Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Arxiu per Febrer, 2010

“La tercera verge” de Fred Vargas

PortadaFred Vargas és el pseudònim literari de la francesa Frédérique Audouin-Rouzeau (París, 1957).

Fred és el diminutiu del seu nom i el cognom Vargas el va prendre del personatge de Maria Vargas, a La comtessa descalça, la pel·lícula  de Joshep L. Mankiewitcz que va protagonitzar Ava Gardner. Té una germana bessona que és pintora i que també fa servir aquest cognom.

La Frédérique és llicenciada en història i arqueologia i durant molts anys va treballar al Centre Nacional d’Investigació Científica Francès i a l’Institut Pasteur, però s’ha fet popular com a escriptora de novel·les policíaques, tasca que va encetar l’any 1986. 

Les seves novel·les transcorren a París i estan protagonitzades per l’inspector cap Adamsberg i el seu equip. Ha guanyat molts premis arreu d’Europa i el seu darrer llibre Un lloc incert, acaba de ser adaptada al cinema per la realitzadora Josée Dayan.

Fred Vargas

El fantasma d’una monja del segle XVIII que degollava a les seves víctimes, cadàvers de verges profanats, pocions màgiques que asseguren la vida eterna, un rival del passat més llunyà que parla en vers? Amb tot això es trobarà el comissari Adamsberg en aquesta inquietant i negríssima novel·la. 

La resolució d’aquest complicat trencaclosques podria tornar boig a qualsevol, però no a ell. El comissari aconseguirà descobrir la veritat, encara que això li costi no la raó sinó el cor.Això és el que podem trobar a La tercera verge, la primera novel·la de l’autora que és publica en català. 

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç: La tercera verge de Fred Vargas 

El Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el dissabte 20 de març a les 17:30h. Esteu convidats a participar-hi! 

Us deixem amb una entrevista amb l’autora.

12 comentaris

“Les falses confidències” de Pierre de Marivaux

PortadaAquest mes el Club de Lectura de Teatre llegirem Les falses confidències de Pierre de Marivaux.L’edició de l’editorial Proa és la versió que el reconegut autor i director teatral Sergi Belbel va portar a la sala gran del Teatre Nacional de Catalunya l’any 2005.  

Pierre de Marivaux (París, 1688-1763) és el més gran autor dramàtic francès del Segle de les Llums.

Tot recollint l’herència de la comèdia clàssica italiana, anomenada la Commedia dell’Arte i la francesa, el teatre de Marivaux crea les bases del que posteriorment s’anomenarà la «comèdia burgesa», un teatre que parla, amb ironia i amb un humor aparentment lleuger, de la lluita de classes, de la llibertat, de la decadència de la noblesa, del poder emergent d’un estament social, la burgesia, i parla, també, de les ambigüitats del desig i de l’amor.  

Marivaux

El seu estil, que brilla molt especialment en la construcció dramàtica de les obres i en la complexitat retòrica del llenguatge, és tan particular que ha estat anomenat justament amb un adjectiu tret del seu propi cognom: el marivaudage, definit en els diccionaris francesos com a «afectació i sofisticació del llenguatge, intrigues refinades i rebuscades pròpies de la galanteria».

L’argument, que sembla tenir força punts de contacte amb la comèdia de Lope de Vega El perro del hortelano, planteja una relació amorosa entre Araminte, una dona burgesa, vídua, amb un alt poder adquisitiu, i Dorante, un dels seus empleats. 

Tota la peripècia de l’obra està manipulada per un dels criats d’Araminte, Dubois, que havia estatanteriorment criat del jove empleat. Dubois és un personatge enginyós, enigmàtic, fosc, que s’erigeix al llarg de l’obra com una mena de demiürg, o fins i tot dramaturg, que mou senseescrúpols els fils de la trama sense que arribem a conèixer mai les seves autèntiques intencions. 

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç: Les falses confidències de Pierre de Marivaux

El Club de Lectura de Teatre de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el dissabte 20 de març a les 12h. Esteu convidats a participar-hi!

1 comentari

“Les paraules justes” de La Brigada

PortadaAquesta setmana ha sortit a la venda el nou disc d’aquesta banda vilanovina formada per en Pere Agramunt, en Miquel Tello, en Magí Mestres, en Ricard Parera i en David Charro. 

Abans d’arribar l’èxit amb La Brigada tots aquests músics han militat durant molts anys en altres grups nascuts a Vilanova i la Geltrú com els Bottom, que l’any 1996 van guanyar el premi a la millor banda de rock dur al concurs Villa de Bilbao, els Queen Machine, Flint, Sweet Young Thing o Biscuit, entre molts d’altres. 

El seu nou àlbum es titula Les paraules justes és el treball que els consolida a la primera línia del fèrtil panorama actual del pop català. A la vegada que els allunya de la majoria amb una proposta que pretén ser popular i arriscada a parts iguals.

 

La BrigadaAquest cap de setmana presenten el disc al Foment Vilanoví amb dues actuacions, el dissabte 27  i el diumenge 28 de febrer a les 20. El preu de l’entrada (amb disc inclòs) és de 10€.  

La Brigada no és l’únic grup de Vilanova i la Geltrú amb èxit que ha publicat disc darrerament. Els Gentle Music Men van presentar el seu nou disc, Cuentos Modernos el passat 31 de gener al piano-bar Ceferino i els Tokyo Sex Destruction estan de gira per Europa de l’Est presentant el seu últim treball The Neighbourhood. 

L’any passat la Biblioteca va editar una guia de lectura on recollíem tots els enregistraments dels grups de música de la ciutat, i que es titula Vilanova Sona! La podeu de descarregar aquí. 

Us deixem amb el vídeo del primer single del disc, “El futur de l’art”.

Més informació: 

Les paraules justes a Mondosonoro 

Les paraules justes a ICat fm

No hi ha comentaris

Monterrat Nebrera presenta el seu llibre “En legítima defensa” a la biblioteca Cardona

Montserrat NebreraDivendres 26 de febrer, a les 18:30h, la ex diputada pel Partit Popular Montserrat Nebrera ens presentarà el seu llibre a Vilanova i la Geltrú amb l’objectiu de fer entendre el funcionament dels partits polítics actuals i mostrar-nos quines són les seves disconformitats amb l’actual sistema polític. La presentació de l’acte anirà a càrrec de Nacho Corredor, president de Deba-t. 

Montserrat Nebrera és llicenciada en Filosofia Política i en Filologia Clàssica, així com doctora en Dret per la Universitat de Barcelona. Actualment és professora de Dret Constitucional a la Universitat Internacional de Catalunya.Va ser diputada autonòmica al Parlament de Catalunya pel Partit Popular de Catalunya fins que l’octubre del 2009 va presentar la seva renúncia. El seu ideari està marcat per un important segell liberal-conservador. Col·labora habitualment com a articulista i tertuliana a diversos mitjans de comunicació. 

En legítima defensaA En legítima defensa, editat per Planeta, l’autora es permet el luxe de reflectir el seu pensament, més enllà de les limitacions que habitualment els partits polítics imposen als seus representants. Després de criticar l’estat actual de la política catalana, els mitjans de comunicació  i de definir a José Maria Aznar com un “gerro xinès”, el perfil d’aquesta política, que en l’últim congrés del PPC va obtenir un 43% dels vots, queda ben clar. 

Segons paraules recents de la pròpia autora al Facebook la seva voluntat política es podria resumir de la següent manera: “estem engegant una cosa amb escassos precedents: consciència individual de la responsabilitat; voluntat d’aportar una part de la nostra energia per arribar a un món una mica millor; certesa que en la unitat serem imparables; prudència i capacitat de renúncia a formar part del patètic espectacle polític. No hi ha pressa encara que constrenyi, però no hi ha pausa encara que fatigui”, Montserrat dixit. 

Si voleu saber més sobre Montserrat Nebrera podeu consultar els següents enllaços:

Bloc de Montserrat Nebrera 

FaceBook de Montserrat Nebrera 

Us deixem amb l’entrevista que li van fer al Periodista Digital per presentar el seu llibre:

No hi ha comentaris

Trobada d’il·lustradors vilanovins a la Cardona

Aquest dimecres 24 de febrer a les 19h, la Biblioteca Armand Cardona acull la primera trobada d’autors locals sota el lema “La il·lustració vilanovina”.  Els convidats d’aquest més són:

  • Sebastià Serra: Nascut a Vilanova i la Geltrú, 1966. És Llicenciat en Belles Arts i es dedica a l’il·lustració de contes infantils.
  • JuanolO: Nascut a Madrid, 1970, resideix a Vilanova i la Geltrú. Sota aquest pseudònim hi ha el Juan Ortega. És Llicenciat en Belles Arts. Combina la tasca de professor de dibuix amb la d’autor i il·lustrador de contes infantils.
  • Carles Hernàndez: Nascut a Vilanova i la Geltrú, 1970. És Llicenciat en Belles Arts i Dissenyador Gràfic. Treballa de professor a l’Escola Municipal d’Art i Disseny (EMAiD). 

Dimecres locals: il·lustració vilanovina

… i moderant la xerrada: 

  • Roser Amela: Nascuda a Vilanova i la Geltrú, 1964. És Llicenciada en Belles Arts. Dibuixant i gravadora. Treballa de professor a l’Escola Municipal d’Art i Disseny (EMAiD). 

Aquesta primera trobada forma part d’una sèrie de conferències i col·loquis mensuals amb l’objectiu de donar a conèixer i difondre l’obra dels autors i autores locals, sigui quin sigui el seu camp d’actuació professional i el públic a qui va dirigida, novel·la, novel·la juvenil, assaig, il·lustració, narrativa… 

Al vestíbul de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell, trobareu una exposició de documents il·lustrats pels autors convidats aquest mes, i a la Sala d’actes una exposició de les seves il·lustracions que podreu visitar fins dissabte 13 de març.

  • Troba al catàleg els contes il·lustrats dels nostres convidats!! 

Encara no teniu el punt de llibre? Potser encara sou a temps d’aconseguir-lo! Passeu per les Biblioteques Municipals o per les llibreries la Mulassa, Llorenç llibres o Ma’at…

Punt de llibre: ilustradors vilanovins

2 comentaris

25 anys sense Salvador Espriu

Salvador Espriu

Salvador Espriu va néixer a Santa Coloma de Farners l’any 1913, fill d’una família de classe alta originaria d’Arenys de Munt, i va créixer a Barcelona on va estudiar Dret i Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona i on va morir el 21 de febrer d’ara fa 25 anys. 

L’any 1929, als quinze anys, va publicar el seu primer llibre, Israel, escrit en castellà. L’edició, de només cent exemplars que no eren per vendre, la va pagar el seu pare. Aquesta obra són estampes de l’Antic Testament, de manera que queda demostrat el profund coneixement que tenia de les escriptures.  

La passió que sentia per les lletres el portà a escriure El doctor Rip, la seva primera novel·la en català, publicada el febrer de 1931. Al cap de poc temps va escriure la seva primera obra teatral, La revolta dels sants, una peça humorística ambientada a Arenys de Mar. L’any 1932 va sortir a la venda Laia, que és una novel·la curta inspirada bàsicament en l’Arenys del segle XIX.

Durant la Guerra Civil Espanyola i l’immediata postguerra van continuar escrivint però ca decidir canviar de registre i l’any 1946 apareix el seu primer llibre de poemes, El Cementiri de Sinera, en el qual crea el mite de Sinera. El llibre explica l’entorn en què es va criar de petit per recordar moments agradables de la seva infantesa, moments que mai no tornaran. Perdudes totes les il·lusions, només l’espera la mort. 

Ricard Salvat i Raimon

Als anys ’60 es va convertir en una figura popular, en el poeta del poble i, autors com Raimon van començar a musicar les seves poesies i figures vinculades al teatre, com el director Ricard Salvat, que va morir al març del 2009, van portar les seves obres als escenaris. Una de les més conegudes va ser Ronda de mort a Sinera, on l’escenografia va anar a càrrec de l’Armand Cardona Torrandell. 

El 1972 és distingit amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i dos anys més tard repla Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya ila Medalla d’Or dela Ciutat de Barcelona, el 1982. És nomenat doctor honoris causa per les Universitats de Barcelona i de Tolosa de Llenguadoc. Per la seva actitud cívica, l’any 1982 rebutjala Creu d’Alfons X el Savi. 

Com sempre, recordar-vos que a la Biblioteca teniu disponibles els reculls de poemes, obres de teatre i novel·les de Salvador Espriu.  

Us deixem amb un fragment de l’entrevista que va fer el periodista Joaquín Soler Serrano a Salvador Espriu al programa de Rtve A Fondo l’any 1976.

1 comentari

Mor Fernando Krahn

Fernandpo KrahnAhir al vespre coneixíem la notícia de la mort d’en Fernando Krahn, dibuixant humorístic i il·lustrador de llibres infantils. Va morir a Sitges, ciutat on residia des de l’any 1973, a l’edat de 75 anys. 

Krahn va néixer a Santiago de Xile i es va iniciar professionalment a a finals dels anys ’60 a Nova York publicant a diferents revistes com The New Yorker, Esquire, The Reporter. 

Després de guanyar una beca d’animació de la Fundació Guggenheim, el 1976 va estrenar la seva primera pel·lícula de dibuixos animats, El crim perfecte, que va obtenir una menció especial en el Festival de Cinema Fantàstic de Sitges. Vinyeta

Paral·lelament va iniciar la seva carrera com a autor-il·lustrador de llibres infantils publicats a EUA, Espanya i Veneçuela. També va il·lustrar la majoria de llibres infantils editats per la seva dona María de la Luz Uribe. L’any 2001 va ser guardonat amb el Premio Internacional de Ilustración de Ediciones SM. 

Al 1984 va iniciar una col·laboració permanent amb el diari La Vanguardia, una història a color, sense paraules, ha sortit sense interrupció al Magazine dominical fins avui.  

En els últims temps s’havia bolcat a la Krahnfactory, una petita empresa en què desenvolupava diversos dels seus projectes d’animació. Des de fa més d’un any, presentava cada dimecres en la versió digital del diari barceloní la seva secció animada Krahnology. 

A la Biblioteca podreu trobar algunes de les seves obres.

No hi ha comentaris

Geografies Literàries – Cuba

CubaFins el dissabte 27 de febrer podreu trobar al vestíbul de la Biblioteca la primera exposició de fons del 2010 corresponent al cicle Geografies Literàries.

Per fugir del fred del hivern viatgem en primer lloc a l’illa de Cuba.

Cuba, oficialment la República de Cuba, és un Estat del mar Carib integrat per l’illa de Cuba – la més gran i la segona més poblada de les Antilles-, l’illa de la Juventud, i altres illes adjacents.

Cuba es constitueix políticament com a Estat socialista de treballadors, des de la victòria de la Revolució Cubana, adoptant un sistema que, segons la constitució és una república democràtica, que en la pràctica funciona com a Estat comunista. La capital és l’Havana, amb més de dos milions d’habitants.

La literatura, la música i el cinema cubà són coneguts arreu del món, tot i que molts dels seus artistes desenvolupen la seva feina des de l’exili per estar en contra del règim de Fidel Castro.

En aquesta ocasió la guia de lectura que acompanyarà l’exposició de fons la trobareu exclusivament online al web de la Biblioteca i aquí, al Bibliobloc. També podeu descarregar les guies corresponents al cicle de l’any passat.

No hi ha comentaris

POSSIBLEMENT EL MILLOR CARNAVAL DEL MÓN…

Carnaval 2010És temps de Carnaval i, com cada any, la biblioteca Armand Cardona Torrandell acosta el fons documental  disponible sobre aquesta temàtica a tots els usuaris durant la setmana on la disbauxa regna a tot arreu. 

A la sala infantil hi ha una exposició de documents on hi podreu trobar idees per maquillar-vos i disfressar-vos i també per conèixer els orígens d’aquesta festa.

En DolcetTambé per als més menuts aquest dissabte dia 13 de febrer, a les 12h, hi haurà l’Hora del Conte on s’explicarà el conte En Dolcet, el caramel que volia anar a la comparsa, a càrrec de la seva autora Susana Peix.

Si l’any passat l’autora ens va presentar com a novetat la cançó del Dolcet, enguany ens presentarà l’edició de la versió en audioconte sobre la història d’aquest conegut caramel vilanoví (que inclou la cançó del Dolcet i el Turuta). Voleu venir a passar una bona estona escoltant les peripècies d’en Dolcet? Voleu venir a cantar la seva cançó? Us esperem a la sala infantil de la biblioteca Armand Cardona!!  

A la sala d’adults podreu trobar documents relacionats amb el nostre Carnaval vilanoví així com totes aquelles músiques carnavalesques que ens fan engrescar i tenir ganes de ballar sense parar, sense oblidar el nostre conegut Turuta.També, relacionat amb la part més lasciva del Carnaval, al vestíbul de la Biblioteca hi trobareu una exposició de documents sobre l’erotisme, on trobareu els contes guanyadors del Concurs de Contes Eròtics que convoca anualment l’Agrupació de Balls Populars.

Fons de Carnaval a la Biblioteca Cardona

Per últim us recordem que la Biblioteca, amb motiu de la celebració del Carnaval, modifica lleument el seu horari habitual d’obertura: dijous dia 11 de febrer, Dijous Gras, i dissabte dia 13, estarà tancada a la tarda. 

Us deixem amb un vídeo de les comparses perquè us aneu ambientant. BON CARNAVAL A TOTHOM!!!

No hi ha comentaris

L’apocalipsi arriba als cinemes

The Road (La carretera)

El món ha sofert un cataclisme de causes desconegudes que pràcticament ha provocat la seva destrucció. No hi ha autoritat, ni aliments, ni energia, només uns pocs supervivents que no dubten a practicar la violència i el canibalisme. En aquest paisatge apocalíptic, un pare i el seu fill caminen pel que abans eren autopistes, intentant subsistir amb el que troben. Si volen mantenir-se en peus, hauran de defensar-se dels atacs, agafar-se als records del passat i no perdre l’afecte entre ells.

The Road (La carretera)Sota aquesta premissa tan poc esperançadora va plantejar Cormac McCarthy la seva obra amb el mateix títol, La carretera, que publicada el 2007 li va valer el Premi Pulitzer d’aquell any. Aquest cap de setmana s’ha estrenat als cinemes de tot el país la pel·lícula, dirigida per John Hillcoat, basada sobre aquest text, i que venia precedida per l’èxit en l’adaptació d’una altra obra del mateix autor: No es país per a vells a càrrec dels germans Cohen.

The Road, protagonitzada per Viggo Mortensen, el jove Kodi Smit-McPhee i Charlize Theron, ha estat una de les grans oblidades en les nominacions als Oscar de Hollywood pel 2010, on s’han emportat la palma les cintes Avatar i En terra hostil, amb 9 nominacions cadascuna.

Tot i això la crítica li ha fet una bona acollida i ha destacat d’ella el positiu resultat al que ha arribat al reflectir en imatges l’atmosfera i les sensacions tan introspectives de la novel·la. “El resultat, a més de fidel, és notable. Ha sabut desenvolupar l’estètica i l’ètica d’aquesta història ombrívola, et transmet l’angoixa i el sofriment dels seus personatges, la determinació a pesar de la por, l’amor que es processen aquest pare i aquest fill que han perdut gairebé tot, però que treuen forces per a seguir caminant per un univers infernal” segons paraules de Carlos Boyero en el seu article a El País. Gran mèrit d’això el té l’espanyol Javier Aguirresarobe, director de fotografia d’aquest film.

Us deixem amb el tràiler, esperant que us obri la gana d’anar a veure-la al cinema!

1 comentari

Pàgina Següent »