Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per Maig, 2011

Tertúlia literària amb Maria Barbal a la Biblioteca Armand Cardona

El passat dissabte, 28 de maig, ens va visitar l’escriptora Maria Barbal. Per gentilesa de l’Institut de les Lletres Catalanes l’autora es va brindar a fer una xerrada-col·loqui amb els membres dels Clubs de lectura de la Biblioteca.

Maria BarbalMaria Barbal, nascuda a Tremp el 1949, és novel·lista i professora de secundària. Els seus primers llibres són una revisió de l’univers rural de la seva infantesa, “sóc una dona. Nascuda a Tremp, i per tant, trempolina. He viscut la infantesa i primera joventut al Pallars. Centenars de dies al Jussà i uns centenars d’hores al Sobirà”, feta amb una mirada crítica.
Entre la seva obra destaquen títols com Pedra de tartera (1985), la història d’un desarrelament, el recull de contes La mort de Teresa (1986) i Ulleres de Sol (1994), així com les novel·les Mel i metzines (1990) i Càmfora (1992).
A poc a poc va abandonar els temes rurals per a situar les seves històries en contextos més urbans. D’aquesta darrera època s’han de destacar les novel·les Carrer Bolívia (1999), Bella edat (2003), País íntim (2005) i Emma (2008).

Durant aquesta sessió els membres dels clubs van tenir l’oportunitat d’intercanviar opinions sobre la seva obra amb l’escriptora, aquest mateix any han llegit varis llibres d’ella (com Pedra de tartera i Càmfora) i fins i tot han anat al Teatre Nacional a veure la representació que se’n va fer de la primera.

Maria Barbal a la Biblioteca Armand Cardona

Per la seva banda Maria Barbal ha tingut l’oportunitat de copsar la realitat més propera de les biblioteques actuals i en concret d’aquest fenomen tan exitós en aquests darrers temps com és el dels Clubs de lectura, tal i com denoten les seves paraules: “sobta l’èxit dels clubs de lectura, el seu funcionament senzill i efectiu. El resultat, que es podria valorar com d’increment de lectors o de lectures,  d’entreteniment per a gent madura, va molt més enllà. Opino que comporta sovint la millora de la integració de persones diferents en una activitat comuna. L’anàlisi i el comentari d’obres diferents proporciona la possibilitat de dialogar sobre temes diversos, però que, generalment, comporta  un nivell profund de comunicació, d’intercanvi d’experiències, entre les persones que hi participen”.

Maria Barbal a la Biblioteca Armand Cardona

Igualment també és a destacar la rellevància que li dona al paper que juguen les biblioteques en la societat actual: “L’augment del nombre de biblioteques i la renovació de les existents és un element positiu d’importància en la millora social del nostre país en els darrers anys. Sobretot, és destacable el seu aspecte educatiu, dinamitzador de la societat en totes les seves capes. Allí es reuneixen o transiten, en paral·lel o alternadament, persones des de la infància a la tercera edat, de les diferents capes socials, des de l’immigrant nouvingut fins a l’autòcton aposentat”.

A la Biblioteca Cardona s’ofereixen tres clubs de lectura: el Club de lectura d’adults, conduit per Mercè Foradada, el Club de lectura per a nois i noies, conduit per Oscar Adsuara, i el Club de lectura de Teatre, conduit per Josep Ma. Teixell.

Des de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell volem agrair la presència i predisposició de la Maria Barbal, així com la col·laboració de la Mercè Foradada, conductora del Club de lectura d’adults de la Biblioteca, de la Institució de les Lletres Catalanes, coorganitzadora de l’acte, i de tots els assistents que van fer possible que aquesta sessió fos tan profitosa.

No hi ha comentaris

“El país del agua” de Graham Swift

El país del aguaPel mes de juny la lectura escollida és El país del agua, de Graham Swift, unànimement reconeguda com una de les millors novel·les de la literatura britànica de les últimes dècades.

Swift en parla del professor d’història Tom Crick, un professor molt particular i poc convencional. La seva desastrosa situació conjugal, els seu passat, juntament a un present ple de problemes molt curiosos que l’envolten i modifiquen una visió normal de la realitat, el planta davant els seus alumnes rodejat dels més íntims fantasmes, inseguretats, pors i dubtes, que acaben en una estranya manera d’ensenyar la seva matèria amb un temari no oficial.

Les classes del professor Crick són molt particulars: no hi ha dates, ni batalles o paladins victoriosos, gairebé només el passat del mestre i la vella lluita de la seva família contra els pantans anglesos anomenats Fens. Malgrat les directives i les reconvencions de l’escola, Crick abans que dictar el programa de la matèria prefereix parlar de la seva vida, en la que el passat s’apropia del present i la conseqüència d’això és la matèria expositiva amb la qual tracta de sacsejar la classe, explicant l’obstinat estoïcisme dels seus avantpassats per derrotar la porfídia de pantà dels inconstants “Fens”.Graham Swift

Guanyadora dels Premis Guardian i Royal Society of Literature, és una commovedora i brillant reflexió sobre les ambigüitats del coneixement, les impossibilitats de l’amor, i les anades i vingudes del temps.

Graham Swift (Catford, Londres, 1949) es va llicenciar en Literatura Anglesa al Dulwich College, amb un master al Queen’s College de Cambridge i un doctorat a la Universitat de York, que no va concloure per dedicar-se a l’escriptura. Va ser professor durant algun temps a Grècia i en algunes escoles angleses. Ha obtingut també altres premis com el Broker, i algunes de les seves obres han estat portades al cinema, com per exemple El país del agua, dirigida per Stephen Gyllenhaal i protagonitzada per Jeremy Irons i Sinéad Cusak, que interpreten a Tom i Mary Crick.

A continuació podeu veure el trailer de Waterland (1992):

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç: ‘El país del agua’ de Graham Swift

El Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el dissabte 18 de juny a les 17h i la complementarem amb el visionatge de la pel·lícula. Esteu convidats a participar-hi!

3 comentaris

“Doña Rosita la soltera” de Federico García Lorca

Cartell original de “Doña Rosita la soltera”Aquest mes el Club de Lectura de Teatre de la Biblioteca Armand Cardona torna a apropar-se a un clàssic, però aquest cop de la literatura castellana, Federico García Lorca, i Doña Rosita la soltera o El Lenguaje de las flores, escrita un any abans de la seva mort i la darrera estrena en vida.

Sembla ser que García Lorca va escriure la trama inspirat en la vida d’una cosina seva, Clotilde García Picossi, que va mantenir una relació amorosa amb un cosí germà, Máximo Delgado García, que, després de casar-se amb una altra dona a la província argentina de Tucuman, seguia enviant correspondència a Clotilde per fer-li saber que algun dia tornaria i s’hi casaria.

L’obra està situada en una petita ciutat de províncies, a Granada. Una parella que està festejant s’ha de separar per qüestions de feina del nuvi, però abans de separar-se es prometen amor etern malgrat la distància que els ha de separar i el temps que hauran d’estar sense veure’s. El temps passa, però Rosita continua esperant ja que periòdicament va rebent les cartes que ell li envia. Un dia rep una carta on li proposa matrimoni, però a través d’uns poders que ell li enviarà. Aquesta carta mai no arriba i ell cada cop mostra menys interès per les cartes de la noia. Finalment, Rosita rebrà una carta on li comunica que s’ha casat amb una altra dona.

Federico García LorcaPoeta, escriptor i dramaturg espanyol, Federico García Lorca (Fuente Vaqueros, 1898 – Víznar, 1936) és considerat com un dels grans poetes del segle XX i un del autors teatrals de referència en la literatura espanyola.

Al 1919 es va instalar a Madrid, a la Residencia de Estudiantes, on va conèixer alguns dels membres de la Generación del 27, com Juan Ramón Jiménez i Machado, i artistes com Buñuel o Dalí. En aquest ambient, Lorca es va dedicar amb passió no només a la poesia, sinó també a la música i el dibuix, i va començar a interessar-se pel teatre. Podeu consultar al catàleg les obres de Lorca a les biblioteques de Vilanova.

Les darreres obres que va escriure Lorca van ser obres teatrals. I no només participava en la creació, sinó també en l’escenificació i el muntatge de l’obra. En el seu teatre és tan important la qüestió visual com la lingüística, i predomina sempre el dramatisme. A més, reflexen com era d’observador de la parla, de la música i dels costums de la societat rural espanyola.
Les altres obres teatrals de Federico García Lorca són:

Yerma
Mariana Pineda
La zapatera prodigiosa
Bodas de sangre
La casa de Bernarda Alba

La propera trobada del Club de lectura de Teatre es farà el proper divendres 17 de juny a les 17h. Esteu convidats a participar-hi!

No hi ha comentaris

Selecció de novetats – Maig

Selecció de novetats

Ja podeu trobar a la Biblioteca Armand Cardona la nova selecció de novetats, en aquest cas la corresponent al mes de maig, que inclou documents dels diferents fons de la Biblioteca: adults i infantil (lectura i coneixements), música, cinema, fotografia i còmics.

Aquest mes destaquem, entre les novetats per adults un treball col·laboratiu d’envergadura: La Cocina de la salud, llibre realitzat per professionals de la talla de Ferran Adrià, Valentí Fuster i Josep Corbella. De la mà del millor cuiner del món i del cardiòleg de major reconeixement internacional el llibre ens presenta totes les claus, idees, consells i suggeriments per a una alimentació saludable a través d’una profunda reflexió sobre la relació que tenim amb el menjar.

També us volem recomanar la novel·la guanyadora del darrer Premi Scotiabank Giller, La Huella de tu ausencia de Kim Echlin. Aquesta obra ens relata l’experiència vital d’Anne Greves, veritable apassionada de la música negra i coneixedora com pocs dels clubs de jazz de Montreal. Una nit coneix a Serey, un professor cambodjà a l’exili, entre els quals neix un amor incontenible que els torna inseparables. Amb tot, quan la invasió vietnamita permet l’obertura de fronteres a Cambodja, Serey, abandona la seva plàcida terra d’adopció per intentar retrobar-se amb els seus.

Selecció de novetats - Maig 2011

Entre els còmics destaquem la primera novel·la gràfica realitzada per Joaquín Reyes: Ellos mismos. En aquest volum l’autor reuneix més de cent tires còmiques sobre gent cèlebre, “celebrities”, que ve a ser una prolongació del que el còmic i dibuixant ha fet en L’hora chanante i Muchachada nui. Reyes exposa als famosos a l’escarn públic i ho fa deixant-los ser ells mateixos, despullant-los d’aquest últim i gairebé imperceptible rastre de “glamour”. L’autor s’adjudica el paper de bufó i assenyala els defectes dels cortesans d’avui dia, o si es prefereix, és capaç de fer que la pròpia reina, o el rei, tan trempat ell, siguin els qui confessin la seva coixesa.

Entre les novetats de la secció infantil destaquem la lectura Tramuntana a la granja! de Carles Sala i Vila. L’autor gironí ens explica una història relacionada amb la seva terra i amb aquest vent tan típic que és la Tramuntana: “En una immensa plana entre les muntanyes i el mar, hi ha Sant Airet del Mig, un dels poblets més ventosos del món. En el lloc més ventilat de Sant Airet hi ha el mas Repòs. Un bon dia, una tramuntanada capgira les veus dels animals i el Ramon i la Teresa, els pagesos del mas, hauran de trobar una solució a aquest inusual problema. Què faran?”

Seguint amb la temàtica infantil, aquest mes també presentem la pel·lícula Las aventuras de Clutch Powers, on per primera vegada a la vida el món creatiu de Lego aquest cobra vida en forma de film. En ell Clutch Powers, el millor constructor i explorador de l’univers Lego, juntament amb el seu equip es prepara per la seva missió més perillosa fins el moment.

Selecció de novetats - Maig 2011

Pel que fa a la música us presentem el darrer treball de la cantant d’origen belga Natacha Atlas i que porta per títol Mounqaliba. En aquest CD la cantant aposta pels sons acústics, més que no pas els tecnològics que habitualment cultiva. A més de composicions originals, realitzades en col·laboració amb Samy Bishai, també conté versions de Françoise Hardy i cançons de Nick Drake.

Per últim, a la secció de cinema us recomanem la pel·lícula Herois que va realitzar Pau Freixas, amb la col·laboració d’Albert Espinosa en el guió, i que tant bona acollida va rebre tant del públic com de la crítica, la qual cosa li va valer la concessió del Premi del Públic del Festival de Màlaga. Aquest film ens narra les històries de dos joves que es retroben després d’haver compartir infantesa junt amb un grup d’amics del poble. Una pel·lícula ideal per recuperar l’esperit de l’adolescència i l’emotivitat de la infància.

En el següent enllaç us podeu descarregar el full d’aquest mes: Selecció de novetats – Maig 2011

No hi ha comentaris

50 anys de l’arribada de l’home a l’espai

Yuri GagarianAl mes d’abril d’enguany va fer 50 anys que Yuri Gagarin es va convertir en el primer ésser humà que va efectuar un vol espacial.

El 12 d’abril de 1961, en plena guerra freda entre l’antiga Unió Soviètica i els Estats Units, el cosmonauta Yuri Gagarian va recórrer l’òrbita terrestre en un viatge que va durar 108 minuts a bord de la nau Vostok 1, en una missió que portava aquest mateix nom.
La seva proesa va ser condecorada amb l’Ordre de Lenin, l’Ordre de Marx i la Creu dels Herois, probablement perquè aquesta primera incursió de l’home a l’espai donava un lleuger avantatge al país soviètic respecte als seus rivals nord-americans.

Però tot el que Gagarin va veure no es va enregistrar i l’únic que es conserva és la gravació de les seves paraules.First Orbit

Al voltant d’aquesta efemèride s’han celebrat molts esdeveniments. I, entre ells, el Campus de la UPC a Vilanova i la Geltrú, que projectarà la pel·lícula First orbit realitzada per Christopher Riley en col·laboració amb l’European Space Agency i la International Space Station. El film combina gravacions històriques del mateix Gagarian amb imatges actuals d’alta definició enregistrades per l’astronauta Paolo Nespolis.

La pel·lícula es podrà veure avui mateix a partir de les 12’30 h. a la Sala d’Actes de l’Escola. Manel Moreno, professor de Física i Enginyeria nuclear al Campus, serà l’encarregat de presentar l’acte abans de la projecció.

A les biblioteques de Vilanova podeu trobar un gran nombre de llibres que parlen de l’espai i dels viatges espacials. Consulteu aquest enllaç. I per anar fent boca podeu veure a continuació el trailer de la pel·lícula subtitulat en l’anglès:

No hi ha comentaris

Els còmics més prestats

La Biblioteca Armand Cardona Torrandell acull un fons especialitzat de còmic: la Comicteca. Dins d’aquest espai, que actualment consta de més d’un miler de documents, podeu trobar llibres relacionats amb aquesta matèria des de tots els punts de vista: des del vessant més teòric a diversos estils de còmic. I també revistes clàssiques com Creepy, CIMOC o 1984, entre d’altres.

La Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona ha publicat el rànquing dels còmics més prestats durant els mesos de gener, febrer i març de 2011, segons l’índex de préstecs realitzats.

El primer lloc del rànquing l’ocupa Death Note, una sèrie manga escrita per Tsugumi Ohba i il·lustrada per Takeshi Obata. La història es centra en Light Yagami, un estudiant de preparatòria que troba un quadern sobrenatural anomenat Death Note, que és capaç de matar persones si s’escriuen els noms d’aquestes mentre el portador visualitza mentalment la cara de qui vol assassinar. Light intenta eliminar tots els criminals i crear un món on no existeixi la maldat, però els seus plans seran frustrats per l’L. un famós detectiu privat.

Death note

El segon còmic més prestat va ser The Gentlemen Alliance Cross (L’Aliança dels Caballers de la Creu), un manga shojo, és a dir, especialment dirigit a les adolescents. La sèrie consta d’11 volums i vàries històries curtes, i ha estat escrita per Arina Tanemura, que canvia l’estil de manga que havia fet fins ara per escriure una comèdia escolar.

The gentlemen alliance

20th Century Boys és la sèrie que ocupa la tercera posició. És un manga de ciència-ficció i misteri creat per Naoki Urasawa que va guanyar el premi Kodansha Manga en la categoria general. Destaca per tenir una trama molt complexa, a causa del gran nombre de personatges i a la seva extensió: al voltant de 50 anys en la línia temporal (des de l’any 1960 fina al 2016 aproximadament) amb constants salts en el temps. Urasawa ha planificat perfectament la seva obra i a poc a poc totes les peces van encaixant.

20th century boys

Segons la Xarxa de Biblioteques, el quart còmic més prestat ha estat Bleach, de Tite Kubo. Tracta les aventures d’un adolescent, anomenat Ichigo Kurosaki, i d’una shinigami anomenada Rukia Kuchiki. Els shinigami són els encarregats d’enviar les ànimes a la Societat de les ànimes i deixar-les descansar en pau, i alhora lluitar i purificar els hollows (ànimes malignes) que en menjar-se una ànima la fan desaparèixer.

Bleach

Els altres còmics més prestats són:
Nodame Cantabile, de Tomoko Ninomiya, que va rebre al 2004 un premi pel millos manga shojo per Kodansha, una de les principals editorials japoneses.

La leyenda de madre Sarah, un còmic creat per Katsuhiro Otomo i dibuixat per Takumi Nagayasu, on una dona s’embarca en un solitari i perillós viatge buscant els seus tres fills.

Fairy Tail, un manga d’aventures i acció de Hiro Mashima, que ens explica les aventures d’en Natsu i la Lucy al país de Fiore.

I King of Thorn, una sèrie manga de ciència-ficció de Yuri Iwahara, que tracta sobre un grup de persones que volen escapar d’una misteriosa plaga que converteix a la gent en pedra.

No hi ha comentaris

Exposició punts de llibre concurs Sant Jordi 2011

jurat2.JPGDivendres 6 de maig es va trobar el jurat del 2n Concurs de punts de llibre a la Biblioteca Armand Cardona per tal de triar els punts de llibre finalistes del concurs.jurat.JPG

Aquest any han participat 179 nens i nenes de primària de les escoles de la ciutat: Sant Bonaventura, Volerany, Pompeu Fabra, Sant Jordi, Ítaca, Aragai i Canigó.

El jurat format per Juan Ramón Galvez, Cesca Mestres, Aida moral i Sebastià Serra va triar 31 un punts entre  tots  els participants.

punts-de-llibre-semifinalistes.JPG

Recordeu que tots els punts de llibre estaran exposats a la sala infantil fins el 23 de juny.Dissabte 18 de juny després de l’hora del conte: Qui diu la veritat? la versió de la princesa, es donarà a conèixer el guanyardor/a del concurs d’enguany. Aquest punt de llibre guanyador serà editat per la biblioteca Armand Cardona per Sant Jordi 2012.

No hi ha comentaris

‘De pell d’oliva’ d’Anna Ruiz a la biblioteca Armand Cardona

De pell d’oliva“Cap a la meitat teòrica de la seva vida, una dona decideix fer una aturada simbòlica en el camí. Es retira durant tres mesos a l’illa de Creta, una illa que ja coneix perquè l’ha visitada nombroses vegades en el passat. Un cop allà, pocs objectius en ment: una mica de solitud, uns dies d’estiu per endavant i un xic d’ordre per a les seves idees. Cap o pocs horaris. Abans de marxar, algú més jove li regala un quadern perquè hi anoti impressions del viatge…”

Aquesta és la premissa de la que parteix De pell d’oliva: quadern de Creta-506 aquest primer llibre d’Anna Ruiz i que el passat divendres, 20 de maig, va ser presentat a la Biblioteca Armand Cardona amb una especial ambientació.
Els textos combinen prosa i poesia; s’acompanyen de fotos simbòliques de l’illa, il·lustracions, quadres de pintors de Creta i de Catalunya, icones ortodoxes i fragments de poetes clàssics i contemporanis.

Presentació del llibre ‘De pell d’oliva’ a la Biblioteca Armand Cardona

Estem davant d’un document híbrid -dietari, llibre de poemes, guia turística, àlbum de fotos- que ens despertarà els sentits al tastar els vins tzatziki i el raki, les fresques síndries i els excelsos dolços. Però també hi ha lloc per a la literatura i els literats: Nikos Kazantzakis, Pandelis Prevelakis, Lawrence Durrell,…

Anna Ruíz i Barceló, nascuda a Barcelona el 1967, és llicenciada en Administració i Direcció d’Empreses MBA per ESADE. Ha desenvolupat la seva carrera professional en l’àmbit del màrqueting durant dinou anys. Amb aquest text s’ha endinsat, per primera vegada, en un notes biogràfiques que combinen la literatura, els viatges i la pròpia vida.

Capvespre a Creta

En paraules del prologuista Albert Soler “si has viatjat a Creta o si hi has de viatjar, aquest llibre et farà companyia, et mostrarà detalls en què t’has de fixar i que et podrien passar per alt. Si no vols fer el turista, sinó ser un viatger, aquest llibre et convé. Tant hi fa que només siguis a Creta uns dies […] molt millor si has de ser-hi una temporada, és clar, però el temps no és essencial en els viatges”, sobretot quan s’ha de descobrir una illa com Creta, on conflueixen la terra, la dansa i la vida.

En el següent enllaç podeu escolar l’entrevista que Sílvia Cóppulo va fer-li a l’autora al seu programa El Secret de Catalunya Ràdio:

No hi ha comentaris

El Circ & el Festival Trapezi 2011: nova guia de lectura

Trapezi 2011El proper cap de setmana, els dies 27, 28 i 29 de maig, tindrà lloc a la nostra ciutat el XVè Festival de Circ i Firaires – Trapezi 2011, i les Biblioteques Municipals hem col·laborat amb aquesta fira amb l’edició d’una guia que recull els diferents recursos de què disposa relacionats amb aquesta temàtica.

Aquesta fira, que tindrà lloc en diferents escenaris de la ciutat, té l’objectiu de ser una mostra de l’actualitat del panorama del circ i concretament en aquesta edició s’ha dissenyat una programació que potencia la creació circense feta a Catalunya.

En relació a la programació del propi Trapezi 2011, destaca la realització de nous Tallers de circ per a nens i nenes, al pati de l’escola Pompeu Fabra, o l’activitat “Dóna’m una pista”, amb la qual la direcció del Trapezi Festival de circ TrapeziVilanova posa a disposició dels artistes una pista de circ on puguin ensenyar al públic les seves creacions i el seu talent. Una altra de les novetats d’aquesta edició és la proposta “Aperitiu de Circ”, amb la qual el públic podrà fer un tast de les diferents propostes del Festival. Els números de circ estaran conduits per un presentador de reconeguda experiència artística. Com cada any el Centre de Creació i Producció de Circ LA VELA presenta diferents espectacles de producció pròpia, com el Circ Teatre Modern, la Companyia de Circ LaPoet i Martina, la Fucina de Circo. També cal destacar la producció Circumstàncies que portarà, a Vilanova i la Geltrú, l’Ateneu Popular 9 Barris de Barcelona aquest espectacle i l’obra La Diva, de la Companyia Alba Sarraute, es podran veure al Teatre Principal.

Podeu consultar la informació més detallada sobre aquest Festival clicant el següent enllaç: Trapezi 2011

Exposició de fons sobre el circ a la Biblioteca Armand Cardona

La guia de lectura que les Biblioteques de la ciutat ofereixen als ciutadans recull tot tipus de documents relacionats amb el món del circ, contes, novel·les, pel·lícules i música, i matèries afins, com el teatre, la dansa, la màgia o les titelles. Tant la guia com els documents que la composen els trobareu durant aquesta setmana a les biblioteques de la ciutat. A continuació podeu consultar el seu contingut i us la podeu descarregar en format pdf:

Guia de lectura Trapezi 2011 – El circ

No hi ha comentaris

Docanrol II – ‘Kurt Cobain: about a son’

Kurt Cobain: about a son

Avui divendres, 20 de maig, a les 20h tindrà lloc la darrera sessió del Docanrol, la segona Mostra de Documentals Musicals de Vilanova i la Geltrú, en la qual ens aproparem a la vessant més humana de Kurt Cobaine, líder dels Nirvana. A Kurt Cobain: about a son, documental fet a partir de més de 25 hores de conversa entre el cantant i Michael Azerrad, es deixa de banda l’entorn més viciat que acompanyava l’èxit de la banda i que influïa sobre el cantant; el protagonista s’hi mostra relaxat i parlador, de manera que el resultat acaba essent una autobiografia càlida, sincera i única.

Docanrol IILa sessió, realitzada al Bosc Cinema Municipal, s’inicia amb la projecció del videoclip de la cançó Lava Love, de Maika Makovski, dirigit per la realitzadora vilanovina Ginesta Guindal, a la que seguirà la projecció del documental. Es tracta de la darrera sessió de la segona edició del Docanrol i per aquest motiu, en finalitzar l’acte, es convida els assistents a la festa de cloenda al pub Lotus, on hi haurà sessions de discjòquei amb música vinculada amb el documental.

About a son és un film sobre el Rock’n’Roll sense precedents, un retrat íntim i emotiu d’aquest artista, narrat per ell mateix, que fuig dels aspectes més relacionats amb la seva faceta com a celebritat i de la seva famosa estètica grunge. AJ Schnack, el realitzador, ens presenta un treball amb semblança d’autobiografia pòstuma.

Kurt CobainEl 8 d’Abril del 1994 un modest electricista va trobar el cos sense vida de Kurt Cobain tres dies desprès de la seva mort per sobredosi, el 5 d’abril de 1994, al seu apartament de Seattle. A partir d’aquest moment el món del grunge en particular i la música rock en general va afegir un nou ídol caigut al llarg llistat en el que s’inclouen noms tant rellevants com Jim Morrison (The doors), Jimi Hendrix, Sid Vicious (Sex Pistols) o Ian Curtis (Joy Division).

Kurt Cobain, nascut a Aberdeen el 1967, va ser cantant, compositor i guitarrista de la banda Nirvana. Ell, a més del cantant de la banda, va representar el seu líder i centre espiritual i, per contagi, cap visible del moviment grunge que es va associar al grup.
Juntament amb el seu grup van contribuir a transformar la música popular dels anys 90, sobretot a partir de l’èxit que els hi va aportar el temàs Smells like teen spirit inclòs en el seu llarg Nevermind de l’any 1991. La carrera es va iniciar amb l’àlbum Bleach el 1989 i el van seguir altres treball amb gran èxit com In Utero, el 1992, o l’unplugged que van enregistrar per la cadena MTV a Nova York el 1994.

Des de la Biblioteca Armand Cardona us animem a que assistiu a aquesta projecció i a que continueu el viatge amb la música dels protagonistes del film i que podeu trobar a les biblioteques de la província:

Nevermind (1991)
In Utero (1993)
Unplugged in New York (1994)

CDs de Nirvana

Per saber-ne més de Kurt Cobain i els Nirvana:

Kurt Cobain: about a son [DVD] d’AJ Schnack
Diarios de Kurt Cobain
Nirvana de Brad Morrell
Nirvana y los últimos días de Kurt Cobain de Jordi Bianciotto

Us deixem amb el tràiler del documental:

Tota la informació sobre el festival i els tràilers dels documentals es poden trobar als següents enllaços:
http://www.facebook.com/docanrol
http://www.youtube.com/docanrol
http://twitter.com/docanrol

No hi ha comentaris

Pàgina Següent »