Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per Març, 2011

Albert Manent Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2011

Albert Manent i SegimonÒmnium Cultural ha atorgat el 43è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes a l’escriptor, filòleg i historiador Albert Manent i Segimon, distingit per “la importància i l’exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, que ha contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans”.

Nascut a Premià de Mar el 1930, ha destacat en el camp de la poesia, la narrativa, l’assaig i la història. Ha col·laborat amb diversos mitjans de la premsa escrita i especialment amb “Serra d’Or”, de la qual és cofundador; ha rebut alguns dels premis culturals més importants de Catalunya i és soci d’honor de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

L’acte d’entrega de la 43a edició del guardó tindrà lloc el proper 17 de juny al Palau de la Música Catalana. Fins aleshores, Òmnium organitzarà diferents actes per donar a conèixer l’obra i la figura del premiat. El jurat ha destacat que la trajectòria d’Albert Manent és “un clar exemple de maduresa literària i historiogràfica i de compromís i activisme cultural amb Catalunya”. També s’ha destacat especialment la seva obra com a historiador, ja que “des del compromís ha treballat amb gran esforç en la recuperació del patrimoni cultural català a través de la memòria oral i escrita, a través de la recerca de documents dispersos que han passat a engrossir de manera decisiva els fons bibliogràfics i documentals de l’Arxiu Nacional de Catalunya i de gran nombre d’arxius comarcals”.

En el següent vídeo podeu veure les primeres impressions d’Albert Manent en l’acte de l’anunci del premi:

No hi ha comentaris

‘La tierra de las cuevas pintadas’ de Jean M. Auel

Portada “La tierra de las cuevas pintadas”Ahir dimarts va tenir lloc el llançament mundial de “La tierra de las cuevas pintadas” de Jean M. Auel, la sisena entrega de la col·lecció “Los hijos de la tierra”.

Ja fa molts anys que Ayla, la protagonista, va ser expulsada del Clan de l’Ós de les Cavernes i va iniciar el seu llarg viatge per tot el continent europeu. Finalment, en “La tierra de las cuevas pintadas” s’ha establert en la regió d’on provenia el seu company Jondalar, amb qui ha tingut una molt desitjada filla anomenada Jonayla. Ayla lluita per trobar un equilibri entre les seves obligacions com a mare i la seva preparació per a convertir-se en líder espiritual i en curandera. Durant la seva formació queda molt impactada quan contempla les meravelloses pintures que es troben en algunes coves i l’ajuden a sentir-se especialment propera a la Mare Terra

La col·lecció “Los hijos de la tierra” està ambientada en l’Europa prehistòrica i explora la possible relació entre els homes de Cromanyó i els de Neaderthal. Aquesta sèrie ha estat molt aclamada pel seu estil narratiu, per la seva meticulositat en els detalls i pel reu rigor històric. I concretament “La tierra de las cuevas pintadas”, l’ha escrit després de visitar les coves d’Altamira, d’Abric Romaní i d’Atapuerca.Jean M. Auel

Jean M. Auel ha estat intensament dedicada a la investigació de la Prehistòria per poder escriure aquesta sèrie, que s’ha convertit en un dels fenòmens literaris més extraordinaris i acreditats a escala mundial. Les seves àmplies lectures de les més prestigioses obres sobre la Prehistòria, a més dels seus contactes múltiples i constants amb els més rellevants especialistes en aquesta matèria, han permès a l’autora convertir-se en una profunda coneixedora de les formes de vida, de les relacions inter-tribals i de l’evolució ètnica i cultural d’aquelles societats primitives.

La col·lecció “Los hijos de la tierra” està disponible a les biblioteques de Vilanova i està formada pels següents títols:
El clan del oso cavernario
El valle de los caballos

Los cazadores de mamuts
Las llanuras del tránsito
Los refugios de piedra

Properament també podreu trobar “La tierra de las cuevas pintadas”. Mentre, la mateixa escriptora ens parla de la novel·la en aquest vídeo:

No hi ha comentaris

“Camps de maduixes” de Jordi Sierra i Fabra

Portada de “Camps de maduixes”Aquest mes d’abril llegirem una novel·la de literatura juvenil que ha estat un èxit de vendes des de la seva publicació, com també ho ha estat la traducció castellana del mateix.

El llibre en qüestió és Camps de maduixes de Jordi Sierra i Fabra. L’obra comença en un hospital, quan neix el dia, i la Luci està en coma a causa de d’una pastilla d’èxtasi, la droga de disseny més de moda. Els seus amics reflexionen sobre el que va passar el dia anterior. L’Eloi, el seu xicot, busca desesperat al camell que li va vendre la pastilla per tractar de salvar-li la vida. Només analitzant què contenia la droga sabran els metges a què s’enfronten. La Luci es converteix en notícia de la premsa depredadora i en unes poques hores tot es convulsiona al seu voltant: els seus pares, la seva germana petita, la millor amiga que és bulímica i la necessita per lluitar contra la seva malaltia, els metges, la policia que persegueix el camell i aquest que s’enfronta al seu cap… I mentre, la Luci lluita una partida d’escacs amb la mort.Jordi Sierra i Fabra

Jordi Sierra i Fabra va néixer a Barcelona el 1947. Amb vuit anys va ser la seva primera incursió en la literatura i amb dotze ja havia escrit la seva primera novel·la llarga. Reconegut especialment per la seva obra en el camp de la literatura infantil i juvenil, escrita tant en català com en castellà. Autor prolífic i traduït a 25 idiomes, figura en els programes escolars de diferents països. També destaca per la seva tasca d’estudi de la música rock i pop. Recentment ha creat una fundació que porta el seu nom i que té com a objectiu promoure la creació literària entre els joves.

Si voleu conèixer més llibres d’en Jordi Sierra i Fabra podeu clicar aquí i consultar el catàleg.

L’any 2003 TV3, TVG i Canal 9 adquireixen els drets per portar “Camps de maduixes” a la pantalla. I la versió cinematogràfica s’estrena l’any 2005, essent emesa en diverses televisions autonòmiques. Tot seguit podeu veure un recull d’escenes de la pel·lícula:

El Club de Lectura per a Nois i Noies de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquest llibre el dissabte 30 d’abril a les 17h. Us esperem!!!

No hi ha comentaris

75 anys del naixement de Mario Vargas Llosa

Mario Vargas LlosaVargas Llosa reb el NobelEl 28 de març de 1936, a Arequipa (Perú), va néixer Mario Vargas Llosa, escriptor en llengua castellana, considerat un dels novel·listes i assagistes més importants contemporanis.

La seva obra ha rebut nombrosos premis des que va començar (al 1952 va obtenir el segon premi del III Concurso de Teatro Escolar y Radioteatro Infantil del Ministerio de Educación Pública per la seva obra “La huída del Inca”). Entre els més reconeguts, el Premi Nobel de Literatura (2010), el Premio Cervantes (1994) i el Premio Príncipe de Asturias (1986).

Escriptor prolífic en diversos gèneres literaris que inclou la crítica literària i el periodisme, actualment col·labora amb el diari “El País” i la revista “Letras libres”. Entre les seves Portada de “La fiesta del chivo”novel·les tenim comèdies, novel·les policíaques, històriques i polítiques. I s’hi detecta certa influència europea, ja que ha residit en diversos països d’Europa gran part del temps des de 1958, quan inicià la seva carrera literària. Gran part de la seva obra la podeu consultar a les biblioteques de Vilanova, i ara podeu consultar el catàleg fent un clic aquí.

Vargas Llosa va començar a ser reconegut als anys 60 amb novel·les com “La ciudad y los perros” (1962), “La casa verde” (1965) o “Conversación en la catedral” (1969). Fins al 2010 amb la publicació de “El sueño del celta”.

La seva obra ha estat traduïda a diferents idiomes. Fins i tot, algunes de les seves obres han estat adaptades i portades al cinema, com “La fiesta del chivo” i “Pantaleón y las visitadoras”. Tot seguit teniu el trailer de d’aquesta última:

No hi ha comentaris

‘Paraíso inhabitado’ d’Ana María Matute

Paraíso inhabitadoParaíso inhabitado representa el retorn de l’autora barcelonina a la seva infància i als últims anys de la República, una declaració d’amor a la innocència enmig d’un món agitat i a punt d’esclatar.
L’escriptora, considerada la millor autora de la novel·la de postguerra, empra el clàssic esquema del relat d’iniciació que refereix el trànsit de la infància a la primera maduresa. El procés ho explica en primera persona des d’un imprecís i distant temps posterior la pròpia protagonista, Adriana, qui es remunta a una infantesa que es clausura en arribar als 12 o 13 anys. Adri evoca aquest període amb una barreja de perspectiva crítica i d’innocència pròpia de l’edat. Conflueix una doble mirada sobre la vida: el punt de vista sever de l’adult i el sorprès descobriment del nen.

En bona mesura Matute ha escrit una autobiografia imaginària, síntesi de les seves idees i de la seva obra, que val com a testament literari d’algú que està ple d’experiències. Per a la crítica, aquesta novel·la càlida i trista “ve a ser el compendi d’una autora obstinada a reafirmar la seva rebel·lia a una edat avançada i que torna a deixar-nos un missatge pessimista sobre la vida amb la seva manera d’explicar no pretensiós al mateix temps que profund i seriós”.

Ana María MatuteAna María Matute va néixer a Barcelona el 26 de juliol de 1925 en el si d’una família acomodada i va passar una joventut marcada per la Guerra Civil espanyola que es va reflectir en la seva primera obra literària, fruit de la denominada generació de “los niños asombrados”, que van viure i van haver d’entendre els contrasentits que els envoltaven. Les seves primeres obres s’emmarquen dins el moviment neorealista de mitjans de segle XX: Los Abel (1948), Fiesta al noroeste (1953), Pequeño teatro (1954), Los hijos muertos (1958) o Los soldados lloran de noche (1964).

Després de diversos anys de gran silenci narratiu el 1984 va obtenir el Premi Nacional de Literatura Infantil amb l’obra Solo un pie descalzo.
Nominada al Premi Nobel de Literatura, va ingressar a la Real Academia Española de la Lengua el 1996 i el 18 de gener de 1998 llegeix el seu discurs d’accés i ocupa el seient K, sent la tercera dona a ingressar en 300 anys. El 2007 va rebre el prestigiós Premio Nacional de las Letras, atorgat pel Ministeri de Cultura, i més recentment, el 2010, s’ha convertit en la tercera dona a obtenir el Premi Cervantes. Traduïda a més de 23 idiomes, la universitat de Boston té a la seva biblioteca un fons anomenat Ana María Matute Collection.

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç: Paraíso inhabitado d’Ana María Matute

El Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el dissabte 30 d’abril a les 17.30h. Esteu convidats a participar-hi!

Us deixem amb la presentació del llibre que l’autora va fer al programa Pàgina2 de TVE el 2007:

12 comentaris

Selecció de novetats – Abril

Selecció de novetats

Ja podeu trobar a la Biblioteca Armand Cardona la nova selecció de novetats, en aquest cas la corresponent al mes de març, que inclou documents dels diferents fons de la Biblioteca: adults i infantil (lectura i coneixements), música, cinema, fotografia i còmics.

Aquest mes destaquem entre les novetats per adults el retorn, després de vint-i-dos anys de la publicació del reeixit llibre Historia del temps, del llibre El gran disseny, obra d’Stephen Hawking i Leonard Mlodinov, que torna a la càrrega amb una gran obra que ha vingut precedida abans de la seva publicació d’una gran polèmica en els mitjans de comunicació, a causa de les conclusions que en ella s’exposen, com la negació de l’existència d’un déu creador de l’univers, l’existència de diversos firmaments amb les seves singularitats i que tots tenen el seu origen en les lleis físiques.

També us volem recomanar la darrera novel·la de Manel Guitart, L’última carícia, Terenci, que a partir d’una jornada compartida amb l’escriptor Terenci Moix a principis dels anys noranta a Londres, on treballava de periodista, i de la seva recent desaparició l’ha portat a realitzar una reflexió sobre la decadència, la necessitat de les ficcions i sobre els anhels dels humans i els seus límits.

Novetats adults i infantil

Entre les novetats de la secció infantil destaquem Secrets, mentides i matemàtiques de Wendy Lichtman, on se’ns explica la vida de la Tess que gira al voltant de la seva passió per les matemàtiques. Quan enxampa el noi més guapo de la classe fent trampa, prova de resoldre la següent equació amb els següents termes: 1 examen robat (x), 3 tramposos (y), 2 amics (z) que no saben guardar un secret i el ball d’hivern de l’institut (d). Podrà la Tess aïllar la incògnita?

Entre els còmics destaquem la novel·la gràfica ¡Nadad libres!, gran revelació al Festival de Angoulême, de Sebastien Chrisostome, en la qual Josi, Marsha i el senyor Nale, tres salmons amics, van a l’aventura a la recerca de l’oceà. Es tracta d’una road movie aquàtica plena d’humor, qüestions existencials i aprenentatge de la vida. Amb uns diàlegs precisos i enginyosos, Chrisostome ens ofereix una al·legoria de la vida en forma de divertida aventura.

Novetats còmic, música i cinema

Pel que fa a la música us presentem el treball col·laboratiu Hands que compta amb la participació del contrabaixista de jazz Dave Holland i del mestre guitarrista Pepe Habichuela. Flamenc i jazz tornen a donar-se la mà per oferir un disc on el flamenc es deixa acompanyar pel jazz i el jazz es deixa portar pel flamenc. Hands és el resultat de tres anys de compartir experiències i posada en comú dels diferents universos sonors.

Per últim, a la secció de cinema us recomanem la pel·lícula Moon, dirigida per Duncan Jones (fill de David Bowie), que ens explica la història de Sam Bell, un miner que treballa en una explotació a la Lluna i que després de tres anys està a tan sols un parell de setmanes de poder tornar a la Terra… Però uns esdeveniments inesperats faran que això resulti més complicat del que sembla.
Aquesta exitosa cinta, amb 4 premis al Festival de Sitges de 2009, ens remet als clàssics de la ciència ficció, recreant amb gran precisió una atmosfera opressiva, terrorífica i claustrofòbica monopolitzada per l’excel·lent Sam Rockwell.

No hi ha comentaris

FIRA DE BOLOGNA 2011

fira.jpgEl 28 de març a l’1 d’abril tindrà lloc la FIRA DE BOLOGNA.
Aquesta és la Fira internacional del Llibre Infantil i Juvenil més important d’Europa i una de les més importants a nivell mundial.

LES COL·LECCIONS GINJOLER I CARAMBUCO tornaran a estar presents en aquesta Fira juntament amb d’altres col·leccions del Cep i la Nansa edicions després de l’experiència de l’any passat.

Els contes Ginjoler, van néixer a partir d’una activitat de la biblioteca Armand Cardona Torrandell: l’hora del conte en llengua de signes que trimestralment s’ofereix a la biblioteca. Tots els títols publicats d’aquesta col·lecció han estat presentats a la Cardona amb un gran èxit de públic. El proper conte, 11è de la col·lecció serà presentat a la Biblioteca el 16 d’abril: “El Sol fa tard” de Susana Peix i il·lustracions d’Anna LLenas, és el primer Ginjoler que veurà la llum a l’hora que les dues col·leccións Ginjoler i Carambuco, aquesta darrera en castellà i Llengua de Signes Espanyola amb el títol “El Sol llega tarde” com a 5è títol de la col·lecció.

Cada any, a finals del mes de març en aquesta ciutat es celebra una Fira dedicada al llibre infantil i juvenil, on s’arrepleguen editorials, autors, il·lustradors i tothom relacionat amb el món dels contes éssent un dels referents a nivell internacional.

Els guanyadors del premi Bologna Ragazzi Award 2011 han estat:

Ficció:FABLES Ėsope, adaptació de Jean-Philippe Mogenet, il·lustracions de Jean-François Martin.

favole-di-esopo.jpg

No ficció: A HOUSE OF THE MIND: MAUM text de Kim Hee-Kyung, il·lustracions de Iwona Chmielewska.

maum.jpg

Nous horitzons: MIL-FOLHAS – HISTÓRIA ILUSTRADA DO DOCE text de Lucrecia Zappi, disseny gràfic de Maria Carolina Sampaio.

mil-folhas.jpg

Opera prima: MONSIEUR CENT TÊTES text i il·lustracions de Ghislaine Herbéra.

monsieur-cent-tetes.jpg

VINE A LA BIBLIOTECA I GAUDEIX DE LA LECTURA!!!

No hi ha comentaris

Kosmopolis: la Festa Internacional de la Literatura

Kosmopolis2011A partir de demà, 24 de març, i fins dissabte 26 de març el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona acull la sisena edició de la Festa de la Literatura Amplificada que porta per nom KOSMOPOLIS.

L’entrada en la segona dècada del segle XXI revela un escenari apassionant en el qual l’hegemonia de la paraula impresa es comença a erosionar i fa lloc a altres paraules antigues i novíssimes. S’assisteix al renaixement d’una oralitat plural i, al mateix temps, la irrupció sísmica de la paraula electrònica altera la manera de crear, concebre, publicar i distribuir literatura.

Kosmopolis és un sensor d’aquestes noves cartografies generades per les revisions del cànon occidental, la transformació de gèneres i formats, l’assalt a les categories de la ficció, l’emergència de les narratives transmediàtiques, la diversificació dels dispositius de lectura, l’aparició de noves espècies de lectors i escriptors, l’autoria coral que s’obre pas a través de xarxes socials i l’explosió de creativitat literària que està tenint lloc dins i fora d’Internet.

Kosmopolis al CCCBKosmopolis aglutina una oferta d’allò més variada relacionada directament amb la cultura i la literatura: xerrades, exposicions, projeccions, cafès literaris, performances, workshops, clubs de lectura,… i un llarg etcètera d’activitats que conviden al visitant a enriquir el seu esperit.

En l’apartat Els futurs de la lectura, amb la participació de les Biblioteques de Barcelona, es reflexionarà sobre la lectura i els reptes que els nous formats electrònics imposen a autors i lectors a partir de tot un seguit d’activitats especials per a aficionats i professionals del món de la literatura:

• Joan Margarit (Hendecasíl·labs en tinta electrònica)
• Manuel Vicent (El lector del futur)
• Lectures transoceàniques
• Nova cartografia literària de Barcelona

En l’edició d’aquest any el protagonisme, pel que fa a noms propis, es deu a la participació d’Ian McEwan (novel·lista britànic que acaba de publicar Solar), Wadji Mouawad (director d’escena canadenc), Henry Jenkins (degà de Comunicació, Periodisme i Arts Cinematogràfiques de la Univ. de California), Alessandro Baricco (novel·lista italià autor de l’assaig Los bárbaros) i el BCN2355 (en el qual 11 autors escriuen una novel·la en directe).

Protagonistes del Kosmopolis11

Podeu seguir en directe algunes d’aquestes activitats i intervencions mitjançant el canal web del festival:

No hi ha comentaris

Nova col·lecció AUDIOCONTES CLÀSSICS

Els contes es poden llegir de moltes maneres: amb els ulls, amb les mans, amb les oïdes…

A la biblioteca Armand Cardona tenim molta cura amb les diferents capacitats dels nens i nenes que us agraden els contes, i és per això que tenim un racó anomenat “Altres maneres de llegir” on trobareu contes en Braïlle, en Llengua de signes Catalana, en llenguatge SPC, de lectura fàcil i audiocontes.

logo.jpgAra, ampliem aquest fons amb una col·lecció, de 10 contes clàssics en castellà, que inclou el llibre amb activitats i l’audioconte per poder seguir la lectura de dues maneres diferents i divertides.

Els trobareu exposats a la sala infantil des d’avui i estaran disponibles a partir de dissabte 2 d’abril.

Reserveu el que més us agradi!blancanieves.jpg

Els títols de la col·lecció són els següents:
• Blancanieves y los siete enanitos.
• El libro de la selva.
• Caperucita Roja.
• Los tres cerditos.
• La Cenicienta.
• Pulgarcito.
• La Bella y la Bestia.
• Peter Pan.
• La Sirenita.
• Hansel y Gretel.

BONA LECTURA!!

No hi ha comentaris

David Monteagudo va presentar “Marcos Montes”

David Monteagudo i Albert Carrasco GuasquesPortada de “Marcos Montes”Divendres passat, 18 de març, el poeta i amic Albert Carrasco Guasques va presentar a la Biblioteca Armand Cardona el llibre d’en David Monteagudo, “Marcos Montes”.

Després de la novel·la “Fin”, presenta aquest relat curt que explica l’experiència d’un obrer en veure’s atrapat en una mina d’or després d’un accident, i de les dificultats que troba quan intenta sortir-ne.

Presentació de “Marcos Montes”En resposta a les preguntes dels assistents, Monteagudo va acceptar els paral·lelismes amb l’incident dels miners xilens a la mina San José, però confessà que es va inspirar en un incident semblant que va passar ja fa uns anys, i en el temor real que va patir a la fàbrica on treballava i una màquina amb la qual estava treballant es va posar en funcionament amb ell dintre. Aquests dos fets el van fer reflexionar sobre el gran esforç mental per superar una situació extrema com la dels miners i es va decidir a escriure “Marcos Montes”.

David MonteagudoTambé en resposta a les preguntes del públic, David Monteagudo va explicar que té deu manuscrits més ja acabats i que segurament l’any vinent publicarà un altre.

David Monteagudo, un gallec establert a Vilafranca del Penedès, va ser casteller durant cinc anys, i encara està molt vinculat a aquest món. Potser per això en les seves novel·les trobem noms dels seus amics castellers, i concretament a “Marcos Montes” hi ha tres personatges amb noms de Bordegassos de Vilanova.

No hi ha comentaris

Pàgina Següent »