Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per Abril, 2011

‘Romeo i Julieta’ de William Shakespeare

Amb la lectura d’aquest mes el Club de lectura de Teatre de la Biblioteca Cardona s’apropa a un dels grans clàssics de la dramatúrgia occidental, Sir William Shakespeare, i a una de les seves obres més importants i reconegudes: Romeo i Julieta.

Romeo i JulietaEs tracta d’una història suficientment coneguda pel públic i a la qual s’ha recorregut reiteradament tant en el teatre com en el cinema. Escrita probablement el 1591, a Romeo i Julieta hi ha una constant i aferrissada lluita entre l’amor i l’odi, amb la passió i la violència com a armes. I la tragèdia es va formant al voltant de dos joves amants apassionats que l’única cosa que volen és viure la seva vida junts, però que, voluntària o involuntàriament, tot allò que els envolta els juga la contra. L’obra és també una història de confrontacions i rivalitats familiars, ja que els familiars de la núvia, els Capuleto, són íntims enemics de la família del nuvi, els Montesco.
 
Romeo i Julieta és també una història de principis on es jutja el que és correcte i el que no des del punt de vista de l’ètica, i on es juga amb el poder i els interessos de la gent més rica envers la resta de la societat. Però, per sobre de tot, Romeo i Julieta és una història d’amor portada a l’extrem dels desencontres en ser corrompuda per les baixes passions dels éssers humans en un exercici de cruel reflexió per a aquells que han deixat de creure en l’amor.

En aquesta obra es recrea un clima de sensualitat mediterrània que envolta constantment els protagonistes i els posa en contacte amb els batecs de la naturalesa. Aquesta reinserció de l’home en el món dels sentits, que és una de les conquestes del Renaixement enfront de les evasions tocades d’absolut que amb més o menys fortuna intentà d’imposar l’Edat Mitjana, es fa patent en Romeo i Julieta. No és estrany que l’autor es decantés per una faula italiana, ja que per a ell Itàlia representava el bressol de la nova manera d’entendre la joia de la vida i, al capdavall, també la joia de la mort.

William ShakespeareWilliam Shakespeare, fill de John Shakespeare i Mary Arden, va néixer el 1564 a Stratford-on-Avon. El 1582 es casà amb Anne Hathaway i el 1587 se n’anà cap a Londres, on féu d’actor. Més tard es va associar amb el grup de comediants Lord Chamberlain’s Men, grup amb el qual va continuar durant la resta de la carrera. El seu primer text escènic, Venus i Adonis, data del 1593. Després anà donant a conèixer les grans obres, fins que el 1612 es retirà del teatre i tornà a Stratford, on morí el 1616.

Shakespeare, que es dedicà al teatre durant vint anys, fou un observador agut del caràcter anglès. Moltes de les seves obres tenen lloc en països estrangers, però els seus personatges més estimats procedeixen directament del món rural de Warwickshire. Creà una sèrie d’obres teatrals que han estat traduïdes a la majoria de llengües i interpretades innombrables vegades per les més grans companyies teatrals.

L’edició que es llegirà en aquesta ocasió ha estat traduïda i anotada per Salvador Oliva, poeta i traductor, que ha estat el gran traductor de l’obra shakesperiana al català, motiu pel qual ha rebut el beneplàcit de la crítica i l’ha fet mereixedor d’importants premis de traducció.

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç ‘Romeo i Julieta’ de William Shakespeare, i completar aquesta lectura amb l’anàlisi realitzat per Josep Maria Teixell ‘Romeo i Julieta’ – Anàlisi i amb la consulta de les obres que disposem al catàleg de l’autor britànic.

La propera trobada del Club de lectura de Teatre es farà el proper divendres 27 de maig a les 18h. Esteu convidats a participar-hi!

No hi ha comentaris

Ana Maria Matute reb el Premio Cervantes 2010

Ana Maria MatuteDimecres es va fer l’acte oficial d’entrega del Premio Cervantes 2010 a l’escriptora Ana María Matute (Barcelona, 1926).

El Premio de Literatura en Lengua Castellana Miguel de Cervantes, atorgat pel Ministerio de Cultura, és el màxim reconeixement a la tasca creadora d’escriptors espanyols i hispanoamericans que hagin contribuït amb la seva obra a enriquir de manera notable el patrimoni literari en llengua castellana. La relació d’autors premiats des de la seva primera convocatòria l’any 1975 és una clara evidència de la significació del Premio per a la cultura en castellà.

Per aquest premi pot ser proposat qualsevol escriptor que tingui la seva obra literària escrita, totalment o parcialment, en llengua castellana. La decisió del jurat, des que es van crear els premis, es fa pública a finals d’any i s’entrega pels volts del 23 d’abril (dia de la defunció de Miguel de Cervantes) al Paraninf de la Universitat d’Alcalà de Henares (lloc de naixement de l’escriptor) per SSMM els Reis d’Espanya.La torre vigía

Ana Maria Matute, als 17 anys, va escriure la seva primera novel·la Pequeño teatro, però es va donar a conèixer en l’escena literària espanyola amb Los Abel. Les seves novel·les tenen cert compromís social, malgrat que no s’adscriuen explícitament a cap ideologia política; són una rara combinació de denúncia social i de missatge poètic, ambientada amb freqüència en l’univers de la infantesa i l’adolescència de l’Espanya de la postguerra.

Olvidado Rey GudúAquest Premio Cervantes l’ha sumat als que ja tenia, com el Planeta (1954) per Pequeño teatro, el Premio de la Crítica (1958) amb Los hijos muertos, el Nacional de Literatura (1959) per la mateixa obra, el Nadal (1959) amb Primera memoria, el Fastenrath de la Real Academia Española (1962) amb Los soldados lloran de noche, el Lazarillo de literatura infantil (1965) per El polizón de Ulises, el Nacional de Literatura infantil i juvenil (1984) amb Sólo un pie descalzo, el Ciutat de Barcelona (1996) amb El verdadero final de la bella durmiente,  el Terenci Moix (2006) i el Nacional de las Letras Españolas (2007).Paraíso inhabitado

Actualment ocupa el seient de la lletra K a la Real Academia Española. I és l’autora de títols imprescindibles com La torre vigía, Olvidado rey Gudú, Aranmanoth i Los soldados lloran de noche. A les biblioteques de Vilanova podeu trobar la majoria de les seves obres, i també la més recent Paraíso inhabitado, que el Club de Lectura d’Adults comentarà en la seva propera trobada el 7 de maig.

A continuació podeu veure una petita crònica de l’acte protocolari d’entrega del Premio Cervantes:

No hi ha comentaris

Audiocontes

Aquest mes d’abril, aprofitant la Diada de Sant Jordi, ampliem el nostre fons d’audiocontes inclòs dins la secció ALTRES MANERES DE LLEGIR.

Sabeu què és un audiollibre? És una gravació sonora no musical d’un relat, un conte o un poema. Moltes vegades inclou el conte en paper o simplement és tracta únicament de la gravació amb àudio.

audiocontes.JPG

A la Sala infantil tenim aquest fons agrupat dins la secció Altres maneres de llegir per facilitar la seva localització i promocionar un tipus de lectura diferent de la que també poden gaudir persones amb discapacitat visual.

Trobareu aquestes novetats a l’expositor del fons de la sala i us les podreu endur en préstec a partir de dissabte 7 de maig.

Si us interessa alguna, reserveu-la!

No hi ha comentaris

La diada de Sant Jordi

Roses i llibres per Sant JordiParlar a Catalunya de la diada de Sant Jordi és parlar de llegendes, roses i llibres.

Segons la tradició popular, Sant Jordi era un militar romà del segle III nascut a la Capadòcia (Turquia) que, sota les ordres de l’emperador Dioclecià, va negar-se a perseguir el cristians, i per aquest motiu va ser martiritzat i decapitat pels seus coetanis. Ben aviat es va començar a venerar com a màrtir a la part oriental de l’Imperi Romà i de seguida aparegueren històries fantàstiques lligades a la seva figura.Sant Jordi

La llegenda de Sant Jordi i el drac va fer-se popular a tot Europa cap al segle IX. La versió més popular a Catalunya explica que a Montblanc (Conca de Barberà) hi havia un drac terrible que causava estralls a homes i bèsties. Per apaivagar-lo, s’escollia per sorteig una persona que era donada en sacrifici al monstre. Un dia la sort va assenyalar la filla del rei, que hauria mort a mans de la fera si no hagués estat per l’aparició d’un cavaller que es va enfrontar al drac i el va matar. La tradició afegeix que, de la sang vessada, va néixer un roser de flors vermelles.

Aquesta mateixa llegenda, amb lleugeres variacions, es repeteix en les tradicions populars d’Anglaterra, Portugal o Grècia.

Pel que fa a la tradició popular de regalar roses el dia de Sant Jordi, és molt difícil posar una data concreta, però ha de ser molt antiga ja que es té constància de la celebració de la Fira de roses per Sant Jordi des del segle XV. Aquesta mateixa antiguitat provoca el buscar una relació entre una tradició popular i el simbolisme de l’amor cortès que representa la rosa, tot i que el costum de regalar flors existeix des d’abans del cristianisme i els romans celebraven pels volts del mes d’abril Roses per Sant Jordiuna festa floral dedicada a la deessa Flora.

La festa de Sant Jordi té el seu origen en l’època de la Diputació del General (finals del segle XIV) i està lligada a la noblesa i als estaments dirigents que el dia de Sant Jordi celebraven una missa a la capella del Palau de la Generalitat, on també s’hi feia la Fira de roses.

L’origen d’aquesta festa tan singular la trobem en una barreja de tradicions i costums d’èpoques diferents. Coincideix el fet que Sant Jordi sigui patró de Catalunya (de manera oficial des de l’any 1456, tot i que se’l venerava ben bé des del segle VIII), amb el costum, també medieval, de celebrar una Fira de roses o “dels Enamorats” al Palau de la Generalitat.

Passejant el dia de Sant JordiA aquestes celebracions més tradicionals s’hi va afegir el Dia del Llibre, instaurat a tot Espanya l’any 1926. L’escriptor valencià resident a Barcelona, en Vicent Clavel Andrés, ho va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona, i poc temps després la data es va fixar el 23 d’abril per commemorar que aquest mateix dia, però d’anys diferents, van morir Miguel de Cervantes i William Shakespeare. També el 23 d’abril van néixer o morir altres escriptors universals, com per exemple Josep Pla. A les biblioteques podeu trobar els llibres de Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Josep Pla, i de molts altres.

La festa del Dia del Llibre, que coincidia amb Sant Jordi, va arrelar a Catalunya al confondre’s amb la festivitat de la Diada, mentre que gairebé va desaparèixer a la resta de l’Estat, on va deixar de celebrar-se a molts indrets o bé es va mantenir de manera residual.Sant Jordi a la Sala Infantil

Novetats de Sant Jordi a la Biblioteca A. CardonaTot i que la festa actual manté les tradicions medievals de regalar roses i visitar la capella del sant, la diada ha anat incorporant més elements i, sobretot, s’ha convertit en una extraordinària expressió de cultura popular. La celebració no pot ser més senzilla: el ritual consisteix en, tot passejant, comprar una rosa, un llibre, o ambdues coses, per regalar a estimats, familiars i amics.

Les biblioteques de Vilanova també participem de la festa amb tot un seguit d’activitats i amb l’exposició d’un extens nombre de novetats, amb motiu de la Diada, que estan a disposició dels nostres usuaris. A més a més, també trobareu tota mena de contes i llegendes de Sant Jordi.

Per acabar, en el vídeo que podeu veure a continuació, malgrat ser de l’any 2010, es mostra breument l’activitat al carrer en una Diada de Sant Jordi:

No hi ha comentaris

Novetats infantils per Sant Jordi

A la sala infantil i juvenil de la biblioteca trobareu un munt de novetats infantils per gaudir de la Diada de Sant Jordi…

p1020504.JPG

Aquest any hi ha moltes novetats interessants. Entre les quals volem destacar

algunes:

El meu món de poesia de Joana Raspall i il·lustracions de Pere Cabaret.

El meu món en poesia

Qui diu la veritat? la versió de la princesa de Montse Balada i il·lustracions d’Eva Sans.

Qui diu la veritat?

El Sol fa tard de Susana Peix i il·lustracions d’Anna Llenas.

El sol fa tard

La capsa dels tresors amb il·lustracions d’en Sebastià Serra.

La capsa dels tresors

 BONA LECTURA!!!

 

 

 

No hi ha comentaris

Noves col·leccions en dvd

Gràcies al donatiu d’un usuari hem incorporat al catàleg dues col·leccions de dvd infantils:

L’abella Maia i els Lunnis…p1020549.JPGp1020550.JPG

.

.

.

.

.

.

.

.

 

Ja els teniu disponibles a la Sala Infantil i Juvenil de la biblioteca!!

No hi ha comentaris

Viatje a Irlanda

Mapa d’IrlandaQuan s’acosten unes vacances o uns quants dies seguits de festa, comencem a plantejar-nos com aprofitar-los i a on podem anar que sigui interessant segons les nostres preferències: un paisatge agradable, un lloc amb història i patrimoni, una cultura rica i gent hospitalària, ciutats modernes i cosmopolites, en parella o amb els amics, sols o amb nens,… Doncs bé, tot això ho podem trobar a Irlanda, que justament avui celebra l’aniversari de la constitució de la República Irlandesa o Eire, desvinculada de la Comunitat Britànica.Cliffs of Moher

La naturalesa i el paisatge de la República d’Irlanda o Eire és fascinant, des de singulars paisatges lunars i el poderós Atlàntic, fins a coves laberíntiques i aigües cristal·lines.

La història de la illa d’Irlanda es remunta a l’any 6000 a.C., i des d’aleshores han passat moltes coses, com les invasions de tribus neolítiques, a Sant Patrici convertint la illa al cristianisme o la gran diàspora que va fer que la cultura islandesa es repartís arreu del món.Restes megalítiques

Els irlandesos són gent amb un gran sentiment literari, passió per la música, la dansa i, per suposat, la conversa.

A més a més de ser modernes, animades i cosmopolites, les ciutats més importants d’Irlanda tenen la mida ideal, ni massa grans coBelfastm per ser inabastables, ni massa petites com per sentir que ja ho has vist tot en un dia. Ciutats com Dublin, la capital, o Belfast, Londonderry, Armagh, Cork,…

Però abans de decidir-nos podem consultar les guies que trobem a les biblioteques de Vilanova, on també en trobarem d’Irlanda. Si vols fer-ho ara, pots clicar aquí.

No hi ha comentaris

Sant Jordi a la Biblioteca Cardona

Sant Jordi 2011Ja arriba Sant Jordi i donat que aquest any cau durant el pont de Setmana Santa a la Biblioteca Armand Cardona ens hem avançat i us presentem un resum amb les principals activitats que realitzem i una selecció de les novel·les que pensem seran referents als carrers de Catalunya durant el proper dissabte, 23 d’abril.

Pel que fa a activitats, des de començaments del mes d’abril és obert el període de participació en el 2n Concurs infantil de Punts de llibre i podeu visitar l’exposició Territoris Fantàstics de la literatura infantil i juvenil. Aquestes activitats es complementen amb la presentació del darrer llibre de Xavier Vernetta, País de llops, que varem acollir el divendres 15 d’abril i amb l’hora del conte en llenguatge de signes El Sol fa tard, de Susana Peix i Anna Llenas, i que la Biblioteca ha ofert durant aquest dissabte, 16 d’abril.

Igualment, a partir d’avui mateix també podeu recollir el tradicional Punt de llibre de Sant Jordi, que en aquesta ocasió reprodueix el XIII Premi Internacional de Dibuix que la Fundació Ynglada-Guillot va concedir el desembre de 1971 a l’Armand Cardona Torrandell i del que aquest any en fa el 40è aniversari.

Punt Sant Jordi 2011 - XIII Premi Ynglada-Guillot (1971)

També aprofitem per recordar-vos que el proper dissabte, 23 d’abril, les biblioteques de la ciutat romandran tancades.

A continuació us presentem una selecció de novel·les amb la seva corresponent ressenya i de les quals recomanem la seva lectura i que a partir d’avui ja estaran disponibles a la nostra Biblioteca:

La caçadora de cossos de Najat El Hachimi. La seva segona i esperada novel·la és el relat de la vida d’una dona que a través de les seves experiències sexuals intenta trobar la seva pròpia realitat. L’autora amb aquesta obra posa sobre la taula el debat de si només amb el sexe s’aconsegueix la felicitat.

Empremtes que mai s’esborren de Camilla Läckberg. L’agent Patrik Hedström es disposa a gaudir del seu permís de paternitat per cuidar la Maja, que acaba de fer un any. Així comença el darrer  llibre de Camilla Läckberg, un cop més ens ofereix un trama irresistible acompanyada d’uns personatges fascinants que han fet d’ella una de les autores de novel·la negre més populars del moment.

Novetats Sant Jordi 2011

Habitaciones cerradas de Care Santos. Lectura apassionant i adictiva, una història plena d’intrigues, d’amor i tragèdia amb un rerefons d’un món que va marxar per no tornar mai més. Es fa un recorregut històric i social que ens convida a reflexionar sobre la feble memòria que transmetem  a les generacions que ens segueixen.

La casa cantonera de Sílvia Alcantara. Després de l’èxit d’Olor de Colònia, Alcantara publica la història de dues germanes que tornen a la casa de la seva infància després de la mort de la seva mare, per endur-se tot allò que els pugui interessar. Crea un ambient tancat i opressiu, amb uns personatges que es deleixen per agafar aire i esbandir tot un passat dens i carregat.

Prométeme que serás libre de Jorge Molist. Després de l’èxit de L’anell i La reina oculta, se’ns apropa al fascinant món del Renaixement a través d’un documentat relat que parla d’amor, passió, venjança, por, valor i llibres. Una novel·la on els llibreters es converteixen en herois. Un homenatge al món del llibre i al plaer de la lectura: aventura trepidant, història, emocions, personatges inoblidables, capacitat de sorprendre amb girs inesperats i molt més.

Fácil de matar de Maruja Torres. Beirut és l’escenari de la novel·la on Maruja Torres ha creat una mena d’alter ego, la Diana Dial, una periodista prejubilada , ex corresponsal d’un important diari, que decideix abocar totes les seves energies a fer de detectiu. Es preveuen noves entregues amb la mateixa protagonista que passaran a diferents escenaris del món.

Novetat Sant Jordi 2011

L’home de la maleta de Ramon Solsona. Guanyadora del Premi sant Jordi 2010, explica la història d’un músic d’orquestra jubilat i vidu que un cop es jubila decideix anar a viure un mes a casa de cadascuna de les seves tres filles. Un cop allà, assisteix perplex als brutals canvis d’un món que no entén i que li és totalment aliè. Retrat rondinaire i burleta de l’home que prova de comprendre per què la societat ha canviat tant, sense trobar-hi respostes clares.

Amor i Guerra de Núria Amat. Primera novel·la en català d’Amat i per la qual s’ha endut el 31è Premi Ramon Llull. És un relat ambientat a la Guerra Civil espanyola i que té com a personatges principals a Valentina Mur, una artista que viu una història amb un burgès, i Ramon Mercader, l’home que el 20 d’agost de 1940 va acabar amb la vida de Lev Trotski amb un cop de piolet.

Us deixem amb la Guia de lectura de Sant Jordi 2011 d’adults, la infantil la podeu consutar a la nostra web, on podreu consultar les principals novetats que protagonitzaran la Diada d’aquest any (aquí en pdf):

No hi ha comentaris

“El metge” de Noah Gordon fa 25 anys

Noah GordonEl 1986 es va publicar El metge  del nord-americà Noah Gordon, obra que ha batut rècords de vendes arreu del món i durant anys ha estat un referent en la novel·la històrica.

El metge descriu la passió d’un home del segle XI per vèncer la malaltia i la mort, alleugerir el dolor aliè i exercitar la virtut gairebé mística de guarir que se li ha atorgat. Arrossegat per aquesta passió, recorrerà un llarg camí que el conduirà, des d’una Anglaterra en la qual domina la brutalitat i la ignorància, a la sensual turbulència i l’esplendor de la remota Pèrsia, on coneixerà el llegendari mestre Avicena, que està experimentant amb les primeres armes de la medicina moderna.

Noah Gordon va néixer l’any 1926 en una família d’origen jueu. A l’hora d’anar a la universitat va començar la carrera de medicina, però la va deixar per la de periodisme i un màster  en Literatura i Redacció Creativa a la Universitat de Boston. El 1979 va publicar la seva primera novel·la El rabí amb una gran èxit de vendes, però és El metge el detonant de la seva carrera com a autor de best sellers.

Amb aquesta obra, Gordon comença la trilogia dels Cole, que anirà seguida per Chaman , on un metge escossés emigrarà a l’oest americà, i La doctora Cole, una dona actual exercint de metgessa rural. Però també podeu llegir altres llibres Portada “El metge”d’aquest autor que trobareu a les biblioteques de Vilanova, com ara

El comité de la muerte

 El diamant de Jerusalem

 El último judío

 El celler

Segons ha confirmat Noah Gordon en la seva darrera visita a Barcelona i en la seva web personal, al setembre comença el rodatge de la versió cinematogràfica de la novel·la El metge, amb un guió escrit per ell mateix i la seva filla, Lise Gordon.

A continuació teniu l’entrevista que Noah Gordon va concedir a Manel Fuentes el passat 13 d’abril en el programa “El Matí de Catalunya Ràdio”:

No hi ha comentaris

Xavier Vernetta presenta “País de llops”

Xavier VernettaDemà divendres, a les 7 de la tarda, en Xavier Vernetta visitarà la  Biblioteca Armand Cardona i ens parlarà del seu darrer llibre País de llops, una novel·la realista i d’intriga sobre els franquistes de Barcelona i sobre l’ambició sense límits entre els poderosos d’aquest país als anys 60. La presentació d’aquest acte anirà a càrrec de l’escriptora vilanovina Mercè Foradada.

La novel·la comença quan Carles Maria Rovirosa i Branhauer, marqués de Torregrossa, llegeix al diari un article que el deixa preocupat. Fa vint-i-cinc anys que ha acabat la guerra. A què treu cap remoure velles històries? És dimarts 24 de març de 1964. L’exlegionari Francisco de Paula Goyanes no ha menjat gran cosa, però tampoc no té gana. Més aviat es prendria un glop de licor abans de tornar a la barraca on viu. No es que sigui alcohòlic, només vol que el deixin en pau. Quan beu, acaba parlant més del compte i això és perillós. El periodista Celestino Sánchez-Pereda compta els bitllets que ha acumulat al llarg dels darrers anys. Són molts diners, però en necessita més. Posa un full a la màquina Portada de “País de llops”d’escriure i comença a redactar un article. Sap que pot molestar algunes persones, però és difícil progressar sense molestar ningú. Finalment, el coronel Manuel Asensio posa les cartes sobre la taula i somriu. Li agrada guanyar, i en especial li agrada veure com els altres perden. La Guerra Civil va fer perdedors, però també vencedors. Aquells vint-i-cinc anys havien creat un País de llops.

Xavier Vernetta és escriptor, traductor, professor de literatura i crític literari; llicenciat en Història Contemporània i en Filologia Catalana. Ha escrit novel·la juvenil i contes infantils. L’any 2003 va obtenir (ex aequo) el Premi de narrativa que atorga la Fundació Enciclopèdia Catalana per Parlem d’amor.

Al 2007 va aconseguir el Premi de Narrativa Lleida. Aquest premi no és un reconeixement a una obra acabada, el que es premia és un projecte de narració en la modalitat de novel·la i que Vernetta va presentar amb el títol Ambició, ja que parlava sobre l’ambició social, política i econòmica en la dècada dels 60. Però un cop finalitzada la novel·la el títol definitiu seria País de llops.

A continuació podeu veure un vídeo en el qual Xavier Vernetta en persona ens explica coses de País de llops :

No hi ha comentaris

Pàgina Següent »