Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per Gener, 2015

‘Coraline’ de Neil Gaiman

El Club de lectura Infantil de la Biblioteca Armand Cardona es s’ha trobat el passat dissabte 24 de gener per parlar del llibre que han estat llegint: Maneres de viure per sempre de Sally Nicholls.
Aquesta lectura els ha agradat molt tot i ser una novel·la força colpidora ja que ens explica els darrers mesos de la vida d’en Sam, un nen malalt de leucèmia. Els nois i noies del club han explicat que han intentat posar-se a la pell del protagonista per reflexionar o entendre el que suposaria tot això per ells o per la seva família.

CoralineDurant el mes de febrer els participants del Club llegiran un llibre de temàtica totalment diferent: el títol triat és Coraline de l’autor britànic Neil Gaiman.
Es tracta d’una novel·la curta, escrita l’any 2002, i que va dirigida tant al públic infantil com al d’adults. L’any 2009 va ser portada al cinema, sota el títol Els mons de Coraline i va ser dirigida per Henry Selick, un dels genis de l’animació.

La novel·la barreja el gènere fantàstic i de terror, i ens explica que al pis nou de la família de la Coraline hi ha vint-i-una finestres i catorze portes. Tretze de les portes s’obren i es tanquen. La catorze, no.
Imagina’t que l’obres i la travesses. A l’altra banda et trobes amb una casa idèntica on viuen uns pares clavats als teus. Al principi, les coses semblen fantàstiques. El menjar és millor, la caixa de joguines és plena d’àngels de corda que volen per tota l’habitació, llibres amb il·lustracions que es deformen i fan pampallugues i uns pares que es desviuen per fer-te feliç. La Coraline, com l’Alícia, però en clau de terror, s’ha introduït en el reflex emmirallat de la seva pròpia realitat. També hi ha altres nens atrapats allà, ànimes perdudes darrere els miralls. Haurà de lluitar de valent per salvar-los i alliberar-se dels nous pares, que la vigilen amb mirada buida d’un parell de botons negres.

Neil GaimanAmb aquesta novel·la el seu autor va guanyar el Premi Hugo a la Millor Novel·la Curta l’any 2003 i el Premi Nebula al Millor Conte l’any 2004.
Neil Gaiman és un conegut autor dedicat   al món del còmic, la literatura i el terror. Va néixer el 10 de novembre de 1960 a la ciutat de Portchester, Anglaterra i es va criar a Sussex.
De nen va conrear una gran afició a la lectura, tant de llibres (Chesterton, C.S. Lewis, J.R.R. Tolkien…) com de còmics. El seu principal somni era convertir-se en escriptor i per això no va acabar els estudis i es va posar a treballar col·laborant en diverses publicacions com a crític, articulista o entrevistador.

L’any 1989 crea la sèrie Sandman, la seva obra més coneguda dins el món del còmic i que li valdrà el reconeixement a nivell internacional. Després d’aquest èxit Gaiman va començar la seva carrera com a escriptor de novel·les d’adults i infantils, que l’han consolidat com un dels escriptors més populars de parla anglesa.

Recordeu que la propera trobada serà el dissabte 21 de febrer a les 17h.

No hi ha comentaris

Bass Culture: La historia del reggae

 

PortadaBass Culture: La historia del reggae és un viatge. Als guetos de Jamaica, al cor del Carib, però també al ressò hipnòtic dels tambors i els greus primigenis de l’Àfrica profunda. En aquest llibre Lloyd Bradley ens explica l’apassionant història de la música jamaicana en el seu context social, polític, econòmic i espiritual, des dels sound systems dels anys cinquanta, passant pel ska, el rocksteady i el dub, fins a l’èxit internacional de Bob Marley Bob-Marleyi el posterior naixement del dancehall. Més enllà de documentar l’evolució musical, Bradley es submergeix en una història de Black Power, altaveus que ressonen, cantants amb forats a les sabates, vudú anticolonialista, flirteig a la pista de ball, rastes antisistema, productors avariciosos, espiritualitat profunda, flirtejos amb el punk, dolentots de barriada, estudis de gravació embolicats en marihuana, skinheads que ballen música negra, tripijocs de la guerra freda, pistolers a les barraques, membres dels Rolling Stones bojos pel reggae, revoltes als carrers britànics, reciclatge sonor i cultura del poble per al poble. Carregat de testimonis dels grans del gènere (Prince Buster, Horace Andy, Bunny Lee, Jimmy Cliff, Lee Scratch Perry), Bass Culture captura en una narració narcòtica la història d’una comunitat de l’anomenat “tercer món” que va alçar la veu per dir que no només existien, sinó que tenien ganes de donar guerra i ballar fins a la matinada. Bass Culture es considera la història definitiva del reggae.

Grans del reggae
El llibre el va publicar el 2000 Viking, un segell de l’editorial britànica Penguin, però a l’any següent, en vista de com funcionava, ho va publicar directament Penguin (2001). També s’ha editat (i reeditat diverses vegades) als Estats Units (Grove Press, 2001). Més enllà de diverses biografies de Bob Marley, i de “Catarsi rocksteady” de Lutxo Pérez, que narra el què probablement és el millor període de la música jamaicana, el comprès entre 1966 i 1968, no hi ha cap llibre en espanyol que expliqui la història del reggae. Bass Culture s’ha traduït al francès, japonès, alemany i italià. De la traducció a l’espanyol n’és responsable Tomás González Cobos, qui a més prologa el llibre amb la lloable intenció d’oferir les pistes que possibilitin un correcte enteniment dels sovint tancats codis jamaicans. L’altra introducció a l’obra va a càrrec d’un personatge mític, el cantant, sound system man i productor discogràfic Prince Buster, que amb les seves paraules li dóna a aquesta història del reggae un valor afegit.
Lloyd Bradley va néixer a Londres el 1955. En la seva adolescència es va submergir en el submón dels sound systems del nord de Londres amb tal passió que va crear el seu propi sistema, Dark Star, on punxava en els anys setanta. Ha escrit sobre música per a diverses revistes i diaris, com NME, Black Music Magazine, The Guardian, Q, Mojo Blues & Soul, The Observer i The Independent. És autor de Sounds Like London (2013), una història de la música negra de Londres, i va ser productor associat de la sèrie Reggae: The Story of Jamaican Music per a la BBC2.
A les biblioteques públiques de Vilanova i la Geltrú podreu trobar més de quaranta documents sobre la música reggae.
Si us agrada aquest gènere musical esteu de sort, a Vilanova i la Geltrú s’organitza cada estiu un dels millor festivals del sud del continent, el Nowa Reggae.

No hi ha comentaris

Tokyo connection: una mirada al cine japonés

tokyo-connectionLa cinematografia japonesa guarda dins seus moltes i variades propostes que fan mirar amb esperança cap a l’Orient. Japó és propietària d’una cultura audiovisual envejable i prou diferent a la nostra, l’occidental, com per aturar-se sobre ella i descobrir veritables joies fílmiques.

Yokakis, samurais, yakuza, geishas, monstres gegants, sexualitat insana, surrealisme històric, llegendes ancestrals, honorabilitat, … Aquests són alguns dels elements que poblen una cinematografia, que, igual que el que país la conte, és debat en solitari en una lluita eterna entre la tradició i la modernitat. Posseïdor de rica i extensa filmografia que, malgrat esser avui més coneguda que no pas fa alguns anys, segueix sen una gran desconeguda per a un ampli espectre del públic occidental. Els espectadors tendeixen a catalogar el cinema Japonès sota uns paràmetres erronis i derivats de idees preconcebudes equivocades i extrapolades de pel·lícules estereotipades que en absolut donen una visió fidedigna de la realitat

Tokyo connection: una mirada al cine japonés” de José Ángel de elprincipiodelfinDios ens presenta en aquestes pàgines en una guiacien años de cine japonés iniciàtica per fomentar la curiositat al lector i li animar-lo a bussejar lliurement pel cinema japonès.

A les biblioteques municipals de la ciutat també podreu trobar els llibres sobre cinema japonès “El principi de la fi: tendències i efectius del novíssim cinema japonès“, de Jordi Costa i “Cien años de cine japonés“, de Donald Richie.

No hi ha comentaris

‘La cata de vinos’, novetat pels aficionats a la cultura del vi

La cata de vinosEntre les novetats d’aquesta setmana a la biblioteca Armand Cardona Torrandell es troba el llibre que us presentem avui: La cata de vinos, a càrrec de Lluís Manel Barba, que ens ofereix una guia completa per conèixer i degustar vins.

Segons la ressenya del propi llibre “catar un vino es conocerlo en toda su amplitud: gusto, aroma, origen, añada… Con La cata de vinos nos adentramos en la cultura enológica: desde las técnicas básicas de la degustación hasta los secretos del servicio del vino y de su maridaje con distintos platos, pasando por las variedades de uva, las artes de elaboración de diferentes vinos o las denominaciones de origen. Todo cuanto conviene conocer acerca del fascinante mundo del vino está explicado en esta obra de una manera sencilla, práctica y amena. Anécdotas y curiosidades, consejos y trucos de experto, tablas y glosarios hacen de este manual práctico de cata el compañero ideal para iniciarse en la cultura y en los placeres del vino”.

El llibre es divideix en els següents capítols:

  1. Els sentits: on s’ensenya a degustar, com mirar el vi, els colors, l’anàlisi olfactiu, la roda dels aromes, sabors i l’equilibri dels vins.
  2. Viticultura i enologia: ideal per conèixer ceps, noves tècniques agrícoles, varietats de raïm, l’any i el terreny, l’elaboració de blancs, negres, espumosos, i rosats, la criança,…
  3. Apuntes de tast: el vocabulari, l’organització, les copes, la fitxa, etc.
  4. Els vins: informació sobre les denominacions d’origen, etc.
  5. El ritual del vi: en aquest últim capítol es tractaran temes com l’ampolla, el tap, les etiquetes, el servei del vi, la conservació, la compra i el preu dels vins,…

La cata de vinos

Lluís Manel Barba es Graduat en enologia e Enginyer tècnic d’indústries agràries i agroalimentàries, i posseeix una intensa trajectòria en tots els aspectes professionals del vi. Ha estat responsable tècnic i d’exportació, i agent comercial per a diferents empreses de distribució, i en l’actualitat es soci de l’empresa Entrevins, dedicada a la selecció i comercialització de vins espanyols.
enologosAutor de diversos llibres de divulgació i responsable de les diferents actualitzacions del Larousse de los vinos, exerceix de professor d’enologia a la prestigiosa Escola d’Hosteleria Hoffman i a l’Escola Superior de Restauració i Hostaleria de Barcelona, compaginant aquests cursos oficials amb tallers per aficionats.

Podeu completar aquesta informació consultant la nova revista a la que ens hem subscrit a la biblioteca Armand Cardona Torrandell aquest 2015: Enólogos, especialitzada en tot allò que envolta el món del vi.
I a més també podeu consultar altres documents sobre la cultura del vi que tenim a les Biblioteques VNG i que podeu trobar al següent enllaç:

Us deixem amb la presentació del llibre a càrrec del seu propi autor a la Vinateria el Call:

No hi ha comentaris

‘Avui tastarem pa’ amb el premiat flequer Jordi Morera a la biblioteca Cardona

Avui faràs paDijous 29 de gener a les 19h. a la biblioteca Armand Cardona Torrandell s’organitza una interessant taula rodona sota el títol Avui tastarem pa, a càrrec de Jordi Morera, forner-propietari de L’Espiga d’or i autor del llibre Avui faràs pa, i Laura Arranz, nutricionista i autora de diversos llibres com Què hi ha per sopar?.

La recuperació del gust pel pa artesanal i per la varietat de pans ja forma part del dia a dia i cada vegada guanya més adeptes. Què ens aporta de bo el pa de proximitat? Què ens aporta nutricionalment i quin és el valor dins de la nostra alimentació? En finalitzar la xerrada es farà un tast de pans. En col·laboració amb: Forns L’Espiga d’or.

Jordi Morera, de 28 anys, pertany a una cinquena generació de flequers i recentment ha estat guardonat amb el Premi al millor jove artesà alimentari innovador que atorga la Comissió d’Artesania Alimentària Catalana depenent de la Generalitat, essent el primer cop que un forner rep aquest guardó. En aquest premi en destaquen “la recuperació del forn de llenya de la família, la recuperació de peces de gran format i l’elaboració de pans de gustos autòctons amb ingredients de proximitat i de temporada, com també de pa amb IGP Pa de Pagès Català”.

El juny del 2014 va publicar el seu primer llibre, Avui faràs pa, que podeu trobar a les Biblioteques de la ciutat, i participa activament en la difusió de la cultura del pa mitjançant el seu blog: Jordi Morera – Artisan Baker.

Laura Arranz és l’autora del llibre Què hi ha per sopar? i responsable del portal web Gana Nutrición, un projecte sobre educació alimentària realitzat per un equip multidisciplinar de professionals dels àmbits de l’educació, la nutrició, la salut, la dietètica, la psicologia, la tecnologia i legislació alimentària.

Us deixem amb un vídeo on podeu veure el dia a dia de l’activitat del Jordi al seu forn de Vilanova:

No hi ha comentaris

Mud, de Jeff Nichols

 

MudAvui us presentem Mud, una nova pel·lícula de cinema independent americà. Ès obra de Jeff Nichols, nascut el 7 de desembre de 1978, director de cinema i guionista nord-americà de Little Rock, Arkansas. Va estudiar cinema a la Universitat de les Arts de Carolina del Nord. A les biblioteques municipals de la ciutat també podeu trobar l’anterior treball del director, Take Shelter.

‘Mud’ És l’aventura de dos nois, Ellis i el seu amic Neckbone, que troben un home anomenat Mud amagat en una illa del Mississippi. Mud descriu situacions fantàstiques, explica que va matar un home a Texas i el persegueixen caça-recompenses. També diu que planeja trobar i escapar amb l’amor de la seva vida, Juniper, que l’espera a la ciutat. Escèptics però intrigats, Ellis i Neckbone decideixen ajudar-lo. Però no passa molt temps abans que les visions de Mud es facin realitat i en el seu petit poble apareguin una bonica noia i un grup de perillosos caça-recompenses…

Una emocionant història sobre els últims anys de la infància i el pas cap ajeff nichols l’adolescència alhora que és també una mirada sobre un món que desapareix. La iniciació als amargors de la vida adulta és una font eterna de relats i la cinta de Nichols s’atreveix a citar molts d’ells per a la vegada renovar la tradició situa a mig camí del thriller i la pel·lícula d’adolescents, en un terreny tan agrest i ignot com el salvatge paisatge del Mississipi que retrata al film, en un terreny tan lliure com els emocions dels seus protagonistes, Ellis i Neckbone, dos nois que bé podrien ser els Tom Sawyer i Huck Finn del segle XXI. Com els joves herois de Twain, creixen al costat del riu i les seves aventures flueixen al ritme de l’aigua, i com a ells, el riu també els canviarà la vida. De la mateixa manera, al costat d’un riu dels protagonistes de ‘Compte amb mi’ descobreixen la seva primera experiència de la mort, encara que Ellis i Neckbone no aniran a la recerca d’un cadàver, sinó que acabaran creuant amb un fugitiu, el Mud del títol.

Aquí teniu el tràiler de la pel·lícula:

No hi ha comentaris

‘Expedient K’: producció vilanovina al Círcol Maldà

expedientkDemà dissabte 24 torna al Círcol Maldà l’obra Expedient K que està basada en l’obra de Franz Kafka Carta al pare i que ha estat adaptada per Susanna Garcia-Prieto, dirigida per Alex D. Capo i que compta en el paper protagonista amb l’actor vilanoví Dafnis Balduz. L’estrena es va fer el 2013 al Teatre Principal de Vilanova, que va donar suport a la producció.

“El Carles un tècnic de so i DJ ocasional, a qui els seus amics anomenen K, ha aconseguit, per error, una feina molt peculiar: enregistrar psicofonies. Sí, sí, veus de fantasmes.
Després de recórrer alguns camps de concentració per tota Europa, inclòs el de Terezin, la feina el porta a un estrany castell, en una illa prop de Creta que pertany a la família Reichel. Família amb un tèrbol passat al costat del nazis.
Què enregistrarà? Què és un gòlem? Com les gastaven els nazis a Terezin? Què hi fa en Franz perdut en una obra de fantasmes? I sobretot, on és el lavabo?”

Expedient-KExpedient K és el nom amb el qual es coneix la carta que Kafka va escriure al seu pare Hermann, criticant la seva conducta envers ell i explicant una relació de poder claustrofòbica que constrenyia a Kafka i el feia tenir una por terrible a la figura del seu pare. Kafka va lliurar la carta a la seva mare perquè ell a li donés a son pare. Ella, un cop la va llegir, va decidir no fer ho. I així, la relació entre Kafka i el seu pare va quedar sense resoldre.
La carta va ser publicada després de la mort de Kafka pel seu amic Max Brod sota el títol Carta al pare i la podeu trobar a les Biblioteques VNG.

Carta al pareFranz Kafka va nàixer el 3 de juliol de 1883 a Praga i morí per causa de la tuberculosi al sanatori de Kierling (Àustria) l’any 1924. Els 41 anys de la seva vida i la seva obra van aportar a la literatura universal una de les seves veus més destacades i la més representativa de l’Escola de Praga.
Graduat en lleis i jueu de formació germànica, en la seva maduresa va viure el naixement de la República Txecoslovaca i la commoció de la Primera Guerra Mundial. La seva obra, entre la que destaca la famosa Metamorfosi, no va adquirir notorietat fins que ell ja havia desaparegut.

Per veure aquesta obra hi ha descomptes amb el carnet de les Biblioteques públiques i preus molt especials si reserveu l’entrada a través de la web del Círcol Maldà.

A les Biblioteques VNG, a banda d’aquesta obra, també podeu trobar gran part de la producció de l’escriptor txec:

No hi ha comentaris

Elisabet Raspall porta el seu ‘Present’ a l’Auditori

PresentDissabte 24 de gener a les 21h la pianista vilanovina Elisabet Raspall presenta el seu darrer disc a l’Auditori Eduard Toldrà: Present, que ha realitzat juntament amb el prestigiós guitarrista Dani Pérez.
Aquest darrer treball es composa d’onze temes que varen enregistrar a l’Auditori Pau Casals d’El Vendrell durant el mes de febrer del passat 2014 i el podeu trobar entre les novetats de música de la biblioteca Cardona d’aquesta setmana: Present.

El concert suposa el colofó a aquesta temporada a l’Auditori i, tal i com sosté la pròpia autora, “es tracta d’un nou disc amb composicions meves. Jazz vilanoví que pretén fer-ho passar bé, per viure el present, aquí i ara intentant ser feliç en cada moment”.
En l’actuació també participarà el Dani Pérez; la complicitat i interacció entre aquests dos músics converteixen les composicions d’Elisabet Raspall en una agradable i balsàmica experiència, on la connexió harmònica és total i la improvisació melòdica molt activa i creativa, originant així una nova sonoritat, on piano i guitarra es fonen per complet, trencant motlles, viatjant plegats a través del suggerent i imaginatiu món de Raspall, que Pérez entén a la perfecció.

El concert s’emmarca dins el cicle B de VNG, i encara esteu a temps de comprar les entrades a la web de l’Auditori.

elisabetRaspall_daniPerezElisabet Raspall va néixer a Vilanova i la Geltrú el 1966, on començà els estudis de solfeig i piano al Foment Vilanoví, seguint després al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona,on aconseguí el títol professional de piano i obtingué el diploma de grau superior del Taller de Músics de Barcelona, especialitat de Jazz i Música Moderna. Més tard, als Estats Units amb l’ajut d’una beca, estudià música contemporània a la Berklee College of Music, on es graduà en Professional Music i assistí a nombrosos seminaris amb músics coneguts. També amplià estudis a Nova York.
Durant aquest llarg periple ha estudiat amb músics com Tete Montoliu, Lluís Vidal, Iñaki Salvador, Albert Bover, Alvaro Is, Fred Hersch, Barry Harris, Zè Eduardo, Jean-Pierre Dupuy o Silvia Goes, entre d’altres.

Són nombrosos els enregistraments que ha realitzat en aquests anys, més de 10, i la majoria els podeu trobar presents a les Biblioteques VNG:

Per acabar us deixem amb el vídeo d’un dels singles d’aquest Present que varen enregistrar a l’Hotel Mandarín de Barcelona el gener de 2014: Dos amics

No hi ha comentaris

Després de Sant Antoni, Carnaval.

carnaval

Un cop passat Sant Antoni Abat, Festa Major petita de la ciutat, el cicle festiu de Vilanova i la Geltrú continua amb el Carnaval. Al Fons de les biblioteques públiques de la ciutat podreu trobar més de 60 documents que en parlen, dels quals us volem destacar aquests: “Vilanova i la Geltrú i el seu gran carnaval“, de Xavier Garcia; “Carnaval el de Vilanova i la Geltrú“, amb fotografies de Rafel López-Munne, textos de Bienve Moya i pròleg de Noemí Sans; “Un Segle de carnaval, misèries i pocasoltades“, d’Albert Tubau i Garcia; “El Carnaval Vilanoví: dades per a la seva història“, d’Oriol Puig i Almirall; “El Carnaval… com a pretext“, de Ricard Belascoain; “El Vidalet del Carnaval: una petita història del carnaval de Vilanova i la Geltrú“, amb text de Joan Martorell i il·lustracions de Pere Marsé; i l’enregistrament sonor de la Cobla Principal de la Bisbal “El Carnaval de Vilanova“.

El llibre que avui us presentem com a novetat, tot i que no parla del portadacarnaval, es pot considerar una bona eina d’ajuda a pares, mares i educadors en general: “Divertidos maquillajes para niños. 40 proyectos paso a paso“, dels germans Brian i Nick Wolfe. Al llibre s’ofereixen instruccions a l’abast de totes les edats i nivells d’experiència amb les que aprendre els secrets de com maquillar utilitzant materials fàcils d’aconseguir. Especialment útil per a principiants, pot ser una font d’inspiració per aquells maquilladors que compten amb més experiència. Noves tècniques per crear pelatge, donar sensació de profunditat, dibuixos més complicats… Fer un antifaç de mussol o la temible cara d’una cobra que mostra els seus ullals…

Els germans Wolfe són experts en les tècniques del maquillatge i la caracterització, i a les biblioteques també podreu trobar el seu llibre “Maquillaje extremo: 50 caras de amigos y de pocos amigos pintadas paso a paso“.

En aquest vídeo el pintor Brian Wolfe crea una cara de serp en el meu fill, Gabriel, pas a pas

No hi ha comentaris

‘Métodos para la búsqueda de empleo’

metodos_busqueda_empleoLa darrera novetat que hem incorporat al racó del Món laboral és aquesta obra que ofereix una selecció dels temes a tenir en compte a l’hora de cerca feina i de fer-ho amb el màxim de possibilitats de tenir èxit.
Els autors són especialistes en recursos humans i pertanyen al Departament d’Organització d’Empreses de la Universitat d’Alacant, editora del text. Han publicat diversos llibres i articles en revistes científiques i impartit cursos sobre cerca de feina.

En un país en clara recessió econòmica, tot i que alguns dels darrers indicadors diguin el contrari, en el que la inestabilitat laboral és una realitat, la recerca de feina suposa una de les majors preocupacions per a la nostra societat. En aquest sentit la formació i el coneixement del mercat laboral són elements fonamentals per accedir a un lloc de treball.

Métodos para la búsqueda de empleo és una eina útil per tothom que vulgui adquirir les tècniques i habilitats necessàries per competir amb èxit en els diferents processos de selecció personal. Mitjançant reflexions teòriques i exercicis pràctics es plantegen diversos mètodes per reconèixer ofertes o anuncis de treball interessants, preparar un currículum vitae competitiu o conèixer els diferents factors per destacar en una entrevista de treball.

A continuació us relacionem els continguts dels diferents capítols (que van acompanyats d’activitats i bibliografies especialitzades):

1)    Busco trabajo ¿por donde empiezo?
2)    Medios para localizar ofertas de empleo: medios tradicionales ‘versus’ nuevos medios
3)    El currículum vitae i la carta de presentación
4)    Cómo afrontar el proceso de selección
5)    Como sobresalir en una entrevista de trabajo
6)    La gestión de recursos humanos por competencias y la gestión por competencias

A les seccions del Món laboral de les Biblioteques VNG trobareu més documents relacionats amb aquesta matèria que també podeu consultar en la següent guia:

No hi ha comentaris

Pàgina Següent »