgili editors.

Mamà Brou és el títol del conte eròtic escrit i il·lustrat per la Maijo Ginovart, pintora i il·lustradora ampostina, amb un llarg recorregut en el món de la il·lustració. La Maijo ens presenta una petita història d’amor, amb final sorprenent, inesperat, brutal.

ballantUns dibuixos plens de color, amb cossos voluptuosos i detalls inesperats (ocells, flors, insectes, sargantanes, tortugues…) que donen al conjunt un toc entre surrealista i alhora profundament quotidià.

Una petita joia que, segur, no us deixarà indiferents.

No és novel·la gràfica eròtica, és un conte, amb poques pàgines, ben il·lustrades per la seva autora, amb una estètica naïf que, sense amagar res, treu tot el ferro al sexe i en deixa la mel.

És una història amable d’amor total que compta amb els trets bàsics que es demanen a un relat: pocs personatges (en són dos), argument senzill i intenció colpidora a curtíssim termini.

Us deixem amb el vídeo promocional del conte.

No hi ha comentaris

Festival de Còmic d’Angoulême

Logo

Ahir va començar la 45a edició del Festival de la Bande Dessinée d’Angloulême, el festival de còmic europeu més important.

Durant quatre dies, la petita ciutat d’Angoulême, situada al nord oest de França, es converteix en el punt més calent de la indústria del còmic europeu. Pràcticament tots els editors importants del continent, els autors aspirants, els consagrats i els que tenen alguna cosa per guanyar estan aquí.

Durant aquests dies hi haurà exposicions, trobades amb autors, editors, espectacles, concerts, estands…

Enguany el Gran Premi del Saló ha anat a parar a les mans del nord-americà Richard Corben. Corben, de 77 anys, és un referent de la historieta de contracultura de la dècada de el ‘60 i és reconegut pels seus treballs d’il·lustració d’horror, fantasia i ciència-ficció, incloent-hi publicacions a les llegendàries Creepy i Eerie. Amb aquest homenatge, Corben s’assegura un homenatge en l’edició 2019 del festival francès, un dels més grans reconeixements als quals pot aspirar un historietista.

Enguany es podrà gaudir de les exposicions sobre l’obra de Cosey i Emmanuel Guibert i diverses exposicions sobre tres grans autors manga: Osamu Tezuka, Naoki Urasawa i Hiro Mashima, creador de la sèrie Fairy Tail

A la còmicteca de la Biblioteca Armand Cardona trobareu alguns dels còmics nominats a la selecció oficial com Black Hammer: Orígenes secretos, El arte de Charlie Chan Hock Chye. Una historia de Singapur i El mundo a tus pies del dibuixant espanyol Nadar.

blackhammer elmundoatuspies CharlieChanHockChye-Pantheon cubierta ESP.indd

Amb opció a premi a la secció Patrimoni trobem el recopilatori de les històries d’Anarcoma de Nazario publicat per La Cúpula.

Al vestíbul del primer pis de la Biblioteca us hem preparat una exposició amb tots els còmics que han guanyat el Gran Premi del Jurat del Festival des de la seva primera edició al 1976.

Guanyadors de la Fauve d’Or

v de vendetta torpedo pollo con ciruelas pinocchio-winshluss-500x692 paracuellos nonnonba mounsier jean maus diario azul emigrantes gipi Ibicus integral isaac el pirata Jack Palmer jonas fink infancia La_autopista_del_Sol_1 cronicasdejerusalen corto-maltes-la-balada-de-la-mar-salada come prima cincomil camino de america bone arabe del futuro aqui alack sinner
No hi ha comentaris

English Book Club: Do Androids Dream Of Electric Sheep?

The novel: Do Androids Dream Of Electric Sheep?

portadaFirst published in 1968, the novel is set in a post-apocalyptic San Francisco, where Earth’s life has been greatly damaged by nuclear global war. The book served as the primary basis for the 1982 film Blade Runner, and many elements and themes from it were used in its 2017 sequel Blade Runner 2049.

The main plot follows Rick Deckard, a bounty hunter who is tasked with “retiring” six escaped Nexus-6 model androids, that violently went rogue after their creation by the Rosen Association, and fled Mars for Earth; while a secondary plot follows John Isidore, a man of sub-par IQ who aids the fugitive androids. In connection with Deckard’s mission, the novel explores the issue of what it is to be human. Unlike humans, the androids are said to possess no sense of empathy.

Bounty-hunter Rick Deckard signs on to a new police mission in order to earn enough money to buy a live animal to replace his electric sheep, seeking greater existential fulfillment for himself and his depressed wife, Iran. Deckard visits the Rosen headquarters in Seattle to confirm the validity of a question-and-answer empathy test. Deckard is greeted by Rachael Rosen, who quickly fails his test. Rachael attempts to bribe Deckard into silence, but he verifies that she is indeed a Nexus-6 model used by Rosen to attempt to discredit the test.

Deckard soon meets a Soviet police contact who turns out to be one of the disguised Nexus-6 renegades. Deckard retires the android, then flies off to retire his next target. This android, however, has him arrested and detained at a police department he has never heard of by a police officer whom he is surprised never to have met. At this strange station, Deckard’s worldview is shaken when an official named Garland accuses Deckard himself of being an android. After a series of mysterious revelations at the station, Deckard ponders the ethical and philosophical questions his line of work raises regarding android intelligence, empathy, and what it means to be human.

The author: Philip K. Dick

Philip Kindred Dick.- (December 16, 1928 – March 2, 1982) was an American science fiction writer.

The 50’s and the early 60’s were very creative periods for Dick. He won the highest award in the science fiction world in 1962 for The Man In The High Castle. The 1970’s produced some of Dick’s best work and he continued to become well known in the science fiction community.

Philip K. Dick has been given many labels over the years and as his work has become more known since his death. The genre of science fiction was used as an outlet to break unfamiliar ground. His work is very experimental and questions the basis of our own existence. His own emotional and psychological states play a major role in the tone of his work throughout the years. Noticing the change in Dick’s writing style from the 50’s to the 80’s is a look at the struggles of a creative genius. His attempts to demonstrate the ever-expanding potential of the universe are personal journeys into his own realities.Philip K Dick writerHarperCollins Publishers

On February 20, 1974, while recovering from the effects of sodium pentothal administered for the extraction of an impacted wisdom tooth, Dick received a home delivery. When he opened the door, he was struck by the beauty of a dark-haired girl and was especially drawn to her golden necklace. After the woman’s departure, Dick began experiencing strange hallucinations. Although initially attributing them to side effects from medication, he considered this explanation implausible after weeks of continued hallucinations. Throughout February and March 1974, Dick experienced a series of hallucinations, which he referred to as “2-3-74”
On February 17, 1982, after completing an interview, Dick contacted his therapist, complaining of failing eyesight, and was advised to go to a hospital immediately, but did not. The next day, he was found unconscious on the floor. Five days later, on March 2, 1982, he was disconnected from life support and died.

No hi ha comentaris

Aula de Cinema: Guions i llibres

logo-aula-de-cinema

El proper dimecres 31 de gener a les 11:30h la Biblioteca Armand Cardona Torrandell acull una nova sessió de l’Aula de Cinema, el projecte de col·laboració entre la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona i l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals.

El projecte vol difondre la cultura cinematogràfica entre els ciutadans, promoure el rol de les biblioteques públiques com a equipament cultural de proximitat que treballa per a l’accés universal a la cultura i donar visibilitat a les activitats de la Fundació ESCAC. En els darrers anys, les biblioteques han fet un esforç notable per crear col·leccions de cinema actualitzades i de qualitat que reforcen el fons documental de llibres, revistes i música, entre altres, de bandes sonores.

Mitjançant una sèrie de conferències programades a diferents Biblioteques de la xarxa, pretén fomentar el gust pel cinema del públic i acostar-los el procés de creació d’una pel·lícula.
Les conferències les imparteixen professors en actiu de l’Escola així com directors sorgits d’aquesta amb pel·lícules estrenades comercialment.

En Daniel Agudo ens farà Panoràmica general, amb exemples audiovisuals, al voltant de les regles bàsiques d’adaptació de material prèviament publicat a guió cinematogràfic.

Durant la xerrada ens parlaran d’un bon grapat de llibres i les seves corresponents adaptacions a la pantalla gran. Tot seguit us presentem les que podeu trobar a les Biblioteques de Vilanova.

Llibres

vidas cruzadas Watchmen_comic_alan_moore todos los hombres del presindente tiburon libro sueñan los androides con ovejas electrias puentes madison county señor de las anillos libro perdida misery libro la-metamorfosis-y-otros-relatos-de-animales_9788467006872 las cuatro estaciones libro-lo-que-queda-del-dia_1 la biblia La colmena libro incendies libro hobbit libro harry potter i llibre Hamlet libro gone_with_wind francotirador El-hombre-que-pudo-reinar el nombre de la rosa  dublineses libro doctor-zhivago libro diez negritos libro corazon de las tinieblas chacal libro batman comic asesinato orient libro

 

 

Adaptacions cinematogràfiques

watchemn vidas cruzadas dvd tiburon señor de las anillos dvd perdida dvd misery dvd Los puentes de madison los diez mandamientos la cosa dvd la mosca dvd La colmena incendies dvd harry potter dvd Hamlet el hombre que pudo reinar dvd-lo-que-el-viento-se-llevo-gone-with-the-wind-1939--D_NQ_NP_501011-MLM20469036788_102015-F dublineses dvd cuenta conmigo diez negritos dia del chacal dvd blade runner batman vuelve asesinato orient apocalypse now dvd
No hi ha comentaris

Maria Solar a Vilanova i la Geltrú

C_L'expedicio-del-doctor-Balmis.inddEl proper dimecres 24 de gener comença el cicle de trobades amb les autores finalistes del Premi Menjallibres 2018, amb la visita a Vilanova de la Maria Solar, autora de L’expedició del doctor Balmis, publicat per Edicions Bromera.

Aquest dia l’escriptora es trobarà al Teatre Principal amb més de 300 alumnes i lectors de 1r i 2n d’ESO dels centres públics i concertats de Vilanova i la Geltrú que participen, voluntàriament, en el Premi Menjallibres.

L’expedició del doctor Balmis ens parla d’una història real, la de l’expedició que van fer diversos científics espanyols al s. XIX i els va portar a fer la volta al món per portar una vacuna que permetés salvar la vida a milers de nens.

L’any 1803 el vaixell María Pita va emprendre un viatge extraordinari des de la Corunya. Hi viatjaven vint-i-dos orfes per fer una cadena d’inoculacions de la vacuna de la verola amb l’objectiu de transportar-la enllà de l’oceà i salvar la vida de milers d’infants.

El doctor Balmis, un metge alacantí pioner en les tècniques de vacunació, amb el suport del cirurgià català Josep Salvany, va dirigir una aventura filantròpica que semblava impossible.

I així hauria estat si no fóra per la valentia i el sacrifici dels nens i de la directora de l’orfenat, Isabel Zendal. El seu paper esdevindria fonamental per a dur endavant aquesta expedició que va canviar el curs de la història.

Si esteu interessats en la història del doctor Balmis, podeu llegir un fragment del llibre aquí:

Maria Solar (Santiago de Compostela, 1970) és escriptora i periodista de la Televisió de Galícia i la Ràdio Galega. És llicenciada en Biologia i en Periodisme, i diplomada en Magisteri. També té el títol d’Especialista en Informació Ecològica i Mediambiental i és membre del Comitè Consultiu de la Facultat de Biologia de la USC.

En l’actualitat presenta el magazín informatiu A Revista A Revista Fin de Semana a TVG, a més de presentar i dirigir el programa de llibres “Chamando á Terra” de la Ràdio Galega.

La literatura és la seva altra passió al costat del periodisme. Les seves novel·les han tingut per destinatari tant al públic adult com el de totes les edats.

Té algunes obres premiades i traduïdes a altres idiomes. El meu malson favorit és el seu llibre més guardonat, compta amb el premi Lazarillo de creació literària 2014, va ser inclòs en la prestigiosa llista White Ravens 2015 de la biblioteca de Munich en la qual seleccionen anualment els millors llibres infantils del món, Llibre de l’any 2015 en la revista Fervenzas Literarias i premi al millor llibre infantil-juvenil en la I Gal·la do Lliuro Galego.

La història autèntica de la mosca de la tele ha rebut el Premi Frei Martin Sarment 2014; i Tindré un germanet Premi Frei Martin Sarment 2013.

(02) C_El_meu_malson_favorit.indd 9788416844074_04_g Coberta_Mosca_tv portada.fh11

Amb Tengo unos pies perfectos va entrar de nou en la prestigiosa llista White Ravens 2016. En el mateix any Les hores robades va ser triada millor novel·la per a adults en el Premi Frei Martin Sarment.

Trobareu aquests llibres a les Biblioteques de Vilanova: Maria Solar

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula per televisió ’22 ángeles’, dirigida per Miguel Bardem que es va estrenar el passat 2016 a TVEi que recrea l’expedició.

No hi ha comentaris

Farishta, de Marc Pastor

Victoria Ortiz, responsable del club de lectura de Ciència Ficció de la biblioteca ens fa un resum de la trobada d’aquest dilluns del club. En aquesta ocasió s’ha comentat el llibre “Llàgrimes a la pluja” de l’escriptora Rosa Montero. Aquesta escriptora és un dels casoslogo en què un escriptor de mainstream escriu ocasionalment literatura de ciència ficció. Rosa Montero es va plantejar aquest llibre i la seva continuació “El pes del cor” com un regal per ella, tota vegada que crea un món propi on pot marxar de vacances periòdicament i, a més, parla del seu protagonista Bruixa com el personatge més fort dins de la seva producció literària. A la trobada van sortir diversos temes: la mort a través de la por a la dissolució de la personalitat en el no res. Això pot implicar una acceptació d’un clon o d’un ésser artificial on, si aboquéssim totes les nostres idees i records, continuaríem sent nosaltres? La idea de la necessitat de la memòria per a la nostra maduresa, encara que sigui falsa. O no són falses totes les nostres memòries? El rebuig al diferent de qualsevol tipus, la nostra por a l’altre que crea situacions d’odi i guerres. Serem alguna vegada capaços d’acceptar al diferent i arribar a sentir la nostra igualtat? L’art com a reflex de les diferents societats i el mercat de l’art. Els problemes mediambientals i, si paguem per l’aigua, l’energia, etc., quan començarem a pagar per l’aire? Existeixen ja zones amb l’aire més net on ja viuen les classes privilegiades? El gran món de la literatura de ciència ficció que ens fa fer preguntes i qüestionar el nostre món i societat.

Per a la propera sessió del club, el 19 de febrer a les 18:30 h, el llibre que s’ha triat és Farishta, de Marc Pastor.

L’obra: Farishta
portadaFarishta  és una novel·la de ciència ficció que beu de moltíssimes influències diferents, però podríem definir-la com un Lost amb viatges en el temps
Som a 1993. Farishta, sense res a la lligui al món, acceptarà una misteriosa oferta de treball per anar-se’n durant una llarga temporada al “complex Sannikov”, una mena de centre turístic a la Polinèsia francesa, on una sèrie de famílies viuen voluntàriament aïllades de la resta del món. Es tracta, doncs, d’un retir a la solitud remota, al qual no tothom és capaç d’acostumar. Allà, Farishta coneixerà Manse, pel qual se li revelarà en breu una potent atracció romàntica. Són els capítols que ens poden fer pensar que estem llegint una obra juvenil. No és el cas, però. És cert que el primer terç de l’obra transcorre amb un ritme més aviat pausat i que l’evolució de la relació Farishta-Manse i el coneixement íntim de les famílies és l’eix central. Però a poc a poc també se’ns van presentant alguns interrogants. Entreveiem el misteri que s’oculta després de la pàtina d’aparent normalitat d’aquelles famílies, que voluntàriament han renunciat a viure en societat per estar, aïllades, en aquelles illes al cul del món. Per què persones d’èxit renuncien a tot per ser-hi? Què hi ha darrere de la misteriosa organització Iefremov-Strugatski?
No és fins que comencem a estar una mica empalagats de la relació Farishta-Manse que gira hàbilment el rumb i ens endinsa en una altra aventura, molt menys convencional. És llavors, quan es fa evident que estem llegint un thriller fantàstic, que ens trobem amb sensacions conegudes. Amb les velles, i bones, sensacions conegudes. L’arxipèlag ja no és només un arxipèlag, és un experiment, una presó, un portal a l’inexplicable. Una font de misteris que posarà a prova la nostra imaginació i que inevitablement ens convidarà (ens desafiarà) a imaginar solucions possibles als paranys parades per l’autor.
Del punt de vista narratiu, focalitzat en una jove (la Farishta del títol), que moltes vegades s’expressa a través d’un diari o dels seus gustos musicals, ens porta irremissiblement al món de les inseguretats i els anhels d’una adolescent tardana. És clar que no és una adolescent convencional i que ja ha conegut com se les gasta la vida. Farishta és doblement òrfena: sent molt petita va perdre als seus pares biològics a l’Afganistà i, anys més tard, es va quedar sense els pares adoptius a causa d’un accident aeri. La solitud, el desarrelament i els orígens seran els temes clau de l’obra, al voltant dels quals reflexionarà amb brillantor de l’autor.

L’autor: Marc PastorMarc Pastor
Nascut a Barcelona el 12 d’octubre de 1977. Membre del cos dels Mossos d’Esquadra, el 2007 es donà a conèixer amb la novel·la Montecristo, que narra les aventures bèl·liques d’uns republicans espanyols fugits del camp de concentració de Mauthausen que s’enfronten a Himmler. El 2008 publicà La mala dona, sobre el personatge històric d’Enriqueta Martí, Vampir del carrer de Ponent, amb la qual obtingué el premi Crims de Tinta. Posteriorment ha publicat les novel·les L’any de la plaga (2010), Bioko (2013) i Farishta (2017).
Ha escrit una trilogia al voltant de les seves obsessions infantils: els nazis (Montecristo), els vampirs (La Mala Dona) i els extraterrestres (Lany de la plaga), i ara està immers en una altra trilogia, aquest cop sobre tres illes: una a Guinea Equatorial (Bioko), una altra a la Polinèsia francesa (Farishta) i un western modern ambient a Madagascar encara per escriure.

No hi ha comentaris

El compositor del mes de gener: Gaetano Donizetti

La Biblioteca Armand Cardona Torrandell va començar el passat mes de desembre el nou Club de lectura LiceuBIB. El Gran TeatreOpera Elisei d'Amore del Liceu i el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya impulsen LiceuBIB, un projecte que uneix la literatura i l’òpera a través dels clubs de lectura que organitzen les biblioteques públiques catalanes, des d’on s’anima la lectura de textos literaris vinculats amb les òperes que es programen al Gran Teatre del Liceu. El club de la nostra biblioteca és a càrrec d’Isabel Pla, i es troba un divendres al mes a les 18:00 hores.

Durant aquest mes de gener l’opera del club és L’Elixir d’amore, de Domenico Donizetti. Aquest serà, doncs, el Compositor del Mes de la biblioteca.

Gaetano_Donizetti_ Domenico Gaetano Maria Donizetti és un compositor italià d’òpera. Va ser el menor dels tres fills d’una modestíssima família. El seu pare, Andrea, va treballar com a conserge. De nen va rebre instrucció musical de Johann Simon Mayr, compositor alemany d’òperes i mestre de capella de l’església principal de Bèrgam. Va cursar estudis de música al Conservatori de Nàpols i al Liceu Filharmònic de Bolonya.

Compositor prolífic, va ser autor de 75 òperes i operetes. També va escriure música per a l’església, una sèrie de quartets de corda i algunes peces orquestrals. En total, va compondre prop de 75 òperes, 16 simfonies, 19 quartets de corda, 193 cançons, 45 duos, 3 oratoris, 28 cantates, concerts instrumentals, sonates, i altres peces de cambra. Amb influències de Gioacchino Rossini, el seu treball es caracteritza per les seves brillants melodies, destinades als virtuosos del cant.

La seva òpera, Enrico di Borgogna (1818), va ser la primera que va estrenar, tot i que va aconseguir la fama amb l’estrena d’Ana Bolena (1830). Les seves obres més destacades són la gran òpera L’elisir d’amore que conté la famosa ària “Una furtiva llàgrima” (1835, la seva òpera més famosa basada en la novel·la The Bride of Lammermoor, de l’escriptor escocès sir Walter Scott) romança per a tenor, Linda di Chamounix (1842) i les petites òperes, La filla del regiment (1840) i Don Pasquale (1843).

La seva esposa va donar a llum a tres fills, dels quals no va sobreviure cap. Abans de complir-se un any de la mort dels seus pares, mor la seva esposa víctima del còlera. En 1843 se li diagnostica sífilis, és internat a París, on rep la visita de Giuseppe Verdi. Gaetano Donizetti va tornar a Bèrgam, la seva localitat natal, on va morir el 8 d’abril de 1848, a la casa de la noble família Scotti, després de diversos anys de ser presa de la bogeria.

Enterrat al cementiri de Valtesse, a finals del segle XIX el seu cos va ser traslladat a Bèrgam, a la Basílica de Santa Maria la Major, prop de la tomba del seu mestre Johann Simon Mayr.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu totes aquestes obres del compositor del mes, Gaetano Donizetti.

No hi ha comentaris

Salvant vides a cop de pedal

Aquest dissabte dia 20 de gener a les sis del vespre la biblioteca Armand Cardona us ofereix una taula rodona amb motiu del Dia Internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust que porta per títol Salvant vides a cop de pedal.

GinoBartali (portada)El #RacóCiclista de la biblioteca continua amb la seva aposta per la difusió del ciclisme però en aquesta ocasió es fa d’una manera molt singular: vinculant esport i història en el llibre que es presentarà: ‘Gino Bartali: el hombre de hierro’, de Franc Lluís Giró, editat per DStoria Edicions.

Suat i ple de pols, però sobretot nerviós, molt nerviós. El control policial estava cada vegada més a prop. Gino Bartali pedalejava com de costum, a prop de casa seva, a Florència. El control policial era a pocs metres. Va frenar, va parar i ja no va tenir temps de baixar de la bici. Una parella de policies el va assaltar a crits: «Ginetaccio !! Ginetaccio !!! Bartali! Campione !!! ». Li van complimentar, li van demanar autògrafs, van fer mil i una preguntes al seu ídol ciclista, Gino Bartali. L’italià que havia guanyat el Tour de França de 1938 i el Giro d’Itàlia de 1936 i 1937. L’home els atenia amb un somriure nerviós sota el seu immens nas. El ciclista no veia el moment de tornar a pedalar i escapar a corre-cuita perquè sabia que els policies, que tant l’admiraven, no dubtarien ni un moment en detenir-lo si sabessin que transportava fotos i documents falsos amagats dins dels tubs de la seva polsegosa bicicleta, per salvar jueus d’una mort segura. Gino Bartali va ser una de les grans figures de l’esport del Segle XX.ginobartali foto Considerat un dels millors ciclistes de tots els temps, va formar part d’una xarxa dedicada a salvar jueus de l’Holocaust en la seva Florència natal, durant la Segona Guerra Mundial. Jugant-se la vida i només amb la seva bicicleta, va aconseguir salvar 800 persones, majoritàriament nens. Els seus triomfs esportius i la seva humanitat, l’han elevat a la categoria de llegenda.

L’autor del llibre, Franc Lluís i Giró, es defineix com a periodista i ciclista. El tema d’explicar històries li ve de tota la vida. De fet, els seus pares asseguren que no hi havia forma humana de fer-ho baixar de la cadira quan arribava el Nadal i tocava recitar “el vers” davant de tota la família. Això de les bicis li arribà una mica més tard. No va ser especialment hàbil amb la seva primera, però a partir de l’adolescència es va enganxar a això de donar pedals i es va quedar fascinat amb el “Tour de France”. Amb els anys, arribarien altres carreres i ara aquest llibre.

L’acte, que es celebrarà a la sala d’actes de la biblioteca, tindrà format de taula rodona i comptarà amb la participació del propi autor del llibre, Franc Lluís Giró, Enric Garriga, president de l’Amical de Mauthausen, Salvador Bernadó, professor, escriptor i especialista en la història de l’esport a Vilanova i la Geltrú, i Rosa Yago, coneixedora del tema. El periodista Gerard Muñoz serà l’encarregat de moderar l’activitat.

L’activitat s’organitza en motiu del Dia Internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust i es realitza en col·laboració amb Amical de Mauthausen i altres camps.
Per completar aquesta acció la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú ha editat la següentamical selecció de documents sobre les Víctimes de l’Holocaust.

Aquesta acte s’inclou en el programa d’activitats organitzades per promoure el Racó ciclista, existent a la biblioteca Armand Cardona des de l’any 2013. En aquest racó els aficionats al ciclisme trobaran tot tipus de documents relacionats amb la pràctica de l’esport de dues rodes: història del ciclisme, entrenament, alimentació i planificació, cicloturisme, bicicleta de muntanya, rutes en btt, revistes, etc. Documents tots ells recollits a la Guia de Ciclisme de les Biblioteques VNG.

logo departament cultura

 

 

Amb el suport del Departament de Cultura

 

 

No hi ha comentaris

Selecció de novetats – Gener

SelNovetats

Aquesta és la selecció de novetats, corresponent al mes de gener i inclou, com sempre, documents dels diferents fons de la Biblioteca: adults i infantil, música, cinema i còmics.

Entre les novetats per adults trobareu el llibre El Sexe que volem les dones de Carme Sánchez Martín. La sexòloga recull casos reals i desenvolupa un concepte clau: el sexe és un joc, el joc dels adults. Aquest llibre t’ajudarà a replantejar la teva visió de la sexualitat, a treure-hi ansietat i a saber què vols i com ho vols. Sintonitzar amb el teu cos i coneixe’l per gaudir-ne és la premissa bàsica.

Pel que fa a la literatura us recomanem la novel·la Vida familiar de la barcelonina Jenn Díaz. Una nena que se separa de la seva mare com ho faria d’un amant, l’adolescent que viu el primer amor i la primera mort alhora, la mare sola davant el nen amb por, la noia que no entén la germana que ja no viu a casa, una festa d’aniversari, la núvia secreta del pare… D’aquests personatges familiars, l’escriptora en capta els instants on es produeix una ruptura, una ferida, una il·luminació.

A la secció infantil us presentem el còmic Luces nocturnas de l’autora colombiana Lorena Álvarez. Totes les nits apareixen llums diminutes a l’habitació de la Sandy: les atrapa i crea criatures meravelloses amb les que juga fins que s’adorm, i al matí quan es desperta, els hi retorna la vida amb els seus extravagants dibuixos. Una historia sobre la por, la inseguretat i la creativitat.

Portades 1

De les novetats de còmics us destaquem Deportado 4443 de Carlos Hernández i Ioannes Ensis . Més de cinc mil cinc-cents espanyols sol van poder abandonar els camps de la mort d’Hitler a través de les xemeneies dels sinistres crematoris, convertits en fum i cendres. Amb voluntat de recuperar la memòria històrica, entre gener i maig de 2015, Antonio Hernández Marín es va convertir en @deportat4443.

Pel que fa a la música us proposem escoltar el disc Tornar a ser u de la banda La iaia. El trio osonenc trenca el silenci després de tres anys per treure un tercer disc agafant les regnes del seu destí, amb una proposta gravada al seu estudi i autoeditada per ells mateixos. Un disc més introspectiu i intimista travessat pel concepte de reconstrucció personal i de retrobar-se a un mateix.

Portades 2

Per últim, a la secció de cinema us presentem la pel·lícula Paterson del director nord-americà Jim Jarmusch. En Paterson és un conductor d’autobús a la ciutat de Paterson, Nova Jersey -tots dos comparteixen nom. Cada dia en Paterson segueix una simple rutina: fa la seva ruta diària, observant la ciutat a través del seu parabrisa i sentint fragments de converses fugaces al seu voltant i escriu poemes en un quadern.

Aquí us podeu descarregar el full amb les novetats: Selecció de novetats – Gener

No hi ha comentaris

Pàgina Següent »