Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per Juny, 2015

Cómo buscar trabajo con redes sociales (y sin elles)

portadaLa biblioteca Armand Cardona Torrandell té un fons especial que porta per nom Món laboral i que inclou tots els documents relacionats amb la cerca de feina, emprenedoria, coaching, oposicions, etc. El llibre que us presentem avui, Cómo buscar trabajo con redes sociales (y sin elles), pretén que qualsevol persona, de qualsevol sector i amb tot tipus de perfils professionals afronti en les millors condicions aquest gran repte que és la recerca de feina.

 
Als darrers anys han irromput tres actors nous a la recerca de feina: la crisi, la tecnologia i les Xarxes Socials, que han fet variar de manera gairebé radical la recerca de feina. Ja no n’hi ha prou amb disposar d’un currículum ben presentat i estructurat, ara cal exposar el Curriculum Social, que és la suma de què has estudiat, de què saps fer i de com ho comuniques al Món globalitzat en el qual vivim; vindria a ser el que avui en dia es diu “Marca Personal”. Els paradigmes tradicionals sobre la recerca de feina han variat i per això cal afrontar la recerca de feina (bé sigui activa o passiva) de manera molt diferent a com era fa pocs anys, cal treballar de manera molt activa conceptes com la carrera professional, ocupabilitat i visibilitat i a més cal fer-ho al llarg de tota la vida professional. Sens dubte els smartphones, Internet i les Xarxes Socials han modificat el panorama de la recerca de feina, estàs preparat per a aquests canvis?

 
Segons l’autor, Alfredo Vela, el llibre pretén ajudar lesimage fons mon laboral persones que busquen feina de manera activa o passiva, a conèixer les diferents tècniques de recerca de feina que existeixen en l’actualitat per així poder triar les més adequades al perfil de cadascú. També és un llibre molt interessant per a aquelles persones que es dediquin al món dels Recursos Humans, als professors i alumnes de FOL, a orientadors laborals, a estudiants que estiguin en els darrers cursos i que pretenguin anar aprenent a buscar feina i a crear-se la seva marca personal per anar definint la seva carrera professional. I a totes aquelles persones que es dediquen al món del màrqueting digital, Social Media i Xarxes Socials el trobaran interessant com un exemple de Xarxes Socials aplicades.

 
alfredo velaAlfredo Vela Gambada ha desenvolupat la seva trajectòria professional de gairebé 30 anys lligada sempre a tres aspectes fonamentals, la formació per a empreses, la informàtica / TIC i el màrqueting digital. Durant els seus 30 anys en el món laboral ha realitzat tasques de consultoria, direcció d’empresa, elaboració de mitjans didàctics per a formació en línia, formació per a empreses i un gran nombre de conferències sobre les matèries abans esmentades. Durant aquests anys ha estat treballador per compte aliè, freelance i empresari, el que li confereix tots els punts del vista del Món Laboral. En els últims anys, davant les conseqüències de la crisi en el Mercat Laboral, ha impartit un nombre elevat de tallers sobre emprenedoria i recerca de feina amb la intenció de sensibilitzar sobre els canvis tan profunds que s’han produït en aquest camp, el que l’ha portat a elaborar aquest llibre on reflectirà la seva experiència amb centenars de persones que busquen feina i l’extraordinari feedback que aquests li han ofert.

 
A les biblioteques municipals de la ciutat podreu trobar d’altres llibres que parlen de la cerca d’ocupació i de les xarxes socials en línia.

No hi ha comentaris

‘Last man’, un espectacular manga francès

last-man-n1Aquesta setmana podeu trobar com a novetat a la Còmicteca de la Biblioteca el primer volum de Last man, la darrera obra del dibuixant Bastian Vivès realitzada en col·laboració amb Yves “Balak” Bigerel i Michael Sanlaville, dos prestigiosos autors de story boards.

Bastién Vivès és un dels autors més avantguardistes del còmic europeu, una autèntica estrella que ha revolucionat el mitjà amb còmics sorprenents com El gusto del cloro (2010), En mis ojos (2011) o Polina (2012).

Yves Bigerel treballa com a creador d’story-boards i animació 2D i actualment assessora empreses com Marvel pel que fa al còmic digital.

Michaël Sanlaville ha publicat Hollywood Jan (Diábolo) també amb Vivès i La plaga verde (Ninth Ediciones).

autors

En aquest còmic els tres realitzen un homenatge als còmics manga que els autors van llegir en la seva adolescència, concretament a Bola de Drac.

Després d’haver-se preparat a consciència estudiant arts marcials durant tot un any amb el Sensei Jansen el jove Adrian Velba està entusiasmat amb poder participar en el Gran Torneig Anual de la seva regió patrocinat per Rei Vigil i la Reina Efira. Desgraciadament, el reglament obliga a competir en parelles i quan arriba el dia Vlad, el poruc company de l’Adrian, es troba indisposat per combatre, i aquest es veurà obligat a fer equip a última hora amb un misteriós desconegut anomenat Richard Aldana que acaba d’arribar a la ciutat per mesurar les seves forces al certamen.

Un còmic que destaca pel seu avantguardista i excepcional dibuix, el seu sentit de l’humor, la seva descripció de personatges i el seu dinamisme i que s’està convertint en tot un fenomen multimèdia: videojoc, sèrie d’animació…a part d’estar rebent un gran reconeixement en múltiples festivals. Va aconseguir el premi a la Millor Sèrie en el Festival de Angoulême 2015.

De moment porten publicats quatre volums però esperen arribar fins als dotze.

Un fenomen similar  ja es va donar a França fa uns anys i va ser anomenat ‘La Nouvelle Manga’. Autors com Frederick Boilet, Frederick Peeters o Aurèlie Aurita van barrejar característiques de la ‘bande dessinée’ franco-belga amb les dels còmics japonesos més introspectius. En aquest calaix també entren autors japonesos que estan fortament influenciats per l’estètica i les històries del còmic francès com Jiro Taniguchi, Kiriko Nananan o Kan Takahama, entre d’altres.

Podeu trobar aquests còmics exposats al primer pis de la Biblioteca.

Us deixem amb un vídeo amb el ‘making of’ del còmic.

No hi ha comentaris

‘Lo contrario de la soledad’ de Marina Keegan

portadaMarina Keegan era una brillant estudiant que es va graduar magna cum laude en Escriptura Creativa a Yale al maig del 2012. Una obra de teatre seva anava a estrenar-se en el International Fringe Festival de Nova York, i tenia un treball esperant-la en la revista The New Yorker.

Cinc dies després de graduar-se va morir en un accident de cotxe. Anava amb el seu xicot a Cape Cod a visitar als seus pares i aquest es va adormir al volant. Ell va sortir il·lès. Els pares de la Marina van demanar a la policia que no denunciés al noi i durant el judici el van acompanyar, finalment van retirar els càrrecs per homicidi involuntari.

El seu darrer text publicat al Yale Daily News es va viralitzar i en pocs dies va rebre un milió de visites

Tot això ens ho explica l’Anne Fadiman, la mentora de la Marina a Yale, al pròleg d’aquest llibre, que ha pres el títol d’una frase que es repeteix constantment a aquest escrit: ‘No tenim una paraula per definir el contrari de la solitud, però si la tinguéssim, representaria allò que vull en aquesta vida. Allò que estic agraïda i honorada d’haver trobat a Yale, i allò que em fa por perdre quan demà, després de la graduació, em desperti i deixi aquest lloc.’

marina_keegan_592_635xLo contrario de la soledad és un recull de 17 articles i relats fet per la seva professora i els seus pares. Relats que van sortir de les seves classes de literatura i també articles publicats a diverses revistes d’estudiants.

Tots posen de manifest l’energia i la vitalitat de l’autora, que a diferència d’altres joves de la seva edat que volen transcendir i escriuen com ho faria algú més gran, Marina Keegan escrivia com el que era, una jove de 21 anys intel·ligent, valenta, idealista, insegura, frustrada, provocadora i plena d’esperança.

‘Som molt joves. Som TAN joves. Tenim vint-i-dos anys. Tenim molt de temps per davant.’

Amb aquestes paraules esperonava als seus companys de generació perquè en lloc de malgastar el seu talent en professionalitzar-se, invertissin el seu orgull i el seu esperit juvenil en desenvolupar-se com a persones i fer millor aquesta societat.

Us deixem amb un vídeo de la Marina interpretant la poesia ‘I don’t know about art’ al WORD, el grup d’interpretació de poesia de Yale.

No hi ha comentaris

BCore: 25 anys de segell independent

El 1990 amb el disc No problem de Corn Flakes es va iniciar la singladura d’aquest segell barceloní que està a punt d’arribar a les 300 referències i que representa una de les apostes més fermes i consolidades de l’escena musical independent a Espanya.
25anys_BCore
En paraules del propi BCore, el segell és la història del rock independent d’aquesta país vist des del prisma del punk, de la música compromesa, sincera, dura i honesta. 25 anys en que ha esdevingut poc a poc en el segell de referència del rock d’arrel underground i independent a Espanya. Portant grups de rellevància internacional fins aleshores desconeguts, com Green Day o At The Drive In, i investigant en la cultura urbana de les ciutats per destapar bandes com Corn Flakes, Fromheadtotoe o Aina.

BCore a la #bacardonaL’alma mater d’aquest projecte és Jordi Llansamà, que abandonà un segur treball en un estudi de disseny gràfic per emprendre el que llavors era considerat una aventura arriscada, constructor d’un “referent ètic i estètic de natura proteica, creant una marca aliena a limitacions estilístiques que s’identifica de forma automàtica amb la qualitat” segons César Luquero de RockDeLux.
Per a Ramón Rodríguez, The New Raemon, “Jordi  fa tot de forma local i familiar i és molt intel·ligent. Si veu que pot oferir el que el grup necessita sap retirar-se a temps. BCore té un catàleg pel qual altres segells nacionals matarien. Y l’ha fet ell sol, sense trepitjar ningú ni robar artistes a altres discogràfiques. Del no res”.

Per celebrar aquesta efemèride que millor que fer-ho organitzant un cicle de quatre concerts que tindran lloc entre aquest passat dimecres, 24 de juny, i demà dissabte 27 de juny i en el qual participaran alguns del principals artistes relacionats amb aquest segell com Standstill, Betunizer, Nueva Vulcano, Joan Colomo, The New Raemon, Anímic, Unfinished Sympathy, No More Lies o els vilanovins Tokyo Sex Destruction.

A la biblioteca Armand Cardona exposarem durant aquests dies els principals enregistraments de BCore que tenim i entre els quals es troben alguns tan representatius com Anímic, Pony Bravo, Damien Jurado, Coconot, Joan Colomo, Nueva Vulcano, Alberto Montero, Maria Rodés i els dits Tokyo Sex Destruction. A continuació us en destaquem alguns clips:

Tanquem aquesta notícia amb dues seleccions musicals que el propi BCore ha fet amb motiu d’aquest 25è aniversari: 25 anys de BCore & Concert 25è Aniversari

BCore - Selecció 25 anys

BCore - Concert 25 aniversari

No hi ha comentaris

Les variacions Sebald: l’art d’explicar històries

Portada

Fins al 26 de juliol podeu veure al Centre de Cultura Contemporànea de Barcelona l’exposició Les variacions Sebald: l’art d’explicar històries.

Inaugurada durant la darrera edició de Kosmpolis al març, l’exposició fa servir la figura de l’escriptor alemany, autor d’alguns dels llibres fonamentals del nostre canvi de segle, com el fil conductor d’una interrogació sobre la història del segle xx i les seves projeccions en el segle XXI.

8a-_W.G._Sebald_Austerlitz_2001És una mostra que busca presentar una reflexió crítica, un recompte de les diferents maneres en què la seva obra ha influït les arts visuals i la literatura, i hi ha dialogat, des del traspàs de l’escriptor el 2001. L’exposició examina la forma en què diverses estratègies conceptuals d’ús d’imatge amb text, de reflexió històrica, de juxtaposició inesperada d’escenes i de narrativitat en general, no només apareixen en l’obra de Sebald, sinó que en múltiples ocasions l’obra de diversos artistes hi ha fet al·lusió directa o indirecta i fins i tot les ha incorporat.

La mostra té en compte les diferents exposicions, publicacions i obres artístiques vinculades amb Sebald o en diàleg amb els seus llibres, produïdes després del 2001, amb la finalitat de presentar una nova perspectiva sobre el seu impacte continu en el quefer artístic d’avui.

El projecte es postula com un assaig visual i textual que recull la veu de l’autor i d’altres creadors en àmbits diversos, i que persegueix Sebald, el comenta, el prolonga i el fa sortir de si mateix per crear en companyia seva propostes noves.

10a-_Lafotografica_7116

L’exposició mostra obres dels següents artistes: Carlos Amorales, Mariana Castillo Deball, Simon Faithfull, Andrea Geyer, Núria Güell, Susan Hiller, Josiah McElheny, Trevor Paglen, Fernando Sánchez Castillo, Taryn Simon, Jan Peter Tripp, Guido Van der Werve, Jeremy Wood. I la col·laboració dels següents escriptors: Piedad Bonnett, Jorge Carrión, Julià de Jòdar, Reinaldo Laddaga, Valeria Luiselli.

Ulf Andersen Portraits - W. G. SebaldW.G.Sebald (1944-2001) va ser un escriptor i professor alemany. Sebald va passar la seva infantesa a alemanya i després d’una petita estada a Suissa es va instal·lar de forma definitiva a Anglaterra als 21 anys on va ensenyar literatura europea i escriptura creativa a la universitat de East Anglia. Malgrat això, mai va perdre el vincle amb la seva terra natal i tota la seva obra va ser escrita en alemany i, posteriorment, traduïda a l’anglès.

La seva primera novel·la es va publicar quan ja tenia 43 anys. Autor d’una obra excepcional, va ser reconegut com a escriptor de primera en poc més d’un decenni, de manera que va passar dels cercles minoritaris a ser considerat com un dels més excel·lents autors alemanys de finals del segle XX. El 14 de desembre de 2001 va morir en un accident automobilístic en xocar contra un camió; es trobava en la seva plenitud i maduresa creativa.

L’obra de Sebald és molt diversa quant a tècniques narratives es refereix, de manera que podem observar com utilitza de forma eclèctica en les seves novel·les elements prestats de les cròniques de viatges, de la narrativa, de les memòries, del reportatge, de l’assaig… amb l’objectiu de presentar les seves reflexions sobre la condició humana, l’evolució de la cultura i la permanència i l’assetjament de la barbàrie. Hi ha un element sempre present en les seves novel·les, el viatge, de caràcter espiritual o físic, que actua com a mitjà d’indagació i de coneixement.

Plens de petits ‘subrelats’, les seves novel·les es troben molt prop dels seus lectors, de fet, no és difícil arribar a identificar-se amb alguns dels personatges o algun aspecte concret de la personalitat d’aquests.

A la Biblioteca Armand Cardona podreu trobar diverses obres d’aquest autor: W.G.Sebald

Us deixem amb una entrevista a Jorge Carrión, comissari de l’exposició.

No hi ha comentaris

Guia de lectures per l’Estiu 2015

portadaCom cada estiu, les escoles participants al Seminari de coordinació de biblioteques escolars del Garraf han preparat una guia de lectures recomanades per aquest estiu.

El seminari és un espai per a la formació dels i les mestres responsables de biblioteques dels centres educatius de la comarca, per a compartir experiències i per treballar coordinadament temes relacionats amb la dinamització de la biblioteca escolar, la competència informacional i la lectura.

Per confeccionar la guia, el seminari compta amb la col·laboració de la Llibreria La Mulassa i de l’il·lustrador Sebastià Serra per fer la portada. Podeu descarregar la guia aquí.

A continuació trobareu una selecció dels llibres que trobareu a les Biblioteques de Vilanova.


EDUCACIÓ INFANTIL

Portades1Calma de Carol Thompson. Fins i tot els millors amics poden barallar-se alguna vegada. Descobreix com aquests alegres personatges es fan amics de nou. De vegades l’única cosa que cal fer és mantenir la calma!

Camí del Mar de Montse Tobella. Els protagonistes d’aquest conte emprendran una aventura cap a la pinzellada blava que es veu a l’horitzó, al final del bosc. Els espera un recorregut ple d’encants i sensacions que recordaran durant molt de temps.
El pastís és tan amunt de Susanne Straber. Mmm! Quin pastís més bo! Ostres, però, és tan amunt!… Un conte innocent i divertit sobre uns animals llaminers i una mica lladregots.

Un saxo al bosc d’Eva Sans. Aquest conte vol apropar els nens, tant oients com sords, a la música des de la seva vessant més sensitiva, no sols auditiva. A través de la curiositat i les ganes d’aprendre, els lectors s’adonaran de la importància de tenir els ulls ben oberts per descobrir un món màgic.


CICLE INICIAL

Portades2Dracs! de Susana Peix i Sebastià Serra (il·lustr.). Totes les bèsties reunides es
miraven les unes a les altres emocionades. Com cada vespre, eren dins el cràter del volcà. Feia molts mesos que observaven com es covava aquell ou amb la calor de la lava. Però, què era aquella bestiola?

Feliu: rei de les ovelles d’Olivier Tallec. «El que és bo per a mi, és bo per al meu poble», va dir un rei famós. I Feliu, un dia de molt vent, va pensar el mateixquan va trobar una corona i se la va posar. De sobte s’havia convertit en rei. Quina vida l’esperava: caceres, passejades pels jardins reials, recepció d’ambaixadors…

Els quatre porquets de Vivim del cuentu i Noe Bofarull. No eren tres els porquets, sinó que eren quatre. I, a més, eren músics! Si més no, això és el que es pot llegir al darrer títol de la col·lecció «Contes Desexplicats», on hi trobareu personatges i relats clàssics capgirats com un mitjó.


CICLE MITJÀ

Portades3Amics monstruosos d’Anna Manso i Gabriel Salvadó. A través d’una protagonista de personalitat encisadora, la novel·la ens apropa la realitat d’aquest tipus de famílies en un context de crisi i d’atur. I ho fa d’una manera despreocupada i sense jutjar-les en cap moment. Transmet un missatge positiu, en defensa de l’amor i la lluita pels somnis.

El gos negre de Levi Pinfold. Heu sentit parlar del Gos Negre? Explica la llegenda que tan sols amb mirar aquesta horripilant criatura, es desencadenarien els esdeveniments més terribles… Aquesta és una història sobre tenir por. També és una historia sobre no tenir por. Tot depèn de com vegis les coses.”

Ocellets, ocells i ocellots de Lola Casas i Òscar Julve (il·lustr.). Una divertida guia per descobrir aquests animals tan especials que ens observen des de l’aire i que, sovint, ens passen desapercebuts. 50 il·lustracions i 50 poemes per endinsar-te en el món dels ocells i aprendre a estimar-los.

CICLE SUPERIOR

Animàlium de Jenny Broom i Katie Scott (il·lustr.). Com un museu sempre obert i que alberga una sorprenent col·lecció de més de 160 animals per a visitants de totes les edats. Entra per explorar el regne animal en la seva màxima esplendor.

El nen que va xatejar amb Jack Sparrow de Francesc Puigpelat i Oriol Malet (il·lustr.). Martí Blesa és un xiquet de deu anys que té una gran afició: les pel·lícules de la sèrie «Pirates del Carib», amb Johnny Depp en el paper de capità Jack Sparrow.

La rosa del desert de Peyo i altres. El rei, en presència de Jan i Trencapins, rep la visita inesperada del cavaller Godofreu, un vell amic de la croada. Fa molts anys, a Terra Santa, el rei i Godofreu van ser fets presoners per l’emir Hazam IV. Alliberats per la seva bella filla, la princesa Aixa, que dóna a Godofreu una flor de metall, la Rosa del Desert, poden tornar de terres d’Orient.

Portades4

A la Sala Infantil de la Biblioteca Armand Cardona trobareu una exposició amb aquests llibres.

No hi ha comentaris

Gastronomía del cerdo ibérico: el mito, la cocina … y hasta sus andares

portadaEncara que molts ho afirmen, no és segur que el porc fos el primer animal que l’home va domesticar. El que sí és cert és que, des del primer contacte amb l’home, li va donar molt bons resultats alimentaris. Sovint es repeteix una frase que assegura que del porc se’n aprofita tot i, com tots els tòpics, té una gran part de veritat.

Li devem molt, perquè va ser la font de proteïnes gràcies a les quals van sobreviure els nostres avantpassats durant moltes generacions. La seva carn era bàsica en l’alimentació d’un poble que va ser històricament rural, i per al qual les conserves que en preparava de la seva matança varen constituir la part noble de les seves olles, pots i marmites. Aquests ingredients es van convertir, així, en la referència de qualitat d’escudelles, brous i estofats, i en d’altres referents de la nostra cuina tradicional, que ennoblia les festes i celebracions amb una mica més de cansalada i, en ocasions especials, de xoriço i altres viandes o d’un os de pernil.

El porc ibèric és un beneït anacronisme. detalle-cerdoÉs un animal d’una altra època que encara subsisteix i estem obstinats a que perduri, perquè el puguin conèixer els nostres fills i els fills dels nostres fills. És tot un mèrit que aquest animal segueixi existint, tota vegada que és un animal menys rendible que els seus parents els porcs blancs ja que té una menor fecunditat, triga més a créixer, la seva carn és plena de greix i cal criar-lo en llibertat.

Amb “Gastronomía del cerdo ibérico: el mito, la cocina … y hasta sus andares” es vol fer un sincer i saborós homenatge a aquest animal. El llibre tracta tots els aspectes relacionats amb el porc ibèric, detenint-se en la seva especejament, els embotits i d’altres conserves i les peces nobles de tan atractiu animal. A més a més de receptes de cuina, dedica diversos capítols al seu producte estrella, el pernil ibèric.

Ismae4l Díaz YuberoL’autor de llibre, Ismael Díaz Yubero, és veterinari i tècnic bromatòleg. Ha desenvolupat la seva vida professional a l’Administració, en llocs relacionats amb l’Alimentació: director general de Política Alimentària, President del INDO i Conseller d’Agricultura, Pesca i Alimentació en l’Ambaixada d’Espanya a Roma, entre d’altres.

Durant la seva trajectòria professional ha estat Premio Nacional de Gastronomía en tres ocasions, així com Premio Alimentos de España i Premio Doctor Marañón de l’Academia Española de Gastronomía.

Posteriorment s’ha dedicat a l’ensenyament universitari a la Càtedra Ferran Adrià de la Universitat Camilo José Cela i ha impartit nombrosos cursos a la Cambra de Comerç de Madrid.

És també autor d’emblemàtics llibres de gastronomia, entre ells “Sabores de España”, “Las estrellas de la gastronomía española”, “Las excelencies del cerdo”, i de nombrosos articles en premsa diària i especialitzada.

A les biblioteques municipals de Vilanova i la Geltrú podreu trobar d’altres llibres relacionats amb el porc ibèric, com El Jamón y su corte i La Cuina del porc.

No hi ha comentaris

‘Descenso de barrancos’ de la mà de l’editorial Desnivel

Descenso de barrancosVivim un boom de les activitats a l’aire lliure fruit d’un canvi d’hàbits en la societat motivats per una major disponibilitat de temps lliure, inquietud per la salut, etc. És per tots coneguts l’èxit del running, ciclisme, btt,… però també han cobrat especial protagonisme activitats relacionades amb el senderisme, escalada i, concretament en el cas que ens ocupa avui, el descens de barrancs.

Són varis els llibres existents a la biblioteca sobre aquesta matèria i avui us presentem Descenso de barrancos: técnicas básicas, coordinat per José A. Ortega i editat per Desnivel.
Tot i que la tècnica i els materials evolucionen, no ho fan vertiginosament, però periòdicament es fan necessàries revisions com la que suposa aquest llibre i que aporten les novetats que s’han anat incorporant relacionades amb aquesta especialitat.

La pretensió de Descenso de barrancos és dotar de coneixements bàsics a les persones que es volen iniciar en aquest esport, a aquells que tenen experiència mitjana i volen progressar en els seus coneixements i, fins i tot, a aquells que ja porten temps familiaritzats amb l’àmbit però voles actualitzar-se.
Per això aquesta obra reuneix informació actualitzada sobre els següents aspectes: material, medi físic, progressió, signes i senyals, maniobres bàsiques i qüestions relatives a emergències, tècniques d’autorrescat, primers auxilis i gestió d’emergències.

Una lectura molt recomanable que els aficionats al gènere podem completar amb la lectura del volum Descenso de barrancos: técnicas avanzadas de Ruben Acerete que podeu trobar a la biblioteca Joan Oliva.

Descens de barrancs

A les Biblioteques VNG trobareu més llibres sobre la matèria descens de barrancs i de la qual a continuació us en destaquem alguns:

No hi ha comentaris

‘L’origen dels sons cubans’ a la biblioteca Cardona Torrandell

El 21 de juny es celebra el Dia Internacional de la Música, que té per objectiu apropar la música a la ciutadania i fer-ho de la forma més lúdica i participativa possible, motiu pel qual la majoria d’activitats que s’ofereixen són gratuïtes i es realitzen en espais públics.

L'origen dels sons cubans. Quan Àfrica i Amèrica es van trobar a EuropaRelacionat amb això la biblioteca Armand Cardona ja fa uns anys que programa activitats en aquest sentit i enguany l’argument serà la música cubana.
Del 15 de juny fins al 18 de juliol es podrà visitar a la biblioteca l’exposició L’origen dels sons cubans. Quan Àfrica i Amèrica es van trobar a Europa. La música cubana és fruit d’un mestissatge en estat pur, una síntesi de tres cultures diferents: els rituals ancestrals dels indígenes, com l’Areito; els ritmes i els tambors africans dels esclaus, com la rumba i les claves; i els instruments i les melodies dels colonitzadors, com la guitarra i les contradanses. Quin és l’origen de la paraula guajira? D’on provenen els boleros que canta el català Moncho? Per què el danzón és la dansa nacional de Cuba? Què té a veure Johan Sebastian Bach amb els ritmes caribenys? Aquestes i altres preguntes s’expliquen en aquesta exposició coordinada per Esteve Molero i produïda per l’Ajuntament de Begur.

Els primers sons cubans fruit d’aquest mestissatge van aparèixer a la regió oriental de l’illa i van tenir com a protagonistes uns instruments antics: el tres (guitarra de tres cordes doblades), el bongó (instrument de percussió), les claves (dos bastons de fusta) i la marímbula (un instrument de làmines d’origen africà).
A partir d’aquí les diferents influències provinents de l’exterior, fonamentalment la europeu en època colonitzadora, aniran perfilant l’estil d’una música característica: l’Àfrica aporta el ritme, mentre que Europa ho farà amb l’harmonia i la melodia.

Sons cubansLa mostra també realitza un repàs dels diferents estils sorgits a partir d’aquesta evolució; des de el danzón, considerat el ball nacional de Cuba, passant per altres més coneguts com la rumba cubana, el so de l’Havana i les havaneres, la balada cubana i, per extensió, el bolero o d’altres com el son o el mambo.

Dissabte 20 de juny a les 12 h a la terrassa de la biblioteca Cardona, i en marc de la mateixa exposició, es podrà gaudir del concert Els sons cubans, a càrrec d’ Eudaimonia Ensemble. Un grup format per Mayte Santos a la flauta travessera, Meritxell Carbonell a la flauta travessera i la flauta en Sol, i Esteve Colomes al contrabaix. Tocaran transcripcions d’obres de Manuel Saumell, Ignacio Cervantes i Ernesto Lecuona. El concert serà presentat per l’Esteve Molero, músic, comissari de l’exposició L’origen dels sons cubans i autor del llibre Jo no sé res, sóc músic, editat en català i en castellà. Ha estat recentment premiat amb el premi prestigiós premi literari Recvll 2015 de Retrat Literari amb el text Manuel Rius, autor de música anònima. L’associació Casal d’Amistat Cuba-Garraf  “Camilo Cienfuegos” posarà el punt culinari amb unes chicharritas.

Amb motiu d’aquestes activitats la biblioteca ha editat dos recursos que miren de complementar-les i servir de referència als usuaris interessats: la guia de lectura Sons cubans, que a continuació us facilitem en presentació, i la selecció musical Sons cubans – 2015, amb un recull dels principals artistes que els segles XX i XXI han donat a conèixer des de l’illa caribenya:

Playlist 'Sons cubans'

No hi ha comentaris

Viatjar amb nens

How-to-keep-children-happy-during-a-plane-journey-e1421273907678

Les vacances són moments per viure en família, per compartir experiències, per gaudir i divertir-se. Des d’aquí us volem donar alguns recursos per demostrar que viatjar amb nens pot ser còmode i relaxant (potser no sempre!)

A continuació us presentem un seguit de llibres i guies de viatge on podreu trobar moltíssima informació i resoldre els dubtes més freqüents sobre el que suposa viatjar amb els més petits de la casa.

viajarViajar con ninos: el manual para preparar tus vacaciones en família.

Per a molta gent viatjar amb nens pot ser tot un repte. Les primeres vegades, fins i tot visitar destinacions properes pot ser una tasca titànica i provocar moltes inseguretats, dubtes i interrogants. Són massa petits encara? Portem tot planificat o improvisem? Què és imprescindible ficar a l’equipatge? Quina documentació necessitem? Com els motivem perquè no s’avorreixin? Què fem si no els agrada el menjar? Aguantaran bé els trasllats? I si els passa alguna cosa o cauen malalts? Aquest manual respon a aquestes preguntes i a tots els dubtes que pugueu tenir.

cuanto¿Cuánto falta? Viajar con ninos pequeños.

Viatjar, conèixer racons del teu país, recórrer terres llunyanes, estiuejar en un ambient diferent de l’habitual, etc., són activitats a les quals es pot no renunciar quan es tenen nens petits. Amb ganes, organització i una mica de paciència n’hi ha prou. El llibre ofereix una sèrie d’idees pràctiques per afrontar i desenvolupar molt diversos tipus de viatge.

365365 experiencias con tus hijos : planes originales para disfrutar por España.

Aquest no és un llibre per a nens, sinó per a pares intrèpids i viatgers, que busquen sorprendre els seus fills amb plans entretinguts i originals. Des d’entendre com funciona un molí de marees, fins a vestir-se d’apicultor i recol·lectar mel, passant per dormir en una autèntica haima beduïna o en un carro de circ… El llibre està organitzat en 20 blocs temàtics que abasten des de propostes per gaudir amb els fills a la natura, fins a experiències per a petits gourmets o “viatges en el temps” per familiaritzar-se amb la història.

mi_primera_lonely_planet_2Col·lecció ‘Mi primera Lonely Planet’.

Guies atractivament il·lustrades amb profusió de fotos, mapes i fotografies pensades per acompanyar i enriquir els viatges de nens entre els 8 i 12 anys.
La guia descobreix secrets amagats, històries fascinants i dades curioses d’aquestes ciutats al mateix temps que, en un to còmplice i despreocupat, introdueixen als seus petits usuaris en un viatge paral·lel al dels seus pares, pretén connectar amb els seus interessos i innata curiositat. De moment han publicat guies de Roma, Nova York, Londres, París, Xina i Estats Units

Colección-La-ValentinaCol·lecció ‘Les guies-conte de la Valentina’.

Col·lecció de llibres de l’editoria Tusquets disponibles en castellà i català i adreçats a nens i nenes a partir de 8 anys. El personatge de la Valentina va creant interès pel viatge a les ciutats de Barcelona, Madrid, Nova York i París. La Valentina és una nena curiosa i aventurera que es fa preguntes. Vol entendre les coses. I vol conèixer el món. Per als nens, la Valentina és imprevisible i valent, un personatge al qual seguir. Una manera divertida i fàcil de conèixer monuments, nous costums, altres gastronomies i fins i tot idiomes nous.

excursionesExcursions amb nens

L’editorial El País Aguilar ens proposa excursions a peu especialment adaptades per a famílies amb nens petits, a través de diferents comunitats (Astúries, Andalusia, Cantàbria, País Basc) així com les rutes des de Barcelona i Madrid. Totes les rutes són accessibles per carretera, discorren per sengles senyalitzades i segures i la seva distància, desnivell i durada té en compte capacitat dels petits, encara que es contemplen diversos nivells de dificultat en funció de l’edat mínima recomanada dels nens i les característiques del terreny.

També ens proposen activitats i jocs que fan més amè el passeig alhora que inculquen el respecte a la naturalesa. Les excursions estan pensades per a una sola jornada, encara que es recomanen allotjaments i restaurants, així com visites per les rodalies, per si es vol perllongar l’estada.

A la xarxa també podem actualment multitud de pàgines web o blogs que tracten sobre els viatges o les sortides en família. Recomanacions d’allotjament, restaurants ‘family friendly’, visites, experiències i tota mena d’informacions pràctiques per poder gaudir de les vacances amb els nens.

Imagen12Pàgines web

Sortir amb nens

Familias en ruta

Mamas viajeras

Travelpeques

Me mola viajar

 

Blogs

El Pachinko

Un mundo para 3

Viajares

Mi pequeño Gulliver

Vuelta al mundo en família

Myfamilypassport

Los Viajes de Paco, Vero y Helia

 

Agències de viatges especialitzades

Travelkids

Trip Trup

Viajar en família

Viaja con tu hijo

Tourist Forum

Ara no hi ha cap excusa. No us quedeu a casa! Bon viatge!

Us deixem amb el tràiler del documental ‘Familias viajeras: mirando el mundo con ojos de niño’.

1 comentari

Pàgina Següent »