Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per Febrer, 2012

Simone de Beauvoir, filòsofa i escriptora

Simone de BeauvoirEl proper divendres 2 de març, a les 19h, la Biblioteca Armand Cardona Torrandell ofereix la conferència Simone de Beauvoir, filòsofa i escriptora, a càrrec de la llicenciada en Filosofia Eugènia Expósito i coorganitzada per l’Associació de dones La Frontissa.

Aquesta xerrada ens aproparà a una de les intel·lectuals més destacades del passat segle (París, 1908 – 1986), que va ser pensadora cabdal del moviment existencialista junt amb Jean-Paul Sartre i Albert Camus i que, des dels principis del anys 70, es va involucrar plenament amb el Moviment d’Alliberació de les Dones de França.

Simone de Beauvoir i Jean-Paul SartreEl seu llibre més conegut, El segon sexe, que es va publicar per primera vegada al 1949, és una anàlisi exhaustiva dels mecanismes de la dominació dels homes sobre les dones, on desmunta el mite que la condició femenina és inferior a la masculina. El llibre fa un repàs de la història de les dones des de l’antic Egipte fins a l’època contemporània per arribar a la conclusió que la inferioritat de les dones és un fet innegable, però no pas perquè elles siguin inferiors als homes en essència, sinó perquè les seves condicions de vida han estat apartades al llarg de la història de l’espai públic, de la creació i del pensament, i això es reflecteix en l’art, la literatura, la religió i fins i tot la ciència; en conclusió ho atribueix a un fet cultural no biològic.  També denuncia que s’ha utilitzat per reduir les dones a aquest paper secundari, el seu rol exclusiu com a mares i esposes.

L’autora també va escriure novel·les, relats, assaigs filosòfics i, especialment, memòries, diaris íntims i correspondència privada que algunes persones consideren la millor faceta de l’escriptora.
A banda de El segon sexe altres llibres destacats són La dona trencada (1968) tres relats que presentes dones en crisi pel seu pas de la joventut a la maduresa, viscut com a fracàs, La invitada (1943) una crítica de l’amor romàntic en el qual creuen moltes dones i que representa per l’autora una trampa per algunes que sacrifiquen la seva autonomia com a individus, Els mandarins (1954) un retrat sobre concessions dels grans intel·lectuals contemporanis i Les belles imatges (1966) una crítica de la societat de consum on presenta una visió força negativa de les relacions entre mare i filla.

Exposició Simone de BeauvoirDes del dia 21 de febrer, i fins el 10 de març, la biblioteca Armand Cardona Torrandell acull l’exposició Simone de Beauvoir, feminista i escriptora, produïda per l’Institut Català de les Dones.
Filòsofa i escriptora, Simone de Beauvoir ha estat una de les intel·lectuals més visibles i influents del segle XX i amb aquesta exposició es proposa un trajecte per la vida i l’obra d’una dona que, amb el seu enfrontament a les convencions dominants del seu temps, va provocar debats apassionants que encara avui generen reflexions i polèmiques.

Tot això s’acompanya al vestíbul de la Biblioteca amb una petita mostra dels diferents documents que l’Armand Cardona Torrandell tenia a la seva Biblioteca Personal i els quals s’exposen a la vitrina de l’entrada.

En el següent enllaç podeu consultar els documents que les biblioteques Joan Oliva i Armand Cardona disposen de Simone de Beauvoir.

No hi ha comentaris

Segona trobada del club de lectura infantil

Club de lectura infantilEl passat dissabte 25 de febrer va tenir lloc la segona trobada del club de lectura infantil de la Biblioteca Armand Cardona.

Durant el mes de gener, els membres del club van llegir els llibres La senyora dels llibres i L’arbre de les històries. Podeu veure informació relacionada sobre aquests llibres aquí.

A continuació detallem algunes de les coses que van comentar sobre els llibres

De La senyora dels llibres van destacar que els hi havia agradat però que els hi havia costat una mica d’entendre la narració i també el vocabulari emprat. Van valorar molt el fet que el protagonista canviï de pensament al llarg de la narració i aprengui a valorar els llibres i fins i tot aprengui a llegir. De les il·lustracions van comentar que semblaven una mica un còmic, perquè tenien els contorns molt marcats.

L’arbre de les històries els ha entusiasmat. “És un llibre ple de màgia”, va dir uns dels nens que van participar al club.  Els ha agradat tant que volen llegir més llibres de la mateixa autora.

Van destacar que els personatges més interessants eren la Lluna, per la màgia i la fantasia que representa i el del Nanuk perquè s’hi identifiquen en alguns aspectes. Tots han coincidit que prefereixen els llibres de paper, que no els hi agradaria que passés com a la història i els llibres es convertissin en càpsules que un es pren com si fos una medecina.

Molts dels nens i nenes s’han emocionat amb el final del llibre i han reconegut que fins i tot havien plorat!

PortadaEl club de lectura infantil continua i aquest mes llegirem El secret de Meritxell de Vicent Enric Belda amb il·lustracions Jordi Vila Delclòs.

La Meritxell és una nena de deu anys que viu amb la seva tieta Mercè mentre el seu pare, un arqueòleg famós, treballa en una excavació a Egipte i la seva mare, poetessa, viu a París.

Un fred matí d’hivern arriba al seu jardí un gatet gris que capgirarà la seva existència. Meritxell i el seu amic Joel no són conscients de quin és l’autèntic objectiu d’aquesta inesperada visita, doncs, per un sortilegi, el gat es convertirà en un ésser molt diferent, en una súbdita de Bastet, una deessa de l’antic Egipte.

Vicent Enric BeldaVicent Enric Belda (Agullent, 1962) compagina la tasca docent amb l’escriptura. Ha guanyat el Premi Samaruc amb L’estirp de l’horror i el Premi Vicent Silvestre de Literatura Infantil 2006 per La llegenda de l’amulet de jade, la qual també va ser escollida per als ‘White Ravens’, la selecció que fa la biblioteca de Munic de les obres infantils i juvenils més destacades d’arreu del món.

Amb El secret de Meritxell, guanya per segona vegada el Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.

Jordi Vila Delclòs (Barcelona, 1966) estudià, primer, música i percussió, i l’ha exercida formant part de diversos grups de jazz, i després il·lustració a l’Escola d’Arts i Oficis Llotja de Barcelona.
Des de 1988 es dedica professionalment a la il·lustració però el que realment li agrada és escoltar jazz i dibuixar pirates. Ha rebut el Premi de Conte Infantil Sant Joan de Déu 2004 i el Premi DomeFest Chicago 2008, per la pel·lícula Hijos del agua, de Manel Huerga.

El Club de Lectura Infantil de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquestes lectures el dissabte 24 de març a les 17:30h. Esteu convidats a participar-hi!

No hi ha comentaris

‘Purga’ de Sofi Oksanen

PortadaLa Zara ha fugit del seu proxeneta i ha arribat, exhausta i desorientada, a casa de la vella Aliide, on busca refugi. Feble i temorenca l’una, esquerpa i desconfiada l’altra, les dues dones s’observen mútuament i intenten aprendre a conviure en un món en què les parets tenen orelles.

La novel·la que teniu a les mans és un drama potentíssim protagonitzat per dues generacions de dones d’Estònia, el descabdellament d’una tragèdia familiar feta de rivalitat, desig i pèrdua.

Mitjançant els personatges de la Zara i l’Aliide, la novel·la ens parla de les conseqüències en la psique col·lectiva de la tràgica història dels països Bàltics des de la Segona Guerra Mundial i l’ocupació soviètica fins als anys noranta, quan, amb la independència, Estònia s’ha d’enfrontar amb la realitat d’una nova Europa.

Els emigrats, els deportats al gulags, els resistents…aquestes realitats tràgiques s’exposen amb coneixement de causa (la família de l’autora procedeix d’aquesta zona) i es sintetitzen en una lletania de detalls molt eloqüents en un text ple de personatges prototípics narrat amb constants flaix-bacs.

Purga, publicat en català per La Magrana i en castellà per Salamandra ens parla de manera colpidora i addictiva de l’experiència de la pèrdua de la llibertat i del cost de la supervivència en un règim totalitari.

Sofi OksanenSofi Oksanen va néixer a Jyväskylä, Finlàndia, l’any 1977. Filla de pare finlandés i mare estònia,  Sofi va estudiar Literatura a les universitat de Jyväskylä i Helsinki, i, més tard Art Dramàtic al Teatre Academia de Helsinki.

La seva primera novel·la Stalinin lehmät (Les vaques d’Stalin, 2003) va estar nominada als premis Runeberg i va gaudir de força popularitat al seu país. La novel·la tracta sobre les dones estònies que van immigrar a Finlàndia i també sobre els trastorns alimentaris, doncs l’autora reconeix haver-ne patit.

L’any 2005 publicà la novel·la Baby Jane i al 2007 estrenà la seva primera obra teatral Puhdistus (Purga, 2010) que va rebre el Premi de Literatura del Consell Nòrdic i que més tarda va convertir en la novel·la de la qual parlem.

Purga ha guanyat una dotzena de premis literaris a Finlàndia i el Premi Fnac de novel•la i el Premi Fèmina a França. La novel·la ha estat traduïda a més de 30 llengües.

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç:

El Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el dissabte 24 de març a les 17:30h. Esteu convidats a participar-hi!

Us deixem amb una entrevista amb la Sofi Oksanen.

10 comentaris

‘La profecia 2013’ de Francesc Miralles

La profecia 2013El periodista Leo Vidal rep una trucada d’un antiquari del call jueu de Girona. A l’interior d’una còmoda modernista ha trobat un valuós plec de cartes manuscrites de Carl Gustav Jung. Anaven adreçades a un estudiós gironí de la Kàbala amb qui discutia la data possible per a la fi del món.

Aquesta misteriosa correspondència, però, ha desaparegut, i només Leo Vidal està al corrent de la perillosa informació que conté: una xifra enigmàtica precisa, 2013, fruit d’un càlcul extret de fonts bíbliques que coincideix amb una antiga predicció del calendari maia per a l’apocalipsi, i que en mans de fanàtics pot posar en perill la humanitat.

Des de Girona, Leo Vidal travessarà Europa per resseguir la pista d’una obscura organització ecologista que està sembrant de crims el seu periple. A mesura que s’acosti al cor de la investigació, descobrirà que la fi del món pot ser total i irreversible si no resol a temps un críptic enigma que es remunta a dos mil·lennis enrere.

 Així comença La profecia 2013.

Francesc MirallesFrancesc Miralles va néixer a Barcelona al 1968. Va tastar els estudis de Periodisme i Filologia Anglesa, però finalment és va llicenciar en Filologia Alemanya i va realitzar un màster en edició. Ha treballat com a traductor. És un viatger consumat i va viure una temporada a Croàcia i Eslovènia durant els anys ’90, durant la Guerra dels Balcans.

Dins la seva obra literària trobem tots tipus de gèneres. Des de l’autoajuda fins a llibres infantils i novel·la juvenil, passant per la novel·la històrica o la autobiogràfica.

D’altra banda també treballa com assessor editorial i guionista i col·labora amb la publicació El País Semanal. També es aficionat a la música i toca el piano amb el grup Nikosia.

Si esteu interessats en trobar més obres d’aquest autor podeu consultar el nostre catàleg.

Club de lectura per a nois i noies de la Biblioteca Armand Cardona es reunirà per comentar aquest llibre el dissabte 24 de març a les 17 h. Us esperem!!!

Us deixem amb un vídeo sobre aquest autor realitzat pel programa Ànima del Canal 33.

No hi ha comentaris

Resum de la sessió de filosofia pràctica

El passat divendres 11 de febrer la Biblioteca va acollir la sessió divulgativa sobre filosofia pràctica a càrrec d’Humbert Ruiz.

Sessió filosofia pràctica

La sessió va començar amb una petita explicació sobre els orígens de la filosofia i es va parlar dels que podem considerar “els pares” d’aquesta ciència: Pitàgores, Sòcrates i Plató…fins arribar a Immanuel Kant, que va revolucionar la filosofia moderna.

Filòsofs

Més endavant, quan la filosofia ja està instal·lada a les universitats, dintre de conceptes com metafísica, ètica, lògica i epistemiologia, apareix el concepte les ètiques aplicades, una de les branques més actuals de la filosofia contemporània.

Com el seu nom indica, aquells que treballen en aquest camp apliquen l’ètica a diversos camps de la societat actual. És el cas de la bioètica, l’ètica empresarial o l’ètica ambiental.

Això ens porta ja a la filosofia pràctica o aplicada que vol fer servir aquesta disciplina per resoldre aquells conflictes que poden sorgir al llarg de la vida. Es pot considerar una psicoteràpia per gent sana.

Fa ja uns vint-i-cinc anys que Gerd Achenbach va crear el primer gabinet d’assessorament filosòfic a Alemanya i aquesta manera d’enfocar la filosofia s’ha estès ja als cinc continents gràcies a autors com Lou Marinoff, Lidia Amir, José Barrientos o el propi Achencbach.

Durant la sessió es van comentar totes aquestes lectures que podeu trobar al catàleg Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona:

Lectures filosòfiques

• Saramago, J. La caverna
• Yalom, I.D. Un año con Schopenhauer i El dia en que Nietzsche lloró
• Fischer, T. Filosofía a mano armada.
• Somoza, J.C. La caverna de las ideas
• Marinoff, L. Más Platón y menos prozac
• Puigferrat, J. El pez que vivía fuera del agua
• Rousseau, J.J. Emilio
• Sartre, J.P. La nausea

Si esteu interessats en tenir més informació sobre la filosofia pràctica, podeu descarregar aquesta bibliografia: Filosofia pràctica

2 comentaris

Andy Warhol… ja han passat 25 anys

andywarhol.jpgAndrew Warhol, més conegut com Andy Warhol, va néixer el 6 d’agost de 1928 a Pittsburgh, Pensilvania i va morir un 22 de febrer a Nova York. L’Andy Warhol, és l’artista més representatiu del Pop Art. Fou un mite quan encara era viu i fou conegut tant per les seves obres com per les seves excentricitats. Va ser un transformador del “lifestyle” americà, dissenyador, pintor, cineasta i publicista del Nova York dels anys 60.

Fill de pares eslovacs, des de petit s’interessa pel món de la ràdio, la fotografia i el cinema.

Va estudiar disseny gràfic i ho va poder aplicar a la seva primera feina com a  dissenyador d’aparadors. Durant els següents anys rep diferents premis.tomatosoupandywarhol.jpg

Va ser un personatge capaç de canviar la mentalitat americana dels anys 60, creant un nou estil de vida més transgressor per l’època, un lifestyle que seguia molta de la jetset de la seva època.

D’altra banda amb el seu estil, o moviment artístic pretenia arribar a tots els públics. El Pop Art era, i és, un art proper a la societat perquè precisament tracta i s’inspira sobre ella mateixa. En paraules del mateix Warhol: “el Pop Art és per a tothom”

A mitjans de la dècada dels 60, Warhol comença a treballar en diferents camps i comença a col·laborar amb el grup del seu amic Lou Reed, els Velvet Underground. El 1967 dissenya la portada del primer disc del grup i els convenç perquè hi col·labori Nico, una de les muses de The Factory.

En el següent enllaç accedireu a la playlist que hem preparat en l’espai de les Biblioteques de VNG a Spotify i on podreu escoltar alguns àlbums de The Velvet Underground.

Portades

El 3 de juliol de 1968 la vida de Warhol fa un gir a partir de l’intent d’assassinat que pateix. Valerie Solanas una activista feminista que habia traballat a The Factory i havia estat expulsada va disparar-li. La bala li atravessà el cos i li deixà greus seqüel·les, mai es va recuperar del tot ni física ni emocionalment.

andy-warhol-marilyn.jpg

Entre els anys 70 i 80 la creació artística de l’artista no és tan gran, si més no, no és tan publicada als Estats Units. El 1975 publica “La filosofia d’Andy Warhol: d’A a B i de B a A”. Més tard publica les produccions més abstractes de la seva carrera com: Oxidations, Eggs…

El 22 de febrer de 1987 mor a Nova York a causa d’una operació de vesícula biliar.

Amb motiu d’aquesta efemèride, el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura ha elaborat una selecció de recursos disponibles a les 356 biblioteques públiques de Catalunya per acostar-se a aques personatge.

Podeu descarregar la guia aquí: Guia de lectura sobre Andy Warhol

Cerca al catàleg, trobaràs molts documents relacionats amb aquest artista!

No hi ha comentaris

Presentació del llibre ‘Cosas que importan’ de Joelle Cervera

Cosas que importanLa Biblioteca Armand Cardona acollirà el proper divendres 24 de febrer a les 19h a presentació del llibre Cosas que importan: todo lo que no enseñan en la escuela y no está de más saber a càrrec de la seva autora, Joelle Cervera Pascual.

La Joelle (1980) és llicenciada en psicologia amb una especialitat en psicologia clínica i psicoteràpia per la Universitat Rovira i Virgili. Viu a Sant Pere de Ribes amb la seva parella i el seu fill.

Joelle CerveraAquest llibre va sorgir de la necessitat de donar resposta a aquelles preguntes íntimes que els estudis de psicologia no podien contestar i finalment es va convertir en un treball d’investigació on ha comptat amb més de deu testimonis reals que han prestat la seva veu per mirar de respondre-les.

Cosas que importan es divideix en tres parts.

La primer part es dedica a l’individu i es tracten temes com la religió com a manera de donar resposta a preguntes que tots ens fem: “D’on venim? Quin sentit té la meva vida?” però també és vol donar un visió general del que és la persona com a un tot integrat i analitzar com ens enfrontem a certes situacions de la vida.

La segona part tracta de com ens relacionem amb els altres i la tercera tracta de l’amor i del món de la parella des del moment de la seducció i l’enamorament però també tenint en compte les crisis i els obstacles que trobem al camí.

Exposició de fons

Per complementar aquesta activitat, la Biblioteca ha preparat una exposició del nostre fons d’autoajuda i també una guia de lectura on podreu trobar una selecció de documents que ens poden ajudar a tractar temes dolorosos com la separació o la pèrdua però també llibres que poden guiar-nos en la recerca de la felicitat, en reafirmar la nostra autoestima o  en com relacionar-nos amb els altres.

Podreu trobar més informació al web de l’autora i al bloc del llibre.

No hi ha comentaris

Paul Auster presenta Diari d’hivern

Diari d’hivernDemà dimarts 21 de febrer a les 19:30h, l’escriptor nord-americà Paul Auster (Newark, Nova Jersey, 1947) serà al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona presentant la seva darrera novel·la Diari d’hivern (Edicions 62, 2012)

Auster dialogarà amb l’escriptor i periodista Antoni Lozano en el marc previ al Festival Internacional de Literatura Kosmopolis.

En aquest Diari d’hivern, Auster parteix de l’arribada dels primers senyals de la vellesa per rememorar episodis de la seva vida.

I d’aquesta manera, se succeeixen les històries: un accident infantil mentre jugava al beisbol, el descobriment del sexe, les masturbacions adolescents i la primera experiència sexual amb una prostituta, el record dels seus pares, un accident de cotxe en el qual la seva dona queda ferida, l’estada a París, una llarga llista comentada de les 21 habitacions en les quals ha viscut al llarg de la seva vida fins a arribar a la seva residència actual a Park Slope, els seus atacs de pànic, les històries dels seus avis, els seus dos primers matrimonis fracassats i el llarg i feliç matrimoni actual, la visió d’un vell thriller per televisió i les reflexions que comporta, les visites a la família de la Siri, els viatges, les passejades, la presència de la neu, el pas i la ferida del temps, la consciència del cos que envelleix…

En definitiva, el trencaclosques d’una vida a través de vivències, sensacions i records. Un autoretrat magistral construït amb la passió, la desbordant creativitat literària i la vivor exemplar de la prosa que ja són els senyals d’identitat d’aquest escriptor estimat pels lectors i admirat per la crítica.Paul Auster

Diari d’hivern va ser publicat primer en la seva versió electrònica el 2 de febrer coincidint amb el 65è aniversari del seu autor.

L’entrada a aquesta activitat té un preu simbòlic de 3€. Encara queden places, si voleu gaudir de la presència d’aquest magnífic escriptor podeu comprar les entrades aquí.

Al següent enllaç podeu consultar totes les obres que tenim sobre Paul Auster a les Biblioteques de Vilanova.

No hi ha comentaris

Simple Minds

5×5 TourAhir, 16 de febrer, la banda escocesa Simple Minds va actuar a la Sala Razzmatazz de Barcelona.

Aquest concert s’emmarca dins la gira anomenada 5×5, on el grup reivindica els seus cinc primers àlbums, enregistrats entre 1979 i 1982. Durant el concert toquen exclusivament cinc cançons de cada un d’aquests àlbums (ara reeditats en un caixa amb format de luxe i material inèdit ).

Els àlbums Life in a day (1979), Reel to real cacophony (1980), Empires and dance (1980), Sons and fascination/sister feelings call (1981) i New gold dream (81/82/83/84) (1982) son el reflex d’una de les èpoques més creatives del grup, que va irrompre a la escena musical anglesa amb un estil proper a la new wave i va anar evolucionant cap a un estil més romàntic, passant per la música experimental, el rock progressiu i la electrònica.

En el següent enllaç accedireu a la playlist que hem preparat en l’espai de les Biblioteques de VNG a Spotify i on podreu escoltar aquests àlbums, clicant aquí:

Playlist

Autors d’himnes generacionals com Alive and kicking o Don’t you (forget about me), de la banda sonora de la mítica pel·lícula de John Hughes, El club de los cinco, la banda només manté dos membres de la formació original, el cantant Jim Kerr i el guitarrista Charlie Burchill.

Des de la seva formació a finals dels anys ’70 a Glasgow s’han mantingut en actiu, amb moments d’alts i baixos, però sense arribar mai a l’èxit que van tenir als anys ’80.

Sempre s’han mostrat com una banda compromesa i sensible als problemes actuals de la societat. L’any 1985 van participar al mític concert Live Aid des de Filadèlfia i el 1989 van composar la cançó Mandela Day, en homenatge al dirigent sud-africà que estava a la presó. També han col·laborat intensament amb l’organització Amnistia Internacional.

Simple Minds Band

L’últim disc d’estudi de la banda es va publicar al 2009 sota el títol Graffitti Soul.

Us deixem amb la banda en directe a la Sala La Riviera de Madrid interpretant Pleasantly disturbed.

No hi ha comentaris

Ciutats de llibre: Los Àngeles

Los Àngeles skyline

Aquest mes de febrer al cicle Ciutats de llibre ens traslladem a l’assolellada Los Àngeles. Platges infinites, palmeres, glamur, Hollywood… però també pobresa, crim i corrupció.

Amb el llibre No hay bestia tan feroz i la pel·lícula L.A.Confidential ens aproparem una mica més a la part mes fosca d’aquesta ciutat feta d’altres ciutats, sense una història definida però representada en múltiples ocasions a la literatura i el cinema.

No hay bestia tan ferozNo hay bestia tan feroz d’Edward Bunker, publicada l’any 1973, va ser escrita integrament a la presó. L’èxit de vendes de la novel·la va agafar en Bunker de nou entre reixes, on va passar almenys vint anys de la seva vida per diversos crims. Finalment sortí l’any 1975 i va reconduir la seva vida cap a la escriptura gràcies a l’ajuda de Louise Wallis, una estrella de Hollywood retirada.  Bunker també es va dedicar a actuar i va fer-ho en pel·lícules com Reservoir Dogs de Quentin Tarantino (1991).

La novel·la comença quan Max Dembo, al que podríem considerar com l’alter d’ego del mateix Bunker, torna a Los Àngeles sota llibertat condicional després de vuit anys a la presó i decideix canviar de vida. Però, com era d’esperar, les circumstàncies faran que acabi fent el que millor sap fer…delinquir.

Edward BunkerDins aquest llibre trobem atracaments, pallisses, fugides, cotxes robats, plans fracassats, prostitutes, policies i ionquis. Trobarem el dia a dia de tota aquesta gent que viu als baixos fons, als barris més pobres de la ciutat i que fa el que pot per sobreviure.

A diferència d’altres novel·les de gènere negre o criminal, aquí trobem una narrativa viva, sincera, una veu que parla intensament des de la pròpia experiència. Els personatges parlen per si mateixos, amb un narrador en la distància, que no vol jutjar les seves criatures. Dembo és pregunta constantment: Qui sóc jo? al mateix temps que “tot importa una merda”.

L.A. ConfidentialL.A. Confidential, dirigida per en Curtis Hanson, està basada en la novel·la de James Ellroy, famós escriptor de novel·la negra, que casualment ha prologat l’edició espanyola de la novel·la d’en Bunker.

Ens trobem a Los Ángeles, als anys ’50. Tres policies molt diferents entre ells, Bud White, Jack Vincennes i Ed Exley, acaben investigant conjuntament un complicat cas d’assassinat múltiple. La pel·lícula ens mostra el món de les drogues, la prostitució de luxe, el crim organitzat i la corrupció que existeix dintre el mateix departament de policia.

Curtis HansonLa trama es complexa, els tres policies van esbrinant coses independentment i el que, al principi sembla un robatori amb violència acaba relacionat amb els negocis del capo mafiós més important de la ciutat. Tot adobat amb l’aparició d’una femme fatale que desperta els baixos instints dels tres protagonistes.

Mentre que No hay bestia tan feroz ens parla dels baixos fons i dels barris pobres de Los Àngeles als anys ’70 amb la veu de uns delinqüents amb els que el lector acaba empatitzant,

L.A.Confidential ens parla de la difosa línia que existeix entre el bé i el mal en un ambient fred, analític, al contrari que a la novel·la d’en Bunker, on es pot notar l’adrenalina que corre per les venes d’aquests personatges que viuen la vida amb intensitat.

En definitiva, no hi tanta diferència quan s’entra al joc dels lladres i serenos. Pot ser l’esperit de la ciutat que influeix d’aquesta manera en els protagonistes de les dues obres? O la societat en general?

Los Àngeles

Aquí, podeu consultar tot els documents que hi ha a les Biblioteques de Vilanova sobre aquesta ciutat.

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

No hi ha comentaris

Pàgina Següent »