Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per Març, 2017

Cartes a Puerto Príncipe: Oriol Puig Ivern i les tres Vilanoves del XIX

portadaNo és cap temeritat afirmar que els Oriol Puig són història viva de Vilanova i la Geltrú. Al llibre que us presentem avui com a novetat de la Col·lecció Local, Cartes a Puerto Príncipe Oriol Puig Ivern i les tres Vilanoves del XIX, el seu autor, Albert Tubau, ens ho demostra.

Una nissaga de pagesos, boters, comerciants que es remunta segles enrere i que a través de les cartes i altres papers estudiats dibuixen la ciutat vuitcentista i ens connecten als tres pilars fonamentals de la nostra evolució col·lectiva: la Vilanova agrària i la derivada de l’activitat vitivinícola, la Vilanova comercial dels negocis a ultramar i la Vilanova industrial de les fàbriques de cotó.

La documentació facilitada per Oriol Puig Vidal, rebesnét de l’Oriol Puig Ivern, que va ser posada a disposició del autor li ha permès de reconstruir molts detalls de la nissaga familiar.

El titular del copiador de cartes, Josep Oriol Puig i Ivern (1 de juny de 1808 – 11 de setembre de 1863) —fill de Fèlix Puig i Vivó i de Maria Francisca Ivern i Solà— s’embarcà cap a Cuba el 1823 on, juntament amb el seu germà Fèlix, fundaren un establiment de robes i complements a la ciutat cubana de Puerto Príncipe —actual Camagüey— sota la raó de Puig Hermanos. També exportaven productes des de Catalunya i importaven diferents gèneres de l’illa caribenya, especialment cera, però també sucre, cuirs i altres.foto

Albert Tubau i García. Nascut a Vilafranca del Penedès el 1963 i resident de cinquena generació a Vilanova i la Geltrú, és Historiador, Enginyer Tècnic Industrial i Diplomat en Ciències Econòmiques. La seva activitat professional la desenvolupa a Prysmian Cables – abans Pirelli – i ha estat professor de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Actualment és President de l’Institut d’Estudis Penedesencs, i ha format part de la junta directiva d’aquesta entitat en els darrers dinou anys, ocupant diverses responsabilitats. L’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP), va ser fundat el 1977 com a entitat cultural dedicada a l’estudi i la divulgació de la cultura i del territori del Penedès (història, literatura, art, albert tubaugeografia, excursionisme, filatèlia, toponímia, ciències naturals, ciències socials, arqueologia, bibliografia, ciència i tecnologia…)

Dedicat a la recerca històrica local i comarcal, ha rebut diversos premis d’investigació com l’Eugeni Molero del Consell Comarcal del Garraf en tres ocasions, el premi d’assaig científic Ramon de Penyafort del Museu de Vilafranca, el Ramon de Penyafort d’Investigació històrica en dues ocasions, el premi d’Investigació Vila de Cubelles o el premi de recerca de l’Ajuntament de Barcelona.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu més de vint obres publicades de l’Albert Tubau, d’investigació històrica.

A la Xarxa  de Biblioteques de la ciutat també trobareu més obres sobre els catalans a Amèrica, o sobre la història de Vilanova i la Geltrú.

No hi ha comentaris

35ena edició del Saló del Còmic de Barcelona

cartel_29x46_SC17_sinlogos_V3Des del 30 de març fins al 2 d’abril es celebra a la Fira de Barcelona Montjuïc la 35ena edició del Saló del Còmic de Barcelona, organiztat per FICOMIC.

El saló ocuparà 50.000 metres quadrats, un 10 per cent més que en l’anterior edició, i continua el seu creixement en activitats i expositors amb la participació d’editorials i llibreries, a més d’empreses del sector audiovisual, de l’entreteniment interactiu i del licensing cada cop més lligat al còmic.

El certamen també té espais reservats pels autors i pels fanzines, i també per associacions i entitats que promouen el còmic i la cultura popular. La internacionalització del certamen creix amb la participació d’autors, editors i empreses audiovisuals de diferents països.

Un dels eixos temàtics del certamen tindrà a veure amb la presència de l’aviació en el còmic, un gènere que té veritables obres mestres, que comptarà amb una gran exposició amb avions reals de diferents èpoques.

El certamen comptarà amb una gran exposició sobre el centenari de la revista TBO, que farà un repàs pels seus principals autors i sèries amb un apartat especial dedicat a Josep Maria Blanco, guanyador del Gran Premi del Saló en la passada edició.

A més, el certamen tindrà mostres dedicades a dues llegendes del còmic nordamericà: Will Eisner, l’autor de The Spirit, de qui celebrem el centenari, i Milton Caniff, tot un pioner i un mestre de l’art seqüencial de qui exposarem 90 originals.

300_x_will-eisner 300_x_tbo-josep-maria-blanco 300_x_milton-caniff-1979

Pel que fa als autors estrangers convidats, tindran gairebé una trentena de noms que conformen un ampli ventall del present i el futur del còmic internacional amb autors com Dave Gibbons, Hermann, Bryan i Mary Talbot, Sole Otero, Jill Thompson o José Muñoz, entre d’altres.

Gibbons2 mary-and-bryan-talbot HERMANN_NB

I, com sempre, a les dues sales d’actes del Saló es celebraran xerrades, taules rodones, presentacions de novetats editorials i projeccions, entre moltes altres activitats i als estands es podrà aconseguir la signatura dels autors que visiten el Saló.

A les Biblioteques de Vilanova podreu trobar molts dels còmics nominats als Premis del Saló.

Millor obra d’autor/autora espanyol/a publicada a Espanya el 2016

ala rota  intemperie lamia materia-port presas facilesgranhotelabismo

Millor obra d’autor/autora estranger/a publicada a Espanya el 2016

122-8_cuadernos_japoneses_website_0 p-favorita paciencia_web_1 L.10EBBN001591.N001_LASTMANt1_JAQ_FR la-luna-al-revés-portada lavision intrusos escapar

Al vestíbul del Biblioteca trobareu una exposició de fons amb els còmics nominats, els dels autors convidats i dels còmics relacionats amb les diferents exposicions.

Amb motiu del Saló hem volgut dedicar una atenció especial al còmic infantil i per això el programa de ràdio de les Biblioteques Més content que un Gínjol ha dedicat un especial al còmic infantil on s’han presentat novetats d’editorials com ECC Ediciones, Sallybooks, Planeta Còmic, La casita roja, Panini Comics, Mamut Ediciones o Astiberri.

També vam aprofitar per entrevistar al Jorge Fornés, dibuixant de còmics vilanoví que treballa pel mercat nord-americà.

 

No hi ha comentaris

En Teo fa 40 anys

teo2

El nen pèl-roig creat per Asun Esteban, Carlota Goyta i Ana Vidal, components del col·lectiu Violeta Denou, compleix 40 anys.

En Teo, vestit amb un jersei blanc i blau i una granota de color taronja, va aparèixer per primera vegada el 1977 amb tres títols: En Teo va amb tren, En Teo va amb avió i En Teo va amb vaixell. L’objectiu era oferir històries properes a la vida quotidiana dels nens. Des d’aleshores, en Teo ha protagonitzat més de deu col·leccions, 150 volums i ha venut sis milions d’exemplars, que s’han traduït a tretze idiomes.

En Teo és un personatge arrelat en la cultura popular catalana, i destaca els seus valors com la curiositat i les ganes d’aprendre, però sobretot pel seu bon humor i tarannà.

En Teo va arribar de la mà de dues dissenyadores gràfiques, no il·lustradores i el personatge ha seguit una “evolució natural”, ja que les seves autores viuen de l’observació de l’entorn, encara que sí que han intentat que representés molts valors que elles volien inculcar als seus fills.

Teo web

Un d’aquests valors és el respecte: “En Teo és bàsicament un nen respectuós: amb el seu entorn, la naturalesa, els companys i l’ecologia“, ja que no és un intrèpid o líder, sinó que és com la majoria de nens: bo”, diuen les seves autores.

L’editorial Timun Mas celebrarà l’aniversari amb un volum recopilatori amb quatre contes. Amb un pròleg commemoratiu de les autores, el recopilatori inclou els quatre contes més emblemàtics: En Teo va amb avió, En Teo al parc natural, En Teo i els esports i En Teo va al mercat.

en-teo-va-amb-avio_9788492790494 teo al parc natural teo i esports teo va al mercat

Amb més de sis milions d’exemplars venuts d’una desena de col·leccions en Teo arriba als 40 anys sense cap ombra de crisi. A més a més, s’ha adaptat a les noves tecnologies i compta amb una aplicació mòbil i amb un llibre d’aventures personalitzades, encara en projecte.

A les Biblioteques de Vilanova trobareu tots els seus llibres i pel·lícules: En Teo

Us deixem amb el vídeo que han preparat per felicitar l’aniversari!

No hi ha comentaris

El Carnaval i les seves figures

portadaEl llibre que us presentem avui, El Carnaval i les seves figures, és una prosa poètica per endinsar-se en els diversos àmbits del Carnaval, com a viva cultura primigènia.

Teresa Costa-Gramunt, en aquest llibre, fa un retaule de cultura popular. Una guia “secreta”, de la simbologia i les pràctiques rituals de les festes de Carnaval. Una obra que farà les delícies del públic, tant per aquells que viuen el Carnaval en directe com els aquells altres que l’estudien, com els qui estimen les tradicions.

Textos inspirats en el Carnaval de diverses contrades i cultures. El de Vilanova i la Geltrú per descomptat. Sabut que aquesta ciutat, els seus carrers i places, durant una setmana llarga es converteixen en escenaris per la celebració d’un Carnaval espectacular. I , òbviament, també del Carnaval de Sitges per veïnatge, així com hi ha la crònica d’altres Carnavals propers.

No manca en aquest recull el relat de Carnavals llunyans quant a espai geogràfic, cultural, i fins i tot exòtic. En un dels textos S’inclou, per tal d’il·lustrar la reflexió, el relat d’una cavalcada amb aires carnavalescos que es feia en el Japó tradicional del segle XIX. En aquest viatge estètic, enjogassat i tan atractiu intel·lectualment, en aquest passeig per una galeria amb diverses i fabuloses figures del Carnaval, ens hi acompanyen les imaginatives i atraients figures dibuixades per la pintora Adelaida Murillo, artista reconeguda, de llarga trajectòria, guardonada amb premis importants i amb obra en diferents museus i col·leccions.

Aquests són els Carnavals glosats: Flandes. Carnaval a la fi del món. Carnaval amb imaginació. Carnaval grec. Carnaval, el de Vilanova. Carnaval teatre. Carnestoltes. Carnevale. Cruel Carnaval. El Carnaval de Leonora Milà. El Carnaval de Sauris. El Purim, el Carnaval jueu. Els Carnavals de la Clarice. Flors de Carnaval. La màscara. Un Carnaval a Cadis.

Teresa Costa-Gramunt. Formació artística i humanista en diverses disciplines, dissenya ex-libris que ha exposat en més d’un centenar d’exposicions.Teresa_Costa-gramunt

Fundadora de l’Associació Catalana d’Exlibristes, presidenta Associació Dones Artistes Som 7 i integrant del Grup Vèrtex d’opinió (grupvertex.cat).
Des del 1990 es dedica intensament a la creació literària. Ha publicat una quarantena de llibres entre assaigs, narracions, llibres de viatges, poemes i prosa poètica. Col·labora amb articles literaris i d’opinió a: Diari de Vilanova, L’Eco de Sitges, El 3 de Vuit, Eix Diari, Núvol i Catorze14. Ha guanyat diversos premis literaris i és Mestra en Gai Saber. Ha traduït diversos llibres del català al castellà, i a la inversa. Ha publicat Lluernes al celobert. Antologia de poesia espiritual femenina. I també Flor a l’ombra i Dona i art o la dansa de Lilâ (reculls d’articles amb la dona com a subjecte d’investigació).

Adelaida Murillo. Neix a Palma de Mallorca. És llicenciada en Belles Arts. Facultat de Barcelona. Estudis de Gravat i litografia en l’Escola de Les Arts del Llibre.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu més obres de Teresa Costa-Gramunt.

No hi ha comentaris

Dia Mundial del Teatre

taula

columna 1Avui, com cada 27 de març des de 1961, es celebra el Dia Internacional del Teatre per iniciativa de l’Institut Internacional del Teatre. Entre molts d’altres actes, cada any una personalitat de reconegut prestigi llegeix un manifest que reflexiona sobre la situació actual del teatre.

“El teatre té una vida tan pròspera que desafia l’espai i el temps; les seves peces més contemporànies es nodreixen dels èxits de segles passats, i fins i tot els repertoris més clàssics es tornen moderns i vitals cada vegada que es representen de nou. (…)
El teatre reneix sempre de les seves cendres, mudant només les seves convencions anteriors en les seves noves formes: així és com es manté viu. (…)

Només cal dir que l’escenari és una escena nua d’un temps indeterminat, tot el que necessita és un actor. O una actriu. Què van a fer? Què diran? ¿Parlaran? El columna 2públic espera, ho sabrà, perquè sense el públic no hi ha teatre, mai ho oblideu. Una sola persona és ja una audiència. Però esperem que no hagin massa seients buits! (…)”

Aquest són fragments del manifest d’aquest any, que ha estat llegit per l’actriu Isabelle Huppert. En aquesta pàgina trobareu sencer el manifest d’aquest any i tots el manifestos anteriors.

A Vilanova i la Geltrú actualment hi ha dos espais escènics on és present una programació de teatre estable, El Principal i el Círcol Catòlic, amb la seva pàgina web actualment en obres. Però la ciutat n’ha tingut més, començant per edificis singulars com La Sala (1804), actualment Centre d’Art Contemporani, o el Teatre Apol·lo, de planta circular amb estructura de fusta i una esplèndida caixa escènica que malauradament va ser destruït per un incendi el 2 de febrer del 2005, després de més de quatre dècades en desús. I sense oblidar teatres més moderns i de gran aforament com el teatre-cinema Bosc…

La ciutat també ha contribuït a l’elenc català d’actors amb figures destacades com Sergi López, Toni Albà, Dafnis Balduz, Guillem Albà, … i tants d’altres, moltes vegades formats a partir de grups amateurs locals.

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu més informació sobre el mon del teatre, en un índex de més de 350 obres de 118 temes diferents.

No hi ha comentaris

#Beermouth BBF Vermuts Musicals

cartellAquest dissabte la Biblioteca Armand Cardona Torrandell s’afegeix a l’oferta musical de la ciutat amb els Vermuts Musicals, un acte de petit format on la música i la degustació són els protagonistes, amb vocació de continuïtat en el temps.

L’objectiu és la promoció del fons musical de la biblioteca i dels productes locals, alhora que potenciar l’ús i la participació de la ciutadania en un equipament pròxim i obert a tothom.

Amb aquesta iniciativa la biblioteca posa a disposició de les entitats i grups musicals locals un equipament municipal que vol ser un espai de trobada i relació on compartir l’accés a la cultura i al coneixement tot fomentant uns hàbits de socialització i de relació amb els altres.

El format bàsic d’aquests actes és el d’uns petits concerts, de les 12.30 a les 14.30 hores, alguns dissabtes, que tenen com a característica que van units amb la presentació de productes locals, emmarcats en un espai idoni, la terrassa dels llimoners, tot degustant el producte i la música.

El d’aquest dissabte porta per títol #Beermouth BBF, coincidint amb el Barcelona Beer Festival, que tindrà lloc a l’Hospitalet de Llobregat el cap de setmana 24 al 26 de març.

Al #Beermouth BBF es punxaran barrils de cervesa artesana Baias Garagardotegia, de Oiardo (Alava), Holz, de l’Hospitalet de Llobregat i La Font del Diable, de Vilanova i la Geltrú. I també es punxaran vinils de varis gèneres varis, música negra, reggae, hip hop…, a càrrec de Macramen. Per aquest ”Vermut” comptem amb la col·laboració de l’associació SINGLOT de Vilanova i la Geltrú.

taula

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu més informació sobre el mon de la cervesa. Pel que fa a la música, també tenim a la vostra disposició música negra, música reggae, música hip hop… i més de sis mil entrades relacionades amb la música, classificades en més de quatre-cents temes!

No hi ha comentaris

Poesia urbana

598997_463038427101849_1335427133_n

Amb l’arribada de la primavera se celebra el Dia Mundial de la Poesia i per primera vegada en molt de temps a les taules de novetats d’algunes llibreries hi ha un apartat etiquetat com ‘poesia adolescent’, ‘poesia jove’ o ‘poesia urbana.

En l’últim any s’han succeït les incursions triomfals de llibres de poesia signats per músics de rap i hip-hop i cantautors. Són autors molt actius a les xarxes socials, amb una base fidel de seguidors que acudeix als seus recitals, com Marwan, Diego Ojeda, Rayden, Nach, Vanesa Martín, Carlos Salem, Irene X o Loreto Sesma.

Així, aquesta setmana trobareu algunes novetats d’aquests autors a les Biblioteques.

9788408160441 9788467045550 9788408141037 9788408151029 9788467047462

Hambriento de Nach. És el primer llibre de poemes d’aquest MC d’Alacant, una travessa poética repleta de reflexions, aprenentatges i sensibilitat. Nach escriu urgit per una voracitat d’emocions i experiències que semblen saciar un íntim buit. Així emprèn un viatge per si mateix amb una sensació de gana que serveix de combustible per a la vida, perquè la gana ens mou, ens torna agosarats i ens alimenta. A aquest volum, Nach reuneix els seus poemes més lliures i sincers.

317 kilómetros y dos salidas de emergencia de Loreto Sesma. 317 quilòmetres és la distància que separa Pamplona (on Loreto Sesma estudia la carrera de Periodisme) de Saragossa (la seva llar). Aquesta distància, que ella recorre sovint, li ha inspirat un poemari preciós, en el qual s’adverteix la seva veu àgil, fresca i despreocupada. Quatre parts (Trajectes / Àrees de servei / Gasolineres, i un encenedor a la mà / Ciutats) marquen el ritme dels poemes. Loreto té un canal de Yotube amb més de 130000 suscriptors on penja videos recitant els seus poemes. Qui diu que la poesia és un tipus de lectura minoritari?

Todos mis futuros son contigo de Marwan. Aquest poemari és una autòpsia emocional, el diari sorprès d’algú que ensopega amb els seus sentiments i, sorprès, els comprèn immediatament. A vegades pot ser que dubtis de si és poesia, prosa poètica o frases llançades des del fons del cor.
Aquí hi ha poemes d’amor, hi ha poemes que van des de la inclinació més romàntica i suïcida a uns altres que asseguren que l’amor no és una forma de cremar-se, sinó una manera d’aixecar ponts entre dues ànimes perquè la felicitat pugui creuar a peu d’un cor a l’altre. També hi ha desamor. Vida, vida esclatant en cada vers.

Marwan és un dels cantautors més conegut dels circuits de sales a Espanya. Madrileny, fill de palestí i española, va començar a tocar la guitarra als 15 anys influenciat per cantautors com Sabina; Serrat o Silvio Rodríguez. Aquest és el seu segon llibre de poemes.

Mujer Océano de Vanesa Martín. Vanesa Martín s’enfronta, sense la complicitat de la música, a la poesia. Amor i desamor són els blancs on van a parar les paraules afilades, de vegades estudiades i de vegades rabiosament lliures, de Vanesa. Una selecció de poemes propers, urbans i actuals en els quals batega la delicadesa i sensibilitat femenina, però també el caos i la potència de l’oceà. Aquest és el primer llibre de poemes d’aquesta cantautora malaguenya.

Terminamos y otros poemas sin terminar de David Martínez Álvarez, més conegut com a Rayden. Rayden porta quinze anys al món del rap i el hip hop i els seus dos llibres de poesia es van situar en el primer lloc del rànquing dels més venuts d’aquest gènere en poques setmanes. Acaba de publicar el seu darrer disc ‘Antónimo’.

A la contraportada del llibre trobem aquest text del mateix autor: ‘Un savi va dir una vegada: «Poques coses hipnotitzen tant en aquest món com una flama i com la lluna, serà perquè no podem agafar-les o perquè ens il·luminin a la penombra». Realment no sé si algú va dir aquesta cita o me l’acabo d’inventar però devien haver-la escrit perquè el poder hipnòtic que exerceixen aquesta dona de vermell i aquesta dama blanca sobre l’ésser humà és digna d’estudi.[…] Hi ha llibres que canvien la vida, uns altres que ajuden a entendre-la? Espero que aquest sigui dels segons.’

Les Biblioteques de Vilanova, com cada any, participen en aquesta celebració amb diferents activitats.

La novetat d’enguany és l’acció “P de Poesia”. A partir d’avu 21 de març als forns de pa de la ciutat es trobaran repartits cinc punts de llibre diferents que contindran poemes de cinc poetes i poetesses de Vilanova i la Geltrú: Jose Luís Algar, Gener Barjola, Luz Cassino, Teresa Costa-Gramunt i Heribert Masana.

Reunint els cinc punts de llibre aconseguireu una imatge molt poètica.

p de poesia logo singulart retallat

És tracta d’una acció de promoció dels autors i autores locals inclosa dins el programa SINGULART de suport a la creació de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

No hi ha comentaris

Perdidas

portadaEll l’ajuda a allitar-se a la llitera. És un home alt, d’uns quaranta anys, pell morena. Amb actitud arrogant la ausculta mentre els mugrons de Lia treuen el cap altivament per la bata, però li és ben bé igual que se’ls vegi, tot i que és conscient que es fixa en ells. Ha perdut la vergonya, creu que la va oblidar fa dues hores en algun lloc del seu pis, amb tot el seu passat. Aquest pànic que la fa seva ha anul·lat la seva voluntat i el seu pudor, i l’ha convertit en una exhibicionista involuntària, en un cos despullat de tabús.
-És clar que aquesta no sóc jo-, reconeix.”

Lucia i Lia són dues dones que comparteixen pis a Barcelona.
Lucía és una jove que fuig de la pressió dels seus pares i es matricula a la Universitat Autònoma només pel fet de distanciar de la seva família i alliberar-se de seus progenitors. Barcelona serà la seva aliada on trobar la festa, el sexe, les drogues i buscar la seva identitat en una ciutat nocturna que es rendirà al seu atractiu però que alhora la deixarà buida.
Lia és una jove psicòloga que ja no sap si pot o vol ser psicòloga tota vegada que no es pot enfrontar a les dones que atén víctimes de violència de gènere per que ha començat a perdre ella el rumb. Es perd buscant feina, en altres oficis que no li recordin per que va estudiar psicologia. Però Barcelona està en plena crisi econòmica i de valors, no hi ha treball i a més en tots els llocs la seva faceta de psicòloga la persegueix.

Aquesta és la trama de la novel·la que us presentem avui, Perdidas, de Silvia Aparicio.

Lia i Lucia, són dos mons que es repel·leixen i que alhora cohabiten en un mateix espai, on el caràcter de Lucía s’imposa al de Lia, on Lia es deixa arrossegar i fer per la seva companya de pis per no entrar en conflicte. Però res és el que sembla, cadascuna amaga la seva pròpia història, les seves pròpies pors, els seus propis vicis. I és que Lucía i Lia es coneixeran per repel·lir-se, odiar-se, i pot ser en algun moment puguin trobar la causa de la seva angoixa. Si alguna cosa uneix a les dues protagonistes és que estan perdudes…silvia aparicio
Perdidas no és la trama que envolta a les dues dones protagonistes, no és el que els passa ni on les porta, no és el que fan i, potser, ni tan sols sigui l’escenari. El centre de la novel·la són les protagonistes, com senten, i com s’enfronten a elles mateixes. No hi ha una líder, no hi ha un personatge fosc i un altre ple de llum; hi ha sobretot la capacitat de dues dones de reinventar-se, de canviar i de tornar a mirar-se des d’un altre prisma. Dues dones que es troben sense buscar-se.

Silvia Aparicio va néixer a Barcelona, però actualment viu a Cubelles. Treballa des de fa anys com a educadora social a serveis socials d’atenció primària i s’ha format com a terapeuta narradora i comunitària.
Assegura haver tingut des de sempre una vocació cap a l’escriptura: “Ja fa anys em van publicar un conte a la premsa local en llengua catalana, L’Ànima s’amaga, i a l’abril de 2015 vaig ser seleccionada per la iniciativa de Barcelona Lectures a Jardí, on promocionen autors que encara no han publicat, gràcies a un capítol que vaig presentar del llibre que estava escrivint llavors … Perdidas“.

No hi ha comentaris

‘Incerta glòria’

20081114-Incerta gloria Incerta-gloriaAvui s’estrena als cinemes l’adaptació cinematogràfica que Agustí Villaronga ha fet de la coneguda novel·la de Joan Sales Incerta glòria.

A la pel·lícula, Villaronga escenifica la teranyina de baixes passions i misèria humana en què es veuen atrapats tres joves idealistes i una dona madura durant la Guerra Civil. Conflictes sentimentals i morals que deshumanitzen els personatges i desemboquen en la pèrdua d’ideals d’una generació trencada per l’horror de la guerra, que ha perdut tota esperança en el futur.

Amb un pressupost de 3,7 milions d’euros, el film és la gran esperança del cinema català per repetir la gesta de Pa negre, que el 2010 va batre rècords de taquilla (per a un film en versió original catalana) i va arrasar als Goya i els Gaudí.

Publicada per primer cop el setembre de 1956 i ampliada en les successives edicions posteriors fins a l’edició definitiva l’any 1971, la novel·la es divideix en quatre parts que tenen com a teló de fons la guerra civil espanyola en el front i la rereguarda del bàndol republicà.

Les dues primeres parts utilitzen la forma epistolar; la primera narra les vivències del tinent jove Lluís de Brocà i de Ruscalleda al front d’Aragó; la segona, en canvi, pren el punt de vista de Trini Milmany, la companya de Lluís, que narra les seves vivències a Barcelona. La tercera part i la quarta són les memòries del seminarista Cruells, més tard, sacerdot. Un dels personatges més importants de la novel·la és Juli Soleràs, però es presenta només a través de la visió dels altres personatges, que d’una manera o altra, estan obsessionats per ell.

650_1489574025foto_3185666

Cal destacar que el personatge de Cruells ha estat eliminat de l’adaptació de Villaronga, que dóna tot al protagonisme al Juli, la Trini, en Lluís i, sobretot, a l’inquietant Carlana.


Joan Sales
va ser un escriptor, poeta, traductor i editor català i la seva obra més coneguda és aquesta novel·la. Com a editor, va fundar amb Xavier Benguerel el Club Editor, que va publicar La plaça del Diamant de Mercè Rodoreda i Bearn o La sala de les nines de Llorenç Villalonga, entre altres obres emblemàtiques. Fou promotor de la revista ‘Quaderns de l’exili’ durant la seva estada a Mèxic entre el 1943 i el 1947. Se li va concedir la Creu de Sant Jordi el 1982.

Incerta glòria va ser adaptada al teatre el 2015 en una producció al Teatre Nacional de Catalunya dirigida per Àlex Rigola.

Trobareu aquesta novel·la i altres obres de Joan Sales a les Biblioteques de Vilanova.

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

No hi ha comentaris

Magnum Cycling

???????????????????Avui us presentem el llibre Magnum Cycling, on els millors fotògrafs del món capturen l’esport més emocionant del món. Es tracte d’un recull de fotografies de l’arxiu de Magnum Photos, l’agència fotogràfica de més prestigi del món, format en 1947 per Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, George Rodger, i David “Chim” Seymour.
Magnum Ciclisme és un homenatge als grans fotògrafs que han capturat la personalitat, les emocions i moments més representatius de l’esport del ciclisme. La combinació del que té de romàntic i d’aventura un viatge per carretera amb la intensitat i el drama d’una final de copa de futbol.
Editat pel ciclista de carretera, expert en fotografia i escriptor de Guy Andrews, Magnum Ciclisme reuneix un espectre enlluernador d’imatges en color i en blanc i negre: de l’agonia de la derrota a l’èxtasi???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? de la victòria i de les atmosferes de carnaval a ports de muntanya espectaculars, es mostren grans moments de ciclisme a cada pàgina.
Organitzat per temes, cada capítol del llibre també compta amb la “història” d’un moment icònic, esdeveniment o escena: el Tour de França, una cursa de pista al velòdrom, l’entrenament d’hivern i la gresca dels ventalls i les multituds. Les motivacions dels fotògrafs seleccionats varien des de la simple curiositat a un reportatge encarregat que es viu intensament.
Però no és cap sorpresa que alguns dels ????????????????????millors fotògrafs del món hagin cobert l’esport en algun moment de les seves carreres, doncs el ciclisme proporciona el tema perfecte per al reportatge, documental social i la fotografia del carrer, passant, com ho fa, en temps real i pels carrers. El ciclisme i la fotografia comparteixen interessants paral·lelismes culturals i històrics, i el treball que us presentem avui és excepcional en tots dos punts.
Amb llegendes internacionals de l’esport, escenes i paisatges capturats pels herois de la fotografia, de Cartier-Bresson i Robert Capa a John Vink i Harry Gruyaert, ???????????????????????Magnum Ciclisme representa la rica història del ciclisme i esdeveniments emblemàtics, des de carreres de sis dies al Madison Square Garden a la dècada de 1930 fins a les últimes curses del Gran Tour de França, Espanya i Itàlia. Molt ben dissenyat, aquest recull serà un objecte de desig per als obsessius amb bicicleta alhora que ofereix una classe magistral en la captura del “esport del poble”.
Guy Andrews és el fundador i ex editor de la revista Rouleur. És autor de diversos llibres, entre ells L’encàrrec de la bici i del mecànic per carretera, i Magnum Ciclisme.
A la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú trobareu el Racó Ciclista, on es posa a la vostra disposició tot un seguit d’obres sobre aquest esport.

No hi ha comentaris

Pàgina Següent »