Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per Novembre, 2011

Selecció de novetats – Desembre

Capcelera

Ja podeu trobar a la Biblioteca Armand Cardona la nova selecció de novetats, en aquest cas la corresponent al mes de desembre, que inclou documents dels diferents fons de la Biblioteca: adults i infantil (lectura i coneixements), música, cinema, fotografia i còmics.

Entre les novetats per adults us volem recomanar el llibre de Toni Soler, 14 d’Abril. Macià contra Companys. El llibre parla dels tres dies que Catalunya va ser una república sobirana i de les dues maneres que aquests dos homes tenien d’entendre la política. Recentment s’ha estrenat la pel·lícula del mateix títol, realitzada per Manuel Huerga i produïda per Francesc Escribano.

Pel que fa a les novel·les, destaquem el darrer llibre de l’escriptor Javier Marías, Los enamoramientos. La Maria, la narradora i protagonista de la història, esmorza cada matí al mateix bar on coincideix amb un matrimoni que sembla molt feliç i agradable. Un dia, deixen d’anar per la cafeteria i la Maria, moguda per la curiositat, acaba esbrinat que l’home a mort de manera tràgica i absurda.

Entre els còmics destaquem Mi organismo en obras de l’extremeny Fermín Solís. Es tracta d’un nou episodi de les aventures d’en Martín Mostaza, alter-ego de l’autor. Després de Los días más largos i El año que vimos nevar, trobem a un Martín ja adolescent, amant dels còmics, obsessionat amb la religió i obligat a treballar durant els estius amb el seu pare fent de paleta.

Portades 1

A la secció infantil trobem una nova adaptació del clàssic de Lewis Carroll, Alícia al país de les meravelles, en aquesta ocasió il·lustrat per la francesa Rebecca Dautremer, que amb els seus dibuixos vol allunyar-se d’altres versions d’aquesta història com la de la casa Disney.

Dins la secció infantil també us volem destacar una altra adaptació, en aquest cas cinematogràfica, de la sèrie de novel·les d’en Jeff Kinney, El diari d’en Greg. Greg Heffley és un nen de 12 anys que està a punt de començar l’escola secundària. Al seu diari descriu les seves aventures quotidianes amb els seus companys i el seu desig de convertir-se en un noi popular a l’escola.

Pel que fa a la música us presentem el darrer treball del desaparegut “cantaor” Enrique Morente, Morente+Flamenco. Inclou els seus millors directes amb col•laboracions d’altres artistes com Manolo Sanlúcar, Pepe Habichuela, Alain Pérez o Montoyita.
 
Per últim, a la secció de cinema us recomanem la pel·lícula Pa negre, l’adaptació cinematogràfica de la famosa novel·la d’Emili Teixidor que representarà a Espanya a la propera edició dels premis Oscar.

Portades 2

En el següent enllaç us podeu descarregar el full d’aquest mes: Selecció de novetats – Desembre

No hi ha comentaris

Hora del conte: El rei cec

Tardor de contes solidarisEl passat dissabte 26 de novembre, la Biblioteca va acollir la cloenda del cicle Tardor de contes solidaris 2011 – És aquest el món que vols? organitzat per les ONGD de Vilanova i la Geltrú amb l’explicació del conte El rei cec.

Amb aquest conte vam viatjar a l’Índia i vam aprendre que les coses importants no sempre es poden veure amb la vista.

La narració va anar a càrrec de membres de la Fundació Ramon Martí i Bonet contra la ceguesa.

Aquest cicle es va iniciar el passat 24 de setembre i s’han explicat set contes a diferents a les biblioteques i ludoteques de la ciutat.

Foto 2

1 comentari

Nou racó “Llibres-joc”

jugando.jpg

Un dels aspectes més importats de l’aprenentatge lector és la “lectura per plaer”, passar una bona estona davant d’un llibre a través del relat o les seves il·lustracions, però també hi ha molts llibres que ens ofereixen passar-ho bé a través del joc. A la Cardona hem seleccionat i hem adquirit un munt de llibres per passar-ho molt bé a l’hora que aprenem.

79.JPG

I per què els puguis localitzar fàcilment, hem creat un nou racó que els recull tots:

RACÓ DELS LLIBRES JOC

Tots els llibres d’aquest nou espai estan identificats amb el pictograma de la CDU (Classificació Decimal Universal) que correspòn a Joc, el número 79. Estaran exposats uns dies al plafó del final de la sala, i després els trobaràs a la zona de petits lectors…

jocs.JPG

Trobaràs llibres per buscar objectes, en Wally, els animals del zoo, barrufets, l’Astèrix, el món del futbol, Egipte… Per crear els laberints més meravellosos que et puguis imaginar, per desxifrar enigmes i misteris… per descobrir què hi ha dins d’una ciutat o dins d’un vaixell pirata.

la-foto.JPG

Vine a la Cardona i descobreix el món dels llibres per jugar!

2 comentaris

Rànquing musical: els CDs més prestats a la Xarxa

Us presentem el rànquing dels documents més prestats durant els mesos de juliol, agost i setembre de 2011 a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona, segons l’índex de préstecs realitzats. Això no vol dir que siguin els millors, però el que si que és indiscutible es que són els més “mediàtics”.

Els primers

La llista l’encapçala la col·lecció 100 greatest musicals, composta per 6 CDs, i que ens ofereix una selecció de les millors cançons de pel·lícules entre els anys 1927 i 2010, o sigui, de la història del cinema. El segon lloc és pel darrer treball dels Manel, 10 milles per veure una bona armadura, que també tenen el quart lloc amb el seu anterior treball Els millors professors europeus; el tercer lloc és per revisar els èxits de tres dels grans músics de la història com són Ella Fitzgerald i els germans George i Ira Gershwin en un dels famosos songbooks de la cantant.

Els Manel i els seus èxits

El 5è, 6è i 7è lloc són per treballs editats més recentment: començant pel darrer treball dels R.E.M., Collapse into now, la banda sonora de la pel·lícula Chico & Rita, realitzada per Bebo Valdés, i un altre dels grans exponents del nou pop català, els Amics de les Arts i el seu aclamat Bed & Breakfast.

Els més prestats

Cantant i jugant…Tanquen aquest top9 dos treballs ben diferents: en el 8è lloc un recopilatori de cançons per infants que recull temes d’artistes habituals d’aquest gènere com el Xesco Boix o l’Ara Va de Bo, i en el 9è lloc trobem als Radiohead amb el seu darrer treball, The King of limbs.
 
A continuació us referenciem tots els treballs tractats anteriorment i us els enllacem perquè els pugueu consultar i escoltar a les Biblioteques Municipals de la ciutat:

1) 100 greatest musicals
2) 10 milles per veure una bona armadura, de Manel
3) Ella Fitzgerald sings the George and Ira Gershwin song book
, de George  Gershwin
4) Els millors professors europeus, de Manel
5) Collapse into now
, de R.E.M.
6) Chico & Rita
, de Bebo Valdés
7) Bed & breakfast, dels Amics de les Arts
8/ Cantant i jugant: les millors cançons de participació, de Xesco Boix, Ara Va  de Bo, La Pataqueta
9) The King of limbs, de Radiohead

No hi ha comentaris

‘Un método peligroso’: o Freud versus Jung

Presentació ‘Un mètode perillós’

Aquest divendres, 25 de novembre, s’estrena el darrer film del director canadenc David Cronenberg i que es titula A dangerous method (Un mètode perillós). Amb Viggo Mortensen, Michael Fassbender i Keira Knightley en els papers protagonistes, s’espera com una de les pel·lícules de la temporada i comença a sonar com una de les que podria tenir un paper destacat en el propera edició dels Oscars de Hollywood.

Un método peligrosoUn método peligroso és una poderosa història de descobriment sexual i intel·lectual basada en esdeveniments reals a partir de la turbulenta relació entre el jove psiquiatra Carl Jung (Michael Fassbender), el seu mentor Sigmund Freud (Viggo Mortensen) i Sabina Spielrein (Keira Knightley). A aquest trio s’afegeix Otto Gross (Vincent Cassel), un pacient llibertí decidit a traspassar tots els límits. Aquesta exploració de la sensualitat, de l’ambició i de l’engany arriba al seu moment més àlgid quan Jung, Freud i Sabina es reuneixen abans de separar-se definitivament i canviar la direcció del pensament modern. Aquesta cinta torna a unir al productor Jeremy Thomas i a David Cronenberg després de la seva col·laboració en El almuerzo desnudo (1991), adaptada a partir de la novel·la de William Burroughs, i de la controvertida Crash (1996).

En paraules del crític Alejandro G. Calvo “Un método peligroso suposa un salt totèmic al retratar l’amoralitat existent sota els gests nobles de la burgesia de finals del segle XIX així com de traçar una mirada antropològica cap a una societat que seria la responsable d’algunes de les majors barbaritats del segle XX. […] Una pel·lícula excepcional, fruit de la ment d’un cineasta privilegiat que demostra que encara és capaç de sacsejar les nostres consciències sense deixar de commoure’ns fins el més profund.” 

David CronenbergDavid Cronenberg, nascut a  Toronto (Canadà) el 1943, és un dels principals iniciadors del què es coneix comunament com “body horror” o horror corporal. Aquest estil de fer pel·lícules explora les pors de la gent per la transformació i la infecció corporals. A la primera meitat de la seva carrera, va explorar aquests temes sobretot amb el terror i amb la ciència-ficció, tot i que el seu treball s’ha ampliat més enllà d’aquests gèneres, com demostren els seus treballs més basats en la representació de la violència. Entre la seva obra destaquen títols com: La mosca (1986), Inseparables (1988), Una història de violència (2005) i Promesas del este (2007), i totes elles les podeu trobar a les Biblioteques Municipals de VNG.

Films de David Cronenberg

Igualment, si voleu aprofundir en la vida dels personatges d’aquest film i, per extensió, en la teoria del psicoanàlisi proposada per ells, podeu consultar algun dels següents documents que també trobareu a les Biblioteques Municipals de VNG:

– Freud y Jung: exploradores del inconsciente
– Freud o Jung?
– Sigmund Freud – Autobiografía: historia del movimiento psicoanalítico
– Freud: el misterio del alma
– Sigmund Freud: su visión del hombre
– La Obra de Jung y la psicología de los complejos
– Jung o la búsqueda de la identidad
– La Psicoterapia de C.G. Jung
– Historia del psicoanálisis
– Esquema del psicoanálisis y otros escritos de doctrina psicoanalítica
– La Psicoanàlisi

Us deixem amb el tràiler d’aquest film tan esperat com controvertit:

No hi ha comentaris

L’aprenentatge lector en les primeres etapes

comprension_lectora.gifTots sabem la importància de la lectura en l’aprenentatge dels infants.

La lectura cal entendre-la com una font de plaer, com una eina per adquirir coneixement que cal enfocar com un hàbit més on l’adult ha de mantenir un paper actiu i acompanyar l’infant en aquest procés:

0 a 12 mesos

•L’infant no és capaç de respectar el material llibre. Se li han d’oferir materials que puguin xupar, trencar, tocar…
•La lectura és joc, sorpresa.
•Jocs de falda.
•Cançons populars.

12 a 24 mesos

•El llibre ha de formar part de l’oferta de joc de l’infant.lectura2.jpg
•L’infant ha de poder utilitzar el llibre amb llibertat: prestatgeries baixes, a la caixa de joguines… és millor que es “trobi” el llibre que no pas l’adult l’ofereixi constantment.
•Ha de ser de material resistent, cartró, plàstic (per a la banyera).
•Llibres de pestanyes, amb finestres per tocar (estimulen la psicomotricitat fina).
•Imatges clares, identificables, amb referències a la vida real (aprenentatge de nou vocabulari).
•L’argument és poc important i la lletra inexistent o amb un paper secundari.
•És important relacionar el llibre amb moments de lleure i de tranquil·litat, encara que siguin moments breus: banyera, abans d’anar a dormir…
•No renyar l’infant si trenca el llibre involuntàriament.
•Buscar moments per a la lectura compartida.

24 a 36 mesos

•Llibre com a element d’evasió, de descans, de relax…lectura.jpg
•El nen o nena ha de poder seguir la historia: fil conductor, successos, repeticions…
•Moltes vegades es queden amb una sola pàgina, d’altres poden passar-les ràpidament.
•Començarem a anar a la biblioteca (màxim mitja hora). Massa estona és contraproduent per a crear un bon hàbit, es poden avorrir o relacionar la biblioteca amb l’esbarjo, no amb la lectura.
•Llibres com aprenentatge de la vida o sentiments: bolquers, dormir, germans, família…

 A la biblioteca trobareu molts llibres amb aquestes característiques que us ajudaran a compartir la lectura.

2 comentaris

La Música a les Biblioteques Municipals de VNG: Spotify i més

Tradicionalment s’associa la paraula Biblioteca amb el concepte Llibres, però la realitat és tossuda i acaba reflectint la rellevància que altres fons tenen en la col·lecció, i aquest és el cas de la Música.

Les Biblioteques Municipals & SpotifySi bé, fins fa poc, la presència de la música a les biblioteques públiques es limitava a les col·leccions físiques que, fonamentalment, estaven formades per CDs i DVDs musicals, actualment les possibilitats d’aquest fons s’han vist incrementades exponencialment gràcies al desenvolupament de la Web 2.0, amb eines com YouTube o MySpace, i les noves tecnologies, amb opcions d’escolta en streaming com Grooveshark, Spotify o LastFM.

Relacionat amb aquest darrer aspecte les Biblioteques Municipals de la ciutat formen part d’un projecte pilot, dirigit per la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, que pretén treure el màxim profit a aquestes eines i, especialment en el cas de Vilanova i la Geltrú, a l’Spotify.

Spotify ofereix, entre altres moltes coses, la possibilitat d’escoltar en streaming, on line, sense necessitat de descarregar les cançons, un ampli catàleg que s’actualitza constantment i que conté gran part dels treballs que es van publicant en el mercat.
Si bé té l’inconvenient que s’ha de descarregar un petit programa que s’ha d’instal·lar a l’ordinador o al mòbil, ofereix, en la seva versió gratuïta, unes possibilitats àmplies d’escolta “a la carta”.

Les Biblioteques Municipals disposen d’un compte a Spotify i a partir d’ara ofereixen un servei més als ciutadans i completen la seva oferta musical amb una selecció de novetats mensual dels nous treballs que van sortint al mercat, fent seleccions musicals relacionades amb esdeveniments de ciutat, com poden ser el FiMPT, el Faraday, el NowaReggae o la programació de l’Auditori Eduard Toldrà.

Les Biblioteques Municipals de VNG a Spotify

Així doncs, les Biblioteques fan un pas endavant i amb l’ús d’aquesta tecnologia, i complementant-lo amb d’altres com YouTube i MySpace als blocs, optimitzen la seva tasca: seleccionar els millors continguts i posar-los a la disposició del ciutadà en el menor temps possible.

Podeu consultar la darrera selecció que hem fet, la de novembre, al següent enllaç: Les novetats – Novembre 2011

Òbviament això és un complement al que representen les col·leccions musicals que les Biblioteques disposen, amb un gran valor cultural i patrimonial, i que alhora es veu recolzat per altres iniciatives que des de les Biblioteques Municipals es desenvolupen i que a continuació es relacionen:

Secció musical de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell

– El blocs de les Biblioteques de VNG, Fora del prestatge i Una mar de lletres, tenen categories on es poden consultar notícies musicals
– Seleccions de novetats periòdiques que es posen a disposició dels usuaris
– Seguiment de la producció musical de la ciutat per nodrir la Col·lecció local de les biblioteques [La biblioteca Joan Oliva ha incorporat recentment una col·lecció de CDs descatalogats].
– Editar guies de lectura (com la que cada any es fa amb motiu del FiMPT o la dedicada al Nou Pop Català)
– Altres activitats com ara el Més de la música que es va celebrar el juny de 2011 a la biblioteca Joan Oliva o El tastet del 31è FiMPT que va tenir lloc a la biblioteca Armand Cardona el juliol de 2011.
– La col·lecció de revistes, amb títols referents com Rock de lux, MondoSonoro, Enderrock, Audioclásica, Scherzo i molts més.

1 comentari

Mamut, els meus primers còmics

Mamut, el meu primer còmic

Mamut, és una col·lecció de còmics dissenyada i pensada exclusivament per als més petits de la casa. Dirigida per Ed i Max Luchini, va començar a publicar al 2008 i aquest 2011 ja compta amb més de vint títols publicats en català, castellà i francès en tres línies ben diferenciades:

• A partir de tres anys:  la característica principal es que gairebé no hi ha text. El relat es manté mitjançant les vinyetes amb dibuixos.

Open publication – Free publishingMore comics

• A partir de sis anys: a aquesta edat els nens ja tenen incorporat el llenguatge visual i s’han familiaritzat amb el món de les paraules. Les històries que expliquen aquests còmics miren de connectar amb les fantasies dels nens d’aquesta edat: aventures, somnis, humor…

Open publication – Free publishingMore comics

• A partir de nou anys: aquests històries ja tenen més vocabulari i són més complexes, per aconseguir un altre tipus de diversió.

Mamut còmics és una iniciativa de l’editorial de Barcelona, Bang Ediciones i hi han col·laborat autors de la categoria de l’Àlex Fuentes, Fermín Solís, Juan Berrio i Sergio Mora, entre molts d’altres.

A les Biblioteques de Vilanova podeu trobar aquests còmics. Seguiu aquest enllaç al nostre catàleg.

Si voleu estar informats de totes les novetats d’aquesta iniciativa tan interessant els podeu seguir a facebook o al seu blog.

1 comentari

Temps de miracles d’Anne-Laure Bondoux

Temps de miraclesEn Kumail, un nen de set anys, fuig de les guerres del Caucas amb la Glòria, una jove de passat misteriós, que se n’ha fet càrrec després de la mort de la seva mare. El seu objectiu és França, la seva pàtria d’origen. Per arribar a la seva destinació hauran de patir penalitats i perills que afectaran la seva relació.

Una història commovedora, en què el jove protagonista cerca aclarir la seva autèntica identitat, enmig d’un món ple de personatges desconeguts i sovint predisposats a la violència com a recurs de subsistència.

Anne-Laure Bondoux (1971) Anne-Laure Bondouxés una escriptora francesa, sobretot de llibres adreçats al públic juvenil.

Es va llicenciar en literatura moderna i està especialment interessada en l’escriptura. Ha organitzat diversos tallers d’escriptura per a nens amb dificultats per la qual cosa va rebre el premi Fundació de França.

Durant molts anys va treballar com a periodista a les revistes J’aime lire i Maximum però des de l’any 2000 es dedica exclusivament a la literatura.

Les seves novel·les han estat traduïdes a més d’una vintena de llengües i han estat guardonades amb diversos premis tan a França com a l’estranger.

El Club de lectura per a nois i noies de la Biblioteca Armand Cardona es reunirà per comentar aquest llibre el dissabte 17 de desembre a les 17 h. Us esperem!!!

No hi ha comentaris

Los enamoramientos de Javier Marías

Los enamoramientosJavier Marías (Madrid, 1951) és escriptor, traductor i editor. Des del 2006 és membre de la Real Academia de la Lengua Española (RAE), on ocupa el seient R.

Fill del filòsof Julián Marías, va passar part de la seva infantesa als Estats Units, doncs el seu pare no podia donar classes a la universitat per haver estat a la presó per ser republicà. Junt amb Ortega i Gaset va fundar l’Institut d’Humanitats i va donar classes a diverses universitats dels EUA. La família tornà a Espanya al 1964 i en Marías pare va entrar a formar part de la RAE.

En Javier Marías va estudiar Filosofia i Lletres a la Universitat Complutense de Madrid. Familiar dels cineastes Jesús i Ricardo Franco va col·laborar amb ells com a traductor i guionista..

Va publicar la seva primera novel·la al 1970 i des d’aleshores no ha deixat de publicar novel·les, però també relats curts, articles periodístics i assaigs. Entre 1983 i 1985 va donar classes de Literatura espanyola i traducció a la Universitat d’Oxford i entre 1987 i 1992 a la Complutense de Madrid.

Javier MaríasMarías té l’honor d’haver estat triat per la prestigiosa editorial anglesa Penguin per publicar set dels seus llibres dins la col·lecció Modern Classics a partir d’agost del 2012. Aquest espai havia estat reservat només per autors com García Lorca, Borges, Neruda, Octavio Paz y García Márquez.

Los enamoramientos es la seva darrera novel·la, després de l’èxit de la seva trilogia de més de 1.600 pàgines, Tu rostro mañana. Marías porta 40 anys de carrera literària i ho han commemorat amb la reedició de la seva primer obra, Los dominios del lobo.

La Maria, la narradora i protagonista de la història, esmorza cada matí al mateix bar on coincideix amb un matrimoni que sembla molt feliç i agradable. Un dia, deixen d’anar per la cafeteria i la Maria, moguda per la curiositat, acaba esbrinat que l’home a mort de manera tràgica i absurda.

Aquest és el punt de partida per parlar de molts dels temes recurrents a l’obra de Marías, com ho són l’atzar, els secrets, la memòria, la traïció o la mort. I també, es clar,  per parlar de l’estat de l’enamorament, associat generalment a una cosa positiva i que sembla que en nom de l’amor es pot justificar tot, tant les accions nobles i generoses com les més indignes. 

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç: Los enamoramientos – Javier Marías

El Club de lectura d’adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el dissabte 17 de desembre a les 17:30h. Esteu convidats a participar-hi!

Us deixem amb un vídeo de l’escriptor parlant dels riscos d’enamorar-se durant la presentació de la novel·la.

4 comentaris

Pàgina Següent »