Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per Juny, 2014

#VidaFestival I: Sílvia Pérez Cruz & Refree

 

Vida_Festival

Els dies 3, 4, 5 i 6 de juliol de 2014 naixerà el VIDA, Festival Internacional de Vilanova i la Geltrú. Enmig d’uns entorns immillorables, durant el matí a La Daurada Beach Club i a partir de la tarda a La Masia d’en Cabanyes, amb una festa inaugural al Molí de Mar, on també hi haurà el MVPS (Music Vida Professional Sessions). El VIDA vol donar aire a la nova cultura de l’oci, prioritzant per davant de tot el benestar del públic, fugint de les masses i garantint l’excel•lència en els serveis. Aquest nou concepte de festival pretén encabir en un sol esdeveniment diferents disciplines artístiques al voltant de la música. Grans noms nacionals i internacionals configuraran una línia artística diferenciada i adaptada a l’entorn. El Vida, Festival Internacional de Vilanova i la Geltrú, no vol ser únicament sinònim de credibilitat artística sinó que també vol fer bandera de valors com el respecte a les persones, al medi ambient i a l’economia local.

Durant aquesta setmana al nostre blog us presentarem alguns dels artistes que hi participaran, així com els documents disponibles que podreu trobar a la nostra biblioteca.

Sílvia Pérez Cruz i Raül Fernández Miró.

Silvia & Refree 01color_XavierVila_orig

Dos grans noms que formen una parella de luxe, i tots dos de casa nostra. Sílvia Pérez Cruz és delicadesa, elegància i tradició; i com que diuen que els pols oposats s’atrauen, Raül “Refree” Fernández hi afegeix l’experimentació. Tots dos artistes conflueixen en un únic punt que és el folk, i a partir d’aquí, la barreja esdevé una experiència única i molt personal degut a la connexió existent entre tots dos talents. El seu repertori és d’allò més variat, i conté de tot. Peces tradicionals, contemporànies, però sobretot d’autor. Diuen que la inspiració s’ha d’aprofitar mentre dura, així que aprofitem aquest moment esplèndid que viuen tots dos artistes per extreure’n el màxim de suc possible d’aquesta col•laboració inèdita. Al Vida actuaran al bosc, dalt d’una barca. Sabor mediterrani per sobre de tot.

A la biblioteca podeu trobar aquests discs:

Granada
11 de novembre
En la imaginación

 

No hi ha comentaris

#estiudecinema – llatinoamericà

Avui us presentem comèdies i drames, pel·lícules representatives de l’actual cinema llatinoamericà i que podreu trobar a la nostra secció de cinema.

Cicle llatinoamericà

De Carlos Sorín, director i guionista de cinema argentí, us suggerim La ventana (2008) i Días de pesca en Patagonia (2012), ambdues amb guió seu i amb la col·laboració del seu fill, el compositor Nicolás Sorín, a la producció musical.

Pantaleón y las Visitadoras (1999), de director peruà Francisco Lombardi, és la darrera versió cinematogràfica del clàssic escrit pel premi nobel Mario Vargas Llosa.

<>

La pel·lícula argentina Un cuento chino (2011) de Sebastian Borensztein és una comèdia dramàtica guanyadora del Goya a la millor pel·lícula iberoamericana i Premi del públic a la millor pel·lícula del Festival de Roma, tots dos l’any 2011.

Las razones del corazón (2011) de Arturo Ripstein. Pel·lícula mexicana, adaptació de “Madame Bovary” de Gustave Flaubert.

La vida de los peces (2010) del director xilé Matías Bize. Guanyadora del Premi Goya a la millor pel·lícula iberoamericana de l’any 2010.

A més a més de les pel·licules, al fons de la Biblioteca podeu trobar:
Madame Bovary, de Gustave Flaubert.

No hi ha comentaris

100 anys de ‘la Gran Guerra’

1914_2014Demà 28 de juny farà 100 anys del fet que generalment la historiografia moderna ha considerat com el detonant del primer gran conflicte bèl·lic del segle XX: l’assassinat a Sarajevo de l’hereu al tron dels Habsburg, Francesc Ferran d’Aústria. Aquest esdeveniment va marcar l’inici de la Primera Guerra Mundial però, òbviament, les causes d’un conflicte d’aquestes característiques i dimensions eren molt més profundes i rellevants que aquest fet. La competència econòmica, les rivalitats colonials entre els estats europeus, el rearmament constant i molt accelerat a Europa i els conflictes a la zona dels Balcans són els motius reals que hi trobem per la que es va denominar com ‘La Gran Guerra’.

Fou la primera guerra tecnològica, on els canons i les bombes varen tenir més pes que el valor i l’honor dels homes. On les formes de guerra clàssiques de cavalleria i la carga de massa humana varen haver de lidiar contra el gas mostassa i la brutícia d’una guerra que, como totes, li va donar molt poc valor a la vida humana.

Aquest any es compleix un segle des del seu inici, una guerra que es va estendre fins el novembre de 1918 en què es va signar l’armistici de Rethondes que li posar el punt i final. Quatre imperis (el rus, l’austrohongarès, el turc i el Reich alemany) varen desaparèixer pel camí, juntament amb 9 milions de combatents, sense comptar els civils. I la llavor per un nou conflicte també va quedar plantada.

1914_1918

A les Biblioteques de VNG podeu trobar tota una sèrie de documents (llibres especialitzats, novel·les, còmics, pel·lícules,…) que us ajudaran a entendre millor les causes i els efectes d’aquesta guerra; a continuació us oferim una selecció:

Novetats especialitzades:

generals

Novel·les:

noveles

Còmics:

comics

Pelis:

dvds

Per saber-ne més: la Primera Guerra Mundial: 1914 – 1918

No hi ha comentaris

‘Animación Stop Motion: cómo hacer y compartir vídeo creativos’

Animación Stop MotionAmb les darreres novetats de la secció d’audiovisuals que varem presentar a la biblioteca Armand Cardona Torrandell volem destacar aquest llibre, Animación Stop Motion: cómo hacer y compartir vídeo creativos, un recurs molt interessant per tots aquells aficionats a l’edició de vídeo domèstic i, més concretament, amb totes aquelles tècniques relacionades amb la captura d’imatges en estàtic.

Es tracta d’una de les guies definitiva per tots aquells que desitgin explorar les atractives possibilitats de l’animació stop motion. En ella, l’internacionalment conegut mestre de l’animació Melvyn Ternan ens ofereix:

  • tutorials il·lustrats pas a pas que cobreixen tots els aspectes, des del dibuix de l’storyboard i la creació de sets i props fins a l’edició de postproducció
  • varietat de tècniques stop motion amb l’ocupació de materials quotidians com a paper, plastilina i LLEC®
  • casos d’estudi inspiradors que mostren el treball d’animadors professionals.

Cineastes de tots els nivells – des del jove aficionat fins a l’animador professional – trobaran en aquest llibre una guia indispensable per arribar a dominar un estil d’animació que ofereix resultats visuals sorprenents.

A les Biblioteques de VNG també podeu trobar altres documents relacionats amb aquesta matèria. Per veure’ls seguiu els següents enllaços:

Stop-Motion
Vídeo

En els següents vídeos podeu veure uns exemples de les diferents tècniques analitzades en aquest document:

No hi ha comentaris

‘La carrera contra la máquina’, d’Erik Brynjolfsson i Andrew McAfee

La carrera contra la máquina“Como la revolución digital está acelerando la innovación, aumentando la productividad y transformando irreversiblemente el empleo y la economía” és l’aclaridor subtítol d’aquesta obra fruit de la col·laboració entre dos figures capdavanteres en el món de les noves tecnologies i la seva influència en el nostre entorn més directe, Erik Brynjolfsson i Andrew McAfee, i que podeu trobar entre les diferents novetats que exposem durant aquesta quinzena a la biblioteca Armand Cardona.

La carrera contra la máquina pretén respondre preguntes com ¿per què la nostra societat és cada vegada més desigual? ¿per què la proporció de gent amb treball està caient tan ràpidament? ¿per què les rentes mitjanes han deixat de créixer?
Per això els dos investigadors del MIT (Massachusetts Institute of Technology) demostres que els avenços tecnològics no només no estan aturats, si no que la revolució digital està accelerant. Noves màquines tenen habilitats noves que fins ara només tenien els humans i això també té conseqüències econòmiques.

Algunes d’aquestes conseqüències són positives, com l’augment de la productivitat, la reducció de preus i el creixement de la riquesa en general. Però la innovació digital també canvia la manera com es reparteix aquesta riquesa, i aquí venen les males notícies pel treballador mitjà.

Erik-Brynjolfsson-and-Andrew-McAfeeErik Brynjolfsson és catedràtic a l’Sloan School of Management, del MIT, president de l’Sloan Management Review i investigador del National Bureau of Economic Research. Andrew McAfee és investigador principal al MIT Center for Digital Business de la Sloan School of Management.

Una de les grans conclusions que aporta aquest llibre desafia la visió convencional de que els avenços tecnològics són sempre bons per a la creació de treball i, al contrari, la innovació tecnològica destrueix més llocs de treball dels que crea. Per entendre això només cal llegir una de les màximes sostingudes pels autors d’aquest estudi: “alguns pensen que l’aturada del creixement es deu a que el ritme de la innovació tecnològica s’ha alentit. Nosaltres creiem que es deu a que el ritme s’ha accelerat tant que ha deixat molta gent enrere. Molts dels treballadors, en definitiva, estan perdent la cursa contra la màquina”.

Altres títols sobre aquesta matèria a les Biblioteques de VNG: Empreses & Innovacions tecnològiques

En el següent vídeo, en anglès, podeu veure quines són les teories que defensen aquests dos professors i que han perllongat en la seva darrera publicació: The second machine age

No hi ha comentaris

#estiudecinema – Clàssics…

Avui, coincidint amb la propera arribada de l’estiu, comencem a la biblioteca Armand Cardona un cicle de novetats cinematogràfiques i que millor que fer-ho amb un repàs dels millors clàssics de la història del cinema.
Clàssics del cinemaA banda dels nombrosos films que ja formen part de la nostra col·lecció i que són referents en el gènere (com Tiempos modernos, Lo que el viento se llevó, Ben-Hur, Espartaco, El acorazado Potemkin, ¡Qué bello es vivir!, Desayuno con diamantes,… i moltes i moltes més que podeu consultar en la nostra Guia de DVDs) a partir d’aquesta setmana incorporem les que a continuació us descrivim i que són referents en el gènere, com Casablanca, Los cuatro jinetes del apocalipsis o El nacimiento de una nación.

Aquesta sèrie s’anirà alimentant al llarg de l’estiu amb la selecció d’altres monogràfics com un dedicat al cinema argentí, un altre dedicat al cineasta Woody Allen, i moltes més novetats que us anirem avançant en aquest mateix blog.

Per avui us deixem amb una selecció d’allò més interessant i en la que podreu trobar representats els ingredients més habituals del cinema: el drama, la comèdia, l’amor, intriga, fantasies,… en definitiva, CINEMA amb lletres grans.

Clàssics del cinema

No hi ha comentaris

‘Coses que es diuen, però que no es fan’ a la biblioteca Cardona amb Andrea Motis, Joan Chamorro i NewCat

Coses que es diuen, però que no es fanDissabte 21 de juny a les 12h la biblioteca Armand Cardona Torrandell oferirà la presentació d’aquest disc coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Música. Per aquesta activitat es comptarà amb la presència de Jordi Llavina, escriptor i comissari de l’Any Vinyoli, i dels musics Andrea Motis, Joan Chamorro, Joan Díaz i Jordi Paulí, que interpretaran algunes peces del mateix.

Coses que es diuen però que no es fan és el títol del disc fruit de la col·laboració de NewCat (The New Catalana Ensemble) amb Andrea Motis i Joan Chamorro. Els onze músics participants en aquest projecte ofereixen un repertori construït fonamentalment a partir de musicacions de poetes catalans contemporanis (com Joan Margarit, Enric Casasses o Joan Vinyoli, entre d’altres) que es complementa amb alguns temes estàndards del jazz com The nearness of you, Summertime o Corcovado.

The New Catalan Ensemble (NewCat) és una formació de caràcter estable que neix amb la voluntat d’incorporar el so dels instruments tradicionals catalans a d’altres àmbits musicals. Una de les característiques d’aquest nou ‘ensemble’ és la seva flexibilitat: la formació s’amplia o es redueix en funció de cada projecte. Un punt de confluència artística de músics estilísticament complementaris: la música popular (pop), la improvisació (jazz), els efectes (techlab), el so d’instruments tradicionals catalans (tenora, tible, fiscorn, flabiol,…) i la cançó.

NewCat amb Andres Motis & Joan Chamorro

Aquest representa el seu treball de presentació i compten amb la participació de la cantant i multi instrumentista Andrea Motis, així com amb el saxofonista i impulsor de la Sant Andreu Jazz Band, Joan Chamorro. Ambdós amb una activitat frenètica que els ha portat a publicar 4 discos en els darrers 4 anys: a banda del que aquí presentem, a les Biblioteques de VNG també podeu trobar els tres anteriors:

Motis & Chamorro

Si per alguna cosa, a banda del fet musical, destaca aquest disc és per oferir una selecció de poemes d’autors clau en la literatura catalana contemporània: des de Joan Vinyoli (Sol), del que aquest any se celebra el seu centenari, a Enric Casasses (Sastre de rec), Joan Salvat-Papasseit (Tot l’enyor de demà), Sebastià Alzamora (Coses que es diuen, però que no es fan), Manuel Forcano (Gol), Gabriel Ferrater (Kore), passant per Joan Margarit (Hotel Marriott) i Monteserrat Abelló (Aquest teu aire suau).
Tot això es completa amb l’afegit de tres temes clàssics i coneguts del jazz, com són The nearness of you, Summertime i Corcovado, i amb una imatge pel disc creada pel prestigiós il·lustrador Arnal Ballester.

Esperant que sigui una proposta que desperti el vostre interès i convidant-vos a assistir-hi, us deixem amb un dels temes del disc interpretat en directe:

No hi ha comentaris

Lectures juvenils per a aquest estiu

A la darrera trobada del Club de Lectura Infantil, els participants van comentar L’ombra dels oblidats, de Coia Valls, on un grup de joves viu pendent dels canvis que tenen lloc al seu voltants, deixant de banda moltes de les coses que de debò importen.

Els llibres que més han agradat als participants d’aquest curs 2013-14 són: Rebost dels impossibles, Agència de lectura, Palabras de Caramelo i La cala del mort.

rebost impossibles

caramelo

caramelo

agencia de lectura

 

 

 

 

 

 

 

De cara a les properes vacances d’estiu, la proposta per a tots aquells infants a qui els agradi llegir és:

Segrest al Carib. St. John, Lauren. Editorial Bambú.
Rei Rodolí. Sala Vila, Carles. Editorial Barcanova. Sèrie Verda
Molsa. Cirici, David. Editorial Edebé.
Col.lecció: Agatha Mistery. Stevenson, Steve. Editorial La Galera.
Tigre, Tigre. Lynne, Reid. Editorial Bambú.
La nena de la maleta. Wilson, Jacqueline. Editorial Castellnou.
L’Arbre que no podia dormir quan mirava les estrelles. Güell, Albert. Editorial Animallibres.
El Barro de Medellín. Gómez Cerdá, Alfredo. Editorial Edelvives.
El autobús de Rosa. Fabrizio, Silei. Editorial Barbara Fiore. (Àlbum Il.lustrat)
Quin sidral de campament. Alapont, Pasqual. Editorial Cruïlla. (JN)
Col.lecció : Una noia N.O.R.M.A.L… Manso, Anna. Editorial Cruïlla (JN)
Wonder. Palacio, R.J. Editorial La Campana (JN)

Recomanacions

Podeu consultar la disponibilitat delsexemplar a l’enllaç al catàleg de les biblioteques

El Club de Lectura Infantil vol ser un espai de trobada per a nens i nenes a qui els agrada la lectura i es reuneixen un cop al mes per tal de compartir impressions i experiències sobre els llibres proposats.
Durant el proper mes de setembre es tornarà a obrir el periode d’inscripcions per a tots aquells infants que vulguin participar en aquest Club de Lectura i a l’octubre ja hi haurà la primera trobada del curs 2014-15.

noia platja

No hi ha comentaris

‘Viaja con nosotros…’: nova selecció de guies de viatge ara que arriba l’estiu

Amb l’arribada de l’estiu, i per la majoria de les vacances, la biblioteca Armand Cardona Torrandell posa a disposició de tots els ciutadans una selecció amb més de 50 guies de viatge ideals per ajudar a planificar les vacances, els caps de setmana,… especialment indicades per gaudir d’aquest temps d’oci.

Els destins són nombrosos i tenen cabuda tots els racons del món: començant sense sortir d’Espanya amb localitats com Sevilla, Madrid, València o, les més demanades, Gran Canària i Tenerife.

Guies de viatge

El gruix d’aquesta selecció se l’emporten països d’àmbit europeu, molt sol·licitats en aquests temps de crisi, com França, Alemanya (Berlín), Holanda, Malta, Bèlgica, Escòcia, Eslovènia, Croàcia (Dubrovnik), Turquia, Finlàndia o Madeira.

Tot i això també hi ha un racó per aquells més intrèpids que trobaran el seu racó amb llocs tan singulars com Jerusalem, Iran, Japó (Tokio), Cuba, Uruguai, Argentina o, la tan de moda, Brasil (Rio de Janeiro), i els sempre exitossos EEUU (Nova York, Ruta 66,…).

Todas las playas...

Volem destacar en aquesta notícia els exemplars que hem incorporat de la interessant editorial La Luz en papel i que resulten el complement ideal pels amants del turisme de platja, senderisme, naturisme, familiar,… en definitiva d’aquells que els hi agrada gaudir del mar i del seu entorn:

25 plans romàtics a Barcelona de Cecília LorenzoTambé mereix un tractament a banda la guia realitzada per la vilanovina Cecília Lorenzo 25 plans romàntics a Barcelona. Periodista especialitzada en viatges i rutes, amb experiència en els principals mitjans del ram com les revistes Viajar, Viajes National Geographic, Lonely Planet Magazine o Descobrir Catalunya, ens ofereix un manual necessari per a totes aquelles parelles que vulguin gaudir d’una manera íntima la capital catalana.

Amb dades pràctiques, consells i tota mena de pistes per descobrir els millors escenaris de la ciutat on dedicar-se a celebrar l’amor sense caure en els tòpics.

Per saber el que tenim de la teva destinació no ho dubtis, consulta el nostre catàleg:

No hi ha comentaris

Presentem el darrer número de la col·lecció Els Cacaus d’en Sam: ‘La Rosca va en coet’

La Rosca va en coetAvui dissabte 14 de juny a les 12h la biblioteca Armand Cardona ofereix l’hora del conte La Rosca va en coet a càrrec de Carme Jariod. Es tracta del 4t número, de 6 en total, de la col·lecció Els Cacaus d’en Sam que a veure la llum el 2013 i ha estat rebuda amb un gran èxit per part del públic gràcies a la seva originalitat.

Aquesta col·lecció, editada per Mediterrània, és fruit del treball d’Esperança Sierra i Xavi Teixidor, responsables dels guions de les històries, i de Lalala Toys, responsables de les animacions amb amigurumis. El projecte va néixer el 2012 fruit de la col·laboració de totes les parts implicades, si bé no va ser fins el 2013 que es va publicar el primer número de la col·lecció: Quin cacau de Nadal!

Els Cacaus d’en Sam narra les aventures d’un noi peculiar, en Sam, que porta ulleres i fuig al seu món interior per tal de ser feliç amb els seus amics. Les diferents històries estan ambientades durant festes popular: Nadal, carnaval, la diada de Sant Jordi o Sant Joan, com és el cas del que presentarem aquest dissabte. A més apareixen persones reals i conegudes com Manel Piñero (el popular Homo APM), la política Montserrat Tura, l’actor Roger Coma, o el grup Mishima que apareix que en aquesta darrera aventura del Sam.

En La Rosca va en coet els Cacaus celebren que ja som a l’estiu amb una revetlla al terrat. Encara que sigui una gossa, a la Rosca li encanten els petards, i en Borra se n’aprofita i li lliga un coet al collar. De sobte, la Rosca surt volant i els Cacaus han d’organitzar… l’operació rescat!

Els protagonistes d’aquesta sèrie són en Sam, un nen amb ulleres d’allò més peculiar, la Melissa, una nina trol que sembla una porca, el Geld , un porc guardiola, l’Anna, una anegueta com les de goma per al bany, el Jeps, un camell, la Rosca, una gosseta, el Borra, una bola de pèls, el Drap, com un didal de tela de color groc, i el Tex, el clàssic mitjó desaparellat.

Altres títols de la col·lecció disponibles a les Biblioteques de VNG:

1. Quin cacau de Nadal! (2013)
2. De què vas, Sam? (2014)
3. Els amors de la Melissa (2014)

Els Cacaus d'en Sam

La col·lecció es completarà amb els volums 5 i 6 que portaran per títol Marrameu, go home! i Petons de Nadal respectivament.

No hi ha comentaris

Pàgina Següent »