Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per Novembre, 2014

Nova aproximació a Eduard Toldrà de la mà del musicòleg Francesc Cortès

Impressions incoherents de la meva vida frívola a Barcelona No paren de publicar-se llibres i estudis sobre el músic vilanoví Eduard Toldrà i en aquesta ocasió us presentem el darrer que ha vist la llum aquest mateix 2014 i que porta per títol Impressions incoherents de la meva vida frívola a Barcelona (Total, res!).

El document, presentat a mode de dietari, ha estat editat pel musicòleg Francesc Cortès i per la bibliotecària Mercè Comas, i compta amb la participació de Narcisa Toldrà, filla de l’artista, en el pròleg. Publicat per Quaderns Crema es tracta d’una passejada amena i divertida per la Barcelona de principis del segle XX, on el jove Eduard Toldrà explica el seu dia a dia en un estil popular i efectiu.

Les Impressions incoherents són el diari personal d’un jove Eduard Toldrà, iniciat quan el músic tenia catorze anys, moment en què va decidir fer de la música el centre de la seva vida. Sincer i esforçat, hi dibuixa amb precisió la voluntat ferma d’esdevenir un músic professional, amb tots els afanys i sacrificis que aquesta dedicació li pogués comportar. Qui sap si per això prevalen al text una extraordinària força de voluntat i una gran determinació, dedicades a dominar la indolència i la rauxa pròpies de l’adolescent per tal de convertir-se en un músic seriós. A més d’un excepcional testimoni personal i vital, aquest dietari és un retrat únic de la vida musical barcelonina a començaments del segle XX.

Cuarteto Renacimiento

Eduard Toldrà i Soler va néixer a Vilanova i la Geltrú el 1895 i és una de les figures claus de la música catalana. A més de compositor, va ser també un excel·lent violinista, fundador del quartet de corda Renaixement. Va ser professor de violí i de direcció d’orquestra a l’Escola Municipal de Música de Barcelona –on s’havia format-, tasca que va compaginar amb la direcció de l’Orquestra Municipal de Barcelona des de la seva creació, l’any 1944, fins a la seva mort el 1962.
El 2012 es va commemorar el 50è aniversari de la seva mort i arreu de Catalunya, fonamentalment a Vilanova i la Geltrú i a Barcelona, es van organitzar tot un seguit d’activitats per retre-li homenatge. En el següent enllaç podeu fer-ne un repàs:

A les Biblioteques de VNG podeu trobar diferents documents que parlen sobre la seva figura i la seva obra, així com multitud d’enregistraments seus:

No hi ha comentaris

La biblioteca Armand Cardona estrena l’espai dels Pop-up !!

arca_noe

El llibre desplegable, també conegut com a llibre tridimensional, llibre mòbil,  llibre animat o pop-up, és un llibre il·lustrat, generalment adreçat als infants, fet amb tècniques de plegatge i altres mecanismes que permeten moure alguns elements, de manera a donar sensació de moviment o de tridimensionalitat, i aquest efecte s’aconsegueix mitjançant elements desplegables com ara fulls en acordió, il·lustracions mòbils, finestres, rodes, figures que s’alcen en desplegar la pàgina….la foto 2

la foto 1La sala infantil de la biblioteca Armand Cardona ha habilitat un nou espai dedicat a aquests llibres desplegables, identificats amb un prictograma propi, que es podran consultar només a la sala ja que les característiques d’aquests documents els fa altament fràgils.

 

portades

Així doncs, us convidem a endinsar-vos dins de la imaginació tridimensional a través de Charlie i la fàbrica de xocolata d’en Roald Dah, Un punt vermell: un llibre ple de sorpreses per a petits i grans  i  Soroll blanc d’en David A. Carte, La llegenda de Sant Jordi i Els tres reis d’Orient de Lluís Farré i Mercè Canals, La capsa dels tresors de Jordi Cervera i Sebastià Serra, 10 ciutats i 1 somni de Meritxell Martí i Xavier Salomó, La nit dels pirates de Peter Harris, L’arca de Noè de Lluís Farré i Mercè Canals, Contes silenciosos de  Benjamin Lacombe, La vida de Jesús de Nirham Tervuren, Enciclopèdia prehistòrica: taurons i altres monstres marins, Dinosaures: enciclopedia prehistòrica i Enciclopèdia prehistòrica: bèsties de Robert Sabuda, La selva tropical: vive una aventura d’Ana Prado Riveiro, La capsa dels tresors de Jordi Cervera i Sebastià Serra…

En aquest vídeo podeu veure com es va fer el conte “10 viatges i 1 somni”:

No hi ha comentaris

Presentació de l’estudi ‘Models alternatius d’accés i tinença de l’habitatge’ a la biblioteca Cardona

Models alternatius d’accés i tinença de l’habitatgeAquest dijous 27 de novembre a les 18.30 h la biblioteca Armand Cardona Torrandell acull la presentació de l’estudi Models alternatius d’accés i tinença de l’habitatge, realitzat pel Consell Nacional de Joventut de Catalunya. La presentació anirà a càrrec de Lucía de Frías, secretària del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), i de Núria Colomé, arquitecta – urbanista de Celobert Cooperativa i autora de l’estudi. L’acte està organitzat pel Consell Comarcal del Garraf.

“Ni comprar, ni llogar,… noves formes d’accedir a l’habitatge”. Amb aquest lema es pot resumir l’objectiu d’aquesta iniciativa que pretén trobar alternatives a les tradicionals formes d’accés i tinença dels habitatges. En aquest sentit l’informe proposa altres models com poden ser el finançament col·lectiu, l’autocontrucció, el cohabitatge, la masoveria urbana, la propietat temporal, la cessió d’ús i molts altres que seran tractats en aquesta presentació.

L’acte es dirigeix especialment a totes aquelles persones que s’interessen per la joventut i l’habitatge. La presentació d’aquest informe és una iniciativa més del programa de les Conferències d’habitatge Alt Penedès – Garraf que tenen lloc els dies 20, 21, 27 de novembre i 4 de desembre a les localitats de Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i Castellet i la Gornal. Aquest programa és una iniciativa dels serveis d’habitatge dels consells comarcals de l’Alt Penedès i el Garraf amb l’objectiu de promoure la informació entre la ciutadania i els diferents àmbits professionals, així com facilitar el coneixement mutu, tot plegat per afavorir la resolució dels conflictes que poden dur a la pèrdua de l’habitatge habitual i afavorint la informació amb caràcter preventiu que faciliti l’accés a l’habitatge i l’emancipació o millora de la situació residencial.

Més informació:

No hi ha comentaris

Madres de película.

portadaAvui presentem Madres de película, d’Óscar López i Pablo Vilaboy. Els escriptors adverteixen ‘no és un llibre per a tècnics del cinema’ sinó per a amants de la gran pantalla, un públic que s’asseu en una butaca i està disposat a ‘riure, somiar, indignar-se i sentir amb el que veu’.

Óscar López va néixer a Madrid el 1970. Llicenciat en Periodisme, va iniciar les seves intervencions radiofòniques en 1989. Ha participat, presentat, escrit i dirigit programes a Radio Intercontinental, Radio España i RNE. Va formar part dels serveis informatius de Telemadrid en l’àrea de Cultura. Guionista de la Televisión Educativa de la UNED. Director i guionista de “El mejor de todos los tiempos” a Canal 7. En l’actualitat, és sotsdirector de “Afectos en la Noche” a RNE.
Pablo Vilaboy és natural de La Corunya. Llicenciat en Dret, ha desenvolupat la seva carrera professional en el món de la comunicació i del màrqueting executiu, és responsable de projectes televisius i radiofònics. És autor d’obres teatrals, novel·les i assajos, i col·labora com a especialista en cinema, teatre i música en diferents mitjans. En RNE ha col·laborat com a expert en composicions cinematogràfiques i teatrals i ha exercit tasques de guionista i d’ambientador musical en els programes “Tablero de verano”, “Fiebre de sábado”, “No es un día cualquiera”, “La Plaza” i “Afectos en la Noche”.

En el llibre rendeixen tribut a la figura de la mare i s’acosten a les diferents tipus de maternitat que el setè art ha concebut, mitjançant l’anàlisi de més de 120 pel·lícules. Així, reflexionen sobre els rols d’Angelica Houston a “Los timadores”, Belén Rueda a “El Orfanato”, Mia Farrow a “La Semilla del Diablo” o la senyora Bates de “Psicosis”, així com Aurora Bautista a “La Tía Tula”. La més rara de totes les analitzades és la mare de tots els alien. “Madres de película” és un homenatge i un acostament a les diferents tipologies que el cinema ha desenvolupat al voltant de com les dones s’han enfrontat a la maternitat. Des de la abnegació de Gloria (Carmen Maura) a “Qué he hecho yo para merecer esto”, fins al desinterès de Kate de “Al Este del Edén”. Les sacrificades en favor dels seus fills, les venjatives, les adúlteres, i és clar, les tradicionals. Totes tenen cabuda en aquesta reflexió sobre la maternitat cinematogràfica.

El llibre té un total de 463 pàgines dividides en 41 diferents seccions, que van des de “La Madre Artista”, passant per “La Madre Épica”, fins a “La Madre i la Enfermedad” o “La Madre Terrible”. Tot això organitzat en un complet índex de continguts per poder trobar sense demora la pel·lícula o secció que vulguem llegir en aquest moment.
En aquest vídeo podeu veure l’entrevista que els autors varen fer pel programa Para Todos de La 2 de Tve:

No hi ha comentaris

‘Vivir sin jefe’, la lectura que tot emprenedor no s’ha de perdre

Vivir sin jefeEntre les diferents novetats que la biblioteca Cardona Torrandell posa a disposició dels seus usuaris aquesta setmana s’inclou aquesta obra realitzada per Sergio Fernández i que porta per títol Vivir sin jefe: el libro que hará que ames trabajar por cuenta ajena o los 50 errores que cometen todos los emprendedores.

Editat per Plataforma, el llibre parteix de la premissa de que “ a Espanya, més de la meitat dels somnis empresarials fracasen durant el primer any i només un 15% supera els cinc anys”; a partir d’aquestes dades el llibre detalla i aconsella sobre els principals errors que cometen amb major freqüència els emprenedors. Si es certa la sentència que afirma que els fracassos constitueixen el millor aprenentatge, aquest llibre esdevé en un perfecte formador.

Sergio Fernández és director i fundador del Màster de Emprendedores de l’Institut Pensamiento Positivo i de l’Instituto Pensamiento Positivo, emprenedor, conferenciant i formador especialitzat en desenvolupament personal, emprenedoria i desenvolupament professional.

Aprofitem aquesta notícia per fer-nos ressò de la sessió gratuïta que ofereixen els companys del Club emprendre de l’IMET, que continuen programant tallers formatius molt interessants relacionats amb l’emprenedoria, la configuració del perfil propi i la creació d’una marca que ens ajudi a tirar endavant la nostra empresa o projecte professional.

Dimarts 25 de novembre de 9:30 a 11:30h, s’impartirà la sessió Tens fusta d’emprenedor?, a càrrec de Mónica Sosa, de Progressing Coaching. Els participants descobriran quines són aquelles habilitats personals més importants que ha de desenvolupar tot emprenedor per poder emprendre amb èxit i aprendran algunes eines per treballar-les.

A les Biblioteques de VNG, i més concretament al fons especial MÓN LABORAL, podeu trobar tota una selecció de documents que parlen sobre emprenedoria, vendes, noves tecnologies, èxit professional, realització personal,… i a continuació us oferim els enllaços d’alguns dels darrers documents que hem incorporat:

Altres llibres sobre aquesta temàtica a les Biblioteques VNG: Emprenedoria

No hi ha comentaris

CHANO Y JOSELE, a L’Auditori Eduard Toldrà

portada

Aquest dissabte Chano Dominguez i Niño Josele presenten el seu nou disc “CHANO Y JOSELE” a L’Auditori Eduard Toldrà de la nostra ciutat. Estaven condemnats a trobar-se. No són pocs els que somiaven veure’ls junts i ha estat ara, en aquest moment quan s’ha produït aquesta trobada. Ni abans ni després. Dos músics oberts, bilingües, trilingües… que es troben en plenitud del seu art. Eren moltes les coses que els unien: el flamenc, Bill Evans, Bebo Valdés… Des de l’Atlàntic un, des del Mediterrani l’altre, han recorregut el camí que va del jazz al flamenc i del flamenc al jazz i, en fondre’s, han creat alguna cosa que va més enllà, alguna cosa que bé es podria qualificar com a “música clàssica del segle XXI”. La música d’una era que ha vist caure fronteres i etiquetes i on la qualitat sonora, la bellesa i l’elegància i triomfen per sobre de qualsevol altra consideració.

chanoChano Dominguez. Els privilegiats que han pogut sentir coincideixen en el seu geni i virtuosisme al piano. Chano Domínguez va néixer a Cadis el 1960 i és actualment el músic que té major fama per combinar la tradició flamenca amb el jazz. Ha editat nombrosos discos dels quals ha estat nominat als Grammy Llatins en dues edicions, la primera amb “Piano Ibérico”, un homenatge exquisit a alguns dels compositors més influents d’Espanya i amb “Acoplados”, treball que va realitzar amb Martirio. L’any 2000 participa en el projecte de Fernando Trueba “Calle 54”, al costat de músics com: Tito Puente, Gato Barbieri, Chucho Valdés, Paquito D’Rivera, Jerry González, Michel Camilo, Eliane Elías, documental nominat als Oscar com a millor documental i premi Goya al millor so. Resulta guanyador de IV edició dels PREMIOS DE LA MÚSICA, Millor Àlbum de Jazz, per “Imán”. Més tard viatjarà al festival de l’Havana a Cuba on va actuar juntament amb Herbie Hancock. En 2013 en l’edició 55 dels premis Grammy, el seu disc “Flamenco Sketches” va ser nominat al millor disc Latin Jazz de l’Any. A les biblioteques municipals de Vilanova i la Geltrú podreu trobar aquests treballs del Chano:
Con alma
Iman
En directo piano solo
Coplas de madrugá

 
Niño Josele, guitarrista flamenc d’Almeria, ha actuat en multitud de joselepaïsos en companyia dels més grans del gènere, va compartir 6 anys de gira amb Paco de Lucía, gires amb Enrique Morente, Jerry González, Javier Colina, Estrella Morente i actuacions amb Chick Corea. La publicació de “Paz” (2006) i “Española” (2009) suposa una immersió al jazz que li obre les portes cap a nous horitzons musicals enriquidors per al flamenc en companyia de grans mestres, Freddy Cole, Marc Johnson, Joe Lovano, Papo Vazquez, Tom Harrell … i una col•laboració de luxe, Phil Woods, el llegendari jazzista de 78 anys, company i hereu de Charlie Parker. Va ser nominat als Grammy Llatins en 2010 i 2012 pels seus discos Española” i “El mar de mi ventana”. En el fons documental de les biblioteques podreu trobar el seu disc  Garabatos.

 
Aquí teniu un tastet del que podreu gaudir aquest dissabte:

No hi ha comentaris

‘Barcelona pensa’ en el Dia Mundial de la Filosofia

Pensador Rodin by Hans AndersenCoincidint amb el Dia Mundial de la Filosofia, que se celebra el 20 de novembre, la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona s’ha encarregat d’organitzar una setmana de filosofia per a tothom sota el títol de Barcelona Pensa.
Al llarg d’aquesta setmana, entre el 17 i el 22 de novembre, s’organitzen diversos esdeveniments filosòfics: jornades, exposicions, presentacions de llibres, col·loquis, conferències, vermuts filosòfics, concerts, cinefòrums, filosofia per a la canalla… Tots ells els podeu consultar en el següent enllaç: Programa del ‘Barcelona Pensa’.

Barcelona pensa vol apropar la filosofia a tothom per tal de mostrar el seu paper decisiu en la producció i transmissió de la cultura. L’esperit del Festival és esdevenir també un catalitzador del pensament a la ciutat. A tal fi s’han inclòs estratègies de facilitació tant presencials com digitals que tenen per objectiu donar-nos eines per poder continuar nodrint autònomament aquesta curiositat, sigui de manera individual o col·lectiva.

Manual de filosofía portátilEl Dia Mundial de la Filosofia el va establir l’Organització de Nacions Unides (ONU) per destacar la importància d’aquesta disciplina, especialment per la gent jove, i també per destacar que “la filosofia és una disciplina que estimula el pensament crític i independent i és capaç de treballar perquè hi hagi una major comprensió del món, promovent la pau i la tolerància.”

A les Biblioteques de VNG podeu trobar un ampli fons documental que tracta sobre aquesta matèria amb una selecció dels majors pensadors de totes les èpoques. Aprofitem aquesta notícia per destacar una de les darreres novetats que hem incorporat i que porta per títol Manual de filosofía portátil de Juan Arnau. Una lectura que proposa recòrrer el riu de la filosofia a contracorrent, a la recerca de les seves fonts.

No hi ha comentaris

Tardor de sèries… – Hijos del Tercer Reich

Hijos del Tercer Reich“Berlín, estiu de 1941. En plena guerra, cinc joves alemanys es reuneixen per acomiadar-se abans de marxar als seus respectius destins: els dos germans, els soldats Wilhelm i Friedhelm, partiran a lluitar al front de l’est. Charlotte, enamorada de Wilhelm, desitja també servir com infermera al front. Greta somnia amb convertir-se en cantant, mentre que el seu nuvi jueu Viktor treballa com a sastre amb el seu pare. Els cinc prometen tornar a trobar-se després del conflicte, però la guerra, que transformarà radicalment a tota Europa, també els canviarà a ells per sempre.”

Aquest és l’atractiu punt de partida d’una de les sèries han millors crítiques que s’han realitzat a Europa en els darrers anys, especialment a Alemanya. Hijos del Tercer Reich (Unsere Mütter, unsere Väter = Nuestras madres, nuestros padres en el seu títol original en alemany), ha fet història al país germànic a l’abordar el nazisme des de les vivències personals de cinc amics en distintes posicions i situacions.
Després de deu anys de treball i un aconseguit disseny de producció la sèrie ha suposat un important punt d’inflexió televisiu, assolint més de set milions d’espectadors.

Dirigida per Philipp Kadelbach el seu pes resideix sobretot en els seus icònics personatges, interpretats per joves estrelles de la televisió i el cinema alemanys: Volker Bruch, Tom Schilling, Miriam Stein, Katharina Schütter i Ludwig Trepte.

Hijos del Tercer Reich

Com sempre que es tracten aquests espinosos temes les crítiques es caracteritzen per la seva disparitat. Així Frank Schirrmachen, del diari conservador Frankfurter Allgemeine Zeitung, va escriure: “Poques vegades abans s’havia entès tan bé el funcionament de la maquinaria adoctrinadora del nacionalsocialisme. I mai abans s’havia pogut veure tan clarament que els enemics dels nazis no tenien per què ser precisament amics de les seves víctimes”. Amb això es referia a l’antisemitisme mostrat entre, por exemple, els partisans polonesos que varen combatre la invasió alemanya durant la Segona Guerra Mundial.

Per contra, l’historiador Ullrich Herbert, va criticar durament la sèrie en un article publicat pel diari berlinès Taz: “La pel·lícula és un fracàs, no només per la seva falta de precisió o perquè dissimuli les atrocitats del nacionalsocialisme. El problema es la seva perspectiva històrica, tant general com individual». Segons ell el film no és capaç de recrear l’essència de la generació de joves que li va tocar viure la dictadura de Hitler, “una generació fortament ideologitzada i polititzada que volia la victòria de l’Alemanya nacionalsocialista per considerar-la el més correcte”.

És la novetat de la setmana a la biblioteca Armand Cardona Torrandell i a continuació podeu veure el tràiler:

No hi ha comentaris

Avui faràs pa. Jordi Morera

portadaAvui us presentem el llibre Avui faràs pa, d’un autor vilanoví que no té per costum escriure llibres, sinó fer pa: Jordi Morera és un Bread Baker 2.0, enamorat del bon pa i forner i emprenedor de “L’espiga D’or”. És la cinquena generació d’aquest forn d’artesania flequera situat al casc antic de Vilanova i la Geltrú.

Llevat, farina i agua: és senzill fer pa a casa. Tant si vols fer els teus primers pans casolans, com si vols perfeccionar les tècniques que ja coneixes, aquest llibre t’ofereix tot el que et cal saber per convertir-te en un forner expert, en un Superforner o, per què no, en un Forner Jedi. Jordi Morera en ha regalat una petita enciclopèdia sobre un dels aliments base de la dieta mediterrània i mundial.

Inclou receptes variades i il•lustracions que exemplifiquen passos i resultats; els trucs i els secrets d’un forner de renom, un Einstein dels forns; tots els detalls sobre el pastat, les farines més adequades, la cocció, les panificadores…

En el seu blog, en Jordi ens convida a llegir-lo: “Obre el llibre, embruta’t dejordi-morera-baker farina, carrega’t d’unes petites dosis de PAciència, i comença a crear salut i plaer amb les teves mans. El significat etimològic de la paraula company és «aquell amb qui comparteixes el pa». Així, doncs, brinda la teva sana bogeria panarra amb els que t’envolten. Desperta els sentits que pensaves tenir adormits. Veure amb les mans, sentir amb la vista, degustar amb l’olfacte… qui sap si l’autèntica revolució espiritual del s. xxi pot començar a la teva cuina?
Totes les primeres vegades són difícils. Però, amb aquest llibre entre mans, el teu primer pa de pagès, la teva primera pizza, o el teu primer motlle de sègol, estan molt més a prop. Serem directes i incisius amb el que necessites saber, tenir i fer, per gaudir d’aquest plaer, tan auster com noble, que és el bon pa artesà. No t’amoïnis; si t’atreveixes a fer cas d’aquest boig forner de Vilanova, podràs arribar a ser tot un forner Jedi. I sí, fer el millor pa del món és possible, especialment perquè l’has fet tu, i, a més de menjar, serà salut.
Si, per contra, ja ets un expert forner casolà o professional, i per a tu jugar amb la farina o amb les masses mare és com un joc de nens, aquest també és el teu llibre. Entre pàgina i pàgina, hi trobaràs apunts i notes de perfeccionament de tècniques, i conceptes més avançats.”
Aquest és el video de la presentació del llibre:

No hi ha comentaris

Una Mancomunitat de novel·la

Una Mancomunitat de novel·laUna Mancomunitat de novel·la és un projecte impulsat per la Diputació de Barcelona que té com a objectiu donar a conèixer els anys de la Mancomunitat (1914-1923) l’any del centenari d’aquesta institució, a través d’algunes novel·les d’autors contemporanis ambientades en aquells anys.

Aquest projecte té una primera acció a internet que també porta per nom Una mancomunitat de novel·la on es pot trobar, a més de la sinopsi de cada novel·la i una breu nota biogràfica de l’autor, articles que relacionen els esdeveniments de la ficció amb la realitat del moment.

Novel·les Mancomunitat

A continuació trobareu la relació de les novel·les existents a les biblioteques de la ciutat:

L'inici del demàTambé des de la Diputació de Barcelona s’han realitzat altres iniciatives amb la voluntat de difondre la Mancomunitat com la publicació del còmic L’inici del demà. Història de la Mancomunitat de Catalunya 1914-1925. Es tracta d’una obra rigorosa i plena de curiositats que, en el marc de la commemoració del Centenari de la Mancomunitat, dona a conèixer un període cabdal del nostre país de la mà dels seus protagonistes. Els autors són Raimon Portell (guió) i Alex Ferreiro (il·lustració) i en podeu trobar exemplars a les Biblioteques de Vilanova.

Més informació:

No hi ha comentaris

Pàgina Següent »