Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per Agost, 2011

Marxem de vacances!!!

A l’igual que la Biblioteca, a partir d’aquest dissabte i fins l’1 de setembre, el Bibliobloc romandrà de vacances. Tornarem al setembre amb més notícies i les nostres seccions habituals: Novetats, Clubs de Lectura, Al dia, Bibliojunior…

devacances

Durant aquesta quinzena es mantindrà oberta la biblioteca Joan Oliva de dilluns a divendres de 10 a 20h.
A partir de l’1 de setembre les Biblioteques de la Xarxa Municipal recuperaran el seu horari habitual.

En el següent document trobareu alguns suggeriments per passar distrets aquests dies que resten d’estiu:

 

L’estiu desperta els sentits!

View more documents from bvilanovagact

Us deixem amb la cançó de l’estiu. Fins aviat!

No hi ha comentaris

Viatges culinaris III – Àfrica

Àfrica és un continent desconegut per a molts de nosaltres, sobretot des de la vessant gastronòmica. Però el continent africà és immens, de molts colors, molts aromes i molts sabors.

OkraNo existeixen ingredients completament africans, però es pot dir que alguns d’ells s’empren en regions àmplies. Un exemple és l’okra, una hortalissa utilitzada freqüentment en estofats; l’oli de palmell, en les preparacions de certs guisats; o el fufu, com a acompanyament de tot tipus d’estofats i salses.

Estofat de vedella amb fufuPer regla general, el principal menjar dels africans consisteix en una barreja de verdures, llegums i en algunes ocasions carn. La caça és un dels elements més característics. La carn de vaca, la d’ovella i la de cabra són massa cares per als habitants d’Àfrica en general, és per aquesta raó per la qual es reserva per als dies festius. Pel contrari, el peix és abundant en les zones costaneres.Cuscús marroquí

La zona africana més propera a nosaltres és el Magreb, que inclou els països del Marroc, Tunísia, Argèlia, Mauritània, Sahara occidental i Líbia. Els aliments emprats en aquesta zona estan marcats per les normes de l’Islam, per aquesta raó no es menja porc, però si existeix com a denominador comú la carn de be i les aus. El més afamat i comú dels ingredients magrebins és el cuscús.Tajine de xai

L’instrument comú a les cuines del Magreb és el tajine, omnipresent en tots els menjadors, restaurants i llocs de menjar.

Per conèixer més sobre la cuina del continent africà podeu anar a les biblioteques de Vilanova on trobareu, entre altres, els següents llibres:
Àfrica des dels fogons
Un viaje gastronómico por el norte de África

Bon profit!!

No hi ha comentaris

L’aigua

gota.jpgL’aigua és un compost químic transparent, inodor, insípid, químicament format per hidrogen i oxigen, de fórmula empírica H2O, el qual, és el constituent majoritari de la pluja, mars, llacs, rius…

A temperatura ambient l’aigua pura és líquida, inodora, insípida i incolora, tot i que adquireix una lleu tonalitat blava en grans volums, a causa de la refracció de la llum en travessar-la, ja que absorbeix amb major facilitat les longituds d’ona llarga (vermell, taronja i groc) que les longituds d’ona curta (blau, violeta), desviant lleugerament aquestes últimes, provocant que en grans quantitats d’aigua aquestes ones curtes es facin apreciables. És l’únic compost que pot estar en els tres estats (sòlid, líquid i gas) a les temperatures que es donen en la Terra.

L’aigua és fundamental per a totes les formes de vida coneguda. Els humans consumeixen aigua potable. Els recursos naturals s’han tornat escasos amb la recent població mundial i llur disposició en diverses regions habitades és la preocupació de moltes organitzacions governamentals.

EL CICLE DE L’AIGUA

aigua.jpgEl cicle de l’aigua, conegut formalment com cicle hidrològic, intenta explicar al continu intercanvi d’aigua dins de la hidrosfera, entre l’atmosfera, l’aigua superficial i subterrània i els organismes vius. L’aigua canvia constantment la seva posició d’una a una altra part del cicle d’aigua, implicant bàsicament els següents processos físics: evaporació dels oceans i altres masses d’aigua i transpiració dels éssers vius (animals i plantes) cap a l’atmosfera, precipitació, originada per la condensació de vapor d’aigua, i que pot adaptar múltiples formes, escolament, o moviment de les aigües superficials cap als oceans.

http://www.edu365.cat/primaria/muds/natural/aigua/imatges/cicle_aigua.swf

L’AIGUA: UN BE ESCÀS

Els recursos d’aigua de què disposen les persones són molt limitats i, a més, la distribució de les pluges és desigual al planeta, per la qual cosa la disponibilitat d’aigua no és igual a tot arreu.
beescas.jpgLes condicions climàtiques fan que l’aigua sigui un be escàs i mal distribuït. Uns 2000 milions de persones de 80 països d’arreu del món viuen en zones amb escassesa crònica d’aigua, i, a mesura que les poblacions humanes i animals vagin creixent, la crisi serà pitjor.
La quantitat d’aigua que consumeixen els diferents països està en funció del grau de desenvolupament tecnològic de la societat. Els països més desenvolupats com ara Estats Units o la Unió Europea consumeixen grans quantitats d’aigua per fer front a l’agricultura i la ramaderia intensiva, a la generació d’energia i al desenvolupament de les activitats industrials.
Les necessitats d’aigua són cada vegada més grans, però els recursos són limitats. Només un ús racional de l’aigua pot permetre que l’activitat de les persones i el desenvolupament siguin compatibles amb els recursos existents.

 

3 comentaris

Ja és temps de Festa Major. Viu-la!

Festa Major 2011La Festa Major ja ha arribat a la ciutat i com cada any la Biblioteca Armand Cardona Torrandell ja participat amb l’organització d’un taller adreçat al públic infantil i que té algun motiu de la Festa com a argument: Emporta’t una bossa per Festa Major.

En aquesta ocasió els nens i nenes que van assistir-hi el passat 28 de juliol van gaudir d’una activitat que els hi va permetre endur-se’n cap a casa una bossa decorada amb motius de la Festa Major (drac, diables, mulasses,…) i que podeu veure a continuació:

Per la seva banda la Biblioteca Joan Oliva acull l’exposició Imatges de Festa Major. Vilanova i la Geltrú, del 1950 al 2010 que reuneix una mostra de fotografies que formen part de la Col·lecció local de la Biblioteca Joan Oliva i Milà i de l’Arxiu Comarcal del Garraf. Inclou també una selecció procedent de la publicació Mosaic festiu de Vilanova i la Geltrú. Núm 1 La Festa Major de 1947 a 1955, editat pels Amics del Drac de la Geltrú al 1994. Aquesta mostra es pot visitar entre els dies 16 i 31 d’agost.

Sota el lema “Viu l’explosió de colors” inspirat en el cartell d’aquest any ja fa dies que estem gaudint de la nostra Festa i arriben els “dies forts”: el Cercavila de la vigília, el Castell de focs, el Vot del Poble o el Cercavila de l’Imaginari.

Des de la Biblioteca Armand Cardona desitgem que gaudiu de la nostra festa i perquè us aneu ambientant us deixem amb l’espectacular lipdub que els pabordes d’aquesta any han organitzat:

Visca la Festa Major!

No hi ha comentaris

Estrena de ‘Capitán América: el primer vengador’

Pòster de “Capitán América: el primer vengador”Aquesta setmana li toca el torn a la darrera pel·lícula inspirada en el món del còmic: Capitán América: el primer vengador, amb guió de Christopher Markus, Stephen McFeely i Joss Whedob, i basat en el personatge de còmic de Marvel.Rodatge de la pel·lícula

El Capità Amèrica (Steven “Steve” Rogers) és un superheroi patriòtic creat el 1941 per les historietes de Joe Simon i Jack Kirby. Va ser creat com un element de propaganda durant la Segon Guerra Mundial, de manera que representava a una Amèrica lliure i democràtica que s’oposava a una Europa imperialista i guerrera. Va tenir un gran èxit entre el públic, però amb la fi del conflicte va perdre popularitat, malgrat l’intent de reciclar-lo com a caçador de comunistes els primers anys de la Guerra Freda.

Al 1964, Stan Lee va decidir fer-se càrrec del personatge i el va privar dels elements nacionalistes que tenia a l’origen, però li va donar una nova sensibilitat i humanitat, i molt sovint les seves històries es van utilitzar per denunciar la corrupció i les desigualtats socials presents a la societat nord-americana.Una escena de la pel·lícula

Al segle XXI, el Capità Amèrica és un paradigma dels valors humans per sobre de governs i d’ideologies polítiques, desmarcant-se clarament dels seus orígens als anys 40. Steve Rogers, el Capità Amèrica, és l’exponent del perfecte superheroi que anteposa la seguretat del ciutadà a la seva pròpia i és capaç de rebel·lar-se contra el seu propi govern si anés en contra de les seves idees de justícia, llibertat i igualtat.

En la pel·lícula que s’estrena divendres, el Dr. Abraham Erskine és un científic que treballa en el Projecte Portada de “La muerte del Capitán América: el hijo caido”Renaixement: mitjançant un sèrum experimental, podrà crear súper soldats que lluitaran contra els nazis. Steve Rogers s’oferirà com a voluntari per provar-lo i es convertirà aleshores en el Capità Amèrica que, juntament amb Bucky Barnes i Peggy Carter, combatrà contra l’organització Hydra, dirigida pel malvat Crani Roig.

A les biblioteques de Vilanova podeu llegir: La muerte del Capitán América: el hijo caido.

I per fer boca a continuació teniu el tràiler de la pel·lícula:

No hi ha comentaris

75è aniversari de la mort de Federico García Lorca

Federico García LorcaAquest mes d’agost farà 75 anys de la mort de Federico García Lorca, executat després de la sublevació militar de la Guerra Civil espanyola.
 
Sembla ser que els ambaixadors de Colòmbia i Mèxic, en previsió de què el poeta pogués patir un atemptat degut a la seva posició com a funcionari de la República, li van oferir l’exili, però Lorca va refusar les ofertes i va marxar a la seva casa de Granada a passar l’estiu. Políticament, mai es fa afiliar a cap partit i mai va discriminar o es va distanciar dels seus amics per qüestions polítiques.Lorca llegint en un homenatge a Maria Teresa León i Rafael Alberti el febrer del 1936

El 16 d’agost del 1936 va ser detingut a lasa del seu amic poeta Luís Rosales a causa d’una denúncia anònima. L’ordre d’execució la va donar el governador civil de Granada, José Valdés Guzmán, qui va ordenar a Ramón Ruíz Alonso la detenció de Lorca.

Els germans LorcaLa matinada del 18 d’agost, en el camí que va de Víznar a Alfacar, a la província de Granada, Federico García Lorca va ser afusellat, segurament per qüestions territorials (alguns terratinents molt conservadors tenien rancúnia al pare de Lorca perquè era un terratinent progressista), però també per la seva afinitat amb el Front Popular i per ser obertament homosexual. I el seu cos va ser enterrat en una fossa anònima en algun lloc d’aquells indrets.Vista del Parc Federico García Lorca a Alfacar (Granada)

L’any 2009, amb la Llei per a la Recuperació de la Memòria Històrica, es decideix obrir la fossa on suposadament descansaven les restes del poeta. Però no s’hi van trobar.

Poeta, dramaturg i prosista espanyol adscrit a la Generació del 27, és el poeta de més influència i popularitat de la literatura espanyola del segle passat, i com a dramaturg, se’l considera un dels puntals del teatre espanyol del segle XX, juntament amb Valle-Inclán i Buero Vallejo.

La vida i la mort de Lorca són temes que s’han tractat sovint en la literatura, i alguns exemples són:
Granada en 1936 y el asesinato de Federico García Lorca
Buñuel, Lorca, Gaudí: el enigma sin fin
Lorca : el último paseo : claves para entender el asesinato del poeta
Vida, pasión y muerte de Federico García Lorca : 1898-1936

No hi ha comentaris